Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 29 Iul 2008 19:18 Download mesaj |
Titlul subiectului: oglinda telescop |
|
|
|
SALUT! MA NUMESC HORICA SI AM 17 ANI!SUNT PASIONAT DE ASTRONOMIE DE CAND MA STIU! AM CREAT ACEST TOPIC DEOARECE AM NEVOIE DE AJUTOR IN LEGATURA CU CREEAREA UNEI OGLINZI PENTRU TELESCOP!AM INCERCAT SA MAI SLEFUIESC ANUMITE STICLE DAR NU A AVUT NICI UN ROST....M-AM INTERESAT PE INTERNET DESPRE POSIBILITATEA CREARII UNEI OGLINIZI DAR TEORIA TOT TEORIE RAMANE...ASA CA AS AVEA NEVOIE DE AJUTOR IN LEGATURA CU SLEFUIREA UNEI OGLINZI...CINEVA CARE SE PRICEPE LA ASA CEVA...
AM INCERCAT SA TAU STICLA IN FORMA DE CERC CU O FASIE DE TABLA PRINSA DE UN DISC DE LEMN...DAR AM TOT ROTIT PANA M-AM URAT....SI N-AM REUSIT NIMIC ASA CA AS AVEA NEVOIE DE PARERI SI OPINII IN LEGATURA CU ASA CEVA
MULTUMESC FRUMOS
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Iul 2008 19:46 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Ai presarat si niste abraziv si apa? Daca nu, degeaba ai tot rotit o fasie de tabla prinsa de un disc de lemn ca tabla singura nu poate taia sticla Ai crestat zimti in tabla? Cat de groasa e sticla? E greu pana se formeaza un mic sant, dupa aia merge "ca-n branza" (cel putin eu asa am auzit )
Ultima modificare efectuata de catre Doru Dragan la 29 Iul 2008 20:58, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 29 Iul 2008 20:20 Download mesaj |
|
|
|
Salut! pentru inceput pare greu dar e prima operatiune ce trebuie s-o invete un viitor slefuitor de oglinzi.
Primul lucru : discul de lemn pe care prinzi tabla sa fie rotund perfect, strunjit ar fi bine ,incat tabla sa fie cerc aproape perfect.
teava formata trebuie sa aiba un chenar in care sa se invarta usor chenar lipit de sticla cu ceara de albine sau poxipol.
pui abraziv (carbura de siliciu) de 80-120granulatie + apa si rotesti stanga-drepta si in jurul mesei patrate de lucru( scaun ,bustean,butoi)
in poze am pus si alte metode fara tabla si disc de lemn.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
65.09 kb |
Vizualizat: |
de 29019 ori |

|
Descriere: |
|
Marime fisier: |
97.24 kb |
Vizualizat: |
de 29019 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 29 Iul 2008 22:34 Download mesaj |
|
|
|
abraziv am pus si apa .ABRAZIV AM FACUT ROST DIN PIATRA DE POLIZOR...DAR NU STIU CAT DE FIN TREBUIE SA PUN PENTRU INCEPUT.DIN CATE AM AFLAT TREBUIE SA PUN DIN FIN IN MAI FIN.....DAR NU STIU CUM SA FAC PRAFUL DIN POLIZOR ATAT DE FIN....
STICLA E DE 100MM DIAMETRU SI DE 10 MM GROSIME
I-AM FACUT SI ZIMPTI LA UNEALTA DE TAIAT STICLA DAR NU ''SAPA'' CI ALUNCA PE STICLA ...NICI MACAR NU O ZGARIA....STICLA AM ACASA DESTULA ....DAR VREAU SA STIU UN LUCRU:CARE E GROSIMEA MINIMA IN CARE POT SA SLEFUIESC O STICLA?DAR OGLINDA SECUNDARA?E BUNA ORICE TIP DE OGLINDA ?
MULTUMESC PENTRU TIMPUL ACORDAT
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 06:52 Download mesaj |
|
|
|
La un diametru de 100 mm, o grosime de 10 mm e potrivita. Daca planuiesti un focar de 1 m atunci vei avea o oglinda buna
La inceput cand santul nu e inca format, scula de tabla are tendinta sa "fuga" in toate directiile mai ales daca nu ai mana "formata". De aia ar fi bine daca ti-ai faca un ghidaj, o placa de lemn gaurita cu diametrul cat sa incapa scula de tabla.
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 12:14 Download mesaj |
|
|
|
am inteles! dar problema care tot imi trece prin minte este aluminizarea...
mi-a trecut prin minte (poate zic prostii) daca as avea o oglinda acasa de cativa mm in forma de cerc si cu diametru de 100mm ,sa o pun in spatele sticlei slefuite...ar merge oare?
multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 13:41 Download mesaj |
|
|
|
NU Suprafata reflectoare trebuie sa fie aluminizata adica oglinda trebuie sa aiba forma de sfera (parabola).
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 15:10 Download mesaj |
|
|
|
si sunt ateliere in tara unde se pot aluminiza sticle? la diametru de 100 mm cam cat ar face... si apropo as vrea sa stiu din ce e facut mai exact si cum functioneaza metoda de taiere a sticlei cu teava strunjita....e mai complicata decat cea cu tabla?mai sunt si alte metode de taiere a sticlei fara aparate speciale?
oglinda secundara e normala sau si acolo trebuie cv special?
multumesc
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3680
|
Trimis: 30 Iul 2008 15:58 Download mesaj |
|
|
|
Cu teava strunjita e la fel ,doar ca precizia strujirii fata de tabla ajuta la intrare fiind cercul perfect apoi daca si chenarul e strunjit merge mai rapid, taietura ingusta inseamna viteza marita de inaintare. tabla nefiind cerc perfect taie canal lat (ca penduleaza, sau e ovala ).
Pana la metalizare mai ai mult, dar nu-ti fa probleme ca o trimiti la mine si se rezolva cu aluiminizarea.
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 17:37 Download mesaj |
|
|
|
domnule Stanescu multumesc pentru ajutor!dar pot folosi orice tip de teava?
cum o pot face strunjita?
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11387
|
Trimis: 30 Iul 2008 17:47 Download mesaj |
|
|
|
horea_florin a scris: |
cum o pot face strunjita? |
De exemplu la strung.
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 30 Iul 2008 19:11 Download mesaj |
|
|
|
oglinda secundara poate fi o oglinda normala? sau si acolo trebuie cv?
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 31 Iul 2008 00:23 Download mesaj |
|
|
|
s-ar merita sa imi cumpar o oglinda gata facuta in caz ca nu imi iese ...si cam cat ar face? astazi am incercat sa tau o bucata de sticla cu ajutorul unui chenar dar cand am vazut ca au aparut doar niste zgarieturi mici (dupa 40 min) am crezut ca inebunesc de nervi
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 31 Iul 2008 07:36 Download mesaj |
|
|
|
Nu faci ceva bine Nu stiu ce E imposibil ca dupa 40 de minute sa ai doar niste zgarieturi. O fi de vina abrazivul pe care-l folosesti? O fi tubul tau de tabla? Nu stiu dar sigur ceva nu e in regula. Poate-ti mai spune Tavi S. ca el taia sticla ca pe branza
|
|
Sus |
|
 |
horea_florin Membru

|
Trimis: 31 Iul 2008 11:05 Download mesaj |
|
|
|
trebuie sa apas pe unealta de taiat sticla?abrazivul trebuie sa fie mai fin si mai mult pentru a taia sticla?
|
|
Sus |
|
 |
|