Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
victor Lupu Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010 Mesaje: 199
Motto: Light is darkest most fear Localitate: Baia Mare
|
Trimis: 20 Aug 2011 07:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Iluzii optice |
|
|
|
De ce sunt aceste iluzii optice la craterele de pe Luna? Mi-am forțat ochii sa vad craterul Copernic ca o adancitura, dar nu am putut Doar dacă m-am uitat din nou, l-am văzut adânc si numai pentru câteva momente. Dacă credeți că lumina vine de la sud-vest, este văzut ca un crater,dar daca credeți că lumina soarelui vine din nord-est, nu mai este văzut ca un crater, ci ca o umflătură. Acesta este Copernic prin reflectorul meu de 8".
http://astrofotografieluna.blogspot.com/20...ptica.html
Descriere: |
|
Marime fisier: |
81.46 kb |
Vizualizat: |
de 5237 ori |

|
_________________ http://astrofotografieluna.blogspot.com |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 20 Aug 2011 10:28 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Reusita si frumoasa fotografie ai facut la circul Copernic.
Eu oricat ma straduiesc, tot ca o adancitura il vad. Nu pot sa il vad in relief, decat marginile si moturile din mijloc.
Probabil tine de perceptia fiecaruia.
Uite aici cateva explicatii destul de bune : http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Ilu...102321.php
|
|
Sus |
|
 |
CristiB Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008 Mesaje: 1885
|
Trimis: 20 Aug 2011 10:45 Download mesaj |
|
|
|
Teo a scris: | Reusita si frumoasa fotografie ai facut la circul Copernic.
Eu oricat ma straduiesc, tot ca o adancitura il vad. Nu pot sa il vad in relief, decat marginile si moturile din mijloc.
Probabil tine de perceptia fiecaruia.
Uite aici cateva explicatii destul de bune : http://www.scritube.com/stiinta/fizica/Ilu...102321.php |
Asa este Teo, tine intr-o oarecare masura de perceptia fiecaruia, insa trebuie sa tinem cont ca realitatea e doar una singura acolo.
Si in acest sens trebuie sa ne folosim de amanuntele mici pe care le arata fotografia. Spre exemplu in stanga jos se vede o umbra. Insa umbra e doar a centrului acelui crater. Deci daca e o umbra a lui atunci nu e adancitura ci ridicatura . Vorba aia...perceptia mea!!!
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 20 Aug 2011 10:53 Download mesaj |
|
|
|
Si mie mi se intimpla adesea sa vad craterele Lunii ca pe niste forme convexe, in momentele in care imi studiez atent imaginile, evaluind efectele distructive ale turbulentei. Inchid ochii, scutur din cap... sa-mi revina perceptia corecta... caci ma enerveaza cind le asimilez cu niste umflaturi, in loc de cratere concave!
|
|
Sus |
|
 |
victor Lupu Membru

Data inscrierii: 24 Oct 2010 Mesaje: 199
Motto: Light is darkest most fear Localitate: Baia Mare
|
Trimis: 03 Feb 2012 21:18 Download mesaj |
|
|
|
La prima impresie, craterele din prima fotografie de mai jos sunt aflate pe cadranul de sud-vest al Lunii. Defapt, va dati seama ca acestea se afla pe cadranul de nord-est,
http://astrofotografieluna.blogspot.com/20...-poze.html
|
72.53 kb |
de 4636 ori |

|
|
74.43 kb |
de 4636 ori |

|
_________________ http://astrofotografieluna.blogspot.com |
|
Sus |
|
 |
ovi1001 Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2009 Mesaje: 134
|
Trimis: 03 Feb 2012 21:52 Download mesaj |
|
|
|
Da, observ si eu.
@Teo : uita-te la prima imagine in coltul din dreapta sus, si ai sa observi acel crater ca o umflatura nu adancitura.
_________________ CGEM 9.25 Edge HD |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 03 Feb 2012 22:01 Download mesaj |
|
|
|
Pai chiar e umflat putin pe margini. E normal. Dar in mijloc e gaura. Materia centrala a fost ejectata in urma impactului, sub forma unui mic deal rotund de jur imprejur iar in mijloc evident e o depresiune.
Sincer, nu sunt un " Gica Contra " dar nu le pot percepe ca pe niste ridicaturi per total.
O sa incerc in timp ce privesc Luna direct la ocular, cand va fi mai cald afara si voi putea petrece mai mult timp cu telescopul afara. Poate la un momentdat sa am si eu aceasta impresie la vreun crater.
Repet, tine mult de perceptia optica a fiecaruia, de felul in care creierul si ochiul lucreaza impreuna .
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 04 Feb 2012 00:19 Download mesaj |
|
|
|
S-a mai discutat problema asta pe forum. Iluzia optica se datoreaza imosibilitatii creerii modelului stereoscopic din analiza unei singure imagini luata cu un singur receptor. Pentru suprafete mari creierul poate compensa lipsa de informatie datorita experientei, pentru zone restranse este mai greu, dar prin concentrarea atentiei se poate reyolva acest lucru in cele mai multe cazuri.
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9765
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 04 Feb 2012 02:31 Download mesaj |
|
|
|
theogon, aruncă tastatura aia că face figuri!
Iluzia asta apare și dacă te uiți la suprafețe mari, de pildă la o poză din satelit a unei zone muntoase împădurite. Văile apar ca fiind mai înalte și crestele mai joase. E vorba de modul cum percepem înălțimea/adâncimea prin culorile convenționale. Multe poze selenare îmi apar la prima vedere inversate, golul craterelor părând a fi un platou înalt.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9645
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 04 Feb 2012 18:40 Download mesaj |
|
|
|
Da Erwin, mai face figuri, era vorba aia din vechime: mai adoarme și bunul Homer câteodată...
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
|