Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 11 Sep 2012 21:45 Download mesaj |
Titlul subiectului: Vignetare - tub, focuser sau altceva ? |
|
|
|
Sunt complet nepriceput la optica, asa ca intrebarile mele s-ar putea sa fie copilaresti. Imaginea consta in 5 cadre suprapuse, cu aceeasi stea in colturile ccd-ului si centru (defocus cativa mm). Nu reusesc sa ma lamuresc de unde vine obstructia in colturi: diametrul tubului prea mic, focuser (2") sau backfocus prea mare pentru 2"/extensii T2 (~125mm, corector + inaltime focuser). Telescopul e un newton 8" F/5. Puteti sa-mi dati si mie un hint, de unde sa o apuc ? Multam.
PS: in stanga sus cred ca e prisma de la OAG.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
16.63 kb |
Vizualizat: |
de 3343 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 11 Sep 2012 22:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu nu sunt optician asa ca poate gresesc
Pe stelele tale vad... clips-urile de la oglinda primara, la cea de sus stg intr-adevar pisma de la oag, iar stelele arata asa, zic eu, datorita curburii planului focal. Asa arata si la mine cu ambele corectoare.
|
|
Sus |
|
 |
red giant Membru

Data inscrierii: 13 Mar 2007 Mesaje: 424
|
Trimis: 12 Sep 2012 00:56 Download mesaj |
|
|
|
"Obstrucția" vine de la oglinda secundarã care e subdimensionatã.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 12 Sep 2012 07:50 Download mesaj |
|
|
|
@psemil: daca ar fi curbura, ar trebui sa fie (mai) defocusata imaginea in colturi fata de centru si deci sa arate ca o "lacrima" cu axa mare spre centrul imaginii. Mie acolo imi pare ca e "ceva" care taie brusc din conul de lumina in colturi.
Intreb pentru ca am pus o secundara cu axa mica de 63mm in locul celei standard de 55mm (?). La dimensiunea asta am ajuns cu spreadsheet-ul de aici: http://www.oldham-optical.co.uk/Design.htm. E o varianta de calcul simplificata, dar ar fi trebuit sa ma aduca aproape de o iluminare uniforma pe tot campul.
Introducand datele in Newt for the web, rezultatul raytrace-ului spune cam asa:
Diagonal too small to admit 100% ray: No
Vignetting of 75% ray at front aperture: Yes
Vignetting at focuser of 100% ray: None
Vignetting at focuser of 75% ray: Yes
Ce este acest "75% ray" si cum ma afecteaza pe mine ?
Ma supara ca in colturi am o scadere a iluminarii de pana la 10-15%. E rezolvabila ca si pana acum cu flat-uri, dar pot sa fac in asa fel incat sa nu existe deloc ?
|
210.54 kb |
de 3263 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2127
|
Trimis: 12 Sep 2012 08:39 Download mesaj |
|
|
|
75% ray-ul iti da 75% ray illumination diameter care daca e mai mare decat diam. focuserului iti spune ca inclusiv in marginea focuserului ai iluminare mai mare decat 75%, dar tot ai vignetare. trebuia o secundara mai mare. poti folosi softul sec pt a gasi dimensiunea corecta a secundarei al lui Alan Adler de pe S&T.
|
|
Sus |
|
 |
cmatei Membru

|
Trimis: 12 Sep 2012 09:22 Download mesaj |
|
|
|
Bun, mersi. Intr-adevar, in sec daca pun distanta actuala intre secundara si ccd spune ca nu am iluminare 100% la colturi (raza 0.45" la diag. de 22.5mm). Intrebarea totusi ramane, cu secundara mai mare (70mm), o sa ma incurce focuserul de 2" ?
|
48.05 kb |
de 3237 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |