Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
M_11.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 238330
Numar de utilizatori inregistrati: 2905
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tomas_tomas
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

telescop

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
adrian stefan
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Apr 2011

MesajTrimis: 25 Apr 2011 21:28 Download mesaj
Titlul subiectului: telescop
Raspunde cu citat (quote)

buna seara tuturor!doresc sa fac un cadou mai special unei persoane interesate de astronomie si nu reusesc sa ma hotarasc.Bugetul meu este de 1000 lei.Nu are experienta deloc in acest domeniu si as dori sa fie usor de folosit dar si maxim de calitativ pentru acesti bani.eu ma gandisem la Telescop reflector newtonian Astromaster 130EQ Celestron.se poate cumpara de acesti bani altceva mult mai bun?daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi v-as fi mai mult decat recunoscator
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 25 Apr 2011 21:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seara buna !
Ar mai fi varianta unui Dobsonian de 150 mm/1200 mm care costa in jur de 950 de lei.
Avantaje : Diametrul mai mare, focala mai lunga. Cantitate de lumina captata mai multa si sporirea numarului de detalii.
Dezavantaj : E mai greu de manevrat. Daca persoana locuieste la curte, ar fi bun Dobson-ul Sky-Watcher 150 mm/1200mm.
Daca locuieste la bloc e mai dificil.
Ma refer la acesta : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SKDOB6
In fine, ti-am prezentat doar o varianta buna care se inscrie in acest buget.
Succes !
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 26 Apr 2011 11:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo a scris:
Dezavantaj : E mai greu de manevrat. Daca persoana locuieste la curte, ar fi bun Dobson-ul Sky-Watcher 150 mm/1200mm.
Daca locuieste la bloc e mai dificil.

Cum sa fie mai greu de manevrat ? E mai usor. Si de ce ar fi mai dificil daca locuieste la bloc ?

Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Apr 2011 12:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Credeti ca vorbesc povesti ? Am avut un dobsonian Sky-Watcher 200 mm/1200 mm si m-a deselat !
E foarte greu de manevrat ! Lemn greu, se cara greu in fata blocului. La asta ma refer.
Acum folosesc o montura azimutala usoara si o manevrez foarte usor cu un telescop 150mm/750 mm foarte usurel.
Daca stai la bloc si ai balconul indreptat spre sud, e posibil ca ditamai " tunul " montat pe montura Dobson sa cam loveasca de balustrada de la balcon sau in peretii balconului.
Asa, o montura finuta ecuatoruiala pe un trepied micut se incadreaza bine in balconul oricarui cetatean.
La asta ma refer ! Cand locuiesti la casa cu curte, nu mai conteaza ca ai o namila de telescop dobsonian, caci il scoti usor in gradina proprie sau in curte si faci observatii in liniste.
Intre un telescop de 130mm/650mm montat pe un EQ2 usor si un Dobson 150 mm/1200 cu montura grea din pal melaminat , prima varianta este mult mai usor de manevrat si carat. La asta ma refeream.
Totusi ca si performante ale instrumentului ii recomand calduros Dobson-ul de 150 mm.
Sus
Mike23
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Sep 2010

MesajTrimis: 29 Apr 2011 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Are dreptate Teo legat de un Dobson utilizat la bloc. Eu am vrut sa iau colapsabilul de 200 dar am renuntat deoarece nu aveam cum sa-l folosesc din balcon deoarece as fi lovit balustrada balconului sau peretele ce desparte apartamentul de balcon, in felul acesta nu ai acces decat la o zona mica a cerului. Nu poti face observatii aproape de orizont. Cat despre manevrabilitate nu e greu de manevrat ci de carat Very Happy din cate-mi amintesc, de ex, dob de 200 are cam 30kg.

Daca spui ca nu are experienta in domeniu, e posibil sa observe mai mult planetele, luna ceea ce ma gandec ca ar fi bun si un refractor de 102mm/500mm F/5 acromat. Super portabil, are posibilitatea de al lua cu el ori de cate ori pleaca in excursii la munte sau in afara oraselor aglomerate. http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=BK1025EQ1 aici este linkul cu instrumentul, doar ca necesita un buget o idee peste cei 1000 lei, mai exact 1023 lei.

Succes in alegere

Mihai

Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 29 Apr 2011 05:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un acromat f/5 numai la planete nu e bun, poate doar daca persoana respectiva are o pasiune pentru culoarea violet Laughing .
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2011 08:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intr-adevar, un acromat f/5 e cam plin de culori....
Dar o luneta de 90 mm/900 mm, adica f/10 e optima pentru un incepator si nu numai.
Ma refer la asa ceva : http://instrumenteoptice.ro/produs_i.php?cod=SK909EQ2
si care costa vreo 825 lei si se incadreaza bine in bugetul propus.

Plus ca scapa de grija colimarilor, cu care un incepator nu este familiarizat.
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2011 08:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

acuzati gafa, trebuie sa recunosc ca nu am privit prin asa ceva dar la banii acestia ar fi bun la ceva si cum refractoarele exceleaza la observatii planetare.... Very Happy "my bad"

Daca aberatiile cromatice sunt asa mari la ce e bun instrumentul? La obs. terestre? Sau la DSO?

Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2011 08:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

La DSO....dar nici acolo foarte stralucit. Smile
Sus
Mike23
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2011 09:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

atunci nu merita. Eu ma gandeam ca e portabil cum e Maksutov-ul meu doar ca al meu e ceva mai scump, dar nu cu mult Very Happy .

Mihai

Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2011 09:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Clar ca nu prea merita..... Mak-ul tau e o mica bijuterie. Smile
Asa din experienta mea, sunt foarte multumit de luneta de 120/1000 mm. Aberatiile cromatice sunt destul de reduse.
Daca recomand cuiva o luneta ii recomand de la 90 mm in sus si f/d peste 8.
Sus
CristiB
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2008

MesajTrimis: 01 Mai 2011 14:25 Download mesaj
Titlul subiectului: Re: telescop

adrian stefan a scris:
buna seara tuturor!doresc sa fac un cadou mai special unei persoane interesate de astronomie si nu reusesc sa ma hotarasc.Bugetul meu este de 1000 lei.Nu are experienta deloc in acest domeniu si as dori sa fie usor de folosit dar si maxim de calitativ pentru acesti bani.eu ma gandisem la Telescop reflector newtonian Astromaster 130EQ Celestron.se poate cumpara de acesti bani altceva mult mai bun?daca ma puteti ajuta cu ceva sfaturi v-as fi mai mult decat recunoscator

Se pot gasi si pe aici tuburi bune http://telescop-expert.ro/bazar.html
Sus
emilf
Membru
Membru

Data inscrierii: 11 Mai 2010

MesajTrimis: 01 Mai 2011 18:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,ai putea sa optezi cu incredere pentru Astromaster130EQ si un barlow Omni 2x in bugetul disponibil pentru inceput,eu detin acest instrument si pot confirma ca isi merita toti banii desi mai am si alt intrument mult mai puternic pe care il folosesc frecvent,totusi cind plec cu familia in calatorii Astromasterul este pasagerul meu favorit si indispensabil.
Bafta in continuare!

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum