Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
IMGA0320.JPG
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235366
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Thermal issues

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Feb 2011 14:15 Download mesaj
Titlul subiectului: Thermal issues
Raspunde cu citat (quote)

Am dat de postul lui dothead de aici: http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...art/1/vc/1 (al 8-le apost). Inca n-am "rumegat" totul, dar am observat o fraza care ma pune putin pe ganduri:

Citat:
"Optical theory tells us, as light passes 1 meter through air, there results a wavefront deviation of lambda/4 for every degree (Kelvin) of temperature difference"

Avand in vedere ca la mine lumina trece de 3 ori prin tub (.8 x 3 = 2.4m), s-a aprins un beculet.
Tot ce sper e ca deltaT 1'K e infinit mai mica deca deltaT 1'C, ca altfel e nasol Rolling Eyes

Cred ca e timpul sa-mi iau un refractor fff scurt.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 18 Feb 2011 14:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Of sarmanele telescoape mari gen Palomar sau VLT si cate si mai cate ... nu ar mai vedea nimic la zecile sutele de metri cat face prin aer lumina in ele.
sau poate vidarea telescopului Idea daca pui o fereastra optica in fata garnituri si stut de evacuare , ar merge cu compresorul de frigider (am facut descarcare in gaz rarefiat cu comp de frigider)
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Feb 2011 15:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stanescu Octavian a scris:
Of sarmanele telescoape mari gen Palomar sau VLT si cate si mai cate ... nu ar mai vedea nimic la zecile sutele de metri cat face prin aer lumina in ele.

Iti dai seama de aia care au dat banii pe ditai telescopul sa citeasca articolul? Shok nu gluma.

Auzisem o idee cu heliu sau argon, nu mai retin exact, cica ar fi mai inert termic. Are la cora butelii pt. umflat baloanele, e 150 roni una. Ma gandeam sa fac un OZN dar acum uite ca i-am gasit alta intrebuintare. Argon au cei care sudeaza. Laughing
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 18 Feb 2011 17:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy. Daca vorbesti de un delta T , deci de un interval de temperatura, acesta are aceeasi valoare pe scara Kelvin sau Celsius. Cu alte cuvinte gradul Celsius este egal cu gradul Kelvin. Doar scarile de temperatura sunt decalate cu aprox. 273 de grade (0K=-273,15C).

Ala - autorul articolului - putea foarte bine sa vorbeasca de grade celsius; cred ca doar a facut putin exces de pedanterie.

Apoi o diferenta de 1 grad intre straturile de aer din tub este mare. Normal ca va produce convectie si ceva turbulente. Eu nu stiu limba aceea din link-ul 2, insa mi s-a parut ca graficele monitorizeaza temperatura tubului in diferite zone si nu a aerului. Aerul are o conductibilitate termica insignifianta in comparatie cu un metal. In tub probabil ca aerul are diferente mult mai mici de temperatura. De exemplu in graficele alea, cea mai mare diferenta de temperatura intre capetele tubului pare sa fie dupa 50 min de max un grad. In interior aerul sigur e mult mai omogen termic.

Dar e drept ca nu am citit articolul in germana, ci doar m-am uitat pe grafice.

Daca e sa dau cu presupusul nu cred ca inlocuirea aerului din tub cu argon face cine stie ce miracole. Conductivitatea termica a argonului nu e decat cu vreo 30% mai mica ca cea a aerului. Insa daca tubul ala e din aluminiu si are intre capete o diferenta de doar 1 grad (la pseudo - echilibru termic) inauntru probabil aerul e stabil. Aluminiul are o conductivitate de zeci de mii de ori mai mare, asa ca e normal ca daca intre sol si aer sunt cateva grade diferenta, caldura sa fuga repede prin tub. Nu cred ca se transfera cine stie ce energie in/din aerul interior.

O rarefiere a aerului intr-un tub inchis probabil ca micsoreaza mult turbulenta instrumentala. Oare a facut cineva masuratori? Daca vidul e prea mare si fereastra optica trebuie sa fie suficient de groasa ca sa nu se deformeze.
Sus
Sorin Sfartz
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 18 Feb 2011 18:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Valy, am uitat sa scriu ca heliul e mult, mult mai prost izolator termic decat aerul. Are o conductibilitate termica de vreo 6 ori mai mare!
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Feb 2011 18:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

N-o fi 1 grad, dar si daca e 0.3, inmultit cu 3m ar da L/4. Asta in teorie.
In practica am pus un ventilator sa sufle prin tub si s-au mai potolit lucrurile. Dar totusi ca sa limitezi diferenta de temperatura dintre partea superioara si cea inferioara a tubului (conform teoriei de mai sus) probabil daca invelesc partea de sus intr-un izolator (o paturica, ceva), s-ar mai domoli radiatiile.

Versiunea tradusa: http://translate.google.ro/translate?hl=ro...ehlung.htm
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum