Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235696 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2866 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: MaDo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
somy Membru

Data inscrierii: 19 Sep 2010 Mesaje: 678
Motto: eppur si muove Localitate: braila
|
Trimis: 25 Aug 2011 12:35 Download mesaj |
Titlul subiectului: MONTURA HOMO-MADE |
|
|
|
Avand un trepied teodolit MAGNUSONN in plus , cu o deschidere a inaltimi de 1,90 cm am incercat realizarea unei monturi AZ robusta, portabila , necesara atat binoclului BUSHNELL 20X80, cat si NW. de 150/750.
Piesele necesare foto 1;un bolt de otel de 12cm. lug. si 25mm grosime ce intra perfect in capul trepiedului, platbanda grosime 5mm lata de 50mm- doua fiind folosite laterale de 12 cm lungime,una de 22cm va inlocui sania originala a NW,, rulment de presiune pentru o miscare fina si usoara pe orizontala,, 2 suruburii cu filet de 10mm capsate la un cap cu plastic dur, doua piuliteacelasi filet sudate cap la cap. Asamblate a rezultat montura din fig. 2 .Strangerea pe oriz. se face din surubul cap trepied, pe altitudine [verticala] din cele doua suruburi puternic stranse , cu cap alb .Mentionez ca tubul la zenit nu atinge trepiedul.La cateva probe a aparut o imperfectiune,va las sa ghiciti, daca nu voi veni cu amanunte , imperfectiune care sigur se poate rezolva.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
139.34 kb |
Vizualizat: |
de 5834 ori |

|
|
152.82 kb |
de 5834 ori |

|
|
151.58 kb |
de 5834 ori |

|
|
169.33 kb |
de 5834 ori |

|
|
145.27 kb |
de 5834 ori |

|
|
147.21 kb |
de 5826 ori |

|
_________________ , binocluri= Kronos 26x70 , SKY LUX 70/700 |
|
Sus |
|
 |
ursamajor Membru exclus

Data inscrierii: 08 Oct 2010 Mesaje: 2796
Motto: Start spre viitor... Localitate: Brăila
|
Trimis: 26 Aug 2011 14:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
[MESAJ SISTEM]: Acest mesaj nu este vizibil public, datorita statutului utilizatorului care a scris mesajul.
_________________ Nu te teme de umbre: ele doar arată că există lumină în apropiere. |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 26 Aug 2011 14:50 Download mesaj |
|
|
|
Somy, poate doresti sa editezi putin titlul topicului (partea dupa "Montura..." si inainte de "...made" )
In rest ce sa zic ? felicitari pentru constructie ! pentru binoclu pare suficient de solida (nu si pentru telescop la partea de altitudine).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
MikeC Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2010 Mesaje: 262
|
Trimis: 26 Aug 2011 16:21 Download mesaj |
|
|
|
homo-made... that's a first!
_________________ Cer senin si negru tuci!
http://astromike.astroclubul.org/
Equipment: Vixen 60mm f/15 refractor, Astrotrac TT320X-AG |
|
Sus |
|
 |
somy Membru

|
Trimis: 26 Aug 2011 17:33 Download mesaj |
Titlul subiectului: montura home made |
|
|
|
Corect LAURENTIU, aproape ca nici nu am observat
Se poate edita MONTURA HOME-MADE . Multumesc pentru felicitare, ai punctat corect ca nu prea corespunde pentru tub, asa este, usor cade pe spate ,am sa incerc sa maresc prin sudarea a doua seibii mai mari, suprafata [presiunea] de strangere asupra celor doua platbande laterale . Sper sa reusesc.
Am incercat o noua editare , dar nu se mai poate rog moderatorul DORU DRAGAN sa ma ajute. MULTUMESC.
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 26 Aug 2011 21:56 Download mesaj |
|
|
|
Foarte bine că se mișcă ceva în zona ATM! Somy, susțin și eu că pentru binoclu este OK, nu și pentru newton, orice i-ai face. Ca să meargă lin ai nevoie de un diametru cât mai mare la cuplele de rotație și ideal e să ai padele din teflon contra unei suprafețe lustruite, exact ca la dobson. La montura piston mică am folosit chiar bolțul original al pistonului care alunecă foarte fin, iar la axa orizontală am padele din teflon pe un disc de textolit.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9550
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Aug 2011 22:29 Download mesaj |
|
|
|
somy
Felicitari pentru constructie si daca nu-i cu suparare am sa imi exprim opiniile care poate iti vor fi utile.
Montura pe care ai construit-o face parte din categoria numita in literatura franceza de profil ''montura in nod de compas''.
Asa cum deja s-au exprimat colegii,pentru instrumentele mici,montura in nod de compas poate sa corespunda.Parerea mea este ca montura ,asa cum ai realizat-o este foarte buna pentru binoclu,eu spun sa nu o mai modifici.
In schimb la un newtonian de 15cm F/5 ,montura in nod de compas va prezenta cel mai mare dezavantaj al ei si anume pozitia excentrica a centrului de greutate a tubului optic pentru orice pozitie diferita de orizontala.Acest dezvantaj este inerent acestui tip de montura si este vesnic precum gravitatia.Poate fi in parte contracarat printr-un brat de sprijin si reglaj in altitudine care mai poate fi vazut in zilele noastre la lunetele de 60mm si reflectoarele de 3 inch.Dar acest brat a fost folosit secole la rand ,mai ales de constructorii englezi,la reflectoare si lunete destul de mari.
Pentru newtonian eu iti sugerez sa construiesti fie o montura tip ''pipe-mount'' fie o montura piston si care sa fie interschimbabila pe acelasi trepied cu montura binoclului.
In alta ordine de idei,pana te hotarasti,spor la observatii cu instrumentele pe noua montura.Daca poti efectua observatii pe ea,este buna.Daca o vei perfectiona,va fi excelenta.
Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
somy Membru

|
Trimis: 27 Aug 2011 08:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: montura |
|
|
|
Salut si multumesc MIRCEA. Am sa tin cont, pe langa propunerea mea de a suda doua seibi pentru marirea suprafetei de frecare si cele doua sugestii pe care le ai propus. Acum montura tip piston, cumva in genul celei facute de ERWIN ? S-AU sa arate cat mai aproape de un AZ5 ? Timp am destul si se poate face, am nevoie de cateva sfaturi bine venite.Multumesc,
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9741
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 27 Aug 2011 09:20 Download mesaj |
|
|
|
Da, despre aia e vorba. Dl. Mircea a avut ocazia s-o probeze. La montura piston ai avantajul că ai deja o axă perpendiculară și dacă dai o gaură la mijlocul capului pistonului ai cealaltă axă. Pistonul de Dacia are capul plan așa că a fost simplu. Pentru newtonian îți recomand un piston mare, ca să aibe rigiditate suficientă. Pistonul de tractor avea o gaură excentrică în de formă de gogoașă, o caracteristică la diesel. A trebuit strunjit ca să am centrarea și să fac loc pentru rulmenți. Îmi pare rău că nu am pus bucșe de teflon în loc de rulmenți, merge prea ușor! Și joc există, oricât ar fi de buni rulmenții, dacă îi strângi prea tare apar niște hopuri pentru că bilele sau calea de rulare nu sunt perfecte. Axul orizontal (de altitudine) l-am făcut din țeavă de inox și e pe bucșe elastice din bronz și merge foarte bine, îl pot regla destul de strâns să nu aibe vibrații.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
somy Membru

|
Trimis: 27 Aug 2011 13:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: montura |
|
|
|
Multumesc ERWIN , pe saptamana viitoare am sa incerc sa imi mai ceva detali. La noapte vor avea ocazia si colegii din BRAILA sa o vada in lucru[ alaturi de o montura originala ] vom iesi cu totii undeva pe malul BUZAULUI si daca avem cer senin von sta pana dimineata .
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9550
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|