Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235355 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
bogdan.caseriu Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009 Mesaje: 226
|
Trimis: 14 Feb 2011 11:36 Download mesaj |
Titlul subiectului: Lamurire SC1 mod la SPC900 |
|
|
|
Salutare!
M-am apucat de modificat SPC-ul 900, am realizat montajul aditional dar m-am trezit ca nu pot identifica pin/pad 8, 10, 13, LX Signal pe PCB-ul camerei. Modificarea vreau sa o fac conform http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/spc900nc.htm. Daca cineva a facut aceasta modificare, si imi poate da un link sau un sfat, as fi recunoscator. Deaemenea, care ar fi riscurile de a folosi adaptor USB-Serial fara circuitul de stabilizare a voltajelor prezentat aici: http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/usb_serial.htm.
Multumesc! |
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 407
|
Trimis: 14 Feb 2011 22:02 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Salut.
Eu mi-am modificat camera SPC900, insa dupa alta metoda. Insa principiul de baza e acelasi - dupa modificarea SC1 al lui Steve Chambers.
In primul rand nu exista pe PCB-urile camerei un pin sau un pad 13. Exista pin8/13 si pad 8/13.
Sunt 4 contacte pe placute: pin8/13, pad8/13, pin10 si pad10.
Daca am priceput schema lui Meijers, circuitul 4066 se leaga la placutele camerei, doar la cele 2 contacte: pin8/13 si pad 8/13 (pinii 9 si respectiv 8 ai circuitului 4066).
Legatura pin10-pad10, care se face normal in conectorul dintre placile camerei, se intrerupe cu un switch. Daca il cuplezi, revii din modul "long exposure" in modul normal de lucru al camerei.
Cele 4 contacte sunt usor de gasit pe placute.
Pin8/13 si pin10 sunt pe placuta care are mufa mama (al 2-lea si al 4-lea contact al mufei, de la stanga la dreapta, cum privesti placuta asezata ca in poza - cu partea fara mufa spre tine):
http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/p...older2.jpg
Pad8/13 si pad10 sunt contactele corespunzatoare de pe mufa tata de pe cealalta placuta:
http://home.zonnet.nl/m.m.j.meijer/D_I_Y/p...older1.jpg
Piciorusele mufei tata aferente lui pad8/13 si pad 10 trebuie taiate, sau daca vrei sa refaci camera - doar indoite pentru a nu mai intra in mufa mama.
Nu exista de asemenea pe placutele camerei un contact "LX signal". "LX signal" este semnalul prin care portul paralel comanda circuitul 4066. Astfel la pinul 6 si pinul 4 (printr-o rezistenta) ale circuitului 4066 vine semnalul LX de la portul paralel (pinul 2 al portului paralel).
Eu am folosit instructiunile lui Michel Medina. Se foloseste acelasi principiu, insa un alt circuit (4011) si nu e nevoie de un switch intre pin10 si pad10. Acestia sunt legati la circuitul 4011 si simpla deconectare a semnalului LX (mufa paralela), pune camera in modul normal.
Instructiunile lui Medina le gasesti aici:
http://www.bbayle.com/spc900nc/spc900nc.htm
Sunt foarte detaliate si cu multe poze. Chiar daca te-ai decis sa urmezi instructiunile lui Meijers, poate ca o sa gasesti folositoare aceste instructiuni.
In fine, daca iti foloseste la ceva, poti sa te uiti si la modificarea facuta de mine:
http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?p=49638#49638
Referitor la folosirea unui port serial, in locul portului paralel (sau USB cu adaptor serial/USB), pot sa iti spun ca porturile seriale lucreaza cu tensiuni -12V / +12V, in timp ce camera, circuitul 4066, si porturile paralele, lucreaza cu tensiuni 0-5V. Daca conectezi semnalul LX direct la mufa seriala, risti sa prajesti ceva (cel mai probabil circuitul 4066 sau chiar camera). Acea schema nu e de stabilizare ci de adaptare de la 5V la 12V.
Insa daca nu vrei sa faci si o modificare SC2 - de "amp off", nu e nevoie de tot circuitul ala, ci numai de jumatate din el. In link-ul de mai sus, poti sa vezi cum am facut eu. Un tranzistor, o dioda si o rezistenta. E f. simplu. Semnalul LX e legat la colectorul tranzistorului, iar baza tranzistorului se leaga prin rezistenta si dioda la pinul RTS (7) al portului serial.
http://www.pk3.org/Astro/index.htm?k3ccdto...dapter.htm
La mine merge fara probleme.
Succes. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 15 Feb 2011 09:32 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc foarte mult, acum e clar! |
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 15 Feb 2011 10:52 Download mesaj |
|
|
|
Nu ai pentru ce.
Spor la treaba si atentie la lipiturile pe PCB si circuitul ala 4066. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 15 Feb 2011 23:19 Download mesaj |
|
|
|
Din nefericire, probleme
Am terminat totul, si, cand i-am dat drumu la jucarie s-a intamplat asa:
- daca alimentez circuitul cu 5v direct de la USB, dispare imaginea
- daca scot alimentarea, camera merge bine
Totul e facut conform schemei, verificat si rasverificat de n`spe ori...
Unde sa fie problema? |
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 12:20 Download mesaj |
|
|
|
Salut.
Din pacate nu sunt electronist, asa ca o sa-mi "dau si eu cu presupusul".
Modificarea SC1 a lui Steve Chambers functioneaza cam asa:
Pin8 si Pin13 ai driver-ului 16510 se ocupa cu transferul frame-urilor video. In modificare se intrerupe legatura lor cu pad8 pentru a se lua controlul camerei asupra procesului de transfer a frame-urilor. Circuitul 4066 e doar un switch (de fapt sunt 4 insa doar unul e folosit).
Cand semnalul LX de la portul paralel vine pe pinul 6 al circuitului 4066 - care e pinul de control al switch-ului "C" pinii "in-out" 8 si 9 sunt cuplati. In felul asta cand apare semnalul LX se cupleaza de fapt pad8 la pin8 respectiv pin13 ai driverului si se incepe tranferul de frame-uri.
Pin10 de pe driver controleaza shutter-ul. Cata vreme e decuplat de la pad10 shutterul ramane deschis. In felul asta daca dai semnal LX pe circuitul 4066 din 10 in 10 secunde de exemplu, o sa obtii frame-uri expuse timp de 10 secunde.
Daca cuplezi din nou pad10 la pin10 al driver-ului 16510 camera va incepe sa controleze ea shutter-ul si va intra in mod normal.
Problema ta pare sa vina de la circuitul 4066. E suspect faptul ca daca nu e alimentat - camera merge. Pentru ca atunci cand nu e alimentat ar trebui ca pin8 si 9 ai circuitului sa nu fie conectati. La tine camera merge, deci se pare ca ori e un scurt-circuit acolo, ori e defect circuitul 4066.
Dar ar putea fi probleme si in alte parti. De exemplu cand e decuplata legatura pad10-pin10 (in modul long exposure), trebuie sa existe o stare logica definita pe pinul 10 al driver-ului, si de aia se cupleaza la +5V prin rezistenta aia mare de 100k pentru a lasa pinul 10 in 0 logic si nu intr-o stare nedefinita. Ai facut conexiunea asta? Poti masura tensiunea pe pin10 sa vezi daca e 0 sau 1. Caci altfel shutter-ul ar putea fi inchis si atunci chiar daca se transfera frame-uri ele sunt negre.
Eu as proceda in felul urmator:
-as reface conexiunea pin10-pad10 (pentru a fi sigur ca nu shutter-ul e cauza);
-as decupla legatura pinilor 8 si 9 ai circuitului 4066 de la pin8/13 si pad8/13 si fara ca circuitul sa fie alimentat as masura rezistenta intre pinul 8 si pin 9. Daca nu e conexiune - e ok. Daca sunt conectati inseamna ca ori e un scurtcircuit ori e ars 4066.
Daca nu e conexiune intre 8 si 9 alimentezi circuitul 4066 si masori din nou daca 8 si 9 sunt conectati. Ar trebui sa fie de-conectati in continuare. Daca sunt totusi conectati poate ca pinul 6 de comanda e intr-o stare nedefinita. In lipsa semnalului LX ar trebui sa fie doar un potential f mic pe el datorita legaturii la +5V prin rezistenta de 10k. Verifica in cazul asta starea pin-ului 6.
Daca totusi pin8 si 9 sunt deconectati, ii dai semnalul LX, sau poti sa pui tu manual +5V pe pinul 6. Acum ar trebui sa comute switch-ul si sa ai legatura intre 8 si 9. Daca nu comuta, inseamna ca 4066 este defect.
In fine daca 4066 comuta, inseamna ca circuitul e bun si trebuie sa fie o problema de conexiuni. Refa-le cu atentie in cazul asta.
E bine sa faci testele direct la un port paralel in prima etapa, pentru a verifica functionarea circuitelor. Daca totul merge bine, poti sa incepi sa testezi adaptoare usb-serial. Daca nu merge bine adaptorul - pin6 nu primeste comenzi si camera nu trimite frame-uri. Desigur la tine e bizar ca fara alimentare a circuitului 4066, totusi camera functioneaza.
O alta chestie care imi vine in minte e legata de circuitul de adaptare a tensiunii seriale la 0-5V. Daca nu e facut bine (sau daca nu l-ai pus) te poti trezi cu un potential negativ pe pinul 6 al circuitului 4066, care nu stiu ce efect are asupra functionarii sale. E o dioda acolo, care trebuie pusa cu anodul spre portul serial. In fine, daca in camera e totul ok, poti testa problema de conectare/adaptare la portul serial punand direct +5V pe pinul 6 al lui 4066. Camera ar trebui sa inceapa sa trimita frame-uri. Atunci stii sigur ca problema e la adaptor sau la circuitul de adaptare a tensiunii, sau la mufe etc.
Eu am testat 3 adaptoare serie-usb si numai unul a functionat! Dar inainte de asta am testat totul pe un port paralel clasic.
Sper sa te ajute cu ceva ce am scris mai sus.
Cum iti ziceam la inceput cunostiintele mele de electronica sunt doar de ordin general, asa ca nu e exclus sa fi debitat si niste aiureli acolo. Dar daca nu ti-a raspuns altcineva care chiar se pricepe la electronica ... |
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 16 Feb 2011 20:15 Download mesaj |
|
|
|
@tamasflex
WCS este folosit pentru punerea in pol a monturii folosind o camera web.... |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 16 Feb 2011 22:31 Download mesaj |
|
|
|
Am refacut de la 0 totul. Acum cand dau pe Long Exposure in K3ccd e si mai ciudat.....pare ca ar fi o imagine neagra cu zgomot, dar de curiozitate am bagat o lumina puternica in obiectivul camerei si apar niste dungi verticale foarte luminoase, un fel de desincronizare, cum se dadeau televizoarele "peste cap" pe vremuri. Daca inchid modul long exposure totul revine la normal. Oricum, incep sa imi pierd rabdarea in problema asta:)
O sa predau modificarea unui prieten mai tanar, mai rabdator si cu vederea mai buna care a zis ca se baga la modificarea cu 4011, care i se pare mai simpla.
Deocamdata multumesc pentru raspunsurile mai mult decat complete!
Cer senin! |
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 17 Feb 2011 12:13 Download mesaj |
|
|
|
Eu totusi as incerca sa dau manual un semnal pe pinul 6 a lui 4066, cu semnalul LX deconectat si comutatorul pin10/pad10 pus pe "long exposure". Daca obtii imagini supraexpuse inseamna ca modificarea merge bine.
Mie imi pare ca situatia e mai buna acum. Pare ca problema e de la partea de comanda. Adaptorul usb poate? Sau daca folosesti un port paralel - partea de adaptare?
Modificarea cu 4011 e cam acelasi lucru. Folosesti o singura rezistenta si in locul switch-ului manual se face comanda shutter-ului in switch-ul circuitului 4011.
Ideea e ca daca sunt probleme in partea de comanda a circuitului 4066 si schimbi circuitul nu rezolvi nimic. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 17 Feb 2011 13:21 Download mesaj |
|
|
|
Pana la urma merg pe modificarea cu 4011 sa vad daca merge. Daca nu reusesc o sa apelez la ajutor calificat:) |
|
Sus |
|
 |
tamasflex Membru

Data inscrierii: 16 Iun 2006 Mesaje: 289
|
Trimis: 17 Feb 2011 17:25 Download mesaj |
|
|
|
Ne fiind astronom amator , nu cunosc importanta modificarea camerei web pentru expunere lunga, in citeva fraze va rog sa mi explicati.
Va multumesc. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 17 Feb 2011 22:10 Download mesaj |
|
|
|
Gandeste-te la o cratita pusa pe aragaz....daca sta la flacara 1 minut se incalzeste continutul putin...daca sta 10 minute fierbe...asa si cu camerele, daca le expui la lumina 1 secunda vezi mai nimic, daca le expui 10 minute, vezi minuni.....senzorul camerei e fundul cratitei:)...de ce o "arzi" mai mult de aia obtii rezultate mai bune.
Sper ca explicatia mea sa fie de folos:D |
|
Sus |
|
 |
Sorin Sfartz Membru

|
Trimis: 18 Feb 2011 03:27 Download mesaj |
|
|
|
Pt. tamasflex
O camera dedicata pentru fotografie astronomica are si preturi astronomice. Asa ca niste persoane inventive s-au intrebat daca nu se poate folosi si o camera web la asa ceva, pt. ca sunt ieftine. Una dintre problemele camerelor web este ca ele transmit nu o poza expusa precum la un aparat foto un anumit timp etc, ci film, o serie de cadre ce se succed cu o anumita viteza (cadre / secunda).
Evident in situatia asta un frame va fi o fotografie expusa un interval de timp foarte scurt ceea ce va face ca obiectele mai putin luminoase sa nu impresioneze deloc senzorul camerei web.
Modificarea de tip "long exposure" a camerelor web ia controlul camerei asupra procesului de transfer a cadrelor si un software poate controla astfel durata expunerii unui frame - a unei poze. Camera fiind capabila de expuneri mai lungi se aduna mai multi fotoni de la obiectele intunecoase pe senzorul camerei, acestea devenind vizibile.
Desigur camerele web au si alte limitari si nu te poti astepta sa obtii rezultate mirobolante marind doar timpul de expunere oricat de mult. De exemplu, majoritatea camerelor web au si zgomot foarte mare asa ca la timpi mari de expunere se aduna odata cu lumina utila si multa informatie parazita, falsa. Astfel ca unii racesc camerele web si mai fac si alte modificari.
Si ca sa folosesc comparatia lui Bogdan, daca incalzesti prea mult timp oala, pana la urma varza se face scrum.
Chiar daca nu se pot obtine imagini comparabile cu cele date de camerele dedicate, totusi unii obtin rezultate foarte interesante cu aceste camere web.
Pe de alta parte o camera web modificata pentru a fi astfel mai sensibila, poate deveni o foarte buna camera de ghidaj in fotografia astronomica. |
|
Sus |
|
 |
bogdan.caseriu Membru

|
Trimis: 18 Feb 2011 10:44 Download mesaj |
|
|
|
Yupyyyy...merge..pe portul paralel deocamdata...mai pierde frame-uri dar cred ca e de la conexiuni...amu sa ma apuc de adaptarea pt USB-Serial... |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|