| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238270 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
UniversTheory Membru

Data inscrierii: 24 Mar 2011 Mesaje: 51
Motto: Daca nu ai un instrument , fa-ti unul . Localitate: Galati
|
Trimis: 24 Mar 2011 19:49 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Achizitie luneta . |
|
|
|
as vrea sa iau aceasta luneta cu tot cu filtrul lunar http://magazin.telescop-romania.ro/luneta-...0-eq1.html . intrebarea este : cam ce planete pot sa vad ? _________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
Presedinte al Astroclubului Cassiopea
SKW 60/900 EQ1 , SKW 60/700 AZGT , HM 200degres Camera , Canon EOS 500D |
|
| Sus |
|
 |
Michael Peter Membru

Data inscrierii: 31 Ian 2011 Mesaje: 24
Motto: Curiozitatea chiar a omorat pisica ? Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Mar 2011 20:44 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Pai din cate vad eu pe link-ul dat de tine luneta aceasta "stie" magnitudine stelara 9,5 (asta in conditii ideale,ochi de vultur, bla,bla)dar hai sa zicem ca un 7,5 - 8 ar fi de bun simt.
Instaleaza-ti programul Stellarium - e gratuit si il gasesti la www.stellarium.org Cu acest program vezi cam toate planetele, galaxiile si stelele ce magnitudine au. Daca sunt pana la 9.5 ar trebui sa le vezi cu luneta.
De exemplu in seara asta ai putea sa vezi planeta Saturn care are o magnitudine de 0.76. _________________ luneta - Celestron Astromaster 70/900;
newtonian - Bresser Pluto 114/500;
binocluri - Auriol 12x32; Nikon 8x40; J&L 7x50; Columbus 16x50 |
|
| Sus |
|
 |
UniversTheory Membru

|
Trimis: 24 Mar 2011 20:47 Download mesaj |
|
|
|
MS _________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Mar 2011 22:45 Download mesaj |
|
|
|
La planete nu conteaza numai magnitudinea ci si diametrul unghiular aparent.
Desigur, vezi planetele dar conteaza si cum le vezi. Ce detalii te astepti sa vezi.
Gandeste-te bine cam ce asteptari ai, apoi sa te decizi ce luneta ti se potriveste, in functie si de fondurile disponibile.
Uite ai aici jos niste simulari cat de cat orientative care iti vor arata cam cum se vede spre exemplu Saturn prin telescoape de diferite diametre : http://www.rocketroberts.com/astro/scopeview.htm
In realitate pot sa spun ca se vad mai dificil si mai mici decat acolo.
Cel putin asa le vad eu. |
|
| Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2146
|
Trimis: 30 Mar 2011 08:22 Download mesaj |
|
|
|
cand vorbim de magnitudine vizuala la galaxii sa nu uitam ca este data ca magnitudine integrata (ca si cum toata galaxia s-ar concentra intr-un punct). Unele galaxii sunt obiecte cu suprafata foarte slab luminoasa si desi au magnitudini vizuale relativ mici sunt greu de observat in instrumente mici, necesitand cer lipsit de poluare luminoasa si aperturi cat mai mari.
un exemplu: M33, Triangulum galaxy, are data magnitudinea de 5.7, ceea ce aparent ar spune ca este un obiect usor pentru o luneta de 60mm, in realitate M33 este uriasa, avand dimensiunea aparenta de 70x40 minute de arc (spre comparatie luna plina are ~ 30x30 minute de arc), fiind un obiect slab luminos vizibil doar pe un cer lipsit de poluare luminoasa. |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9810
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 08 Apr 2011 19:15 Download mesaj |
|
|
|
Ceva nu este in regula aici.Un obiectiv de 30mm iti arata stele de magnitudinea 9mv.O luneta de 60mm trebuie sa te duca pana dincolo de 10mv,pana pe la 10.4 mv.
S-a mai spus,dar fiind important ,repet:ultima jumatate de magnitudine este cea mai importanta deoarece contine jumatate din numarul total de stele vizibile cu orice telescop.Asadar 0.5 mv nu este o cifra neglijabila.Daramite 0.9 mv!
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
theogon Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009 Mesaje: 1189
Motto: impresie, rasarit de soare Localitate: cluj
|
Trimis: 09 Apr 2011 12:41 Download mesaj |
|
|
|
Pentru calculul magnitudinii limită ce se poate observa printr-un instrument cu un diametru dat, există formule care aproximează suficient de precis această valoare.
Pentru diamentrul (D) al obiectivului exprimat în cm
m = 7,1 + 5 log D
Pentru diametrul (D) exprimat în mm:
m = 1,8 + 5 log D
Desigur mai intervin calitatea obiectivului, calitatea acoperirilor antireflex, grosismentul, calitatea cerului.
În cazul nostru avem în prima variantă, m =10, 99, iar în varianta a doua, m = 10,69. Privitor la grosisment (mărire), valoarea maximă este de 2D (exprimat în mm), doar în cazuri deosebite se poate merge la 2,5 D.
Toate aceste lucruri le poți găsi detaliate în cartea lui Matei Alexescu în Cartea astrofizicianului amator, pe care o găsești la Biblioteca astronomică on line pe acest site. _________________ mihai |
|
| Sus |
|
 |
cmatei Membru

Data inscrierii: 09 Sep 2009 Mesaje: 844
|
Trimis: 09 Apr 2011 13:53 Download mesaj |
|
|
|
Avand in vedere formularea intrebarii, nu cred ca discutia despre magnitudini teoretice il ajuta pe om. O sa ma hazardez eu la un raspuns mai putin tehnic. Adaugirile/corecturile sunt binevenite, sper sa nu spun vreo traznaie.
In principiu, vezi toate planetele (in afara de Pluto, care nu se mai incadreaza). La Mercur si Venus vei putea observa fazele, fara detalii de suprafata. Pe Marte vei distinge culoarea generala si forme de relief, cu 70mm eu nu am reusit sa vad calota polara. La Jupiter vei vedea benzile ecuatoriale, poate GRS in conditii bune, cel putin cei 4 sateliti galileeni si tranzitul lor peste planeta. La Saturn vei vedea bineinteles inelele, posibil diviziunea cassini (?). Il vei vedea sigur pe Titan, si alti sateliti mai mici. Uranus si Neptun nu au detalii si pe ultimul te vei chinui un pic sa-l gasesti.
In rest, vei putea observa mare parte din catalogul Messier, dar vei fi probabil dezamagit de galaxii si alte nebuloase in afara de cea din Orion (M42). Ce o sa arate bine oricand o sa fie roiurile si stelele duble. Si, desigur, Luna.
In principal, trebuie sa nu te astepti sa se vada "ca in poze", asta nu e posibil nici cu telescoape mult, mult mai mari. Mai ales cand pozele alese ca referinta sunt de la HST  |
|
| Sus |
|
 |
UniversTheory Membru

|
Trimis: 15 Apr 2011 18:36 Download mesaj |
|
|
|
problema rezolvata . mi-am luat un skywatcher 60/900 eq1 . maine va spun ce am vazut si cum . _________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
|
| Sus |
|
 |
UniversTheory Membru

|
Trimis: 24 Apr 2011 16:54 Download mesaj |
|
|
|
ms. sunt un pic cam dezamagit deoceare ce nu am vazut nimic . am invatat constelatiile dar nu vad toate stelele din constelatie . ce am vazut pana acum este luna care se vedea ca un bec . _________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

|
Trimis: 24 Apr 2011 17:59 Download mesaj |
|
|
|
Detaliaza un pic,cum adica nu vezi toate stelele dintr-o constelatie?Iar Luna este ca un bec?
Vreau sa te ajut asa ca nu am sa fiu prea amabil.
Se pare ca nu intelegi ca esti in urmatoarea situatie:cineva iti pune in mana sabia lui Alexandru cel Mare.Ce crezi ca vei reusi sa faci cu ea?Sa iti construesti un imperiu ca al lui ?
Nici pe departe,nici macar ne vei reusi sa mananci o felie de slanina si o ceapa cu ea.De ce?
Prima deosebire fundamentala este ca habar nu ai macar sa tii in mana sabia.
Asadar ce trebuie sa faci?Exercitii,sa te familiarizezi cu luneta,revenind in lumea noastra.Fa observatii pe timp de zi,invata sa manuiesti instrumentul,sa focalizezi cu acelasi ocular,sa schimbi si sa focalizezi oculare diferite,sa cauti si sa centrezi si sa urmaresti obiecte,sa reglezi cautatorul si celelalte accesorii.Atentie maxima la Soare insa!
Apoi observa Luna,apoi Saturn,steaua dubla Mizar etc.
Treptat ,facand eforturi pana cand datorita exercitiilor acestea devin reflexe pe care nici nu le mai constientizezi.
Numai computerul si televizorul ofera satisfactii imediate dar acestea,desi nu sunt false,sunt virtuale.
Astronomia Practica iti ofera satisfactii reale care insa pretind eforturi.
Mircea _________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Apr 2011 19:16 Download mesaj |
|
|
|
" Univers Theory ", domnul Mircea Pteancu are perfecta dreptate.
Totusi, asa incepator cum esti, incearca sa ne descrii in cuvinte simple, chiar daca nu ai inca un "vocabular astronomic amatoricesc ", ceea ce vezi prin luneta. Dau un exemplu asa cum as fi descris eu primele observatii cand aveam vreo 15-16 ani si am observat prima data Jupiter printr-o luneta de 5 cm diametru/30 cm focala.
" Jupiter aparea ca un bob de porumb dar stralucitor tinut in fata mea la 1 metru distanta, de forma rotunda sau usor turtita iar in lateralele lui am vazut in dreapta o steluta si in stanga trei stelute. Probabil ca sunt satelitii lui, caci asa am vazut intr-o carte.... Pe discul lui nu am reusit sa vad nimic. Nici macar o banda cenusie. Era alb stralucitor, ba parca usor galbui.... Apoi ma uit din intamplare la Cassiopeia desi nu stiam ca se numeste asa, dar mi-a placut ca avea forma de "W". Cobor putin mai jos si vad asa doua pete difuze ca un fum de tigara. Indrept luneta acolo si descopar doua formatiuni care seamana cu niste aglomerari de stele. Parca ar fi stelute foarte fine grupate in doua mari grupe...( azi stiu ca e roiul dublu din Perseu ). "
Sau : " Am privit la luceafarul de dimineata ( care se poate vedea si seara ) si aparea ca un guguloi mare stralucitor dar in acelasi timp daca tineam ochiul mai mult la ocular mi se parea ca ar semana Luna atunci cand e in faza. Asa ca o felie de pepene taiata "
Repet, nu conteaza descrierile, daca esti la inceput, important este entuziasmul.
Apoi, e bine de stiut ca printr-un instrument mic 50-60 mm nu vei vedea prea multe detalii, dar asta te va impulsiona sa scoti maximul din ceea ce poate vedea ochiul.
Matei Alexescu avea o vorba " Instrumentele mici au proprietatea de a educa ochiul " in sensul ca tot straduindu-te sa vezi cat mai multe detalii in acei mici " purici " sau "margele, bobite " in timp vei vedea ca o sa observi detalii pe care alta data nu le vedeai din prima sau pe care un incepator daca il inviti sa priveasca prin ocularul lunetei tale nu le va observa, desi tu le vezi clar.
Cand vei deprinde tehnicile de observatie, vei invata cat de cat constelatiile pentru a te orienta , vei invata tehnica privirii indirecte la nebuloase(cu coada ochiului) atunci iti vei dori un instrument mai mare si mai performant. Si bine vei face !
E in natura umana sa ne dorim lucruri si instrumente din ce in ce mai performante ( in limita bugetului ).
Succes !
Teo. |
|
| Sus |
|
 |
UniversTheory Membru

|
Trimis: 24 Apr 2011 22:02 Download mesaj |
|
|
|
pentru nevederea stelelor m-am informat sunt intro zona de vale si deacea nu vad toate stelele . pentru luna : cand am indreptat telescopul spre ea se vedea ca un bec la distanta de 1mm de ochiul meu _________________ Membru al Astroclubului Calin Popovici
|
| Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Apr 2011 22:05 Download mesaj |
|
|
|
Ne-am lamurit mai mult de o gramada.....
Deci vedeai clar Luna sau ca o imagine orbitoare dar neclara ? Totusi nu am avut niciodata curajul sa privesc un bec de la distanta de 1 mm. Plus ca ochiul nu poate focusa clar la o astfel de distanta !!!
Nu conteaza ca esti intr-o vale. Exista stele si constelatii circumpolare sau care sunt oricum mult deasupra orizontului. Asta nu are nicio legatura.
Sincer sa fiu tot nu sunt lamurit ce vezi si ce nu si care e problema cu luneta.
Incearca sa fii mai explicit si poate gasim o solutie sa te ajutam cu un raspuns. |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|