Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
mikhi Membru

Data inscrierii: 25 Oct 2009 Mesaje: 19
|
Trimis: 09 Ian 2012 22:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Celestron 9.25 CPC Deluxe HD |
|
|
|
Salut tuturor,
sunt incepator si vreau sa va cer parerea in legatura cu achizitia unui telescop.
Momentan am in dotare un celestron 130/600 eq, pe care insa nu-l folosesc deoarece nu sunt in stare sa-l pozitionez in pol, drept urmare cautarea/urmarirea obiectelor pe cer sunt aproape imposibil de realizat (pentru mine). De aici au venit o serie de frustrari care m-au determinat sa-l folosesc din ce in ce mai rar.
Dorinta de a face observatii nu a disparut (acum in decembrie mi-am luat un binoclu 15x70 pe care-l tin in masina), iar acele nemultumiri legate de telescopul actual m-au impins spre a ma documenta cu privire la un model care are o montura computerizata si care permite cu usurinta pozitionarea + tracking.
Apertura acestuia am citit ca este importanta si din pas in pas am ajuns la urmatoare concluzie in ceea ce ma priveste:
* sunt incepator, dar vreau un produs de calitate
* vreau ca alinierea sa se faca cat mai usor posibil
* vreau sa gasesc cu usurinta obiectele pe cer / un controller cu o baza de date cu obiecte
* dpdv al opticii aceasta trebuie sa fie de calitate buna, sa aiba o apertura suficient de mare pt a reda imagini bogate in detalii, asa cum sunt pozele facute de alti astronomi amatori.
* am un aparat foto dslr pe care intentionez sa-l folosesc si pentru astrofotografie.
Am ajuns la urmatorul model: Celestron 9.25 Inch Deluxe HD, montura CPC, cu un pret ok in SUA
http://www.telescopes.com/telescopes/catad...escope.cfm
Ce parere aveti de acest intrument?
Tinand cont de suma, nu-mi permit sa fac experimente. De aceea apelez la voi pentru o opinie avizata.
Cu multumiri,
Mihai |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 09 Ian 2012 23:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Cu acest telescop nu vei face fotografie prea simplu, iti va trebui un derotator - un ceva ce se pune intre tubul port-ocular si camera si care roteste camera astfel incat sa compenseze asa numita rotatie a campului optic ce apare la monturile azimutale in cursul tracking-ului.
Asta ar fi prima problema. |
|
Sus |
|
 |
mikhi Membru

|
Trimis: 09 Ian 2012 23:10 Download mesaj |
|
|
|
Salut Cristian,
varianta cu montura ecuatoriala este asta: http://www.telescopes.com/telescopes/catad...escope.cfm
cu vreo 300$ mai mult.
pare sa aiba acelasi "sistem revolutionar de aliniere polara" All-Star
si asta cred ca rezolva problema astrofotografiei. Daca ma insel te rog sa ma corectezi.
In ceea ce priveste optica e ceva de spus? in prezentarea de pe celestron.com pare sa fie numai miere si lapte  |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9534
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Ian 2012 23:50 Download mesaj |
|
|
|
Salut mikhi
ma intereseaca astronomia de vreo patruzeci de ani.
Detin telescoape cu optica de calitate de 21 de ani,nu m-am ocupat niciodata cu astrofotografia.Mi s-a parut prea dificila,prea pretentioasa.
Nu sunt eu seful sectorului ''dusuri reci'' dar intreb:cine nu s-a descurcat cu trotineta oare va reusi cu Harley Davidson?
Ceea ce nu ma impiedica sa iti urez succes!
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2920
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 10 Ian 2012 00:13 Download mesaj |
|
|
|
Intr-un fel, domnul Mircea are dreptate aici.
Inainte sa "arunci" 3100 $ + 300$, ar fi bine sa sti sa faci alinierea in pol a monturii pe care o ai. E ABC-ul daca vrei. E adevarat ca abecedarul in domeniul asta e scoala grea pentru altii. Dar daca esti dispus totusi sa cheltui o multime de bani pe o astfel de scula, ar trebui sa incepi cu baza si sa inaintezi in ritm alert, ca e mult pana departe. Altfel o sa zici si de telescopul asta ca nu il folosesti prea des, ca nu sti sa-l pui in pol sau mai stiu eu ce si e pacat sa-l vinzi apoi la juma' de pret pe forum.
Eu ti-l iau chiar si asa dar e pacat pentru tine.
Daca vrei, iti pot trimite niste link-uri video unde ti se arata pas cu pas cum sa incepi cu treaba asta.
De asemenea, e pe forumul asta atata informatie - si uneori de cea mai buna calitate - ca nici eu nu am trecut prin toata. Ia-o la puricat, da-i pe search si nu se poate sa nu gasesti raspuns la intrebari.
Daca vrei sa te arunci in apa adanca si repede, cred ca trebuie sa incepi prin a anvata sa inoti. Eu asa zic...
Parerea mea. |
|
Sus |
|
 |
mikhi Membru

|
Trimis: 10 Ian 2012 00:15 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mircea,
Vreau sa iti multumesc pentru mesaj, sa te felicit si admir totodata pentru faptul ca tii calda aceasta pasiune de atatia ani. Mi-as dori si eu sa spun acealasi lucru peste 20-30 de ani.
Trebuie sa nu uitam faptul ca fiecare dintre noi a avut un inceput, poate ezitant pe alocuri. Primesc cu mare deschidere dusurile reci, insa cred ca ele trebuie sa fie facute intr-o maniera constructiva, si care sa incurajeze/directioneze catre alegerea sau calea cea mai buna.
Cred ca toti incepatorii tind sa faca greseli la achizitia de telescoape deoarece se grabesc, nu se documenteaza indeajuns de mult, nu intreaba persoane cu experienta in domeniu care sunt dornice sa impartaseasca fericiti aceasta pasiune si "know-how-ul" acumulat cu "cei mai mici".
Multumesc inca odata pentru mesaj!
Cu stima,
Mihai |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11331
|
Trimis: 10 Ian 2012 00:42 Download mesaj |
|
|
|
Pana la urma dece sa-l pui in pol la milimetru? Focala nu-i asa de mare incat sa fuga planeta tzusti din campul vizual.
Pe de alta parte e misto acel 9.25 pe CGEM. Dar totusi el nu face poze singur. Iar sa te iei dupa ce zic producatorii pe site-uri...fiecare isi lauda marfa. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Ian 2012 00:53 Download mesaj |
|
|
|
Salut Mikhi.
Prima chestiune. Pretul in USA poate sa para foarte atractiv, dar la un telescop de vreo 30kg, transportul e cateva sute bune, plus vama si TVA de la noi, si poti sa ajungi la concluzia ca era mai bine sa-l iei din Romania. Si daca, Doamne-fereste, ai nevoie de activarea garantiei, cred ca nu iti doresti sa-l trimiti din nou in USA si sa platesti transportul dus intors.
Cu alinierea polara, incet si cu ceva rabdare, o s-o inveti. Pentru astrofoto e esentiala. Chiar si la CPC, se mai adauga pe langa derotator si un gen de soclu (equatorial edge), care inclina montura pe directia stelei polare.
Asa cum spunea si Jimao, comparativ cu ce e nevoie la astrofoto, in special la prelucrare, alinierea e mizilic. Dar cum nimeni nu a mostenit genetic know-how-ul necesar, cred ca si tu, daca pasiunea se va mentine vei invata in timp.
Cat priveste telescopul ales, e unul bun, dar te sfatuiesc sa il iei pe montura equatoriala, nu pe CPC. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2128
|
Trimis: 10 Ian 2012 01:09 Download mesaj |
|
|
|
ca o precizare la ce a spus dragos.n: "equatorial wedge" sau pana ecuatoriala. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6903
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 10 Ian 2012 01:12 Download mesaj |
|
|
|
Imi era foame, si l-am mancat pe w. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
mikhi Membru

|
Trimis: 10 Ian 2012 01:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult Dragos pentru opinie. Montura ecuatoriala este de preferat pentru fotografie.
Sa le luam pe rand:
* transportul obiectului in conditii de siguranta este lucrul de care ma tem cel mai mult, costul de transport se ridica undeva la 150-200$. Daca voi gasi la comerciantii autohtoni preturi competitive, voi lua in calcul aceasta varianta.
* pentru aliniera polara deja s-a oferit Jimao sa am indrume, si ii multumesc public pt acest lucru.
* motivul principal la alegerea acestui telescop nu este la acest moment astrofotografia. Sunt constient ca trebuiesc facuti pasi intermediari. In prima faza observarea simpla ma va face mai mult decat fericit.
Neajunsul pe care-l vad in fazele astea intermediare, este ca voi avea tendinta de a dori mai mult de la telescop, si asa probabil ca voi ajunge la niste costuri suplimentare intr-un final. De aceea, m-am gandit la o singura investitie pe termen foarte lung in ceea ce priveste telescopul. |
|
Sus |
|
 |
mikhi Membru

|
|
Sus |
|
 |
|