| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 240136 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2921 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: alex80 |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 08 Feb 2011 12:05 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Dupa mult timp, s-a imbunatatit vremea pe aici, prin sudul tarii... asa incit am observat Saturnul prin luneta cu obiectiv simplet (avind ca prim scop testarea efectiva a acesteia in conditiile reale de observatii). Cum imaginea astrului era foarte placuta (tot la G=81x), am incerat si fotografic:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/...otostream/
Luminozitatea mai redusa a acestei planete m-a obligat sa maresc sensibilitatea senzorului, la 200ASA.
Vreau sa mai mentionez niste considerente practice, intuitive si la nivelul ipotetic, al gindirii:
- stabilitatea lunetei este infinit mai mare in cazul folosirii monturii duble, cu un pilon de sustinere spre partea superioara, iar cel de al 2-lea la ocular (aceasta varianta o voi adopta, desi momentan o aplic doar improvizata... pozele le fac din podul casei, iar capatul superior al tubului iese prin cite o gaura obtinuta prin rabaterea unor tigle);
- orientarea lunetei pe tinta vizata se face relativ usor (fara alte cautatoare sau grosimente initiale mici), privind in lungul ei... tubul fiind mai lung decit la majoritatea refractoarelor actuale, deplasarile radiale liniare la ocular conduc la rotatii unghiulare mai reduse ale intregului instrument... deci creste precizia de aliniere a lunetei.
Probabil luna viitoare voi muta iarasi suportul de sustinere a apartatului foto la telescopul principal (se va apropia opozitia Saturnului), deocamdata mai vreau sa obtin citeva imagini de ansamblu a Lunii, cu actualul set-up. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9985
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Feb 2011 01:20 Download mesaj |
|
|
|
Tavi
foarte interesant,felicitari.Te-as ruga sa ne impartasesti si detalii despre comportamentul la observatiile vizuale.
Si evident,cand consideri tu,ar fi binevenita si o prezentare la ''vitrina de telescoape'' de la ''Ce instrumente...''.
Nu cumva ai facut doua asemenea lentile?
Cer senin si toate cele bune,Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 09 Feb 2011 10:45 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc!
In general evit descrierile observatiilor vizuale (mai ales cind e vorba de cuantificari ale performantelor instrumentelor), intrucit astfel de impresii sint subiective. Prefer sa las fotografiile sa vorbeasca pentru cei care au experienta in domeniu si stiu cam ce se poate obtine. Alte dati specificam si prelucrarile. (unsharp mask, levels si, uneori, cite o corectie in "channel mixer" pe culoarea predominanta si denaturanta (prefer totusi sa le las sub-corectate), apoi la final redimensionarile)
Am mai facut referiri la observatiile vizuale prin aceasta luneta, intr-un topic de poze terestre. Contururile sint mai bine definite (fotografic intervenind efectul granulatiei/zgomotului), iar halourile radiatiilor defocalizate mai putin pregnante in jurul obiectelor foarte luminoase si delimitate de fundal printr-o contrastare puternica.
La Saturn am vazut mai clar discul, chiar si inelul si portiunea acestuia care trece peste discul planetar, in schimb, as minti daca as afirma ca am sesizat diviziunea Cassini... in poza apare!... deci un cistig la stacuire si prelucrare. Ma rog, aveam si lumina ambianta (un bec din pod obturat partial), reflexii... altadata ma voi concentra mai mult asupra observatiilor vizuale astro.
Creierul uman are capacitatea de concentrare asupra detaliilor, in timp ce senzorul digital nu doar ca nu poate ignora ceata cromatica, ci are si sensibilitate spectrala extinsa (spre IR).
O sa caut o comparatie intre pozele terestre obtinute prin luneta D38mm-simplet, respectiv una acromatica D100mm, f/6 (dar in majoritatea cazurilor diafragmata la 80mm). La testele recente, vizual, acromatul oferea, evident, imagini mai luminoase, insa fara o finete superioara a detaliilor, ba din contra, iar contrastul era mai slab (la deschiderea maxima precizata).
Am slefuit trei lentile, practic identice. Luneta o voi prezenta doar atunci cind va fi in construita in forma definitiva... eu is in criza financiara permanenta!
Intre timp imi voi clarifica si dubiile asupra obiectivului final... caci vreau sa mai realizez altele D40mm, F2400mm. Mi-am schimbat putin conceptiile... as vrea sa am o deschidere maxima utila si unica (ideal) de 40mm, iar acel factor "x=N/D" (cu N=F/D) al aberatiei cromatice sa ajunga la valoarea x=1.5
Lunelele secolului 17 aveau x=~1.6
L.E.-p.s.: La observarea Saturnului, ma chinuiam sa identific haloul albastru... pentru evaluarea focalizarii. Nu vedeam nici un albastru (acest astru fiind mai palid decit celelalte planete privite si fotografiate), doar o urma subtire si insignifianta de rosu. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 09 Feb 2011 17:34 Download mesaj |
|
|
|
TaviF
Multumesc pentru detaliile oferite.
Am chiulit o vreme de pe forum,acel post nu l-am citit,am sa-l caut.
Desigur,prezentarea trebuie facuta atunci cand instrumentul este terminat si estetizat.
Astept cu interes tot ce vei publica,fie pe partea foto fie vizual.
Din ce a scris Bell,luneta ta este foarte asemanatoare cu cele folosite zilnic de Hevelius de pilda.
Ca ocular,ma gandesc ca ai folosit oculare compuse,nu-i asa?
Prin montura cu sprijin dublu,te-ai referit la acel bratul articulat la tub in apropierea ocularului?
Cer senin , spor la treaba si Doamne ajuta sa iesim cu bine din criza financiara.Stai sa vezi cum e cand i se adauga si...criza varstei !
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 10 Feb 2011 09:38 Download mesaj |
|
|
|
Ocularul folosit e un Plossl, dar la un obiectiv asa "lent" functioneaza fara probleme si un ocular primitiv, gen Ramsden.
Da, prin montura cu sprijin dublu, ma refeream la acel brat articulat din apropierea ocularului.
Alta imagine a Lunii, de ieri:
De asta data am incercat o focalizare mai spre albastru, diametrul maxim al spotului policromatic reducindu-se, insa fiind delimitat tot de albastru. Vizual, ramine ideala punerea la punct mai spre rosu (haloul albastrului mai predominant).
L.E.: Inca una din seara asta:
http://www.flickr.com/photos/80804182@N00/...otostream/ |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 23 Iul 2011 17:22 Download mesaj |
|
|
|
Revin aici pe topicul simpletelor, dupa ce am mai afisat alte poze ale Lunii intr-un subiect dedicat acesteia ( http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=3150&start=135 ).
Nu se mai poate asa... scot "artileria grea"!
Desi nenea Strehl se "opune", luneta non-acromatica (D=40mm/F=2400mm) isi dovedeste aptitudinile optice... de focalizare si oferire a detaliilor accesibile teoretic- limitate de difractia luminii trecute prin deschiderile circulare.
Luna la al 2-lea patar, fotografiata prin refractorul de 8 picioare lungime al astronomului amator:
Atmosfera era destul de turbulenta, ponderea halourilor albastru si rosu (vizibile in special la limb) oscila continuu... alterarea claritatii producindu-se si asupra verdelui. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 07 Aug 2011 11:51 Download mesaj |
|
|
|
| Luna la primul patrar. Atmosfera era destul de calma, desi astrul se afla la o altitudine de doar ~18 grade, iar afara nici nu se intunecase bine... astfel incit am fost obligat sa maresc sensibilitatea la 200ASA. La fotografiere, trebuia sa fi mers pe fisii orizontale, se observa ca am aplicat si peteceala manuala in PS (in doua locuri la limb). Programul de alipire a pozelor, Fitswork4, e capabil sa faca o treaba buna numai daca ii dai sa lucreze asupra cadrelor cu muchii drepte. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 18 Aug 2011 23:23 Download mesaj |
|
|
|
Tavi
Excelent,felicitari!
Daca nu-i cu suparare,vin cu sugestia sa incerci si un ocular negativ tip Galilei,sunt foarte curios cum va fi imaginea.Pe reflectorul meu de 125mm, regula este ca imaginea prin aceste oculare Galilei este cu atat mai buna cu cat marirea este mai mare.Pe lunete nu am experimentat pe larg.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 19 Aug 2011 08:30 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc.
O sa incerc si ocularul negativ (tip Galilei)... desi ofera un cimp foarte mic (la planete n-ar fi o problema).
Si la primele lunete, construite de mine (in '92..'93), mai foloseam lentile divergente pe post de ocular. Intr-adevar, claritatea parea sa fie mai buna (scriu "parea", intrucit ocularele pozitive utilizate asigurau grosismentele mai mari, in general). |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 19 Aug 2011 12:53 Download mesaj |
|
|
|
O prima imagine la Jupiter in actualul sezon... asa, de incalzire.
Daca as avea o camera DBK de nu stiu mai care... si cel putin 1000 de cadre pentru suprapunere... |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 20 Aug 2011 18:24 Download mesaj |
|
|
|
Inca trei imagini prin luneta D40mm, f/60 + oc Plossl 25mm. T.exp=1/10s la 100ASA, cu fobfoto=13.7mm
Mozaicul nu stiu daca o sa-l mai fac... realizarea lui imi ia cam mult timp. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|