Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 234550 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2845 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Liviu144 |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
stelaru Membru

Data inscrierii: 10 Aug 2006 Mesaje: 569
Motto: Haideti sa haidem! Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Sep 2013 20:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: Review refractor Sky Watcher 70/500 Mercury AltAz |
|
|
|
Nu toata lumea are bani sa cumpere instrumente foarte bune si nu toata lumea e dispusa sa le care...
Intrebare: de ce sa faci un review la un instrument ieftin?
Raspuns: pentru ca se cumpara si el!
Asa ca m-am hotarat sa fac un mic review de incepator la un instrument ieftin si fara pretentii, dar care pe mine ma satisfice: refractorul acromat 70/500 de la SkyWatcher.
Portabilitate: 1 kg tubul + 1 kg montura = 5/5
Rezistenta la tavaleala: doborat din neglijenta, lovit, rezistat = 5/5
Optica (cea care vine cu el)= Barlow e ceva mai transparent decat un borcan de muraturi, dar merge daca ai lumina si nu esti pretentios, 10mm = numai fara Barlow!, 25mm= decent (clar sunt altele mai bune, dar merge si el), obiectivul: habar nu am. = 2/5 (macar un plossl sa fi dat la el, nu zic doua...)
Manevrabilitate: pe orizontala merge, il misti cu mana ciobaneste dar simplu, sta unde il pui = OK; pe verticala= are un surubel imprevizibil, cumplita inventie (priviti fotografia cu atentie, e o tija cromata cu un fel de piulita pe ea), dar daca te obisnuiesti cu el, merge = 2/5
Verdict: imbatabil la portabilitate, up-gradabil.
Totusi fara imbunatatiri este mai degraba o foarte buna luneta terestra decat un instrument astro; cu imbunatatiri (buget), poate fi insa satisfacator.
Oamenii observa cerul, nu instrumentele!
Cer noros! (mie imi plac norii... )
PS Chiar daca tonul e mai glumet, review e serios.
_________________ Nimic din ce vezi nu e real
-----------------------------
Sky-Watcher Mercury refractor 70/500
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

Data inscrierii: 06 Ian 2007 Mesaje: 443
Motto: - Localitate: Sibiu
|
Trimis: 26 Sep 2013 20:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am impresia cã ai predat editurii un manuscris incã "in lucru" ...un review trebuie sã includã DETALII concrete despre mecanica si optica instrumentului,cu prezentarea bilelor albe si a celor negre (dacã existã)...si vorba americanului "a picture is worth a thousand words"
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 21:13 Download mesaj |
|
|
|
Ai dreptate, voi reveni (daca voi avea timp) si cu detalii, foto etc.
Totusi, experienta proprie in astfel de cazuri (instrumente ieftine pentru incepatori) cred ca e mai importanta decat descrierea detaliilor tehnice.
Un profesionist avansat, care ar sti sa se ocupe de aspectele tehnice nu si-ar pierde timpul cu un review la un instrument de 300 de lei.
Pe de alta parte, cei care si-ar pierde timpul cu asa ceva, nu sunt profesionistii, ci incepatorii. Adica fix aia care nu si-ar permite analize tehnice detaliate.
Contradictia asta a facut ca instrumentele ieftine sa nu prea fie analizate iar unii chiar s-au orientat spre instrumente scumpe (de care de fapt nu aveau nevoie) si pentru ca review-urile le-au dat o aparenta siguranta.
Eu stiu cateva cazuri de incepatori care au cumparat instrumente complicate, cu GOTO si tot felul de giumbuslucuri, care au costat o gramada de bani, dupa care si-au dat seama fie ca nu au timp sa le foloseasca, fie ca de fapt nu le pot folosi la capacitatea lor din multiple motive, de la dificultati in invatare la greutate excesiva.
De aici si idea review-ului la un instrument ieftin.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 21:19 Download mesaj |
|
|
|
Ai fi surprins cat de folositor e un instrument mic,chiar si pt. cei mai avansati ...mesajul meu de mai sus nu l-am scris pt. a te lua peste picior,si pt. a cere detalii...chiar sunt interesat de luneta asta,si astept mai multe detalii...si poze,neapãrat...thanks
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Sep 2013 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Poate ca unora 70 de euroi li se pare o suma de nimica, nu ma numar printre ei.
Astept cu interes continuarea acestui review care a debutat interesant si care poate si trebuie dezvoltat , asa cum a sugerat mcuzic.
Partea care ma atrage pe mine intotdeauna la review-uri este cea care descrie comportarea instrumentului la observatii reale, ''pe campul de lupta''.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 21:52 Download mesaj |
Titlul subiectului: miscarea pe verticala la montura AltAz SW 70/500 Mercury |
|
|
|
In poza atasata se vede infamul surubel de reglare pe inaltime.
Tija culiseaza prin ochetul din dreapta. O blochezi cu fluturele apoi reglezi din rotita din stanga.
Asta, in teorie. In practica tot ce am putut sa fac a fost sa ridic mai mult cand strangeam piulita, pentru a contrabalansa lasarea lunetei spre inapoi. Bun, oricat ai potrivi din rotita dupa aia, tot se misca. Tot strangi si slabesti piulitele alea, indrepti tija.
In fine, te obisnuiesti...
Cand schimbi ocularele sistemul asta diavolesc se misca din nou.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
35.72 kb |
Vizualizat: |
de 5565 ori |

|
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 22:04 Download mesaj |
|
|
|
Revenind:
Optica instrumentului e clar trasa inapoi de Barlow. Diferenta de claritate a imaginii intre cu si fara Barlow e notabila chiar si pentru un incepator ca mine. In amurg, o macara aflata la cam 2-3 km departare pastreaza o imagine clara, cu separarea frumoasa a structurii, fara Barlow la toate focalele si chiar la rau-famatul Super de 10mm. Cu Barlow, nici Vixen-ul de 8 mm nici 25 Super nu mai fac fata.
La Luna, Barlow + 10 mm Super e pierdere de veme, mai bine te uiti cu ochiul liber. Dar 10mm singur face totusi fata.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
mcuzic2002 Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 22:05 Download mesaj |
|
|
|
Poza anterioarã e minusculã, se vede pixelatã chiar si pe ecranul smartphone-ului...pune-o din nou, la o rezolutie cat mai bunã...si dacã tot ai pus mana pe aparatu' foto, fã mai multe poze ...care e greutatea totalã lunetã+trepied ?
|
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 22:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: surubelul de reglare pe inaltime |
|
|
|
Iata si detaliul surubului incriminat.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
72.55 kb |
Vizualizat: |
de 5551 ori |

|
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 22:19 Download mesaj |
|
|
|
Greutatea intregului ansamblu (tub+trepied+oculare) e undeva intre 2 si 2,5 kg.
Picioarele stranse au 73 cm, iar tubul are cu tot cu oglinda si ocular o lungime de 52 cm (cu capacul obiectiv pus).
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9521
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Sep 2013 22:38 Download mesaj |
|
|
|
Pune un arc de compresie de lungime potrivita intre infama piulita randalinata si ochet.
Asigura-te ca surubul de blocare -tip fluture?-chiar si blocheaza. La stilul sictirist de munca al chinezilor eu am vazut ca asta nu se prea intampla. Astia au fost in stare de au inventat ''surubul neblocant''.
Daca surubul ''scapa'', trage cateva lovituri usoare de ciocan spirei filetului ca sa maresti frecarea si sa stea naibii cum il pui.
Pe surubul lung cu cap ochet incearca sa infasori banda de teflon sau banda electrica, vezi ce si cum se potriveste mai bine.
Dar banda nu tine multa vreme, mai ales la obsedatii care chiar se si uita cu telescopul la cateva obiecte, in loc ca se multumesca doar sa-si traga o poza la telescop si apoi sa ceara like-uri pe fesbuc...
Primilor si ultimilor , asa le trebuie!
Mircea
PS:o solutie ceva mai buna este inlocuirea acestui mecanism cu o montura stabila
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 26 Sep 2013 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Sau pot sa o leg zdravan cu o sarma de covrigi.
In ton serios insa, pentru a pastra portabilitatea - avantajul major al acestei lunete - ar trebui un EQ1 sau echivalent. Dar asta inseamna coliere (pe care nu le am) + pericolul de a da peste alta inventie chinezeasca diabolica.
Vezi, de-asta sunt bune review-urile la astfel de lucruri: mi-ar prinde bine sa stiu cum se comporta EQ1, dar cine face un review la asa ceva? Macar unul chinuit asa cum am incercat eu.
Ce montura ecuatoriala buna, usoara si ieftina se gaseste in Ro?!
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6893
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Sep 2013 01:01 Download mesaj |
|
|
|
Am intervenit un pic pe topic, pe unde era nevoie.
Problema monturilor ecuatoriale, e ca au contragreutati, si adaugi mai mult de un kg la total.
O solutie alternativa ar fi sa inlocuiesti tija cu un surub lung, un M6 ar fi bun. Ochetul prin care trece tija il inlocuiesti cu o ureche dubla, un fel de U, gaurit, sa treaca surubul prin ea, si care sa tina o saiba randalinata de diametru mai mare. Rotesti saiba, ea va trage-impinge surubul, si vei avea un reglaj destul de fin pe altitudine.
Daca e nevoie, o sa fac si un desen, dar nu maine ca sunt aglomerat cu multe treburi.
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
stelaru Membru

|
Trimis: 27 Sep 2013 05:59 Download mesaj |
|
|
|
Pare sa fie ceva in neregula (si) cu designul reglarii pe verticala, pentru ca si cand toate sunt stranse si fixate, tot se misca. Este mare pacat, pentru ca in rest montura e in regula: sta bine, se misca usor si ramane ferm pe pozitie pe orizontala.
Iarasi pacat, pentru ca daca renunti la Barlow si mai iei unul-doua plossl decente, aceasta luneta isi face bine treaba, cel putin la Luna si la nori - unde o folosesc eu.
Un minus la acest mic "review" este prin urmare ca nu pot spune nimic despre comportamentul la stele, DSO samd.
Din cauza preocuparilor mele, am scos luneta cautatoare, a carei optica e totusi clara,dar care sufera de aceeasi instabilitate -ar fi probabil usor de rezolvat prin diverse proptele gen pene de cauciuc din gume de sters, dar cum pe mine nu ma intereseaza (Luna si norii se pot "tinti" ochiometric), nu mi-am batut capul.
In ce priveste contragreutatile, in cel mai pur spirit romanesc ma gandeam daca nu cumva as putea improviza ceva la fata locului. In definitv, ce conteaza forma greutatii?!
Cred ca un al doilea imens avantaj al acestei lunate, dupa portabilitate, este ca nu iti este frica sa improvizezi. La un instrument mai mare si mai mai scump, probabil ca eziti inainte de te duce la banda de impachetat sau la sarma de covrigi.
Bresser 10x50
Alcor 8x21
2 ochi |
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 27 Sep 2013 11:48 Download mesaj |
|
|
|
Am avut si eu o montura tip AZ2 la o luneta de 60/700 si singura solutie pe care am gasit-o a fost sa inlocui acel mecanism de reglare pe verticala cu o contragreutate prinsa de tubul lunetei,astfel incat tubul sa fie bine echilibrat si sa poata fi miscat cu mana,asemanator cu felul in care se misca pe orizontala.Contragreutatea era prinsa de tub folosind chiar piesa de care se prindea acel mecanism,iar din suruburile ce fixau tubul de furca se putea regla cat de usor se misca tubul pe verticala(strangandu-le mai tare sau mai slab).
_________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|