Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Stanescu Octavian Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3625
|
Trimis: 04 Mar 2012 18:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: Saturn 4 martie |
|
|
|
In seara de 3 martie am facut un maraton planetar am inceput cu Venus (postat la alerte Venus) am facut si la Jupiter un Avi (mediocru cu turbulente) la ora 22-23 am trecut la Marte iar in final la ora 2 am ajuns la Saturn ce se vede mai jos.
Toate prin Cass 270mm filmat cu Canon Eos 50 D .
Descriere: |
|
Marime fisier: |
141.41 kb |
Vizualizat: |
de 5740 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 04 Mar 2012 19:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
Sus |
|
 |
starbuck Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011 Mesaje: 1111
|
Trimis: 04 Mar 2012 19:57 Download mesaj |
|
|
|
La focala nativa de 7.5 metri un Barlow strica tot.
Cel putin asa am inteles ca secundara deja mareste de 7.5 ori.
|
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4212
|
Trimis: 04 Mar 2012 19:57 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare mie sau e vizibila si Diviziunea Encke?
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5156
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 04 Mar 2012 20:17 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic ca se distinge partial, la fel si ceva urme din structurile inelelor interioare. Incredibil
Sper sa nu fie doar artifacte de la prelucrare. La ocular cum se vede ?
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 04 Mar 2012 22:02 Download mesaj |
|
|
|
Nu par sa fie artefacte pentru ca sunt simetrice! Incredibil, chiar se vede Encke!
Deja incepe o preioada foarte buna de cativa ani pentru Saturn. Ma asteptam ca Ence sa devina vizibila anul viitor!
Inca o data felicitari pentru instrument!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 06 Mar 2012 17:31 Download mesaj |
|
|
|
Nu e diviziunea Encke. Sunt doar artefacte combinate datorate procesarii si atmosferei terestre: daca va uitati cu atentie nu sunt perfect simetrice cele doua arce din ansele inelelor, cel din stanga este bine conturat mai sus de axa mare a inelelor, iar cel din dreapta este conturat mai bine ceva mai jos decat aceeasi axa. Asta datorita unghiului inelelor fata de orizont. De asemenea uitati-va la nivelul de zgomot de pe imagine-si ganditi-va acum la cat de mica e cu adevarat Diviziunea Encke. E imposibil ca pentru o asemenea rezolutie per pixel cu acel nivel de zgomot si cu planeta atat de afundata in turbulenta (alt. mica) sa fie observabila un detaliu atat de fin. Plus ca mai e ceva vreme pana ajunge la opozitie, deci discul planetei este inca mic.
Plus !
Exemplul cel mai bun: Damian Peach, care cu un C 14 in conditii perfecte a scos o astfel de imagine la Saturn, in care se vede intr-adevar si Encke:
http://www.damianpeach.com/barbados06/satu...rgbmap.jpg
Si cu un C 9.25 a reusit aceasta performanta, dar din nou in conditii perfecte cu seeing9-10/10 si planeta foarte sus pe cer:
http://www.damianpeach.com/images/barbados...il28th.jpg
In aceasta a doua imagine Encke este totusi greu observabil insa celelalte detalii (inele, atmosfera) sunt excelente.
Acum nu pot sa spun prea multe despre optica folosita de el, desi stiu ca e extrem de pretentios in a isi alege telescoapele. Cred ca e suficient ce am mentionat mai sus. In anii urmatori nu ai cum sa observi Encke cu telescoape de sub 350-400mm si fara conditii de seeing de macar 7-8/10. Insa la altitudinea la care o sa "atarne"...
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 06 Mar 2012 20:01 Download mesaj |
|
|
|
Si eu tot din corul pesimistilor, cred ca-s artefacte mai degraba; ar trebui sa se distinga clar norisori/benzi pe discul planetei, inainte sa fie vizibila Encke.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 06 Mar 2012 22:32 Download mesaj |
|
|
|
Cred ca niciodata nu vom sti cu certitudine, dar geometria imaginii corespunde cu locul unde ar trebui sa fie Enke
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2915
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 06 Mar 2012 22:59 Download mesaj |
|
|
|
Nu stiu ce sa cred, eu zic sa-l intrebam pe dcristi daca e Encke sau nu.
Sigur ne zice el si ne si arata o poza numaidecat cu Encke si cu o sonda spatiala care pozeaza de zor Saturnul (fara rost dealtfel fiindca se vede totul de la Corbeanca).
|
|
Sus |
|
 |
BMB Membru

Data inscrierii: 03 Sep 2009 Mesaje: 696
Motto: Romania e frumoasa ..pacat ca e populata. Localitate: Magurele
|
Trimis: 07 Mar 2012 00:34 Download mesaj |
|
|
|
Marian. Te asigur 100% ca respectivele artefacte nu sunt diviziunea Encke. Acum tu poti sa ma crezi sau nu. Dar iti spun ca iti faci planuri degeaba daca vrei sa faci imagini la planeta Saturn cu detalii de oridinul lui Encke. Imaginile lui Peach ar trebui sa fie suficient de relevante, chiar numai comparand dimeniunile relative intre Cassini si Encke pe imaginile lui.
Am si eu cateva imagini in care aceleasi artefacte sunt prezente. Totul e din procesarea unor imagini achizitionate pe un seeing mediocru.
Un exemplu aici:
http://maximusphotography.files.wordpress....2-2011.png
Si aici o animatie din trei imagini (cu furtuna de anul trut, dar nerelevant):
http://maximusphotography.files.wordpress....orescu.gif
Plus ca, inca odata, anii urmatori Saturn o sa fie jos deasupra orizontului vazut de la noi din tarisoara. Deci ABSOLUT nici macar o sansa pentru asemenea detalii.
[/url]
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 07 Mar 2012 08:01 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
Nici nu te-am contrazis si sunt si eu, acum, indoit ca ar fi Enke ().
Am zis doar ca, din geometria imaginii ar putea fi Enke.
Stie cineva care este (cu certitudine) care este separatia unghiulara a diviziuni?
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
UFO Membru exclus

Data inscrierii: 11 Ian 2012 Mesaje: 1049
|
Trimis: 07 Mar 2012 08:59 Download mesaj |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
|
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5882
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 07 Mar 2012 10:14 Download mesaj |
|
|
|
achy1978 a scris: | Am zis doar ca, din geometria imaginii ar putea fi Enke. |
Noi doi avem o perceptie diferita asupra realitatii (a se vedea topicul M42).
Cu toate astea geometria imaginii in cazul diviziunii Enke tine mai mult de pozitionarea ei pe inelul lui Saturn decat de aspectul circular.
Un rationament simplu ar spune ca diviziunea in cauza ar putea fi vizibila doar cand marginea inelului este definita foarte sharp (a se vedea si imaginile lui Peach).
Bafta!
_________________ Fujinon 10x50FMTR SX; AR 80 F15; TS 102SD |
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
|
Sus |
|
 |
|