| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238268 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 01 Mar 2009 22:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Fotografii prin telescop Cassegrain (DK) 158mm f/25.3 |
|
|
|
Zilele trecute am realizat citeva serii de fotografii prin noul instrument, insa turbulenta atmosferica a fost principala problema.
Si acum folosesc metoda afocala, ocular Plossl 25mm si Canon A530.
Venus 26.02.2009 / ~42'' / 9x1/100s / 80ASA / F.rezultant=2528mm
Azi am avut parte de o atmosfera ceva mai calma ~6/10 (la diametrul asta al oglinzii ob.), obtinind niste imagini acceptabile ale Lunii.
Toate sint alcatuite dintr-o singura imagine, la 1/20s si 80 ASA, Frez=2528mm. Cadre intregi.
Saturnul nu a iesit prea bine zilele trecute, azi s-a innorat.
Probabil o sa mai revin pe viitor cu alte imagini. |
|
| Sus |
|
 |
florin_astro Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2006 Mesaje: 261
|
Trimis: 02 Mar 2009 07:45 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
| Excelent. Foarte clare, felicitari.Presupun ca vizual se comporta excelent daca obtii asa poze bune cu el. |
|
| Sus |
|
 |
Catalin Paduraru Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006 Mesaje: 2289
|
Trimis: 02 Mar 2009 07:55 Download mesaj |
|
|
|
Da, pozele cu Luna sunt super bine focalizate. Chiar este un telescop bunicel.
Numai bine! |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 02 Mar 2009 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc pentru aprecieri.
Telescopul se comporta foarte bine vizual. Atunci cind atmosfera permite, ajung fara probleme la un grosisment de 333x.
Pentru focalizare am folosit masca Hartman. De-asemenea toleranta este mult mai mare, fata de newtonianul ce-l aveam inainte.
Referitor la turbulenta atmosferica, tot pe aici pe forum am gasit un link sugestiv:
http://www.damianpeach.com/pickering.htm
Fac verificarea pe o stea, la un grosisment mare 333x (oc. 12mm). |
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3714
|
Trimis: 02 Mar 2009 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Frumos, imi place cum a iesit Venus. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 03 Mar 2009 08:04 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc.
Da, in cazul lui Venus sint probleme mai mari cu aberatia cromatica aparuta la refractia atmosferica. I-am facut o corectie in Photoshop. |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 12 Mar 2009 00:38 Download mesaj |
|
|
|
Desi atmosfera era cam turbulenta, au fost unele momente mai bune in care am reusit sa obtin citeva imagini clare (7 din 44) ale Saturnului.
Saturn 11.03.'09 / ~20" / 7x1/15s / 100ASA / Frez=2192mm
Imi aduc aminte cind l-am vazut pentru prima data, printr-o luneta D=50mm cumparata de la rusnaci, modificata de mine (G=50x). Asta se intimpla in toamna lui '95, perioada in care inelul avea cam acelasi aspect liniar (chiar "disparuse" pentru un timp). |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9809
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 12 Mar 2009 22:36 Download mesaj |
|
|
|
TaviF
Felicitari,excelenta realizare,deci sistemul D-K isi reconfirma valoarea.Toata stima,Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 13 Mar 2009 09:58 Download mesaj |
|
|
|
Va multumesc.
Important este sa cunoastem limitarile sistemelor si aplicatiile lor. Apar, desigur, si alte aspecte practice: posibilitati de executie precisa a suprafetelor; tolerante admise la forma componentelor optice, cit si la centrarea (colimarea) ansamblului. (dar sa nu evoluez prea mult in offtopic) |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 05 Apr 2009 09:52 Download mesaj |
|
|
|
Alte imagini obtinute zilele trecute. Am facut citeva rafale a cite 4 expuneri pt. fiecare zona. Turbulenta atmosferica medie ~5/10, am selectat (bineinteles) cadrele mai bune.
Luna 3.04.2009 / 1/20s / 80ASA / F.rezultant=2528mm
Luna 4.04.2009 / 1/20s / 80ASA / F.rezultant=2528mm
 |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
|
| Sus |
|
 |
dan_adi Membru

Data inscrierii: 17 Mai 2009 Mesaje: 14
|
Trimis: 22 Iul 2009 01:18 Download mesaj |
|
|
|
Excelente pozele .Si vizual se vede la fel de bine? Cu dobsonul meu de 254 mm apertura nu vad atatea detalii  |
|
| Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 22 Iul 2009 07:11 Download mesaj |
|
|
|
Dobsonul tare are potentialul de a iti arata multe detalii. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
| Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

|
Trimis: 22 Iul 2009 09:35 Download mesaj |
|
|
|
| dan_adi a scris: | Excelente pozele .Si vizual se vede la fel de bine? Cu dobsonul meu de 254 mm apertura nu vad atatea detalii  |
Merci.
Pe cale fotografica, in special prin suprapunerea a cit mai multor cadre, contrastul (si intensitatea culorilor) va fi mai mare decit la observatia vizuala (mai ales la fotografia de la primul link, unde mi-am permis sa fortez contrastul, granulatia raminind in limite acceptabile).
In schimb, la detaliile fine, fotografic se pierde putin din claritate (probabil daca as avea camere astro sa fac filmulete de mii de cadre, ar fi mai bine). Pe o atmosfera medie-buna, cum a fost si in acea zi (16.07), sint momente in care vizual prind detalii impresionante, cum era dunga punctata de pe mijlocul benzii sudice (a doua imagine, cea cu satelitii) sau umbra satelitului Io (bine conturata, nu cum apare in poza de pe 6.07 afisata pe flickr).
Grosismentul folosit a fost 160x (1*Dmm), mi se pare optim la observarea Jupiterului. Am mers si la 333x, dar era cam mult, poate doar pe o atmosfera exceptionala sau la Marte, la Luna.
Cind faci observatii (bineinteles, telescopul sa fie colimat) evaluezi in primul rind turbulenta atmosferica, pe stele sau chiar vizualizind "stabilitatea" conturului planetei. Am avut si eu tentative total dezamagitoare.
Am pozat si aseara Jupiterul (pe la 1:30), insa cred ca am nimerit prost, pata rosie urma sa rasara, iar acel impact era pe partea invizibila. |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 22 Iul 2009 13:44 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări pentru instrument și pentru fotografii.
Limitările sistemelor optice de care vorbeai, privesc și acuratețea șlefuirii suprafețelor oglinzilor, respectiv eroarea frontului de undă.
Întrebarea mea este care ar fi această eroare.
Vom putea face astfel unele comparații între un instrument FĂCUT cu dragoste și unul (decent) CUMPĂRAT cu dragoste _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|