Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235718 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6907
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2010 02:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: Cutie pentru acumulatori |
|
|
|
Prima problema cu care m-am confruntat atunci cand am cumparat prima mea montura motorizata, a fost alimentarea ei, pe o perioada destul de lunga de timp, si la un pret cat mai convenabil.
Dupa o scurta analiza, am ajuns la solutia constructiei unei cutii pentru doi acumulatori cu plumb, etansi, de 12V la 7Amh. Si pentru ca greutatea acestora era destul de mare, aproape 2,5kg fiecare, am decis sa fac economie de ''muschi'' si sa ii montez intr-o cutie care sa poata fi pusa pe bara de contragreutati, scutind astfel din efortul de transport a uneia din cele doua contragreutati de 5kg cu care venise montura (un HEQ 5), si, la nevoie, sa am o contragreutate de rezerva. Am prevazut initial aceasta cutie cu 5 borne, cate doua de 12V, pentru utilizare, dar si pentru incarcare, si una comuna care sa imi dea 24V. Ulterior am renuntat la ultima. Cutia e prevazuta cu un capac pentru vizitare, si eventualele interventii, avand in vedere ca mufele de la noi sunt cam fragile, si in partea opusa cu un surub pentru fixarea pe bara de contragreutati.
Dupa un timp am achizitionat o alta montura mai mica, un EQ3-2, si am motorizat-o rapid. Evident, am construit si pentru ea o cutie, mai mica, pentru doi acumulatori de 6V la 4Amh. Aceasta are aproape 3kg greutate, are 2 borne pentru incarcare-utilizare la 6V, si o borna pentru utilizare la 12V. De data aceasta, am decis sa nu ma mai grabesc, si sa o fac mai aratoasa un pic asa ca am utilizat doar aluminiu in constructia ei - la prima am utilizat si placaj de tei.
Acum cele doua cutii se afla in proprietatea lui Lilliensternus, cea mare, si a lui Jimao, cea mica.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
143.46 kb |
Vizualizat: |
de 6452 ori |

|
|
166.61 kb |
de 6452 ori |

|
|
234.83 kb |
de 6452 ori |

|
|
81.61 kb |
de 6452 ori |

|
|
77.49 kb |
de 6452 ori |

|
|
99.98 kb |
de 6452 ori |

|
|
310.79 kb |
de 6452 ori |

|
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2010 03:06 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Am uitat sa spun unul din avantajele sistemului, cel putin in cazul unei monturi cum este HEQ 5, care are borna de alimentare in capul monturii. Cablurile de alimentare nu se mai incurca in picioarele trepedului, cand telescopul se misca, si pot fi mult mai scurte.
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Mai 2010 10:36 Download mesaj |
|
|
|
Mi se pare deosebit de interesanta ideea ta.
Si eu car dupa mine cate doi acumulatori de 12V plus 2 contragreutati de 4,5 kg fiecare. As putea scapa de una din ele
Mai ramane de vazut cum anume fixez cutia pe bara de contragreutati (nu prea se intelege din pozele tale). Vreo sugestie ?
PS daca imit constructia ta ceri bani pe copyrights ?
As da niste bere mai bine...
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 19 Mai 2010 12:19 Download mesaj |
|
|
|
Daca vreti niste mufe mai "sanatoase" merita sa luati in calcul cele XLR.
http://en.wikipedia.org/wiki/XLR_connector
Si neaparat sa folositi o siguranta fuzibila si izolatii termorezistente la borne. Un scurtcircuit pe baterii poate provoca un dezastru, la propriu.
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 19 Mai 2010 12:38 Download mesaj |
|
|
|
nobody are dreptate. Am patit-o: am avut un scurt pe o baterie de 12V si a luat foc unul din cablurile de alimentare legate la bornele bateriei. Norocul meu e ca am fost pe faza iar cablul fiind subtire si s-a topit instantaneu si a functionat, practic, ca o siguranta fuzibila preintampinand arderea circuitului electronic de comanda sau motoarelor monturii ecuatoriale.
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Liliensternus Membru

Data inscrierii: 28 Iul 2009 Mesaje: 191
Motto: Nothing lasts forever Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2010 15:13 Download mesaj |
|
|
|
Cum a spus si Dragos, eu am una din cutiile lui si o folosesc pe EQ-5 ul meu.
Ideea a bestiala si o spun cu mana pe inima, cand cari totul cu spatele cum fac eu e o mana cereasca sa scapi de una din contragretutati.
Folosind-o pot echilibra si ED 80-ul si Mak-ul de 150.
In anumite pozitii colturile cutiei risca sa loveasca surubul de ajustare azimutala al ascensiei dar nu am avut vreo coliziune pana acum.
La un asemenea sistem mai poti "customiza" cutia in functie de forma bateriilor si pozitia care o ocupa in cutie, poti de ex sa faci o cutie mai lunga care sa stea de-a lungul axului pt contragreutati si sa economisesti ceva spatiu
_________________ "Sleep softly... eagle forgotten... under the stone.
Time has it's way with you there, and the clay has it's own" |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Mai 2010 15:47 Download mesaj |
|
|
|
Explicatiile lipsa.
In centrul cutiei este un tub, prin care trece bara contragreutatilor, iar in partea opusa panoului cu borne este un surub lung, cu floare, care ajunge pana la acest tub. Practic, e atat de lung cat sa treaca putin printr-o gaura data in tub, ca sa poata presa pe bara contragreutatilor. Bine inteles ca in interior exista niste piulite fixate de peretii cutiei, pe care se infileteaza surubul, si niste suporti care impiedica eventuala deplasare a tubului in momentul strangerii.
Foarte bune sugestiile lui Nobody. Si eu am patit-o odata, si din cauza asta am facut exces de izolatie termocontractila si de banda izolanta.
Merge o bere.
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Mai 2010 15:49 Download mesaj |
|
|
|
Da pe unde se pot gasi la noi mufe din astea, XLR?
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 19 Mai 2010 16:59 Download mesaj |
|
|
|
am văzut la Conex Electronic, în București, aproape de Obor, pe Maica Domnului Nr.48 capătul dinspre Bulevardul Tei:
http://www.conexelectronic.ro/produse.php?id=30
Se pot cumpăra și online.
La cutie aș folosi popnituri în loc de șuruburi.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 19 Mai 2010 17:36 Download mesaj |
|
|
|
Eu sunt adeptul suruburilor. Nu de alta, dar ce face omul, uneori mai trebuie sa si desfaca.
Cat priveste lovirea de picioarele trepiedului, este o problema, dar care apare nu doar la cutie, ci la orice instrument lung, cand vrei sa il utilizezi la zenit. Oricum, solutia montarii acumulatorilor in lung poate fi abordata, cu conditia folosirii unui surub foarte lung. Si evident, daca mai ramane loc si pentru contragreutati. Poate insa apare problema unei bune echilibrari, daca cutia nu are mult spatiu de culisare pe bara.
_________________ Dragos N
Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 20 Mai 2010 04:11, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 19 Mai 2010 18:24 Download mesaj |
|
|
|
Văzând montura la vânzare, mă gândeam în duhul meu: ui-te și la Dragoș ăsta, om serios și umblă cu cutiuțe în loc de niște contrgreutăți sănătoase . Ca să aflu apoi ce conține de fapt cutiuța...
Ideea este excelentă și cred că ar putea fi brevetată, eventual un acumulator cilindric sau hexagonal. Bravos, cred că merită să te zbați pentru asta!
Mihai
_________________ mihai |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 20 Mai 2010 10:13 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru aprecieri.
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5203
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
Trimis: 20 Mai 2010 16:41 Download mesaj |
|
|
|
Mufele XLR sunt destul de mari, in special partea de pe cablu. Este bine sa le vezi inainte. Exista si o varianta mai compacta in L: http://www.vitacom.ro/Products/31800/NTR-N...HAAKS.html.
Pe cutie trebuie folosita o priza mama.
Un alt aspect: ventilarea. Bateriile cu gel nu sunt perfect etanse si pot genera gaze explozive in special la incarcare. Nu-mi dau seama din poze dar cred ca ar fi bine sa faci doua gauri de aerisire la capetele spatiuli dintre baterii. Asta si pentru evaporarea condensului din interior.
O idee: ce ar fi daca aranjezi bateriile de-a lungul axului ? Poate rezulta o forma mai compacta.
Ce fel de incarcator folosesti ?
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 18 Sep 2011 16:41 Download mesaj |
|
|
|
Iata ca ideea mea a mai venit si altora (sau a fost pur si simplu preluata) Un pic inbunatatita ca aspect, si folosind altfel de acumulatori.
http://www.ioptron.com/index.cfm?select=pr...f5e306c30c
Asa se intampla cand nu ai bani sa-ti brevetezi ideile, si cand in propria tara nu gasesti nici un om de afaceri care sa investeasca intr-un produs nou. Si eu am cautat.
Acum sunt curios in cat timp si alti constructori de telescoape vor prelua ideea.
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

|
Trimis: 18 Sep 2011 16:54 Download mesaj |
|
|
|
Interesant. Nu m-ar mira sa aflu ca ideea ta a fost "insusita" de un comerciant dar e posibil sa se fi gandit si altii, independent, la aceasta solutie.
Apropos, in cutia ta cele 2 baterii sunt legate in paralel ?
Cum le incarci ? separat ? impreuna ?
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|