Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236324 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2874 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 08 Feb 2014 14:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: CONSTRUCTIA LUNETEI DAGOR 20MM f/d 10 APO |
|
|
|
Dragi prieteni si simpatizanti ai Astronomiei si ATM-ului, in aceasta perioada voi demara un nou proiect constructiv este vorba despre o luneta portabila folosind un obiectiv Apo, de 25mm design Dagor cu 6 lentile, ultra fully multicoated,(strat pentru filtrarea radiatiilor Ir) obiectivul provine de la un xerox vechi, ulterior fiind folosit ca si finderscope, ieri am incercat sa il testez la limitele lui teoretice pentru a vedea ce poate scoate, am fost uimit de precizia si calitatea optica a acestui obiectiv impresionant avand doar o apertura de 20mm, la deschiderea din fata apertura masoara 30mm, intre lentile sunt cateva diafragme care reduc apertura la 20mm asa ca pe partea dinspre ocular apertura masoara 20mm, la iesirea luminii din obiectiv.
Folosind un setup provizoriu am reusit sa maresc terestru cam pana la 150x chiar si 200 de ori, la Luna la fel, detaliile sunt impresionante fata de diametrul lui, focala masoara 210mm adica un f/d de 10.5.
Stele observate la 30x folosind un ocular de 6mm si la 100 de ori utilizand un ocular zoom optic au aratat performantele reale ale acestui obiectiv unicat adica stele sunt perfect punctiforme inelele de difractie la fel perfect circulare. Intentionez ca acest refractor sa il folosesc la observarea stelelor duble wide, observatii selenare si a stelelor variabile la deep sky mai putin datorita aperturii mici pe care o are, dar obiectele messier mai luminoase se vad binisor.
Am inceput constructia unui tub optic rigid cu diafragme interioare cu tot ce terbuie pentru a realiza o luneta portabila si de folos pentru observatii sistematice.
Ultima modificare efectuata de catre C.Ovidiu la 08 Feb 2014 22:19, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 08 Feb 2014 19:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Constructia a inceput prin procurarea unui tub optic din plastic, la capat am folosit un sistem de adaptare a ocularului din metal pentu focusare, tubul optic provine de la un ocular erector 1,5x la care in fata sa se va insera obectivul si strans cu un surub, la baza adaptorul metalic pentru ocular in care se va face focusarea prin glisarea ocularului inainte si inapoi in adaptor ( lipseste prisma sau oglinda zenitala). Am preferat ca prin aceasta luneta sa fac observatii la prime focus  |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 08 Feb 2014 21:50 Download mesaj |
|
|
|
Una din cele mai mari probleme care terbuie combatuta in constructia de instrumente optice fiind trecuta cu vederea de incepatori in ATM este instalarea diafragmelor interioare in tub, care au rolul de a elimina reflexile parazite generate de peretii interiori ai tubului, dat fiind faptul ca tubul lunetei de 20mm are culoarea neagra nu reprezinta un avantaj, reflexiile nu dispar nicioadata numai daca sunt instalate diafragmele.
La o focala de 210mm extrem de mica este nevoie de inserarea a maxim 2 diafragme - daca e cazul, tubul pe care il folosesc are reflexii interioare puternice, asa ca o singura diafragma nu a fost indeajuns, am inserat 2 astfel de diafragme la pozitia exact calculata si inserate la precizie.
Pentru inceput am testat obiectivul proiectand pe perete becul unei veoze pana cand filamentul este vizibil clar si detalilat, daca filamentul becului nu se vede clar, bine definit fara ceata si distorsiuni obiectivul e cat de cat bun pentru astronomie, obs. terestre, in cazul meu filmentul este perfect vizibil, imaginea e limpede ( cristal) asta ca un test simplu pt. incepatori in evaluarea calitatii obiectivelor cu focala scurta, la cele de focala lunga imaginea proiectata este mica astfel incat este greu de efectuat o evaluare buna, la cele de focala scurta imaginea proiectata pe perete a tintei este mai mare astfel incat se pot distinge usor filamentele becului. Dar testul cel mai bun si precis este pe stele folosind tehnica star test. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 08 Feb 2014 22:09 Download mesaj |
|
|
|
Interesant obiectivul. Totusi cum ai ajuns la grosismente de 150X si peste cu o focala de numai 210mm ? Nici cu barlow de 2,5X si ocular de 4mm nu ajungi asa sus. Sigur sunt calculele in regula sau era vorba de 15X-20X terestru?
Imaginea pe cer de noapte nu e prea intunecata la apertura asa de mica?
Spor la mestereala ! _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 08 Feb 2014 23:15 Download mesaj |
|
|
|
neox - ocularul cu cea mai mica focala pe care il am are 3mm adica 70x, la aceata magnificatie imaginea este extrem de clara, stele punctiforme, discurile arry is circulare, este incredibil la asa apertura imaginea sa fie atat de clara, este umpic intunecoasa intr-adevar dar clara.
Folosind un ocular zoom optic constituit din 2 oculare separate tinute la o anumita distanta unu fata de altul am obtinut magnificatii mari teoretice intre 100 si 150x asta la Luna care se prezenta frumos, pe muntele central al craterului Theophilis se vedea detalii la 30x si 70x cea ce ma uimit.
Jos designul dagor al acestui obiectiv |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 08 Feb 2014 23:45 Download mesaj |
|
|
|
Diafragmele au fost instalate la locul lor , am inserat obiectivul la locul lui se potriveste de minune cu deschiderea tubului, se va strange folosind un surub de fixare, apoi instrumentul se va monta pe montura eq1. |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 09 Feb 2014 15:03 Download mesaj |
|
|
|
Lunetica finalizata |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9759
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Feb 2014 15:36 Download mesaj |
|
|
|
Bravo!
Dețin și eu un obiectiv asemănător, acoperirile antireflex sunt similare și probabil există și un filtru care dă o imagine verzuie la ocular. Am folosit un tub de dural provenit de la un copiator A4 cu diametrul de 30mm. Pentru montaj am folosit la cele 2 capete câte o cutie de film foto la care am decupat fundul. Nu am știut care este designul acestui obiectiv, nu l-am demontat, însă am demontat unul de la un copiator mare A3 cu zoom, este format din 2 dublete cu focală negativă și curbate iar în centru au fost două lentile plan-convexe montate pe un sistem elicoidal cu ajutorul căruia se făcea zoom-ul. O construcție asemănătoare dar cu cele două lentile plan-convexe montate într-un ansamblu mobil am găsit într-un obiectiv cu zoom de la o cameră de filmat. Lentilele plan-convexe din urmă le-am folosit pe post de ocular la luneta cu lentilă de ocular. Cea negativă din față o folosesc ca ocular negativ Galilei și dă o imagine excepțional de contrastantă însă cu un câmp minuscul. Cu un alt obiectiv de copiator mai vechi de 60mm diametru exterior și 40 interior (foarte bombat, avea inițial o oglindă plană în interior) am făcut o lunetă cu ocular de binoclu. Se pot construi instrumente utilizabile din piese recuperate și care dau multă satisfacție amatorului începător pe lângă însușirea principiilor de optică practică. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

|
Trimis: 09 Feb 2014 17:19 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Erwin, luneta este exceptionala fata de marimea ei, imaginile is verzui deschise, nu are nici o problema e ca si cum ar fii un filtru verzui la ocular, cel putin contrastul este exceptional, la fel si claritatea, star testul si-a spus cuvantul. Obiectivul este fully multi coated cu un strat pentru filtrarea radiatiei Ir, folosind un filtru baader iese o luneta solara pe cinste, fully protected. lentilele din cate am observat is acoperite pe ambele fete cu diferite straturi de antireflex care bat in rosu galben si albastru (diferite substante), toate sunt acoperite, lentilele nu se poate demonta is prinse bine in celula lor si nici nu am incercat deoarece am dorit sa fac o luneta portabila de calitate buna. |
|
Sus |
|
 |
CUBIX Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2013 Mesaje: 326
|
|
Sus |
|
 |
tavi 84 Membru

Data inscrierii: 28 Iun 2013 Mesaje: 562
|
Trimis: 12 Feb 2014 10:57 Download mesaj |
|
|
|
Nu obtinerea de mariri imense fata de apertura obiectivului constituie o problema,ci daca merita din punct de vedere al imaginii obtinute.Daca ea este fara alte defecte vizibile mai lesne la magnificatii mari,putem obtine o observare mai comoda a detaliilor furnizate de obiectiv,ce-i drept cu pretul unui camp mai redus. _________________ Pentax SP 20X60 WP |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 12 Feb 2014 19:27 Download mesaj |
|
|
|
Faina lunetica , chiar daca obiectivul nu e totusi un apo.
De regula obiectivele de copiator sunt simetrice dar nu au decat foarte rar lentile lipite.
Cel mai des sunt alcatuite din lentile exterioare menisc convergent si cele interne biconcave , nu mai stiu cum se numeste configuratia asta.
Ce ma uimeste , e faptul ca aceste obiective sunt subcorectate pentru infinit iar colegul nostru a obtinut imagini clare la grosismente foarte mari.
Cred ca am si eu unul identic de la un copiator AGFA de prin anii 90 , o sa vad ce e cu el .
Nu m-a interesat pana acum pentru ca are celula din plastic..
Oricum ar fi , spor la construit !! _________________ Hai noapte , hai !! |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|