Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235611 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2864 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: JayLeDotD |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
nenea dani Membru

Data inscrierii: 17 Feb 2013 Mesaje: 12
|
Trimis: 17 Feb 2013 01:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Camera CCTV si Luneta Yukon |
|
|
|
Stimati domni imi permit sa va supun atentiei urmatoarea chestiune .
Studiez posibilitatea echiparii unei lunete Yukon 20-50x50 cu un sistem mecanic cu doua motoare si o camera CCD,color ,2" ,montura C. Evident ca problema cea mai spinoasa este legata de adaptarea camerei la ocular . Inteleg faptul ca aproape sigur nu se poate obtine o imagine care sa ocupe corect aria captorului video pentru orice factor de marire . Intrebarile mele sunt daca este nevoie de un ocular/adaptor special si daca distanta dintre corpul lunetei si al camerei se poate pastra fixa pentru diverse reglaje ale celor doua inele de pe luneta ,factor de marire si focalizare daca nu gresesc . Stiu ca luneta in cauza nu este foarte performanta, dar nu vreau sa investesc o suma prea mare intr-un experiment care are sanse mici de reusita .
Orice comentariu ar fi de un real ajutor.
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11343
|
Trimis: 17 Feb 2013 02:00 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu poti scoate ocularul? Ai monta camera prime focus. Totusi ce inseamna 2"? Diagonala senzorului?
Daca ai obiectiv la ea o poti pune la ocular. Cred ca merge si cu senzorul la ocular.
Distanta o poti pastra fixa, dar trebuie reglat focusul ca sa reusesti sa focusezi cu camera, asta inseamna ca iti trebuie monitor sa vezi "live view" imaginea cat timp reglezi focusul.
|
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 17 Feb 2013 02:55 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu daca se poate scoate ocularul si intr-adevar ar fi un mare avantaj sa pot folosi un obiectiv montat pe camera, mai precis un varifocal cu iris automat pentru ca as rezolva doua probleme destul de simplu . Mai intai iris-ul s-ar regla automat ,desi am observat ca obiectivele cu multe lentile au acest iris undeva prin mijlocul sistemului optic . In al doilea rand as putea monta mai usor un servomotor pentru reglarea claritatii . Observatia mea este ca mai toate lentilele varifocale au pupila de intrare destul de mare adica peste 5-6mm si nu stiu cum s-ar potrivi .
In ceea ce priveste senzorul video este vorba de 1/2"(6,4mm/4,8mm) si nu 2" cum am scris gresit . Mi-am propus sa folosesc o camera CCTV Hitachi KP-D5010(P) . Din pacate nu stiu care este constructia acestei lunete si chiar daca as avea o documentatie nu am cunostintele de optica necesare ca sa fac adaptarea .
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11343
|
Trimis: 17 Feb 2013 03:10 Download mesaj |
|
|
|
Poti face un test simplu: pune camera in fata ocularului, tine-o in mana si vezi daca reusesti sa obtii focus miscand de ea inainte- inapoi.
|
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 26 Feb 2013 00:50 Download mesaj |
|
|
|
Stimati domni am tinut seama de sfatul dumneavoastra, si pentru ca nu am inca luneta din subiect am testat urmatorul set-up:
-luneta Norconia Astro 700x60 ,ocular HR 20mm cu diametru pupilei de iesire 11mm.
-Camera CCTV Avtech AVC568 echipata cu lentila varifocala F1,4 si 2,8-12mm, autoiris direct drive.
In treacat fie spus luneta are obiectivul intr-o culoare verde /galben si un schimbator de directie la 90 grade cu un fel de prisma pentru ocular. Cu ochiul liber imaginea este foarte clara si doar circumferinta discului are o tenta usor albastra . Pot vedea clar, cu ochiul, de la 1km numarul unei masini , acum pe vremea asta rece. Am incercat diverse camere CCTV si mai multe lentile,dar configuratia de mai sus este cea mai potrivita . Reglajul lentilei este pentru unghi maxim si pe ecranul TV imaginea este clara. Foarte,foarte putin se observa discul de vignetare ,daca asa se numeste . Lentila camerei trebuie sa fie lipita de pupila ocularului sau foarte aproape . Daca deplasez axial ansamblul camera +lentila , incepe sa apara chenarul acela negru ,dar claritatea se pastreaza. In principiu rezultatul este peste asteptarile mele ,dar pare ca s-a marit puterea de apropiere si eu nu doresc acest lucru ,deoarece am citit/observat ca, in principiu, marind puterea scade luminozitatea . Ma bate gandul sa incerc o lentila fixa de 2,8 mm cu autoiris. Odata ce am reglat focalizarea lentilei nu trebuie decat sa reglez luneta pentru diverse distante . Am testat ansamblul cu un illuminator IR, LED la 850nm si se pare ca optica lunetei nu se opune, ceea ce este excelent, intrucat urmeza sa o testez cu un iluminator laser la 808nm . Ce parere aveti vis `a vis de acest experiment si ce sfaturi imi mai puteti da ?
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Feb 2013 01:11 Download mesaj |
|
|
|
Încearcă să scoți din sistem prisma diagonală (schimbătorul de direcție la 90gr) și ocularul precum și lentila camerei și să focalizezi direct pe senzor imaginea obiectivului. Vei automatiza eventual focalizatorul lunetei. O să scapi sigur de vignetare și de alte probleme. Cel mai simplu e să procuri sau să faci la strung un adaptor 1.25" - montura C pentru a putea alinia și fixa direct camera în portocular. Trebuie să determini dacă ai cursa suficientă pentru focalizare, eventual faci adaptorul mai lung.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 26 Feb 2013 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Stimati domni,
Nu am reusit nicicum sa focalizez imaginea pe senzorul camerei fara sa folosesc lentila camerei . Fara ocular ,dar cu lentila camerei imaginea este foarte luminoasa ,marita mult, clara ,dar numai sub forma unui disc cat jumatate din ecranul TV. In plus zonele luminoase devin supraexpuse . Se pare ca trebuie sa revin la primul set-up . Acum care ar fi puterea de marire cu ocularul de 20mm,lentila camerei CCD reglata la 10mm si obiectivul de 700mm? Daca mai aveti idei va rog sa mi-le recomandati.
P.S. Odata cu aceste teste am observat ca ocularul este cel care da contur albastru imaginii,asa ca trebuie sa-l schimb cu unul mai scump, care probabil costa cat trei lunete ca a mea. Daca folosesc un ocular cu diametrul pupilei de iesire mai mare ,inseamna ca discul in care apare imaginea se mareste?
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 27 Feb 2013 09:18 Download mesaj |
|
|
|
eu am o luneta asemanatoare de 60mm cu focala de 700mm si imi amintesc ca am putut focaliza cu un webcam fara lentila/ocular, dar nu mai retin exact pozitia focusului. daca nu se poate focaliza pe cursa focuserului poti incerca sa pui o diagonala sau chiar sa indepartezi manual camera tinand-o in mana pana obtii un focus.
|
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 27 Feb 2013 15:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: Adaptor |
|
|
|
nenea dani a scris: | Stimati domni,
Nu am reusit nicicum sa focalizez imaginea pe senzorul camerei fara sa folosesc lentila camerei . Fara ocular ,dar cu lentila camerei imaginea ......... |
Dani, mai citeste : http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...;start=195
La tine sistemul afocal ar fi bun.
Daca citesti topicul atent o sa ai reusita.
Nu trebuie folosit camere asa sensibile.
Vezi o camera cu o sensibilitate de 0.5 - 1 lux.
Mai pune citeva poze se vedem si noi ceva.
Mai vezi: http://en.wikipedia.org/wiki/Afocal_photography
|
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 28 Feb 2013 03:18 Download mesaj |
|
|
|
Stimati domni
Am urmarit link-urile si se pare ca incep sa inteleg cum functioneaza o luneta . Drept pentru care am refacut experimentul fara ocular si fara lentila CCTV . De departe obtin cea mai luminoasa si clara imagine . Nu am reusit de prima data pentru ca tubul ocularului este prea scurt si mai aveam nevoie de 2-5cm in functie de cat de aproape este subiectul. Acest experiment nu imi este de mare folos deoarece nu pot avea un zoom variabil si nici autoiris . Asa ca am revenit la experimentele cu lentile varifocale . Am montat un ansamblu 4-16mm,F1.2 ,corectat IR,Japan si se pare ca obtin o imagine multumitoare la aprox 900m pe timp de noapte cu lumina de sodiu. Atasez 2 foto luate cu un telefon.A doua imagine este o captura la 1/33 sec. pe un tv si in realitate se vede cu mult mai clar . O imagine ceva mai clara am obtinut cu o camera CCTV Sony ,Effio ,650linii, dar alegerea mea este o camera mult mai sensibila ,asa cum am scris mai sus . Daca tubul lunetei ar fi mai scurt poate as rezolva problema focalizarii cu un fel de glisiera ,dar la aproape 1m constructia nu are sens. Se pare ca trebuie sa achizitionez cat de curand luneta Yukon 20-50x50 care este scurta si sa refac testele .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
253.63 kb |
Vizualizat: |
de 8630 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
490.75 kb |
Vizualizat: |
de 8630 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9740
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Feb 2013 10:50 Download mesaj |
|
|
|
În loc de luneta Yukon poți lua în considerare și alte modalități, de pildă utilizarea unui obiectiv foto vechi, făcut pentru (D)SLR. Ai avea avantajul corecției de câmp mai bună și distanța fixă la prinderea camerei. Vei avea nevoie de un adaptor de la montura C la montura T2 sau M42x1 astfel încât să asiguri distanța corectă până la senzor. Instrumentul va fi mult mai robust și vei obține maximum de la cameră. Poate cu un pic de artificii electronice poți utiliza un obiectiv cu diafragma și focus automat. În funcție de obiectul filmării ai nevoie de un obiectiv mai scurt sau mai lung.
[offtopic]
Sper că cunoști legislația cu privire la amplasarea și utilizarea camerelor de supraveghere.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 28 Feb 2013 17:09 Download mesaj |
|
|
|
In prima faza am cautat un obiectiv de aparat foto second hand ,dar nu am gasit unul cu o putere de apropiere asa cum are o luneta . Ma gandesc acum chiar la o luneta cu obiectiv mai mare ca sa fie mai luminos . Cat despre camerele de supraveghere am licenta si stiu cum stau lucrurile .
|
|
Sus |
|
 |
nenea dani Membru

|
Trimis: 08 Mar 2013 02:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: tub adaptor si intrebare |
|
|
|
Stimati domni ,
Am facut la strung un tub adaptor pentru a cupla camera CCTV direct la luneta ,asa incat nu mai folosesc ocularul . Imaginea la 900-1000m este deosebit de clara si de stabila ,chiar noaptea . In plus ocupa tot ecranul. Am demontat obiectivul si se pare ca este o simpla lentila . Are cateva pete de mucegai ,dar ma tem sa le indepartez . In aceasta situatie care este puterea de marire ? Cand aveam ocular imparteam 700mm la 20mm si aveam X35.
|
|
Sus |
|
 |
Aciduzzu Membru

Data inscrierii: 12 Oct 2012 Mesaje: 107
|
Trimis: 08 Mar 2013 13:20 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Cand cuplezi o camera la un telescop nu prea mai are sens sa vorbest de "putere de marire". Tot ce se poate calcula e focala rezultata, care difera in functie de configuratia folosita (in focar, afocal, etc).
Daca ai scos ocularul lunetei si obiectivul camerei atunci ai obtinut, practic, o camera video cu un teleobiectiv de 700mm (sau cat are focala obiectivul lunetei).
Apoi, in functie de focala rezultata si marimea pixelului senzorului camerei, poti calcula rezolutia obtinuta (arcsec/pixel).
Dar notiunea de "putere de marire" isi cam pierde sensul.
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 08 Mar 2013 13:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: tub adaptor si intrebare |
|
|
|
nenea dani a scris: | Stimati domni ,
Am facut la strung un tub adaptor pentru a cupla camera CCTV direct la luneta ,asa incat nu mai folosesc ocularul . Imaginea la 900-1000m este deosebit de clara si de stabila ,chiar noaptea . In plus ocupa tot ecranul. Am demontat obiectivul si se pare ca este o simpla lentila . Are cateva pete de mucegai ,dar ma tem sa le indepartez . In aceasta situatie care este puterea de marire ? Cand aveam ocular imparteam 700mm la 20mm si aveam X35. |
Poti calcula campul, cel mult.
Procedeul e destul de simplu:
atan(W/f).
Mai "catolic" ar fi sa imparti latimea (W - width) senzorului in 2, imparti apoi jumatatea asta la distanta focala a obiectivului (ca de fapt aia e semi-deschiderea, si cateta opusa, propriu-zis), iar arc-tangent (arctg sau atan, depinde cu "cine" vorbesti - om sau masina/calculator) din valoarea asta o inmultesti la loc cu 2.
Stiu, pare aiurea; de ce as imparti la 2 daca dupa-aia inmultesc iar tot cu 2, nu da acelasi lucru? Teoretic da; practic nu. Probabil din cauza zecimalelor, a preciziei cu care lucreaza diversele sisteme de calcul, dar mie mi-a dat intotdeauna un rezultat usor diferit.
Rezultatul va fi in grade. Pentru latura mare inmultesti rezultatul cu factorul corespunzator aspectului senzorului (1.3333, 1.5, sau cat o fi).
Restul, cate secunde ai pe pixel vezi impartind campul la dimensiunea senzorului.
Spor!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|