Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236146 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 24 Aug 2008 13:43 Download mesaj |
Titlul subiectului: Inca un aparat Foucault vede lumina halogenului |
|
|
|
Am observat ca pe aici pe forum nu prea s-a vorbit despre aparate Foucault asa ca am decis sa va arat proiectul la care am lucrat zilele trecute la viitorul meu tester. Situ ca pentru cei cu experienta in domeniu e un lucru banal, dar pt incepatori sau cei fara inspiratie de moment la construit am mai jos cateva imagini cu designul finit al unui tester serios la care m-am chinuit toata saptamana. Am incercat sa tin costurile cat mai reduse fara sa fac totusi rabat de performanta. Materialele sunt uzuale 95% adica: - profile de aluminiu patrat de 25mm si 10mm, pofil "L" de 30, tija de alama, teava aluminiu prin care sa culiseze tija de alama, suruburi de diferite dimensiuni nereprezentate in totalitate.
Partile mai "exotice" ar fi un micrometru clasic dar preferabil modelul mai "colturos" nu cel in forma de potcoava pt ca e mai greu de montat, un micrometru de adancime ( personal l-am procurat de pe e-bay), o fanta reglabila de spectrometru, oglinda mica de precizie, fibra optica ( ca cea din endoscop), sursa de lumina halogen 100- 150 W ( fanta,fibra optica si oglinda le-am comandat de pe surplusShed).
Am folosit oglinda rabatand fascicolul de lumina la 90 grade pt a putea micsora distanta dintre fanta si lama( de fapt dintre fascicolul incident si cel emergent apropiindu-le cat mai mult de axa optica a oglinzii de testat) si pt a indeparta longitudinal "sursa-fanta" sa nu incomodeze la masuratori. Aparatul poate fi usor modificat pt a se putea testa oglinda dupa metoda contrastului de faza, de aceea folosesc halogen puternic. La fel sursa puternica fara fanta poate pune in evidenta calitatea polisarii si aici ma refer la cat de transparenta este sticla. Sursa cu halogen nu am reprezentat-o in imagine pt ca e destul de usor de imaginat - bec halogen cu oglinda, un filtru de absobtie a caldurii tot de la Surplus,si soclul in care se monteaza un capat al fibrei optice.
Pe placuta port-lama se poate istala usor un mic ocular rabatabil pt verificarea exacta a paralelismului dintre fanta si lama. Ambele etaje cu micrometru au prevazute cate 2 arcuri mici ( nu le-am mai introdus in design pt ca era complicat de facut 3D) de fiecare parte a micrometrului pt a tine suporul culisant lipit de tija acestuia.
Dimensiunile aparatuli ar fi: baza e 200X120 si inaltime 185mm
Asta e prima data cand proiectez 3D ( in sfarsit am gasit un program mai prietenos) asa ca a fost distractiv. Sa vad ce iese in realitate
Descriere: |
|
Marime fisier: |
71.99 kb |
Vizualizat: |
de 10868 ori |

|
|
75.87 kb |
de 10868 ori |

|
|
132.64 kb |
de 10867 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Aug 2008 16:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
De ce nu ai folosit in loc de oglinda o prisma cu reflexie? Cred ca ar fi fost mai ieftin si nu erau probleme in timp cu suprafata oglinzii.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 24 Aug 2008 17:33 Download mesaj |
|
|
|
Oglinda e micuta de doar 12.5x12.5x6mm si e asezata pe un suport cu aceeasi grosime( in desen am reprezentat-o in bloc cu tot cu suport) iar diferenta de pret e mica fata de prisma , de cativa dolari ( probabil luate nou noute diferenta era mult mai mare, dar fiind surplusuri...). Oricum am preluat ideea de la un aparat profesional ( cred ca de la Edmund nu mai retin sigur). Nu am folosit prisma cam din acelasi motiv pt care nu se pun prisme la Newton-uri, precizia ipotenuzei unei prisme e inferioara unei oglinzi bine slefuite, si fiind totusi un aparat de masura sensibil am decis sa las loc de cat mai putine erori.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3677
|
Trimis: 25 Aug 2008 08:41 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru constructie. avand micrometru poti face parabolizari
Ce pot spune e ca nu e necesar asa bec puternic , merge si cu led cu lumina alba. eu asa ceva folosesc. iar in loc de oglinda un divizor( beam splitter) inlatura eroarea de paralaxa, poti vizualiza og f/1,5
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 25 Aug 2008 12:34 Download mesaj |
|
|
|
Multumim juriului! Ideea cu oglinda/cubul divizor e foarte eleganta intradevar dar din pacate pretul e piperat rau chiar si pt surplusuri, undeva la 85-100 $.AAuch! Daca am sansa sa gasesc unul mai ieftin il montez neaparat. Becul puternic l-am folosit din 2 motive: unul ca fibra optica nu transmite chiar tot fluxul luminos si doi, pt ca pt observatii in contrast de faza pt "microripples, mamelonaj sau dogbisquit" cum vreti sa-i spuneti e recomandat bec puternic, dar o sa incerc si cu un led puternic sa vad ce rezultat obtin.
|
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3677
|
Trimis: 25 Aug 2008 13:03 Download mesaj |
|
|
|
microripples vazut cu sis Lyot e chiar extravaganta e pentru ultra avansati si ultra perfectionisti sist pune in evidenta defectiuni Angstroni sau Lamda 500-1000 ce nu ne intereseaza. Se foloseste la microscopie.contrast de faza.
Sa ajunga intai optica ( amatori sau firme) sa faca suprafata generala la parabola care trebuie -1, plane, L/ 4 macar si apoi pretentii de suprafata fina dar nu ne afecteaza decat microdefectiuni sub L/20-40.Astea se vad si la Ronchii linii tremurate sau zgariate.
|
|
Sus |
|
 |
Tavi F. Membru

Data inscrierii: 05 Noi 2006 Mesaje: 988
|
Trimis: 26 Aug 2008 14:15 Download mesaj |
|
|
|
Interesant aparatul Foucault si frumos modelat in 3D.
Pe axa transversala nu era indispensabil micrometrul, pentru a putea determina precizia suprafetelor asferice, in schimb e necesar un arc de tractiune (nu f. rigid sa-ti solicite filetul) pt. retragerea cutitului.
Primul aparat ce mi l-am facut eu, era dupa varianta din Laboratorul astrofizicianului amator, cu suruburi M6x1, pe ambele axe, pe cea longitudinala cu rigla si tambur divizat pt. masurarea aberatiei.
Acum ma gindesc la o varianta in care doar miscarea long. sa fie facuta de un surub, plus readucere cu arc elicoidal de tractiune, iar masurarea efectuata de un ceas comparator (cu diviziuni de 0.01mm)
Ca materiale: metalele; PVC-ul; teflonul- le consider bune, exclud lemnul (placaj sau sub alta forma).
Felicitari pt. initiativa de a face setup Lyot, mergi inainte! Totusi foucaultul are suficienta precizie in a-ti arata calitatea suprafetei, ma refer la posibile ripple-uri (daca au tipar si distributie uniforme, pot dauna si la o amplitudine de lambda/20). De observat si zona de trecere dintre lumina si umbra, cu cutitul extra focal (dar aproape, un fel de Ronchi "puternic").
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 26 Aug 2008 15:03 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Tavi F.
Citat: | e necesar un arc de tractiune (nu f. rigid sa-ti solicite filetul) pt. retragerea cutitului.
|
Ambele axe au arcuri mici ( am cateva de vreo 2-3 mm diam. numai bune) sa tina baza culisanta lipita te tija micrometrului, dar nu le-am mai pus eu in desen ca era greu de facut 3D dar sunt in plan.
La primul meu tester, am vrut eu sa fiu mai jmecher, sa fac eu inovatii si in loc sa fie un surub fix care sa impinga o placa culisanta, am pus o tija filetata de 6mm care se invartea pe 2 lagare iar placa avea o piulita mai mare, asa incat atunci cand roteam tija inainta si placa. In principiu mergea, dar nu prea uniform; inainta cand mai mult cand mai putin, o fi fost tija proasta. Am incercat sa pun doua arcuri, sa nu las piulita sa aiba joc, suruburi pe placa culisanta care sa alunece pe o bucata de sticla de pe suportul de baza, dar tot degeaba. Oricum, cat de imprecis ar fi fost aparatul, atunci am avut ocazia sa vad prima data umbrele foucault si a fost o experienta interesanta .
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9753
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Sep 2008 03:11 Download mesaj |
|
|
|
am găsit pe net mai demult o variantă de tester Focault construită cu ajutorul unor piese recuperate de la unități floppy vechi, acum se găsesc la unitățile CD-ROM o serie de componente utilizabile: axe și bucșe foarte precise, mici oglinzi sau prisme, axe melcate sau cremalieră fără joc.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 17 Sep 2008 14:28 Download mesaj |
|
|
|
Da...am vazut si eu pe net acele aparate. Dar nu am mai gasit floppy-uri din alea vechi. Am desfacut si un CD-rom stricat si un floppy de 3,5" dar piesele sunt un pic prea miniaturale. Am decis totusi sa nu fac rabat la capitolul cel mai important la un aparat pt masuratori optice - precizie, asa ca am optat pt varianta cu 2 micrometre sa iasa treaba ca la carte Oricum din piesele de cd-rom sau floppy se mai pot face si multe alte chestii, motorizare la un focuser de ex.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 30 Mai 2009 16:53 Download mesaj |
|
|
|
Am dezgropat un pic topicul asta , dupa ceva timp de anul trecut cand am prezentat proiectul de tester Foucault.
In sfarsit dupa munca de-o iarna-primavara, "printre picaturi", am reusit sa materializez ideea din desenele de mai sus, cu ceva modificari.
Fara prea multe comentarii, cateva poze cu rezultatul final. Am pastrat designul de baza dar am modificat ansamblul sursa/fanta/prisma. Pana la urma din cauza ca pe SurplusShed nu mai aveau fanta reglabila de vanzare am reusit sa construiesc singur una , actionata de un surub; deschidere de la 0 la aprox. 3mm. Asta a fost printre cele mai dificile operatii dar sunt foarte incantat de rezulat. Fanta am incorporat-o in ansamblul amintit. In rest am demontat vreo 3 CD-romuri vechi din care am folosit axele de 3mm, perfecte pentru aparat, plus o multime de maruntisuri.
Nu am apucat inca, dar ziele astea vreau sa adaug si un mic suport pt aparatul foto.
Intreaga constructie pas cu pas o gasiti aici: Cloudy Nights - A Foucault tester is born
P.S. Scuzati dezordinea
|
200.03 kb |
de 9440 ori |

|
|
146 kb |
de 9440 ori |

|
|
177.3 kb |
de 9441 ori |

|
|
190.19 kb |
de 9440 ori |

|
|
189.76 kb |
de 9440 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Mai 2009 17:04 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari! Arata profi Cine-si face asa un aparat apai musai ca vrea sa faca si oglinzi Asteptam
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 30 Mai 2009 17:07 Download mesaj |
|
|
|
Vine, vine!
Vara asta, poate da Domnu' si nu mai creste euroiu sa imi iau un kit de slefuit din Germania, si ma dau la frecat sticle.
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 5982
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Mai 2009 20:52 Download mesaj |
|
|
|
Impresionanta constructia
Sper sa-ti foloseasca la fel de mult cata munca si migala ai bagat in ea.
Saptamana ce vine vreau sa-mi fac timp sa citesc tot topicul de pe CN, am vazut ca e destul de voluminos...
Sa ai spor!
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

|
Trimis: 30 Mai 2009 22:27 Download mesaj |
|
|
|
Mersi fain Silviu!
Da, a fost treaba nu gluma, multe detalii. Intr-o mare masura am fost inspirat de aparatura de la Zeiss, de exactitatea executiei diferitelor componente, asa ca am vrut sa-mi iasa un aparat cat mai profesionist posibil cu mijloacele casnice de care dispun, care sa-mi foloseasca ani buni de acum incolo. Probabil ca pe parcurs o sa mai sufere mici modificari/imbunatatiri, ca de exemplu un "beam splitter" daca chiar o sa vreau sa fac oglinda cu focala foarte scurta.
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|