Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4_(2).jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236202
Numar de utilizatori inregistrati: 2872
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

ISS si Atlantis?

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Observatii astronomice - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 15 Mai 2010 08:41 Download mesaj
Titlul subiectului: ISS si Atlantis?
Raspunde cu citat (quote)

Aseara am iesit la marginea Pitestiului la observatii.
Cam pe la 22.00 am vazut doua obiecte foarte luminoase (unul de magnitudine -3, celalalt -2) distantate la aproximativ 4° pe verticala cu cel mai luminos deasupra. S-au deplasat dinspre SW catre SE si au trecut pe sub Saturn la vreo 5-6°. Totul a durat aprox. 1-2 minute. Am reusit sa le vad si in luneta la 20X, cel de sus parand ca nu e punctiform sau sferic. Legat de culoare, cel mai luminos era alb-galbui, iar cel de dedesubt avea o nuanta galben-portocalie.
Pe la 22.30 a mai aparut un obiect de magnitudine aproximativa -2 tot pe acelasi "traseu", disparand tot dupa 1-2 minute si avand o culoare alb-galbuie.

Initial m-am gandit ca primele doua ar putea fi Atlantis (cel mai luminos) si rezervorul principal, iar cel de-al treilea ar putea fi ISS, dar heavens-above.com zice ca ISS a trecut intre orele 20.54-21.00.

A mai vazut cineva aceste obiecte? Are cineva idee ce ar putea fi?

Edit: M-am uitat gresit in baza de date heavens-above.com. Atlantis a trecut intre 21.45 si 21.46, iar ISS intre 22.04-22.07. Totusi, parca nu se potrivesc orele, eu observandu-le cam cu 15 minute mai tarziu.

Poate confirma cineva observatia?
Sus
RobertG
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 15 Mai 2010 09:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am vazut si eu primele doua obiecte(tot in jurul orei 22), primul, cel de deasupra albastrui, apreciat de mine la magn. -1 iar cel de sub acesta rosiatic magn. 0. Au trecut in tandem cu aceeasi viteza. Nu am nici o indoiala ca era Atlantis (numai ce urmarisem lansarea live) si cu rezervorul principal detasat. Nu am observat cel de-al doilea obiect, la care fece referire mak care nu am idee ce ar fi putut fi. Cele doua obiecte au strabatut cerul pe o directie aproximativa vest-est, si cam cu viteza cu care vedem ISS strabatand cerul.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 15 Mai 2010 21:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si eu,cautand de fapt secera Lunii Noi ,am vazut procesiunea si am raportat-o aici la ''ce am vazut aseara'' si pe ''60mmtelescopeclub''.Pe ultimul forum am avansat ipoteza lui ISS si Atlantis dar aceasta a fost pusa la indoiala de Dennis Rowley,care a scris azi la 8:44 p.m.:
.................................................................

''not sure but i don't think you were describing atlantis and ISS. it does sound like satellites from your description, though. i takes a couple of days for the shuttle to rendezvous with ISS, and you were describing two objects that, if they were in similar orbits, would have been quite close. "direct rendezvous", where a launch vehicle rendezvous with the target on the first orbit, has been done before in the old days, especially in low earth orbit, and i mean low as in the gemini orbits of approximately 100 miles. for the shuttle, it takes much less fuel to "inch" its way up to the ISS, which is over 200 miles up. usually on day 2 of the mission, rendezvous takes place. tomorrow morning is the scheduled time for atlantis.
dennis r.''
.................................................................
Deci despre rendez-vous orbital doar maine dimineata poate fi vorba.
Intre timp iata o poza interesanta ,link primit de la suedezul Hans Lindberg:

http://alpo-j.asahikawa-med.ac.jp/kk10/o100504z.htm

Azi-maine,astronautul nervos care va arata prin hublou ''semnul pacii'',va fi lejer detectat si amendat Very Happy .Mircea

Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Mai 2010 22:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cum a scris si RobertG, cele doua obiecte de la 21.45 au fost Atlantis si rezervorul principal. ISS a trecut vreo 20 min. mai tarziu.
Am mai facut niste sapaturi si se cam potrivesc cu ceea ce am vazut toti trei.
Sus
LUXOR
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2009

MesajTrimis: 16 Mai 2010 08:08 Download mesaj
Titlul subiectului: Satellite Tracking System

Salut,
pentru a nu mai avea dubii ,se poate descarca programul de urmarire a satelitilor si dupa introducerea coordonatelor locului de observatie o sa aveti date exacte legate de ,,obiectele stralucitoare'' ,pe care le observati sau pe care poate doriti sa le observati.Eu folosesc programul pentru comunicatii via satelit si a mers perfect.Acesta se descarca la adresa: http://www.stoff.pl/.
Un cer senin!!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Mai 2010 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak,RobertG
si ''lcc'' adica ''leftcoastcarol'' mi-a scris ca probabil am vazut Atlantis si rezervorul principal.De acord cu voi,a fost interesant.
LUXOR
mersi pentru link.
Mircea

Sus
jimao22
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Apr 2010

Motto: [descopera lumina]

MesajTrimis: 16 Mai 2010 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

S-au vazut si de la star-party-ul de la Macin, doua persoane le-au urmarit si prin binocluri si impresiile au fost identice - una dintre ele am fost eu.

Prin binoclu se vedeau intre cele doua obiecte o multime de obiecte f.f. mici, ca si descriere plastica, daca vreti, ca un roi de albine ce insotea corpul superior. ROIUL ca sa il numesc asa, era orientat inclinat, catre cel de-al doilea obiect si in spate, iar senzatia la privirea prin binoclu era ca traictoria lor (a ALBINELOR) nu era liniara ci oscilanta.
Am crezut ca sunt eu surexcitat sau nu vad bine dar ce am vazut eu a fost confirmat de FOREVER MAN ce s-a uitat si el printr-un binoclu (sau luneta) si mi-a impartasit aceleasi impresii.

Atasat am facut o schita a fenomenului. Daca a fost lansarea navetei si al doilea obiect era rezervorul, ma intreb ce erau obiectele mici si ciudate...
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

E posibil ca "roiul" de care zici sa fie jetul de vapori de apa de la cele trei motoare ale navetei, vapori care inghetau instantaneu la altitudinea la care era naveta (motoarele navetei merg cu hidrogen si oxigen). Caracterul pulsatoriu al "roiului" poate fi explicat de acest jet al motoarelor.

Pentru mine a fost o experienta interesanta si de neuitat sa vad naveta Atlantis cu ochiul liber la ultimul zbor. De la Pitesti s-a vazut invers fata de desenul tau, naveta era prima, iar rezervorul era mai in dreapta si ma jos.
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

dacă erau bucăți de gheață asimetrice e posibil să reflecte lumina în mod aleatoriu din cauza turbulenței și de-aici impresia că pulsau. Cred că e impresionant așa un spectacol, încă n-am fost "pe fază" să văd măcar ISS printr-un instrument, doar cu ochiul liber. Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

De acord ca a fost un spectacol interesant.De la Arad s-a vazut astfel:obiectul mai luminos si de culoare alba cu nuanta albastruie (naveta?) a fost mai sus;obiectul galben cu nuanta portocalie (lansatorul?) a fost mai jos si in fata,deci mai spre Est,fata de celalalt.

O intrebare,mai in gluma,mai in serios:deci daca eu vin din spatele lui Atlantis am toate sansele ca gheata produsa de lansatorul acesteia sa-mi sparga parbrizul navetei personale?Mircea

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

rezervorul suplimentar este portocaliu si destul de mare să fie văzut, lansatoarele cu combustibil solid se desprind ceva mai aproape de Pământ și cad în Atlantic, nu cred că se pot vedea de la noi. Oricum, în filmulețele cu lansarea se observă uneori bucăți de gheață care se desprind atât de pe navetă cât și de pe rezervor când bolțurile de fixare explodează. O astfel de bucată de gheață sigur ți-ar sparge parbrizul, n-ai vrea să urmărești naveta atât de aproape... Smile
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cred ca nu se sparge parbrizu', doar daca o fi din sekurit Smile.
Mai in gluma, mai in serios, cred ca jetul se transforma mai degraba intr-un nor de particule mici de gheata decat in turturi.

Despre pozitia obiectelor am uitat sa fac precizarea ca descrierea facuta de mine se refera la ceea ce am vazut prin luneta la 20X, adica pe cer rezervorul era mai jos si inaintea navetei (catre est).
Sus
RobertG
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 16 Mai 2010 23:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din locatia mea am vazut cele doua obiecte exact, una sub alta, cam la 1,5 diam. Lunii distanta intre ele (scuzati aprecierea asta de incepator) Smile A fost un spectacol incredibil, nu mi-am imaginat ca naveta spatiala, si rezervorul se pot vedea atat de stralucitoare. Imi pare rau ca nu am fost pe faza sa le inregistrez. Multam LUXOR pt. link! Cer senin!
Sus
Andrei Sabie
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Apr 2011

MesajTrimis: 26 Apr 2011 22:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

cand se mai intampla asta ? sau macar ceva asemanator ...
Sus
Andrei Sabie
Membru
Membru

Data inscrierii: 07 Apr 2011

MesajTrimis: 26 Apr 2011 23:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai inainte m-am uitat pe site-ul oficial Nasa si din cate am vazut , urmatoarea misiune pe iss va fi pe 29 aprilie , cand are loc lansarea navetei Endeavour .
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Observatii astronomice - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum