Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 04 Mai 2012 12:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Ventilator/suflanta telescop |
|
|
|
Salutare.
Am facut zilele astea niste suflante pentru a evacua aerul cald din tubul telescoapelor. Arata ca in imaginea atasata. Am facut 2, pentru ambele instrumente, pe 1.25" si pe 2", cu ventilatoare de CPU (12V, 0.12A), conducte PVC standard, din comert, carcasa de textolit/ABS - greutatea nu trece de cateva zeci de grame; mai grele sunt suruburile.
Am testat "pe uscat" si am constatat, asa cum era si de asteptat de altfel, ca nu prea se ventileaza bine interiorul telescopului. Scoate ce scoate un pic de aer, dupa care tot ce mai face ventilatorul e sa impinga aerul din fata lui, neputand sa creeze depresiune in spate (spre tub).
Intrebarea mea ar fi: cea mai la-ndemana metoda pentru a-i face tiraj, care ar fi? Pe langa slabirea (sau scoaterea) suruburilor de prindere a suportului de finder, ce alta metoda nedistructiva as putea aplica? Un coleg de-al nostru arata mai jos ceva inteligent, numai ca nu am eu ce are el acolo....
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...ll/fpart/1
Multumesc!
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 04 Mai 2012 12:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 04 Mai 2012 13:35 Download mesaj |
|
|
|
UFO, multumesc pt raspuns cu ocazia asta am observat ca am omis o mentiune importanta: ma refeream la tub inchis de telescop (un SCT si un MCT).
Ceva in genul asta cred ca ar fi mai util:
http://www.cloudynights.com/documents/sctcooler.pdf
Dar nu cred ca mi se pare eficient sa dau atatia bani, pentru o chestie de genul asta, oricat de ingenioasa ar fi ideea si cat de greu s-ar obtine forma tijei aleia...
Ideea de a perfora tubul sau capacul din spate (cu visual-back-ul) chiar nu-mi surade
Am citit pe Cloudynights ca un tip folosea mai multe ventilatoare (vreo 6 parca) pentru 12.5"-ul lui, care trageau aerul de pe primara, altele introduceau aer filtrat, si inca o pereche care evacuau curentii reziduali. Deci, presupun ca poti extinde ideea astfel incat sa iasa cat mai eficient transportul de aer, insa as prefera o solutie mai putin "barbara" (chiar daca se poate obtine si la un nivel estetic rezonabil... ideea in sine, de a ciopartzi OTA, n-as vrea sa o aplic)
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11385
|
Trimis: 04 Mai 2012 13:56 Download mesaj |
|
|
|
Fara sa dai gaura nu vad cu ai avea gaura . Secundara are un capac in fata, nu se desface, nu are gauri pe acolo?
La cat de mic e tubul, cel putin ala micul, nu incape in frigider?
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 04 Mai 2012 14:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Valy, vorbesti serios? Nu stiu ce sa zic despre asta... As putea face o proba, desi am mici rezerve.
Secundara C8-ului nu am vazut sa aiba vreo gaura pe undeva, altele decat cele pentru suruburile de colimare.
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 04 Mai 2012 15:08 Download mesaj |
|
|
|
saiph a scris: | Valy, vorbesti serios? |
Scopul scuza mijloacele.
La secundara poti da gauri in suportul ei ca sa traga aer pe acolo, drept sa spun nu stiu cum arata un astfel de tub, imi dau cu parerea. Sau gauresti tubul si ii faci fante protejate de filtru sa nu traga praf.
|
|
Sus |
|
 |
gabi Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 980
Motto: To be, or not to be, that is the question Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 04 Mai 2012 16:10 Download mesaj |
|
|
|
Geoptik si Limax rulz dar, asa cum ziceam, solutii de genul acela imi sunt oarecum cunoscute si le-am pus oarecum pe tusa, pe motiv de pret.
Ma gandeam sa fac un decupaj in tubul suflantei, ca sa traga pe acolo, numai ca aerul din tubul telescopului ramane tot acolo, ventilatorul actionand numai la nivelul visual-back-ului daca fac asa...
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 04 Mai 2012 16:58 Download mesaj |
|
|
|
Poti fura ideea de la ei: iei o teava mai subtire care sa intre in mijlocul tubului si sa sufle catre primara, faci niste deviatii. Prin teava sufli aer inauntru, pe langa teava iese afara.
|
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 04 Mai 2012 18:41 Download mesaj |
|
|
|
saiph,eu asface asa: sufli aerul filtrat printr-o teava care sa treaca prin tubul de perforatie,eventual cu ceva in capatul dinspre secundara care sa devieze curentul de aer, iar teava respectiva o fixezi intr-o piesa cu diam.ext de 2",cu ajutorul unor distantieri(pot fi 3).In felul asta,se poate monta usor in focuser si ai si fante de evacuare.
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 04 Mai 2012 19:44 Download mesaj |
|
|
|
Ideea este ca să obturezi doar jumătate din tubul de perforație, eventual printr-o țeavă cu secțiunea de semicerc, pe unde vei introduce aerul filtrat, aerul cald va ieși prin porțiunea rămasă liberă. E bine ca aerul să nu lovească direct meniscul sau placa schmidt ci să iasă în lateral. Evident priza de aer trebuie să depășească puțin tubul de perforație.
Pentru tuburile HD, care au răcire pasivă există practicate orificii cu filtre, poți extrage aerul cald din tub, de data asta obturând-ul complect. Cred că eficiența este mai bună în acest caz.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 04 Mai 2012 21:48 Download mesaj |
|
|
|
M-am grabit cand am vorbit de focuser,dar ca idee cred ca se poate aplica si la tine.
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

|
Trimis: 05 Mai 2012 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Ok, multumesc pt idei
Am sa incerc sa aplic recomandarile facute, sa vad cum iese mai bine.
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
|