Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
21_aug_0221.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234082
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Intrebare Canon 450D

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 02 Feb 2012 17:16 Download mesaj
Titlul subiectului: Intrebare Canon 450D
Raspunde cu citat (quote)

Am niste nelamuriri legate de camera mea - Canon 450D.

Am incercat sa masor curentul de intuneric al camerei. Am facut niste expuneri de 1, 2, 5, 10minute. Am fost uimit sa vad ca intre cadrele de 10 minute si cele de 1 minut nu e mare diferenta. Eu ma asteptam ca la dublarea timpului de expunere, valoarea medie a pixelilor sa se dubleze si ea.
In fapt, poza de 10 minute are o valoare medie chiar mai mica decat cea de 1 minut (?)
1 minut: mean=1026,2; min=746; max=15848; sigma=21,5
10 minute: mean=1024,5; min=754; max=15851; sigma=48

Dupa ce am mai citit cate ceva am inteles ca 450D face un fel de corectie vizavi de curentul de intuneric (o substragere?). Totusi in ciuda valorii medii relativ identice, se vede ca sigma ala - deviatia standard - e dubla la 10 minute fata de 1 minut, adica valorile sunt mult mai imprastiate. Asta nu inseamna ca acolo e de fapt acumulat un zgomot?

Intrebarile mele ar fi:
1. Ce face de fapt camera asta cu curentul de intuneric?
2. Face acelasi lucru cu curentul de intuneric si atunci cand se expune un cadru light?
3. Daca chiar substrage curent de intuneric in mod automat, mai e nevoie de cadre dark?
4. E vreo posibilitate de a dezactiva chestia asta?
5. Toate camerele Canon fac asa ceva?
Sus
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 02 Feb 2012 18:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca exista in meniu optiune sa dezactivezi NR pt. expuneri lungi, verifica manualul: http://photography-on-the.net/forum/showthread.php?t=596511

Camera face diferenta intre cadru dark si light? Cred ca nu.
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 02 Feb 2012 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu reusesc sa-l mai gasesc, dar am citit la un moment dat un test care releva aceeasi problema. Nu e o scadere de dark, ci o scalare diferita in asa fel incat nivelul de negru sa ramana relativ fix, treaba care nu le iese prea bine. Din cauza asta, ai nevoie de dark-uri obligatoriu de aceeasi durata (si temperatura) si bias-urile sunt cam inutile la calibrare.

La dublarea expunerii nu ar trebui sa se dubleze valoarea medie, ai uitat de bias/offset. Ai bias + dark vs bias + 2 * dark.

PS: banuiesc ca nu ai avut long exposure NR pe ON in camera Smile
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Feb 2012 18:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu. Optiunea noise reduction era dezactivata cand am facut testele. Desi in mod implicit e dezactivata, am verificat totusi inainte de teste ca era dezactivata.

Toate acele rezultate nu sunt de la noise reduction.
Sus
ursamajor
Membru exclus
Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010

Motto: Start spre viitor...

MesajTrimis: 02 Feb 2012 18:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Feb 2012 19:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

cmatei: Corect - nu se dubleaza.
Dar oricum, ar fi trebuit sa creasca. Iar valoarea medie e cam constanta. Apoi valoarea medie pentru un cadru bias e tot cam pe acolo: 1026.
O rescalare? Aste e ca si cum s-ar scadea o valoare arbitrara din toti pixelii, ca sa ramana valoarea mean relativ fixa? Intrebarea este daca aparatul face rescalarea asta si cand se trage un cadru light. Caci daca o face doar pt cadrele dark atunci substragerea unui dark din light ar fi inutila sau chiar mai rau.

ursamajor: Pai am tras cadre bias si cadre dark de diferite lungimi in format raw. Le-am incarcat in IRIS si am dat comanda stat, care calculeaza toate datele acelea. Cred si alte programe pot face socoteli de astea. Am estimat read noise=4,04e/ADU din cadrele bias. Iar din niste flat-uri chiar si valorile gain=0,29e/ADU, full well capacity=4823 (la ISO 800).
Sus
cmatei
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009

MesajTrimis: 02 Feb 2012 19:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

so999 a scris:
O rescalare? Aste e ca si cum s-ar scadea o valoare arbitrara din toti pixelii, ca sa ramana valoarea mean relativ fixa?

Nu aditiv (compensare de offset, aka overscan correction) ci multiplicativ, ca si cum ar umbla la gain.

Citat:
Intrebarea este daca aparatul face rescalarea asta si cand se trage un cadru light. Caci daca o face doar pt cadrele dark atunci substragerea unui dark din light ar fi inutila sau chiar mai rau.

Cum zicea si valy, nu poate ghici daca ai capac pe telescop sau nu Smile Scaderea de dark e ok, ce nu poti scadea precis e bias-ul luat separat (scalat diferit).

Tineam minte bine, uite detaliile: Three Canon DSLRs hit the Bench (Craig Stark)

Valorile obtinute de tine pentru gain si read noise sunt "pe-acolo", well depth e cam dubios (ma astept la 30-50k e-).
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 02 Feb 2012 21:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

@cmatei, mersi de link am 50D, vreau sa aflu cat mai multe despre el Wink
Membru
Membru

MesajTrimis: 03 Feb 2012 00:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Excelent articol matei! Exact ce aveam nevoie. Multumesc mult. Trebuie sa-l mai citesc odata, caci sunt multe informatii mai dificile, in special partea cu analiza fourier a bias-urior.

Evident (valy si cmatei) - camera nu stie daca are sau nu capacul pus.
Vazand comportamenul bizar al dark-urilor respective, mi-a trecut prin cap ca o fi in camera ceva care poate le trateaza in mod special din cine stie ce motive "metafizice". M-am gandit la un algoritm in care la expuneri lungi si semnale mici se fac niste corectii, pe care nu le aplica la semnale mai intense.
Ce sa-i faci - nu stiu prea bine ce se petrece in camerele astea. Embarassed

Dupa ipoteza lui Craig Stark, chiar exista ceva in camera, care detecteaza curentul de intuneric si anume "optical black" o zona "umbrita" de la periferia senzorului, care "citeste" acest curent si apoi rescaleaza imaginea. Si asa cum amintea cmatei, dark-urile nu pot fi scalate - trebuie sa aiba aceeasi lungime si sa fie facute la aceeasi temperatura.

Referitor la "full well capacity" am gandit asa: daca gain=0,2993 pentru ISO 800 si convertorul analog digital e pe 14 biti adica numarul cel mai mare este 16384, atunci numarul maxim de e inregistrati ar fi 0,2993x16384 = 4903 electroni. Insa intr-o poza supra-expusa nu am gasit valori mai mari de 16115, deci 16115x0,2993=4823electroni.
Poate la ISO mai mici, gain-ul e ceva mai mare si poate acolo se obtin valori de zeci de mii. O sa incerc sa masor gain-ul si pt alte valori ISO, dar mi-a fost destul de dificil sa obtin flat-urile necesare la masuratori.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum