Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
luna_r90_910_20180917_211230_113x_walter.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 233883
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Mihai - Prezentare personala

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Who's Who

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zbo4vision
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Mar 2009

MesajTrimis: 10 Ian 2012 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Mihai - Prezentare personala
Raspunde cu citat (quote)

Salut,

Cunostintele si experienta mea in astronomie sunt abia la inceput.
Inainte de a ma inscrie pe forum citisem doar cateva carti de specialitate si popularizare
(de indata ce la gasesc le voi si numi), parcursesem o data cursul de astronomie de la Berkeley: UC Berkeley - Astro 10 Introduction to General Astronomy - Fall 2007 (toamna 2007) ( http://video.google.com/videoplay?docid=-3881955139891732277 ) (podcast accesibil pe internet pentru oricine) din care am uitat intre timp o mare parte si folosisem de doua ori un telescop "Reflector newtonian Sky-Watcher 2001PEQ5" (din nou nu sunt sigur dar in orice caz era un reflector newtonian de 200mm). Dupa primele experiente cu un telescop si creearea unui sistem de referinta in mintea mea legat de ce se poate face cu diferite instrumente pasul urmator a fost sa incep sa merg cu privirea orientata in sus in fiecare noapte, lucru care a dus cresterea probabilitatii unei accidentari si la invatarea cerului vizibil cu ochiul liber in Bucuresti (atat cel de vara cat si cel de iarna) si la dorinta extinderii cercetarii folosind un instrument complementar propriilor ochi.

M-am inscris pe forum pe 24 Mar 2009 cand inca ma interesam/decideam cum sa incep.

Tot in 2009 am reusit sa fac rost de suma necesara si m-am decis sa investesc.

Acum detin un Skyliner-300PX Telescop Dobson FlexTube cu oglinda Parabolica 305mm/F1500mm, Pyrex:
Diametru 305mm
Tipul oglinzii Parabolica din Pyrex
Distanta focala 1500mm
Raport focal f/5
Diametrul oglinzii secundare 70mm
Marire teoretica maxima 610X
Magnitudine stelara maxima 14,9
Rezolutie (arcsec.) 0,38
Cautator 9X50 900
Diametrul focalizatorului Crayford 2" cu adaptor 1,25"
Montura Dobson
Controlul miscarii Altitudine, Azimut
Suport pentru accesorii Da
Oculare Super Plossl 25mm, 10mm
Dimensiunea tubului 45X(92-140)cm
Greutate 39.5 Kg

Spre agonia mea nu am reusit sa fac decat trei serii de observatii de cand am luat telescopul (lucru care este in curs de schimbare), DAR aceste prime trei serii au fost mai mult decat imi imaginam:

Seria 1: Surpriza mare a fost cand vrand sa experimentez in Bucuresti, in curtea cuiva, intre doi pereti inalti (intre doua calcane) si cu un bec chior de la un stalp ce statea la 5m de mine am inaugurat telescopul. Locatia era una din putinele accesibile la momentul respectiv si desi nu era cel mai bun aranjament si asteptarile erau foarte scazute am avut placerea sa descopar ca cel putin pe portiunea mica de cer ce era vizibila intre cele doua cladiri M29, M57, M13, M31, M33, M103, alte roiuri deschise sau globulare si bineinteles toate stelele duble pe care le stiam (care desi se vad si printr-un binoclu, nu puteam sa nu ma uit la ele si prin telescop... mai ales cand era si o giganta implicata)

Seria 2 si 3: Am reusit sa duc telescopul la o cunostinta intr-un sat langa curtea de arges => cer destul de bun vreme rece... somn putin (adica deloc) si am reusit spre marea mea satisfactie si surprindere sa prind o mare parte din DSO-urile vizibile pe cerul de toamna. (daca doreste cineva le insir cu mare placere, inca sunt entuziasmat cand ma gandesc la ceea ce pentru mine era descoperire peste descoperire)

Ok, acum astept cu nerabdare ca intr-unul (mai exact in cat mai multe) din weekendurile urmatoare sa descopar si cerul de iarna, pe care inca nu am reusit sa-l vad prin telescop.

Detin un Cannon EOS 10D model mai vechi si pot face rost pentru sedintele astrofoto si de un Cannon EOS 5D Mark II.
De asemenea, vreau sa trec (treptat) la astrofotografie (inteleg costurile si dificultatile implicate de montura Dobson si celelalte scule necesare - de aceea am zis treptat). voi incepe cu fotografierea cu timpi scurti de expunere (corpuri suficient de luminoase), dupa care planul este sa incerc sa imi fac o montura ecuatoriala (sau sa o convertesc pe cea azimutala intr-una ecuatoriala), dupa care sa incerc sa atasez un sistem de urmarire (voi incerca sa il construiesc eu), in final probabil cu experianta dobandita planul ar fi sa incerc sa implementez si un sistem Go-to.

Stiu ca suna enorm, dar intre timp nu voi lenevi, adica va dura, dar, intre timp voi continua observatiile si dezvoltarea personala in domeniu.

Imi cer scuze anticipat pentru stangacia scrisului/exprimarii (din nou, si aici am putina experienta) si pentru eventuala nestiinta si pisalogeala ce sunt posibile sa apara.

De asemenea, va multumesc pentru activitatea pe care o desfasurati si pentru deschiderea cu care impartasiti experienta si cunostintele pe care le-ati acumulat.

Si acum voi incepe cu intrebarile... prima va fi la sectiunea de astro foto incepatori.
Bineinteles ca pe masura ce voi invata voi incerca sa impartasesc experientele si informatia relevanta.
Sarind peste introducerea de mai sus ce a avut mai mult sau mai putin sens, sunt foarte serios in ceea ce priveste astronomia cu toate stiintele conexe (singura dificultate constand in faptul ca domeniul meu de pregatire si activitate nu are nici o legatura cu stiintele exacte invecinate astronomiei). Altfel sunt foarte dornic sa ajung sa stapanesc si sa impartasesc cat mai multe din abilitatile necesare dezvoltarii acestui domeniu.

Oricat de mult apreciez sursa aproape "nelimitata" de informare (internetul), consider si stiu ca cel putin in cazul meu cea mai buna sursa de informare/invatare este contactul direct/fata in fata cu alti oameni. Sper ca comunicarea intre noi pe viitor sa su se limiteze doar la acest forum.

Spor,
Mihai.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Ian 2012 22:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit, Mihai! Ai deja o dotare impresionantă și un bagaj de cunoștințe care te-au săltat deja peste nivelul de începător. Spor la observații și studiu! Sunt sigur că vei găsi pe forum mult ajutor de la colegii astro-fotografi avansați.

Cer senin!

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
sabin fota
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008

Motto: Nihil Sine Deo

MesajTrimis: 11 Ian 2012 00:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

bun venit si cat mai multe nopti albe Wink
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 11 Ian 2012 03:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit Mihai si nu uita un lucru.
Intai incearca sa faci cat mai multe observatii vizuale iar dupa ce consideri ca merita sa treci si la etapa de fotografie astronomica, atunci sa faci pasul.
Am inteles ca ai trecut prin cele trei sesiuni de observatii si ai acumulat si ceva informatii teoretice care completeaza ceea ce ai observat, dar ar fi util ca in prima etapa sa continui observatiile la ocular si abia dupa ce familiarizezi bine cu obiectele ceresti, dupa ce exploatezi cat mai mult detaliile pe care le ofera telescopul si ocularul, abia atunci sa te poti apuca linisitit de fotografie.
Sigur, ca in ziua de azi exista atata dotare tehnica incat oricine, daca maine isi cumpara echipament performant, poate face astro-foto, dar nu va avea satifactia multiplelor nopti petrecute la ocular.
Nu este o teorie personala ci doar o parere pe care mi-am format-o de-a lungul timpului.
Nimic nu se compara cu contemplarea cerului la ocular. Fotografia este si ea buna, dar mai tarziu.

Oricum vad ca esti pasionat si asta te va duce la succes.

Numai bine si sa postezi cat mai des pe forum.

Succes !
Sus
Celly
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2011

Motto: Suntem doar o specie de maimute avansate de pe o mica planeta a unei stele banale.Dar putem intelege Universul...asta ne face foarte speciali.

MesajTrimis: 11 Ian 2012 11:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bine ai venit si mult succes,aici gasesti de toate si sfaturi si idei pentru viitoare observatii astronomice si astrofotografie.Am vazut ca ai ajuns si in jona de Arges de unde sunt eu mi-ar placea sa iesim intr-o seara inpreuna sa spionam umpic cerul Laughing Very Happy .

cer senin si toate cele bune

Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Mar 2009

MesajTrimis: 11 Ian 2012 17:00 Download mesaj
Titlul subiectului: Mersi

Va multumesc mult pentru primirea calduroasa.

In ceea ce priveste diversitatea activitatilor in astronomie... indiferent de ce voi mai face in paralel nu voi renunta probabil niciodata la observarea cu ochiul liber (chiar cu sau fara telescop - din fericire macar ochii mei nu cantaresc 39,5 kg cu toate ca ar fi putut fi putin mai mari Shocked ).

Cu toate astea, aspiratia mea este ca in timp sa experimentez/dezvolt abilitati la un nivel cat mai putin superficial in cat mai multe sub si supra-ramuri ale astronomiei, dificultatile/provocarile fiind date de bugetul limitat si pregatirea de non-specialitate (parte ce are si multe aspecte pozitive). Sunt interesat cel putin la fel de mult de Parcurs cat sunt de Rezultatele Finale (adica scopul nu este doar atingerea unui anumit nivel de performanta ci evolutia si experientele capatate pana in acel punct). Astfel, nu intentionez (nici daca as putea) sa investesc (mult) financiar in echipamente si resurse cat voi incerca sa mi le fac, procur, sustin prin puteri proprii si cu ajutorul (nu financiar) colegilor de pasiune si nu numai. Sunt constient (niciodata in totalitate) de dificultati/provocari dar pana la urma si daca nu voi reusi, parcursul in sine imi va oferi o serie intreaga de invataminte si "prieteni"/"dusmani" si pana la urma, daca nu acum, investitia mare financiara probabil o voi putea face si atunci... aaa, si indiferent de ce voi mai face cu astronomia (daca voi ajunge sa fac) nu ma voi indeparta de observatiile vizuale (decat atunci cand voi fi vazut tot ce era de vazut - o sa postez si cand voi ajunge la omnivedere Smile ).

Scuze daca povestirea pare copilaroasa... nu acesta este scopul.
Si bineinteles ca voi posta cat mai mult (fara a deveni pisalog).

Am citit undeva observatia:
"Noaptea toate pisicile sunt negre"... ups... ghinion
Ma intrebam daca noptile sunt albe cum sunt pisicile...

Spor la toata lumea,
Multumesc din nou,
Mihai.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 13 Ian 2012 12:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bun venit, Mihai !

vad ca ai inceput "in forta" acest minunat hobby - ai un telescop la care altii doar viseaza (si vor visa inca mult timp).

E foarte bine.

Dupa cum deja ai inteles, acest instrument va da tot ce poate numai pe cer bun, departe de poluarea luminoasa a orasului. Dar, daca stai la bloc si va trebui sa il transporti pana jos si apoi la masina de fiecare data, ai grija mare la coloana vertebrala (nu glumesc).

Astrofotografia se incepe simplu (un aparat foto pe trepied fix, indreptat spre cer, camera tinuta la ocularul telescopului indreptat spre Luna). Dar ea devine din ce in ce mai complicata si costisitoare pe masura ce incepi sa vrei mai mult.

Unii cu dare de mana cheltuie sume care ar fi suficiente pentru cumpararea unor proprietati, yacht-uri si masini de lux pentru treaba asta. Nu e insa neaparat sa faci la fel, exista posibilitatea de a obtine rezultate multumitoare sau chiar foarte bune si cu investitii mai mici (undeva la 1000-2000 euro - bani pe care daca ii cheltui in timp, ani de zile, nu se vor simti chiar asa de rau la buzunar).

Iti doresc succes !

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Who's Who

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum