| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 11 Mar 2011 02:43 Download mesaj |
| Titlul subiectului: filtre RGB |
|
|
|
Vin si eu cu o intrebare ridicola: când or inventa niște filtre RGB anti-poluare? Căci cele de luminanță exista deja, vezi CLS-CCD și altele.
Motivul pentru care întreb este că m-am săturat sa fac culorile prin două filtre. Cine incearcă sa folosească o cameră mono dintr-o zonă urbană, știe despre ce vorbesc! |
|
| Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11566
|
Trimis: 11 Mar 2011 12:13 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: filtre RGB |
|
|
|
| Vlad a scris: | | Cine incearcă sa folosească o cameră mono dintr-o zonă urbană, știe despre ce vorbesc! |
Scuza-mi ignoranta, eu incerc sa folosesc una dar nu stiu despre ce vorbesti. Te rog, poti detalia putin ca nu pricep despre ce este vorba. Multumesc. |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 11 Mar 2011 12:34 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
@valy
este vorba de influenta poluarii luminoase asupra imaginii atat brute cat si asupra rezultatului stackarii atat sub forma de gradient cat si asupra background noise-ului.
Cred ca raspunsul lui Vlad din topicul urmator explica ceva mai in detaliu.
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=68647#68647
Exemplul foto al acestui efect il ai in topicul urmator unde au fost stackate light-uri si dark-uri neavand posibilitatea de corectie cu flats. Dupa cum observi dezastru
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=68621#68621
@Vlad
Teoretic nu ar fi mare filozofie deoarece RGB-urile le ai oricum fie ca sunt Baader sau te miri ce, ar mai trebui sa fie acoperite in regim CLS, personal cred ca cererea nu este suficient de mare pentru a justifica trecerea in productia de serie insa la ritmul in care nivelul poluarii luminoase creste trebui sa ai doar un pic de rabdare.
Doar ca in cazul in care se vor produce asemenea filtre vom fi obligati sa facem calibrare pe G2V... |
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 11 Mar 2011 15:38 Download mesaj |
|
|
|
Nu pot sa cred ca nu au cerere pt asa ceva. Adica fac filtre near infrared de 3 lungimi de unda diferite, si nu au cerere pt rgb anti poluare ca sa putem face si noi niste galaxii din zona urbana?
Eu sunt convins ca in perioada asta a anului, cand cerul dinspre est rasare plin de galaxii odata cu lasarea noptii, toti amatorii de ap care traiesc in oras se gandesc la acelasi lucru.. |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 12 Mar 2011 00:35 Download mesaj |
|
|
|
Da, sunt aproape la fel ca cele de la astronomik. Roșul ar trebui sa fie un pic mai strâns, să înceapa pe la 600 și ceva nm pâna pe la 710-720. Verdele este cel mai contaminant, acolo trebuie suprimat tot de pe la 540 pâna la 600. În acest spectru se află majoritatea liniilor contaminante, iar albastrul ar trebui și el usor "strâns" să înceapă pe la 450, căci înainte se afla încă doua emisii de mercur - dar mă rog, știe dl. Baader ce trebuie să facă...
Calibrarea pe G2V este f ușoară și dureaza 3 minute. |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 13:00 Download mesaj |
|
|
|
| astea nu par a fi RGB, mai degraba fotometrice. |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 14:49 Download mesaj |
|
|
|
Ca tot am ramas dator cu un raspuns.
Dl. Baader mi-a raspuns personal iar parea lui a fost ca filtrele RBG de la Baader pot fi folosite cu succes in conditiile in care cerul este contaminat prin surse de lumina (evit exprimarea poluare luminoasa).
Pe de alta parte nu trebuie sa uitam de marketing si de ideea ca fiecare cioara isi lauda odrasla.
Daca pretul acestor filtre nu ar fi asa de ridicat as achizitiona aceste filtre in scopuri de teste insa momentan sunt prins de alte upgrade-uri semi-astro, migrarea pe AM3+ si Bulldozer de la AMD deoarece sistemul principal folosit la procesare bazat pe Opteron 185 (2x2,86 GHz cu 4 GB RAM) reuseste sa transpire la stackarea cadrelor obtinute cu QHY9M.
Daca intre timp mai primesc infomatii de la alti producatori voi raspunde la acest topic, am trimis de cateva zile email-uri la FLI si Astrodon. |
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 15:35 Download mesaj |
|
|
|
| Mie de la astronomik mi-au raspuns ca fabricarea acestor filtre ar presupune costuri prea ridicate care nu pot fi compensate de pret. M-a lasat sa inteleg ca ar costa prea mult pentru un simplu filtru de culoare. Am vazut profilele filtrelor baader, nu stiu ce iluminare publica au in Germania dar aici cu siguranta nu se pot folosi. |
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
| Sus |
|
 |
|