| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 238258 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2903 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: Lucian Ivan |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 08 Iun 2011 18:58 Download mesaj |
| Titlul subiectului: IC 1396 - trompa elefantului |
|
|
|
Am "bitezat " in sfarsit camera (Artemis 285), in 3 nopti "scurte " in care am adunat in jur de 5 ore de Ha.
daca stiam cat de greu este obiectul asta, l-as fi lasta poate pentru la anul cand mai adun ceva experienta.
Sunt 45x400s Ha de 35nm, GS0 8" f4, DAR, concluzia mea este ca ideal ar fi un Ha mai restrictiv, si cel putin vreo 40 de cadre dar de 600 de secunde.
deocamdata insa , fiind si prima incercare, o las asa.
Si da, asa cum ii spune si numele, aceasta a fost a 11-a varianta de procesare
| Descriere: |
|
| Marime fisier: |
616.8 kb |
| Vizualizat: |
de 5895 ori |

|
|
|
| Sus |
|
 |
psemil Membru

Data inscrierii: 16 Aug 2010 Mesaje: 888
|
Trimis: 08 Iun 2011 19:56 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Beton.
Varianta a 11 de procesare ma duce cu gandul la o poza de-a mea la care procesez de 5 luni...
|
|
| Sus |
|
 |
gabi Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2010 Mesaje: 1007
Motto: To be, or not to be, that is the question Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 08 Iun 2011 20:00 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
A iesit bine,nu iti face probleme. Cum ti se pare camera?
Incearca camera si cu un refractor, ceva f7 si da cu un filtru de 7nm sau chiar 3 nm Ha,dar sunt cam scumpe.
Gabi.
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 08 Iun 2011 21:28 Download mesaj |
|
|
|
Eu aici nu m-am bagat inca. Trebuie expuneri intre 600-900 sec.
Ti-a iesit foarte, foarte bine.
Adauga si RGB sau daca nu iti permite locatia, OIII macar.
Felicitari
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 08 Iun 2011 22:11 Download mesaj |
|
|
|
un refractor mi-ar place si mie, de fapt caut unul de 450-550 de focal, insa acromatic nu apo - cu Ha, ar trebui sa iasa relativ bine. Un Apo nici nu se pune problema deocamdata, in 5 luni am schimbat montura, tubul si camera plus alte mici extra asa ca treb sa ma abtin o perioada de timp ca altfel voi fi trimis sa dorm pe camp, cu telescopul.
Camera imi place , senzorul este "curat", cu putin zgomot si destul de sensibil. Fiind Artemis, este usor sa accesezi cam toate partile asa ca atunci cand am primit-o, nu-mi placea peltierul si i l-am schimbat, i-am schimbat si sursa si acum bag 6.5V la peltier (spre deosebire de cei 5V standard, sau 6V la ATik 16HR).
Vorbdind de Atik 16HR, un prieten a cumparat-o aproape in acelasi timp ca mine. Merge bine, dar de curiozitate a desfacut camera si senzorul si am vazut ca peltierul este mic, patrat, si acopera cam 60-70% din suprafata senzorului. La mine este lunguiet si acopera 100%, asa ca racirea este mai buna.
Marian de acord cu cele 600 secunde, precum ziceam si mai sus. Cred ca 900 nu era nevoie, totusi este un 8" f4 si conteaza si asta, dar cu siguranta peste 400 ca sa scoti tot ce este de scos, cu 400 am scos partea de praf, dar mai sunt filamente fine de gaz in zona aia pe care nu am reusit sa le inregistrez.
Cat despre O3..deocamdata am stat 3 nopti sa trag cadrele de Ha si o saptamana sa le procesez asa ca o bucata de timp, nici sa nu o mai vad!
|
|
| Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 23 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 09 Iun 2011 00:11 Download mesaj |
|
|
|
Pai aici este buna cooperarea .... dar nu prease leaga din pacate (doar sporadic)
Selectam tinta si fiecare trage lungimi de unda diferite
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 09 Iun 2011 09:39 Download mesaj |
|
|
|
Marian, colaborez la orice obiect...cata vreme are mag. max 8-9 (ca sa ramanem in niste timpi de expunere decenti), rasare dinspre est cel mai tarziu spre 22.30-22.40 (ora Romaniei), ca altfel ramane prea putin timp de lucru la ea (la mine treb sa astept vreo 2-3 ore sa iasa de dupa casa), si se afla la minimum 30 de grade de nordul celest. In zona aia imi bat luminile de la aeroport mai rau ca la discoteca, este imposibil.
Pot sa fac Ha, O3 si Luminanta cu filtro anticontaminare, RGB imposibil. Rezolutia (pentru scala) este de 1.65" / pixel
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

Data inscrierii: 09 Iun 2011 Mesaje: 98
|
Trimis: 09 Iun 2011 20:47 Download mesaj |
|
|
|
Super fotografia! Cat de mare e campul?
Alex
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 09 Iun 2011 21:26 Download mesaj |
|
|
|
Salut Alex
In primul rand multumesc
In al doilea rand - nu, super este m51 cu supernova publicata de tine. Cele trei iubiri platonice ale mele sunt kaf6303 de pe camera folosita de tine, kaf 3200ME si kaf 1603ME. Intr-o buna zi..
Campul este de aproximativ 38x27 minute
|
|
| Sus |
|
 |
alex.tudorica Membru

Data inscrierii: 09 Iun 2011 Mesaje: 98
|
Trimis: 09 Iun 2011 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Mersi Vlad,
Iubirea mea (tot platonica) este Dark Energy Camera : https://www.darkenergysurvey.org/DECam/DEC...ccd_camera pe care sper sa o folosesc curand. Tot intr-o buna zi....
Credeam ca e mai mare campul; e foarte bine pentru ca eu am in jur de 20x30 arcminute, deci o sa se potriveasca bine si la mine in camp. Ca tot ziceau oamenii de colaborari: eu pot lua cateva ore de Ha (pentru luminance), vrea cineva sa ia culori?
Numai bine,
Alex
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 00:05 Download mesaj |
|
|
|
nebuloasa asta nu arata nemaipomenit de bine in culori. Doar intr-o compozitie muncita de O3-S2-Ha e cat de cat interesanta, desi personal imi place mai mult Luminanta de Ha.
Nu este nici deosebit de bogata in gaze mai "grele", d-asta zic ca trebuie muncita bine de tot.
Cata vreme rezolutia /pixel este similara, cred ca nu ar treb sa fie mari probleme la combinatul imaginilor, desi comparat cu telescoapele pe care le ai dispozitie, nu cred ca eu as putea contribui cu mare lucru.
|
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 10 Iun 2011 08:26 Download mesaj |
|
|
|
Pe un sistem F/4 filtrul de 35 nm este din punctul meu de vedere varianta cea mai buna, cu un filtru mai restricitv vei avea probleme (vezi un pdf facut de Richard Crisp daca nu ma insel) in care se demonstreaza ca pe sisteme rapide filtrele de 5-3 nm sunt contratroductive.
Referitor la imagine e faina de tot, poate fundalul merge un pic intunecat.
|
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 10:08 Download mesaj |
|
|
|
Emil! Ma bucur sa te vad din nou pe forum!
Ai dreptate cu filtrul, bine ca mi-ai amintit ca eram pe cale sa fac o prostie foarte scumpa!
Am ezitat ceva cu fondul, ce-i drept intunecat ar fi fost mai simplu, insa uitandu-ma un pic si la altii cu instrumente (si tehnica) mai bune, am vazut ca zona din jurul trompei este de fapt plina de gaz Ha si ar fi trebuit sa iasa albicioasa.
Uite poza asta:
http://www.horizontalheavens.com/IC1396_28_20m_Ha.jpg
lasand la o parte faptul ca m-am dat cu capul de pereti de ciuda, neintelegand complet de ce nusunt in staresa scot si eu poze asa, se vede clar ca toata zona imprejur este gaz, gaz si iar gaz
|
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 10:25 Download mesaj |
|
|
|
Daca vrei putem incerca un team work pe acest obiect, in vreo 1-2 sptamani trebuie sa vina shutterul nou de la QHY, pot trage oricare canale ai nevoie (IR, H-a, O-3, S-2, H-b, UV/IR cut, UHC).
Spune-mi care canale iti trebuie si se rezolva.
Daca nu te deranjeaza o rezolutie de 3,71 sec. arc/pixel pot folosi Nova insa sunt limitat de blooming in acest caz.
|
|
| Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 10 Iun 2011 10:44 Download mesaj |
|
|
|
Dupa Starizona
The filters used in narrowband imaging typically have bandpasses in the range of 3-5nm. The most popular filters are made by Astrodon and Custom Scientific. Older Custom Scientific narrowband filters had a bandpass of 3nm. Current filters typically have a bandpass of 4.5nm, while the popular Astrodon H-alpha filter has a 6nm bandpass. The bandpass was expanded to allow the use of the popular faster-focal-ratio scopes such as the Takahashi and TeleVue refractors, etc. At fast focal ratios, narrowband filters shift off band, meaning they shift away from the wavelength they are designed to capture. The effect is a significant decrease in sensitivity. A wider bandpass allows the required emission line to remain within the filter's highest transmission zone even if it has shifted slightly. For very fast systems, an even wider bandpass is required. For telescopes faster than f/4, such as the Takahashi Epsilon astrographs (f/3 to f/3. and Celestron HyperStar-equipped SCTs (f/1.9), a 10nm bandpass filter is required.
Totusi cred ca ideal ar fi daca ai putea imprumuta pentru test un filtru de 6-8 nm inainte de a te decide.
In cazul meu trecerea de la 35 nm pe 6 nm a insemanat
1. expuneri mai lungi
2. fundal mult mai intunecat
Expunerile mai lungi implica o punere in pol mai exacta si dupa cate stiu eu tu esti mai mobil deci nu cred ca esti dispus sa pierzi mai mult timp pentru obtinerea unei puneri in pol mai exacte, eu fiind stationar incerc sa ma mentin intr-o plaja de eroare de ordinul secundelor de arc.
|
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|