| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 241510 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2933 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Vict0r |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1450 la data de Lun Mai 11, 2026 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 09 Apr 2012 13:02 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Imbinare, lipire componente fibra carbon |
|
|
|
Din dicutiile anterioare (aici http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=8746&start=90 ) am inteles ca nu recomandati doar lipirea elementelor din fibra de carbon. Am gasit un link in care se mentioneaza ca lipirea cu epoxy ar fi de ~100 ori mai putin rezistenta decat materialul propriuzis: http://www.chemical-supermarket.com/Bondin...n-c99.html
Asa ca ma gandesc la urmatoarea abordare:
- iau componetele din fibra de carbon, le tai/decupez gata de imbinare
- folosesc un lipici ca sa le pozitionez si fixez pentru urmatoarea etapa
- aplic tehnica asta http://www.youtube.com/watch?v=gCY8tLHyeJQ&feature=channel
Toata procedura se poate face acasa fara mari probleme:
- iau ingredientele
- iau panza si identific orientarea optima, o decupez
- aplic rasina epoxy si panza peste
- invelesc in plastic si il pun la presat + incalzire
Pana acum identific doar doua puncte sensibile:
- vidarea
- incalzirea (coacerea ?)
Vidarea este esentiala? As putea folosi mai multe tehnici: pun obiectul intr-un sac si trag afara aerul, vad eu cum. Il invelesc intr-o camera de masina, bag totul intr-o cutie solida si umflu camera, presez materialul.
Incalzirea este esentiala? Il pot pune la cuptor, il pot incalzi cu un "feon".
Alte probleme si riscuri nu vad.
Voi ce parere aveti?
Multumesc.
|
|
| Sus |
|
 |
danto1313 Membru

Data inscrierii: 27 Mai 2007 Mesaje: 352
|
Trimis: 09 Apr 2012 13:12 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Fa o schita sa vedem ce cu ce si cum vrei sa imbini.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 09 Apr 2012 15:34 Download mesaj |
|
|
|
Aici imaginatia este limita dar ma gandesc la urmatoarele configuratii.
Secundara, care e usoara, trage in jos cand telescopul e la zenit sau intr-o parte cand e inclinat. Astfel ma gandesc sa fac un fel de piramida din 4 tije cu fibrele in lungul lor in ideea ca ele sufera in principal doar compresie/intindere.
La primara voi taia tubulete din tubul principal care va fi destul de gros si din ele fac un suport pe care vor fi prinse trei profile L, am gasit profile cu fibrele la 0/90' ceea ce asigura destula rezistenta. Peste cele trei tije va veni suportul colimabil al primarei.
Tubul principal va fi ~50mm diam., fibrele orientate tot 0/90', rolledwraped. Aici fortele sunt mai mari la primara si la prinderea de montura. Raportul greutatilor fiind net in favoarea primarei pot pune joinul cu montura aproape de aceasta astfel ca ea practic va fi aproape monolit cu suportul pentru montura.
PS: In paranteza fie spus am gasit tooluri free de desing 3d: http://www.graphicdesignblog.co.uk/free-3d-design-software/
| Descriere: |
| Primara (design Google Sketchup8) |
|
| Marime fisier: |
53.9 kb |
| Vizualizat: |
de 10355 ori |

|
| Descriere: |
| Secundara (design Art of Illusion) |
|
| Marime fisier: |
166.57 kb |
| Vizualizat: |
de 10355 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 332
Motto: Totul este creat de Creator. Localitate: SW
|
Trimis: 09 Apr 2012 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Referitoar la imaginea primarei (cass prim v01.jpg).
Daca tot esti extrem de pretentios la constructie, fugi de sectiuni simple si deschise. Cauta sectiunile inchise = inlocuieste cele trei profile cornier (L) cu profile (tevi) rectangulare/rotunde.
Maxim de pretentie se poate satisface cu sectiuni compuse: fagure (albinele stiu de ce ...!)
Recomand si pentru secundara.
Motivatiile folosirii sectiunilor compuse/inchise, sunt lesne de inteles si se regasesc in zonele: rezistenta imbinari, Wz, stabilitate, etc.
alderamin59
|
|
| Sus |
|
 |
alderamin59 Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009 Mesaje: 332
Motto: Totul este creat de Creator. Localitate: SW
|
Trimis: 09 Apr 2012 23:32 Download mesaj |
|
|
|
Apoi nu stiu de ce ai decis sa folosesti doua tevi alaturate pentru legatura intre tub principal si tub suport primara. O solutie este folosirea unei ,,zabrele" adica o teava mai subtire (ipotenuza unui triunghi) prinsa la un unghi de 45 grd cu tub principal si tub suport secundara. Se obtine si rezistenta marita dar si masa scazuta. In plus creste extrem de mult rezistenta imbinarii intre tub principal si tub suport secundara.
Mai sunt si altele. Multe se pot inlocui cu table perforate de grosime potrivita... scade considerabil masa si creste tot considerabil stabilitatea si rezistenta; ex: cele patru profile de sustinere a secundarei.
In constructiile metalice si nu numai, exista un concept ce este folosit cu succes la constructia telescoapelor performante: zveltete. Adapteaza acest concept si vei avea de castigat.
Parerea mea !
alderamin59
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 10:41 Download mesaj |
|
|
|
Deja la nivelul asta nu stiu daca masa mai e o problema. Probabil totul ar ajunge la sub 1 kg, de exemplu teava de 1m 50mm diam. are 0.5kg. Am folosit tevi in ideea ca iau un tub de 1.5m si din el fac si legaturile. In plus daca tai teava rotund la capete asigur maxim de contact intre cele doua tevi principale si tevile transversale. Asta era o idee.
Si nici rezistenta nu cred sa fie o problema. Dar ai dreptate as putea folosi profile patrate/circulare. Tevi exista, exista si cornier (L), pun doua si iese o teava patrata. N-am gasit profile patrate decat pultruded cu toate fibrele longitudinal si nu ma ajuta ca suportul primarei nu sufera compresie ci indoire. As putea folosi si teava rolled cu fibrele 0/90' in loc de doua corniere. Problema la teava e ca trebuie un suport ulterior pe care vine oglinda, asa din profile L am posibilitatea sa fixez mai stabil acesti suporti perpendiculari pe teava. O sa detaliez desenul.
Crezi ca are rost sa ma chinui cu constructii complicate in ideea optimizarii formei si a costurilor? In principiu vreau contact suficient, piese relativ mari si putine la numar ca dupa aia toate imbinarile trebuie sa le invelesc in panza si epoxi ca sa intaresc legaturile. Daca am multe zabrele mici o sa fie cam greu sa iasa ceva simplu. Asa in designul de mai sus luam 2-3 straturi de panza si inveleam zonele de imbinare la diverse unghiuri. Cam asta a fost ideea designului. Ok, folosesc mai mult si incarc greutatea dar chiar conteaza?
Notiunea de zveltele ma incurca ca nu pot imbraca prea usor in panza. Mai curand aplic notiunea de butucanosenie, cred ca e mai simplu in cazul meu Daca doar le lipeam era ok, dar asa ma cam incurca. Parerea mea.
|
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

|
Trimis: 10 Apr 2012 23:57 Download mesaj |
|
|
|
Dar ca sa nu deviem de la subiectul principal: imbinarea elementelor de FC, exact la tehnica asta ma refeream: http://www.youtube.com/watch?v=l9x2PjozPus&feature=related
Trebuia s-o patentez, vad ca mi-au furat ideea
Daca merge la biciclete nu vad dece n-ar merge la 5kg incarcatura. Pot sa-l fac truss doar din tevi de 15mm diam., pot sa-l fac KISS dintr-o teava groasa, pot sa-l fac in multe moduri. Sa vad cat ma costa materialele.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|