| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
ZENDOW Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2010 Mesaje: 476
Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 11 Dec 2011 00:35 Download mesaj |
| Titlul subiectului: MONTURA PARALELOGRAM |
|
|
|
Achizitionarea unui binoclu 20x80 TS triplet m-a facut sa caut o solutie pentru utilizarea lui in conditii cat mai comode. Montura paralelogram a fost gasita drept cea mai buna solutie atat la costuri cat si la utilizare.
Acum sunt in stadiul de testare "la rece" iar rezultatele sunt surprinzator de bune.
Au trebuit rezolvate mai multe probleme:
1. Un trepied solid , fiind gasit pe Ocazii.ro un trepied de lemn foarte solid care a fost reconditionat si isi face treaba fara sa clinteasca! (Cost 70 lei)
2. Realizarea structurii de lemn a monturii in conditii profesionale la un atelier specializat. Lemnul folosit a fost fagul (asta a avut tamplarul!). Costuri =moka(o prietenie pe care sigur o pierd daca mai merg cu ciubucuri de astea la el.
3. Piesele metalice care desi par simple trebuie prelucrate cu precizie. Aici nu am scapat cu costuri zero ci cu o anumita cantitate de bere!
Rezultatele provizorii le puteti vedea in foto de mai jos. Rezultatul final va mai implica ceva modificari (stalpul central trebuie mai inalt cu vreo 10 cm) si o finisare a celor doua baze circulare separate de o saiba mare de teflon, precum si aplicarea unui lac de protectie pentru lemn si o vopsea pentru partile metalice.
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
95.04 kb |
| Vizualizat: |
de 10614 ori |

|
|
37.2 kb |
de 10614 ori |

|
|
80.04 kb |
de 10614 ori |

|
|
71.69 kb |
de 10614 ori |

|
|
406.1 kb |
de 10614 ori |

|
|
381.12 kb |
de 10614 ori |

|
|
43.26 kb |
de 10614 ori |

|
|
29.92 kb |
de 10614 ori |

|
_________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

Motto: Analfabetii au avantajul ca nu fac greseli de ortografie. Localitate: TG.JIU
|
Trimis: 11 Dec 2011 01:03 Download mesaj |
|
|
|
Am uitat de partea cea mai " grea " : contragreutatile. Am nevoie de o contragreutate in jur de 3 kg si nu am idee ce as putea folosi!
_________________ NDan
|
| Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 11 Dec 2011 01:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte, foarte frumos !
Mereu mi-a placut fagul pentru treburi degenul asta, e solid, se prelucreaza foarte frumos ca si aspect.
Contragreutate? Nimic mai simplu...mergi la o sala de fitness si le sparlesti la aia o gantera ceva . Serios...un disc doua pentru gantere se gasesc prin multe magazine si cred ca s-ar potrivi perfect cu butucul negru de pe montura.
P.S. Buna idea cu tui...pardon apa la bidon in loc de greutate . E avantajos ca ai optiuni multiple, azi un bax de bere, maine o damingeana cu vin si uite asa vezi stele verzi prin binoclu
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 11 Dec 2011 01:17 Download mesaj |
|
|
|
E adevarat solutia cu bidonu e buunaaa dar in functie de lichidul folosit se strica mai incet sau mai repede echilibrul!
_________________ NDan
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 7179
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 11 Dec 2011 12:20 Download mesaj |
|
|
|
Lemnul de fag este bun, dar ca orice lemn, uneori are obiceiul prost de a se despica singur cand se usuca. De aceea e bine sa fie vopsit sau lacuit.
In alta ordine de idei, nu am inteles niciodata obiceiul romanilor de a nu platii munca pe care alti oameni o fac pentru ei. Indiferent ca le sunt sau nu prieteni. Dar ne suparam cand patronii sau statul ne platesc prost.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 11 Dec 2011 14:18 Download mesaj |
|
|
|
In relatia de prietenie sunt si momente in care dai dar si momente in care primesti. Eu am vrut sa sugerez ca numai un prieten poate face asemenea servicii, pentru ca tipul asta de lucrari mananca timp mult ,blocheaza utilaje si daca ar trebui platite dupa aceste criterii montura paralelogram ar ajunge sa coste mai mult decat una din magazin!
Am retinut ideia cu lemnul de fag si o sa iau masuri in consecinta!
_________________ NDan
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 11 Dec 2011 14:47 Download mesaj |
|
|
|
Eu cred ca este mai bine sa umpleti bidonul un lichid mai "tare" cand mergem in camp si sa-lconsumam pana se echilibreaza telescopul .
Frumoasa lucrarea .... cand imi faceti cunostinta personal cu ea?
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 11 Dec 2011 15:24 Download mesaj |
|
|
|
Salut Marian!
Mai degraba apare problema dezechilibrului , deci o sa caut o greutate de la ganterele pentru culturisti!
De vazut o poti vedea si pipai , dar ne trebuie si testul pe stea!
_________________ NDan
ED100 APO ,CG5-GT, binoclu Karl Zeiss Jena 10x50W Jenoptem
Ultima modificare efectuata de catre ZENDOW la 11 Dec 2011 17:41, modificat de 1 data in total |
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 11 Dec 2011 15:37 Download mesaj |
|
|
|
Pe bec nu merge? .... ca stele in 2012
In prima noapte senina il scoatem la test!
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 17 Dec 2011 22:42 Download mesaj |
|
|
|
Dupa ce i-am aplicat fardurile necesare in aceasta seara am avut ocazia sa verific pe stele montura paralelogram impreuna cu binoclul 20x80TS triplet.
Imaginile au fost destul de spectaculoase, ma obisnuiesc mai greu cu focalizarea individuala a ocularelor,dar putinul interval de timp fara nori a fost suficient pentru cateva prime concluzii:
1. binoclul este destul de luminos, are totusi aberatii cromatice la obiectele foarte stralucitoare (chiar daca este triplet) si cred ca mai are pana la o climare perfecta
2 montura se misca foarte bine dar am descoperit si un neajuns: articulatia care roteste binoclul in plan vertical nu poate sustine ferm pe obiect binoclul la altitudini mari( o sa incerc sa scurtez bratul care face legatura dintre suportul binoclului si prima articulatie)
3. pentru o vizualizare mai comoda din picioare o sa maresc lungimea bratului central (am si varianta maririri lungimii picioarelor la trepied)
Am si doua fotografii pentru cele doua posibilitati de a folosi montura paralelogram : in picioare sau pe sezlong
|
83.96 kb |
de 10380 ori |

|
|
100.97 kb |
de 10380 ori |

|
_________________ NDan
|
| Sus |
|
 |
jimao22 Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010 Mesaje: 2935
Motto: [descopera lumina] Localitate: Ploiesti
|
Trimis: 17 Dec 2011 22:58 Download mesaj |
|
|
|
Foarte tare!...
Bravo !
|
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 17 Dec 2011 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari pentru constructie, prototipul pare sa fie pe drumul cel bun.
Daca mi se permite o remarca marginala: eu unul, daca as avea un sezlong, nu m-as mai chinui sa folosesc binoclul stand in picioare.
PS
Vad ca trepiedele rosii au devenit o moda pe forum
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 10111
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 18 Dec 2011 01:13 Download mesaj |
|
|
|
Excelent,arata foarte fain,felicitari!
Si stii regula de fier a proiectantului:daca-ti iesea perfect din prima,ar fi insemnat ca ai gresit undeva .
Cu varsta vei descoperi ca binoclurile cu focalizare individuala sunt cele mai bune.
Cer senin si toate cele bune,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9896
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Dec 2011 01:42 Download mesaj |
|
|
|
Felicitări și de la mine! Încă o construcție faină vede lumina stelelor. Să-l folosești sănătos! Cer senin!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
| Sus |
|
 |
ZENDOW Membru

|
Trimis: 18 Dec 2011 01:57 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru aprecieri!
Montura paralelogram este foarte usor de realizat , nu are dimensiuni critice si este relativ ieftina(singura piesa mai costisitoare este trepiedul care trebuie sa fie unul solid, cel din lemn dupa experienta mea fiind unul foarte bun).
In privinta "proiectarii" , aceasta s-a rezumat la a reproduce cu mare aproximatie cateva detalii vazute pe net. Am vazut chiar variante in care saibele de teflon lipseau, dar cred ca nu functioneaza la fel de lin.
Laurentiu, vizualizarea din sezlong ofera confort si e potrivita daca vrei sa admiri pe indelete obiecte (esti indragostit de ele!), dar ofera camp limitat de actiune. Daca vrei sa treci repede de la un obiect la altul atunci pozitia in picioare ofera camp larg de miscare si daca inaltimea monturii este potrivita cu inaltimea observatorului nu este nici foarte obositoare.
Marian Achim cu care am impartit aceasta prima experienta cu aceasta montura a fost probabil dezamagit ca am schimbat bidonul cu contragreutati metalice. Aici am avut de rezolvat o lipsa de contragreutate si a trebuit sa lasam si clestele pe pozitie!
_________________ NDan
|
| Sus |
|
 |
|