Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dmtr69 Moderator

Data inscrierii: 24 Sep 2011 Mesaje: 2815
|
Trimis: 02 Mar 2013 15:30 Download mesaj |
Titlul subiectului: 30min -Rosette Nebula |
|
|
|
Salut! Pe 27 feb. am facut prima incercare de captura a acestei tinte. O seara cu transparenta destul de buna, dar dupa rasaritul Lunii nu au mai fost conditii pentru nebuloase. Pe 28 feb. a fost o noapte cu o claritate deosebita, cum putine sunt intr-un an bun, dar am fost victima legilor lui Murphy-am lucrat. Apoi totul a revenit la normal: cer noros si ninsori.
In fine, am avut numai 30 min. expunere(15x120"),ISO 800, Canon 1100D-mod.TS80ED+0,8xFR/FF(FL 448mm, F/5,6), HEQ5+EQmod. Ghidaj: PHD+50mm finder+ALccd5.
Cadrele au fost capturate inainte de a ajunge la meridian si inainte de rasaritul Lunii( alte 25 cadre trase dupa aceea au fost inutilizabile-prea "laptoase", stack-ul din DSS cu toate a fost mult mai prost decat numai cu primele 15 cadre). In plus pentru primele nu am avut cadre flat- am miscat camera inainte sa-mi aduc aminte de ele.
Am incercat in post procesare sa mai scap de gradient si de zgomotul datorat numarului redus de cadre. Drept urmare background-ul a iesit prea negru in stanga si o imagine cam "soft".
Cer senin!
Descriere: |
|
Marime fisier: |
454.42 kb |
Vizualizat: |
de 4293 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Daniyyel Membru

Data inscrierii: 21 Mai 2011 Mesaje: 234
|
Trimis: 02 Mar 2013 17:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
O imagine foarte frumoasa, deci pana la urma 1100D este chiar o camera buna pentru astrofotografie. Ma batea si pe mine gandul sa iau una dar imi era sa nu dau banii degeaba pe ea.
Felicitari pentru captura!
_________________ Telescop: Skywatcher 150/750 NEQ3-2 Black Diamond
Binoclu: Auriol 10x50
Accesorii: Super 25mm, Barlow 2x, SkyWatcher UWA 6mm Gold Line, Baader Solar Filter ND5 full aperture.
Camera: QHY5L-II MONO, Canon 450D, Orion StarShoot. |
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 02 Mar 2013 17:50 Download mesaj |
|
|
|
Fain, felicitari! Probabil gradientul e de la luna. Photoshop + HLVG, 30 de secunde.
|
482.33 kb |
de 4228 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 02 Mar 2013 18:32 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! frumoasa captura.
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 02 Mar 2013 19:48 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari si de la mine!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 02 Mar 2013 19:50 Download mesaj |
|
|
|
@dannyyiel
Multumesc pentru apreciere.
Canon 1100D este intr-adevar o buna entry-level camera. Dar pentru tinte care au preponderent H-alpha(cum este si Rosette) trebuie schimbat filtrul IRC cu Baader BCF Corrector filter.
@cmatei
Multumesc. Am descarcat si incercat filtrul HLVG. Super tare! Chiar face minuni! Majoritatea pozelor pe care le-am facut sufera de acelasi gradient verde=> am sa incerc sa le retusez pe toate. Aceasta informatie este nepretuita. MULTUMESC.
@psemil
Orice apreciere venita de la dvs. ma onoreaza. Multumesc maestre.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5207
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 02 Mar 2013 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Gradient scos mai mult (nu complet) in IRIS, metoda manuala 5 min.
Oricum, gradientul ar trebui scos inainte de orice prelucrare estetica.
|
201.28 kb |
de 4145 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 03 Mar 2013 15:38 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru aprecieri si sfaturi.
@nobody
Am incercat mai multe softuri in procesarea acestei poze: Nebulosity, PS-CS2, StarTools, Gimp si IRIS in combinatie cu FITS Liberator. In IRIS am incercat gradient removal pe fiecare canal de culoare, strech(asinh) si apoi reunirea canalelor. Rezultatul a fost ciudat. Recunosc ca-mi "prind nasul" in IRIS.
Gradientul imi da mereu batai de cap(oricine face poze in zone urbane are aceasta problema).
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5207
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 03 Mar 2013 20:09 Download mesaj |
|
|
|
Ah, nu prelucra separat fiecare canal ca strici ireversibil balansul culorilor.
La gradientul ce l-ai avut. comparabil ca aplitudine si suprapus cu obiectul in sine trebuie lucrat mai cu grija, nu automat.
http://www.astrosurf.com/buil/iris/tutorial4/doc14_us.htm
Gradient removal on very wide field images
Manual method
Important este sa alegi manual punctele potrivite care vrei sa devina negre si sa feresti ceea ce vrei sa ramana din nebuloasa, mai ales unde se imbina/suprapune verdele nedorit cu rosul vizat.
Aici dau gres procedurile automate.
Atasez imagini cu ce "gunoi" am extras in 2 faze. Asta din cauza ca ai mai multe surse de poluare.
Poate ca am taiat cam mult din partea de jos.
Oricum, ai scos foarte bine cu acea camera, in conditiile date.
|
20.04 kb |
de 4064 ori |

|
|
21.04 kb |
de 4065 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 04 Mar 2013 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Am vrut sa incerc metoda manuala, dar dupa cateva sute de clickuri am vazut ca nu am acoperit nici macar un sfert din poza. Asa ca m-am lasat pagubas( stiu-ar trebui sa fiu mai rabdator). Oricum, metoda asta e mai potrivita la poze cu rezolutie mai mica.
Este interesant cerul sintetic-corector care ti-a iesit(culorile si variatia de luminozitate). Mie mi-a iesit mereu o tonalitate de gri cu putine variatii.
Chestia este ca gradient removal trebuie aplicat inainte de strech, iar nebuloasele care trebuie ocolite se disting foarte greu de background si gradient(de aceea si greseste metoda automata). Si realizarea unei masti necesare pentru asta este imposibila din acelasi motiv.
|
|
Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2287
|
Trimis: 04 Mar 2013 11:02 Download mesaj |
|
|
|
Frumoasa poza, felicitari.
Spor!
|
|
Sus |
|
 |
saiph Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007 Mesaje: 2300
Motto: Sky is not the limit, it's the target Localitate: Bucuresti // Cracovia
|
Trimis: 04 Mar 2013 11:17 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: |
|
|
|
Reusita captura, Marius.
Inteleg ca e prima data cand fotografiezi Rosetta, dar, daca ma intrebi pe mine, ai fi putut foarte usor sa postezi si la "Avansati" Complexitatea setupului si a metodei de achizitie si procesare te califica, dupa parerea mea, pentru categoria respectiva.
In curand voi patrunde si eu pe "taramul expunerilor ghidate" si sper sa postez niste rezultate similare - sezonul Rosettei e cam pe trecute, dar sunt destule obiecte frumoase si primavara.
Cer senin!
_________________ *.*.*.*.*.*.*.*.*.*.*
___CER SENIN!___
_________________ |
|
Sus |
|
 |
dmtr69 Moderator

|
Trimis: 04 Mar 2013 21:52 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru postreply si aprecieri. Cat despre postarea la avansati, am sa mai astept cativa ani sa mai evoluez. Oricum nu voi depasi nivelul de amator. Colegii care posteaza la avansati sunt adevarati profesionisti care pot da clasa cu usurinta pe alte forumuri de "afara".
Cer senin si negru tuci! Chiar avem noroc serile acestea de asa raritati- eu ma oftic ca mai pierd o noapte la servici.
|
|
Sus |
|
 |
|