Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
bubble_nebula4_1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235611
Numar de utilizatori inregistrati: 2864
Cel mai nou utilizator inregistrat: JayLeDotD
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Luneta

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
buncar
Membru
Membru

Data inscrierii: 09 Oct 2010

Motto: ce tie nu-ti place, altuia nu-i face

MesajTrimis: 10 Oct 2010 22:31 Download mesaj
Titlul subiectului:
Raspunde cu citat (quote)

M-am hotarat ca vreau sa-mi fac o luneta, ocazie cu care am mers pe la tatal meu, care intamplator are piese optice(de pe la diverse aparate optice vechi) si l-am rugat sa-mi dea cate ceva din ce are el.Am luat piesele din poze, cateva lupe de la diverse aparate, cateva oculare de la microscoape, un corp de microscop(cel negru) care are si doua oculare iar in partea opusa imaginea este mixata pe o singura iesire, l-am luat ca m-am gandit ca-mi poate fi util.Am mai luat 4 prisme si cateva filtre(cred ca sunt filtre, ma refer la piesele colorate) si am mai luat si o oglinda optica, sa fie.Cu piesele pe care le am aici, imi pot construi o luneta(preferabil terestra ca sa nu vad imaginea rasturnata) care sa mareasca de macar 50 de ori ? Ocularele sunt diverse, pe unele scrie 10x, pe altele scrie 5x pe altele 7x, pe unul scrie C-15x, pe altul C-10x, pe unul scrie f=40, pe altul 8x, pe altul f=21,5 etc.

IMG_0014.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  284.47 kb
 Vizualizat:  de 13340 ori

IMG_0014.JPG

IMG_0015 (2).JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  284.02 kb

IMG_0015 (2).JPG

IMG_0015.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  284.62 kb

IMG_0015.JPG

IMG_0016.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  214.71 kb

IMG_0016.JPG

IMG_0017.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  268.61 kb

IMG_0017.JPG

IMG_0018.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  277.62 kb

IMG_0018.JPG

IMG_0019.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  236.08 kb

IMG_0019.JPG

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Oct 2010 23:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

offtopic: se cuvine o discuție separată.

În afară de oculare, care le vei putea folosi cu succes la o lunetă, ai nevoie de un obiectiv acromat cu diametru cât mai mare și focala cât mai lungă. Verifică lentilele mai groase pe care le ai, ce focală au și alege-o pe cea mai lungă și cu diametrul cel mai mare. Par să fie vreo 2 acromate lipite acolo în set, dacă te uiți la ele cu spatele la o sursă de lumină (un bec) trebuie să vezi 3-4 reflexii diferite ale sursei de lumină dacă sunt dublete. Distanța focală o poți măsura prin proiecție pe un carton ținând ansamblul coliniar cu soarele. Unde se focalizează imaginea soarelui este punctul focal, măsori distanța cu o riglă.

Montezi într-un tub de carton provizoriu obiectivul ales și testezi cu diverse oculare imaginea unui obiect îndepărtat. Ca să obții 50x ai nevoie de focalele potrivite la obiectiv și ocular respectând relația:

g=fob/foc

g = grossissmentul (mărirea)
fob= focala obiectiv
foc= focala ocular

Ocularele de microscop au în general focale scurte, cu cât mărirea trecută pe ele este mai mare cu atât focala e mai scurtă. Lentilele simple sunt bune ca obiectiv doar dacă focala lor este mare și sunt diafragmate pentru un raport F mai mare (F=focala/diametru), altfel aberațiile cromatice sunt prea mari pentru o lunetă de calitate.

p.s.
Piesa de la microscop este un vizor binocular, care îți va folosi la a vedea craterele de pe Lună mult mai bine decât cu un singur ochi și îți va da senzația că pășești pe-acolo... Smile

Dacă vrei să ai o lunetă terestră trebuie să introduci între ocular și obiectiv un inversor, care poate fi o lentilă simplă sau un acromat, cu o focală de câțiva cm. Va fi mai greu să găsești poziția optimă a lentilelor așa că trebuie să experimentezi cu tuburi de carton sau pe un banc optic construit ad-hoc din niște rigle...

piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
buncar
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 00:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am aceasta lentila care are distanta focala de 110 cm si diametrul de 90mm(am doua bucati).Cred ca este excelenta, dar cum imi dau seama de ocular?

Si mai am o lentila cu distanta focala de 90 cm si diametrul de 53mm.

ttt.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  309.54 kb
 Vizualizat:  de 13306 ori

ttt.JPG

Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Oct 2010 00:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din câte văd eu sunt lentile simple, deci vor prezenta aberații cromatice semnificative. Va trebui să pui o diafragmă (un inel din carton negru) în fața lor pentru a le atenua, astfel încât să mărești raportul focal F/D la cel puțin 25. Cred că lentila mare o poți folosi chiar dacă pierzi jumătate din apertură prin diafragmare, cel puțin pe timp de zi ai șansa să obții imagini bunicele. La așa o focală lungă vei obține măriri mai mari de 50x.

Eventual caută un obiectiv de proiecție sau de binoclu printre lentilele ce le mai are tatăl tău, important este să fie dublet acromat (cele de proiecție pot avea 2-4 sau mai multe lentile).

Ocularele le poți folosi după dorință, în funcție de ce putere de mărire vrei să obții. Când mărirea este prea mare nu vei vedea mai multe detalii, așa că prin încercări poți determina care ocular e mai potrivit. Din această cauză lunetele și microscoapele au un port-ocular standard în care se potrivesc oculare standard (ca diametru), spre a le putea schimba după mărirea necesară unui anumit obiect de observat.

p.s. rog moderatorul acestei secțiuni să mute discuția la ATM/Lunete/Telescoape. Mulțumesc!

Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 11 Oct 2010 00:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sigur, lentila aceea din poza are focala 110 cm ? Cum ai masurat-o ?
Chiar daca ar avea focala atat de lunga, tot nu ar fi buna de nimic, deoarece este o lentila simpla. Nu vei putea face din ea nimic. Doar daca i-ai lasa doar centrul liber, adica un diametru de vreo 3-4 cm si sa o diafragmezi pe margine, ai putea sa incerci o luneta tip Galilei ( cu aberatii cromatice si de sfericitate prezente tare de tot ).
Spuneai ceva de doua bucati ? Lentila din poza mai are o pereche ? Cum arata perechea ? Daca perechea ei micsoreaza ( e divergenta ) , atunci ai putea sa la pui una langa alta si sa incerci din nou masurarea focalei, cu ele lipite una de cealalta. Ar fi ca o incercare de sistem acromat. Un fel de Crown si Flint. Doar asa ca sa experimentezi.
Daca in schimb perechea ei este identica cu ea, ca forma ( adica mareste si are cam aceeasi focala ) nu prea ai ce face cu ele.
Mai simplu ai putea incerca cu o lentila de ochelari netaiata ( rotunda ), dar nu te sfatuiesc. E de munca si in final o sa iti iasa o luneta cam dezamagitoare.
Incearca sa analizezi bine lentilele pe care le ai, sa vezi daca apropie sau micsoareaza, cum sunt fetele - plan convexe, concave , menisc...etc
La prima vedere pare ca nu poti utiliza acea lentila la nimic.

Ultima modificare efectuata Teo la 11 Oct 2010 12:53, modificat de 3 ori in total
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Oct 2010 00:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Teo, dacă lentila este plan-convexă este mai bună decât lentila de ochelari care este un menisc și câmpul este curbat. Am făcut o lunetă cu o astfel de lentilă, mai mică însă, focala e de 320mm, pe timp de zi cu un ocular făcut din obiectiv de aparat de mărit se vede acceptabil pentru un astfel de instrument. Puteam citi scrisul mic de pe o firmă aflată la 100m distanță. Smile Omul este la primul lui instrument, nu trebuie descurajat să încerce.

E indicat ca tubul de carton să fie înegrit în interior, astfel imaginea nu va suferi din cauza reflexiilor parazite. Dacă folosești un tub de plastic (de instalații) este indicat să fie negru mat, să nu aibe suprafața interioară lucioasă. Vopsea negru mat găsești la magazinele de piese auto, cea tip Cosmos e mai bună.

Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 01:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut Erwin !

Sigur ca omul e la prima tentativa de a construi o luneta si nu doresc sa il descurajez, dar in acelasi timp vreau sa il previn ca nu va avea prea mari satisfactii cu ce prezinta acolo in foto. Cu lentilele simple e greu si stii asta.
Am construit si eu candva o luneta din lentila de ochelari utilizand un tub de carton si un ocular de microscop. Ce sa zic.... nu prea mi-a placut cum se vedea. Am indreptat-o doar spre Luna si apoi doar terestru.
Nu incurajez pe nimeni in ziua de azi sa se chinuie cu asa ceva , cand exista lentile mai bune ( acromate ) fie ele si de 60 sau 50 mm din care poti sa iti faci o luneta. Noi stim Very Happy , pentru ca amandoi ne-am construit cate o luneta de 80 mm. Very Happy
Dar, ii doresc succes si sa mai vina cu intrebari.
In felul asta ne mai aducem aminte de ATM .

Ultima modificare efectuata Teo la 11 Oct 2010 12:54, modificat de 2 ori in total
Sus
buncar
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 01:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

Lentila aceea mare(care are si o sora geamana pentru ca erau doua in piesa din care le-am scos, formand impreuna cu o oglinda, o prisma, sa poti vedea la 90 de grade) este menisc convergenta, nu este plan convexa, de asta are lungimea focala asa de mare.Deja am incropit o luneta ad-hoc dintr-un tub de aspirator insa faptul ca nu este negru pe interior ma omoara.Intrebarea mea actuala ar fi urmatoarea: cum masor lungimea focala la ocular? la fel ca si la obiectiv? pentru ca la ocular este mult mai mica, de orfinul milimetrilor, maxim 1, 2 centimetri.Pe unele oculare am vazut ca scrie f=40 sau f=nu stiu cat, asta inseamna lungimea focala de 40 mm? sau?
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 01:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

De asta te-am intrebat daca nu cumva una nu e divergenta, dar vad ca spui ca e un menisc convergent. Sansele ca dubletul sa fie corectat bine de aberatii cromatice si de sfericitate cred ca sunt cam mici. Ar fi trebuit ca una sa fie divergenta ( adica sa micsoreze ) si alta sa mareasca ( convergenta ). In fine, acolo aveai un dublet optic. Pune-le la loc in aceeasi pozitie in care au fost, si nu le roti ( sa respecti cum stateau ele fata in fata si nu sa le schimbi locul ). Fiind una langa alta , vor trebui fixate in montura din care le-ai scos. Acum, masoara din nou focala acestui dublet.
Cea mai buna metoda de masurat focala, si foarte simplu este sa proiectezi un bloc, o casa situata la peste 100 de metri in fata ta pe o bucata de hartie alba sau carton. Ce mai bine e sa proiectezi Soarele ziua sau Luna ( noaptea , evident ). La distanta la care Soarele a format un punct sau unde se vede discul lui foarte clar pe cadranul alb de hartie ( carton ) , acolo e focala.
Apoi construiesti un tub ceva mai scurt decat acea focala si alt tub care sa culiseze in el. In tubul care culiseaza in primul, introduci un ocular.
Apropiind si departand tubul port-ocular de lentilele obiectiv, vei putea vedea daca se observa o imagine clara. Trebuie sa incepi mai intai cu un ocular cu focala mai lunga. Focala ocularului se poate testa cu aproximatie dupa aceeasi metoda. La un bec mai indepartat sau la soare.
Daca ai noroc, ca sistemul sa fie bine corectat si acromat , atunci vei vede o imagine rasturnata, dar clara.

Ar mai exista o posibilitate. Sa analizezi foarte atent cele doua lentile mari de 90 mm diametru. Daca una prezinta o fata foarte usor concava, aproape sa ti se para ca e plana, dar la o examinare atenta sa constati ca are o concavitate extrem de mica, atunci poti folosi acea fata a lentilei pe post de oglinda de telescop. Adica sa o dai la aluminizat. Eu am avut o astfel de lentila de 50 mm diametru, simpla. Imi parea plan convexa, dar la o examinare atenta o fata era extrem de putin adanca, adica concava.
Era deci un fel de menisc ( concav-convex). M-am gandit ca nu aveam ce pierde si am dus la aluminizat lentila pe partea aceea concava.
A iesit o oglinda foarte buna cu focala de vreo 40 cm, si am facut din ea un mini telescop Newton, f/d = 8, cu care am observat cu succes Luna si Jupiter, scapand de toate aberatiile cromatice.
Telescopul il mai am si in ziua de azi si il mai scot la zile mari Smile

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 11 Oct 2010 01:47, modificat de 1 data in total
Sus
buncar
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 01:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tubul pe care il utilizez in experiment este format din doua bucati si intra unul in altul, de asta il utilizez ca sa pot apropia sau departa ocularul de obiectiv.Am utilizat o lentila de 53mm cu Focusul la 90cm, lentila este planconvexa si sunt impresionat de cat de mult apropie si cat de clar se vede, fara aberatii.Daca ma uit la lumina stalpilor de pe strada sau la alta sursa puternica de lumina, imi apar reflexii deranjante insa cand ma uit la un geam al unui bloc din departare si fixez geamul in centrul imaginii reflexiile dispar si se vede clar si foarte aproape.Ocularul cu care am testat este un ocular pe care scrie 12x, Ernst Leitz Wetzlar.
In legatura cu lentilele alea mari cu focusul la 110cm, nu le pot pune inapoi de unde le-am scos pentru ca acea piesa a ramas la tatal meu acasa iar eu sunt la mine acasa, eu am luat numai lupele si oglinda.Lentila asta cu care am facut experimentul(asta de 53mm) este o lentila de buna calitate(presupun) pentru ca este de la un aparat care la vremea lui era un aparat de precizie.
PS- Eu fac comparatia cu un binoclu 10x50 pe care il detin si care apropie mult mai putin decat luneta asta pe care o testez acum
Sus
Teo
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 01:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Priveste atent lentila de 53 de mm si vezi daca nu cumva e formata din doua lentile lipite intre ele. E posibil acolo sa ai doua lipite si sa nu iti dai seama. Unele obiective acromate sunt facute din doua bucati lipite cu " Balsam de Canada ". Examineaza lentila din profil si vezi daca nu prezinta ca un sant pe margine, o urma ca acolo ar fi imbinate de fapt doua. Daca este asa, atunci esti un fericit. AI un obiectiv acromat cu focala unga si poti incropi o luneta modesta dar buna pentru un incepator.
Daca totusi lential ta de 53 mm e doar una simpla, atunci ceea ce ai realizat este o luneta de tip Galilei cu ocular convergent (Huygens sau alt tip ).
Se poate ca fiind la inceput sa nu iti dai seama cat de clar trebuie sa se vada printr-o luneta si sa nu iei in seama aberatiile date de o lentila simpla si sa ai impresia ca se vede foarte clar.

In ceea ce priveste comparatia pe care o faci cu binoclul este normal. Luneta ta are focala mult mai lunga decat binoclul si probabil folosesti un ocular cu focala destul de mica si in consecinta va mari mai mult decat cu binoclul. Asta nu inseamna neaparat ca se vede si la fel de clar.

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 11 Oct 2010 12:56, modificat de 1 data in total
Sus
buncar
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 02:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Imi cer scuze ca am deschis acest subiect aici, cam alandala, voi deschide un topic pe aria potrivita insa momentan mai scriu aici pana va fi mutat Smile, pe alte arii poate doarme lumea la ora asta.
Am studiat lupa aceea de 53mm, este dintr-o singura bucata.Eu cand spun ca se vede bine prin "luneta" asta de test, ma refer la faptul ca se vad detaliile.Eu locuiesc la etajul 8, de aici vad o cladire la aproximativ 2Km, care este acoperita cu o reclama fix pe partea dinspre mine.Prin binoclu nu pot intelege decat ce scrie mare, prin luneta asta vad tot ce scrie(dar invers).Am schimbat ocularele si am observat ca am 2 deosebite, adica, care maresc foarte tare.Unul din ele mareste zic eu de vreo 60x, zic 60x comparand cu binoclul de 10x.Imi voi cumpara cand voi avea timp teava de PVC si o voi vopsi neagra pe interior dar voi lua in calcul si inelul pe care voi incerca sa-l confectionez din ceva platic.Am mai observat ca toate ocularele au inel.
Intrebare: Unde ar trebui sa intercalez o lupa divergenta pentru a avea o imagine nerasturnata ?
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 11 Oct 2010 10:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte bine, buncar, până acum! Vezi printre lentilele pe care le ai dacă nu cumva ai una mai mică, nu trebuie neapărat să fie divergentă, poate fi și convergentă, dar să aibe focala de 8-10 cm. O fixezi în interior, între obiectiv și ocular la o distanță de ocular ceva mai mare decât focala ei. Eventual poți combina două oculare cu focală mai lungă puse la 10cm distanță într-un tub portocular mai lung, cu care să faci apoi focalizarea. Unele dintre ocularele pe care le ai sunt simple Huygens, dar altele s-ar putea să fie plossl sau altă construcție și obții cu ele o imagine mult mai clară. Caută pe aici, există un topic dedicat instrumentelor construite din elemente recuperate deschis de dl. tamasflex, găsești acolo indicații mai precise. Apoi mai poți căuta în secțiunea Educație sau în biblioteca de astronomie online SARM, de unde poți descărca niște cărți.

p.s. Merită să pui o țeavă înegrită, dar cum spuneam aseară, din cauză că lentila simplă prezintă aberații, diametrul ei util este mai mic, țeava de aspirator are cam 30mm diametru și constituie o diafragmă potrivită, dar are reflexii interne nefiind vopsită. Dacă folosești o țeavă de plastic trebuie să pui diafragme în interior, le poți tăia exact cu un compas cu două vârfuri din dosar de plastic negru. Trebuie să lipești apoi niște urechi la 90 grade ca să stea bine în tub, perpendicular pe axa.

Ocularele au inel ca să nu cadă cumva în tubul portocular de la microscop, în care stau datorită gravitației, dar la lunetele astronomice se folosește un alt standard, diametrul este de 1,25" (31,75mm) sau de 2" (50,8mm) și se fixează cu șurubele din lateral.

Dacă te referi la diafragmă, da, toate ocularele au una, care delimitează exact câmpul ocularului, este foarte important să nu apară lumină parazită ce ar strica imaginea.

Ultima modificare efectuata Erwin la 11 Oct 2010 10:44, modificat de 3 ori in total
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 11 Oct 2010 10:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Biblioteca online se gaseste aici: http://sarm.astroclubul.org/carti/

Multe, multe carti foarte utile numai timp sa ai sa le poti citi.

Sus
buncar
Membru
Membru

MesajTrimis: 11 Oct 2010 12:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Erwin, am inteles ideea cu lupa(divergenta, dar nu neaparat) si am o astfel de lupa, si convergenta si divergenta.In legatura cu inelele de pe ocular, ma refeream la diafragma dar nu stiam ca asa se spune Smile.Am facut experiente pe unul din oculare, in legatura cu diafragma, are un rol foarte important, am inteles ce face.In legatura cu ocularele, cele de la piesa neagra(bucata de microscop) sunt senzationale, sunt construite din 3 lupe nu doar din doua(cum sunt restul) si maresc foarte mult.La experimentul de azinoapte am sesizat un inconvenient.Imaginea era prea putin luminata.Apropia extrem de tare insa imaginea era intunecata.
Am refacut calculul cu distanta focala si am ajuns la concluzia ca lupa de 53mm este de calitate iar cele doua mari de 90mm nu sunt de buna calitate(am facut testul cu soarele si am observat ca lupele mari de 90mmnu-mi dadeau o forma perfecta a soarelui iar cea de 53mm imi dadea.Lungimea focala a lupei de 53mm la testul cu soarele mi-a dat 60cm.Azinoapte am facut testul la bec(becul din camera) si mi-a dat 90cm.banuiesc ca relevant este testul cu soarele, adica 60cm.Daca tot am ajuns la concluzia ca am o singura lupa-obiectiv de calitate, m-ar interesa care este factorul maxim de marire pe care-l pot atinge cu aceasta lupa-obiectiv de 53mm.
Teava de aspirator cu care am facut testele azinoapte este din aluminiu.Pentru luneta mea vreau sa confectionez un corp din plastic.Am marele avantaj ca pe corpul de microscop de unde iau obiectivul, este si sistemul de rotatie(foto) care se poate desuruba de pe microscop si deci o voi pune cu tot cu ocular la luneta mea.In legatura cu diafragma(diafragmele) am vazut o schema aici pusa de un coleg, o sa o studiez si o sa fac dupa acea schema diafragma(diafragmele).
Laurentiu, multumesc pentru link

IMG_0015.JPG
 Descriere:
 Marime fisier:  308.25 kb
 Vizualizat:  de 13131 ori

IMG_0015.JPG

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact