Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Mofi-03-11-09.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236293
Numar de utilizatori inregistrati: 2874
Cel mai nou utilizator inregistrat: Svidana
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Ajutor pentru noul instrument

Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Sorin C.
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Ian 2011

MesajTrimis: 23 Ian 2011 13:45 Download mesaj
Titlul subiectului: Ajutor pentru noul instrument
Raspunde cu citat (quote)

Buna tuturor.
Sunt membru nou pe acest forum.Ma adresez voua in speranta ca ma veti ajuta la achizitia unui instrument pentru observatii astronomice.Nu am experienta in astronomie,in schimb stelele mi-au provocat o nostagie pe care nu mi-am explicat-o niciodata.Mi-am dorit intotdeauna un instrument cu care sa pot admira panorama si spectacolul ceresc oferit de stele si luna.Simteam ca trebuie sa fiu acolo,intre ele...Poate si pasiuneam mea pentru sci-fi pe care o am din copilarie mi-a mentinut treaz interesul pentru ele...cine stie.Oricum m-am hotarat sa iau un instrument micut pentru a le admira.
Si dupa cateva cautari,m-am decis la urmatoarele.Ramane sa-mi spuneti daca merge sau nu configuratia la care m-am oprit acum...
http://skywatcher.ro/Baader/scoposed66.htm
http://astromagazin.ro/catalog/ocular-14mm...49a012a7f0
http://skywatcher.ro/Baader/t2_prism_amici.htm
...si urmatorul pe lista ar fi...
http://skywatcher.ro/Tec/apo140ed_f7.htm (dar asta dupa ce-mi vand masina)

Multumesc.
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 23 Ian 2011 15:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tare !
Dar costa o avere ! Numai ocularul acela e 19 milioane.
Cat despre ultima luneta, ce sa zic, e excelenta dar din pacate intangibila noua, celor cu salarii romanesti.

Oricum ,frumoasa pasiune ai si e si mai bine ca ai si fondurile necesare pentru a o intretine corespunzator. Smile

Ultima modificare efectuata de catre Teo la 24 Ian 2011 00:33, modificat de 1 data in total
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 23 Ian 2011 15:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum, daca ma intrebi pe mine, cu banii pe care ii dai pe ocularul ala...aproape 20 milioane lei si pe prisma ( 8 milioane ) plus 14 milioane lunetica APO de 60 mm, mai bine iti iei un MAKSUTOV- CASSEGRAIN de 6 inch ( 150 mm ) si faci o treaba buna cu el.

Ma refer la asta :
http://www.astrovest.ro/home/index.php?opt...;Itemid=56
La care poti adauga o montura decenta.

Poti opta si pentru asta :

http://astromagazin.ro/catalog/celestron-n...951eb6a42d

E doar o sugestie. Wink
Sus
Sorin C.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2011 15:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc de sugestie dar sunt fan refractor.
Ma interesa doar daca merge formula de mai sus.Daca cineva a avut sansa sa priveasca prin Scopos,sau daca stie mai multe despre el si mi-ar spune mai multe despre el,m-as bucura.Oricum ocularul e jumatate de telescop,si o sa-l pot folosi in continuare si la alt refractor.
Deci daca stie cineva daca acest fit e bun,daca merita banii acel ocular sau sa ma indrept spre un Nagler.Suntem prea saraci sa tot schimbam echipamente.Iar TEC va ramane scula finala.Nu-mi mai doresc altceva dupa.
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 23 Ian 2011 16:05 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inainte de a discuta vav de echipamentele alese, o intrebare - vad ca o montura ecuatoriala lipseste din lista. O luneta atat de mica cu ocularul UWA mentionat o sa-ti dea o marire de ~30x si ai putea-o folosi si de pe un trepied foto bun, stabil si cu un cap cu o miscare cat mai fluida.
Ce montura ai de gand sa-ti iei?
Sus
Sorin C.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2011 16:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu.Recomandari.
Dar dupa ce rezolvam cu trepiedul astept si parerile vis-a-vis de fit.
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 23 Ian 2011 16:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Scopos ED66 este aproape perfect. Aberatia cromatica este invizibila vizual. Mecanica este buna. Focalizatorul are cursa fina, cu reductie, mai fina decat am vazut la modelele Equinox sau noname asemanatoare (si am vazut destul de multe in ultimii 2 ani). Fiecare refractor este verificat, colimat, optimizat mecanic la Baader in Germania, astfel ca oricine cumpara un Scopos va primi un instrument perfect mecanic.

Refractorul functioneaza bine cu o prisma diagonala, mai bine decat cu o oglinda diagonala. Prisma T2 amici Zeiss este cea mai buna, alte descrieri nu are nevoie. Fiind Amici produce imagini corect orientate, util pentru observatii terestre mai mult, intrucat in spatiu nu sunt directii.

In privinta ocularului, nu cred ca are cineva in Romania un asemenea ocular si nici eu nu pot sa iti spun cum functioneaza in acest refractor din acelasi motiv. Din ce am citit ar fi aproape la fel de bun ca Ethos de la Televue. Dar daca vrei sa fii linistit si sa nu faci compromisuri, ia un Televue, Nagler, Ethos, orice. Sunt si oculare mai bune ca Naglerele sau Ethosurile, daca nu tii neaparat la camp vizual mare, si aici ma refer la ortoscopicele Baader, Zeiss, Pentax XW. Refractorul Scopos nu e asa pretentios la oculare, asa ca poti utiliza in el si oculare mai simplute. Chiar si ocularele Hyperion functioneaza bine in Scopos.

Montura: Scopos merge pe orice montura aproape. Depinde de ce vrei: manuala, automata cu goto, ecuatoriala, altazimutala, usoara, grea. Eu ti-as sugera una automata cu goto altazimutala, de exemplu: NexStar GT, NexStar 4/5. Daca vrei astrotofo, un CG5-GT, desi e cam mare pentru Scopos, dar e sigura si stabila, predictibila si are o istorie de peste 10 ani in functiune, asa ca poti afla totul despre ea pe internet.
Sus
Sorin C.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2011 17:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 23 Ian 2011 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce stiu eu ED-urile 66 sunt fabricate la Long Perng in Taiwan:

http://www.longperng.com.tw/news.asp

Poate Scopos 66ED sa fie asamblat si reglat in Germania ...
Important este ca sub orice sigla s-ar afla, micul instrument este o bijuterie, atat din pct de vedere mecanic cat si optic.
In ce priveste focuserul cred ca s-a strecurat o mica eroare, tubul portocular are la capatul lui un filet pe 2" pe care se infileteaza adaptorul de 1,25" insa nu primeste accesorii direct pe 2".
Pentru a afla mai multe despre ED66 iata in linkul de mai jos manualul lui de utilizare:

http://www.astronomytechnology.com/AstroTech-AT66-Manual.pdf

Si in imagine "monstrul" subsemnatului Smile
Sus
alderamin59
Membru
Membru

Data inscrierii: 26 Noi 2009

Motto: Totul este creat de Creator.

MesajTrimis: 23 Ian 2011 20:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sorin C. Cumpără-ți orice, dar, păstrează și mașina. Toate au vremea lor, farmecul lor și locul lor !!!
alderamin59
Sus
Sorin C.
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Ian 2011 22:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ok,am sa pastrez masina,desi mi-am dezvoltat o obsesie pentru TEC-ul acela,si l-as vrea cat mai repede langa mine.
Zoth,as aprecia daca mi-ai spune cum ar trebui sa fituiesc cat mai bine "monstruletul" asta mic.Banuiesc ca ocularul acela care il vreau eu nu e o alegere ispirata.
Si daca mi-ai da cateva detalii vis-a-vis de cum se vede prin el...sa daca merita pana la urma luat.
Multumesc pentru link. Very Happy
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 24 Ian 2011 10:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu as lua mai degraba asa ceva. Plus ca ocularul ala asa mare pus pe refractorul de 66 ma gandesc ca poate duce la probleme de echilibrare.
As alege in loc de ES de 14mm un Panoptic de 24mm care in ED80 iti da si un camp mai mare (mi se pare ca asta cauti) si e si mai ieftin (nu mai ai insa camp aparent de 100°, ci de 68°). Din economia de 500 RON pe care o faci la ocular, acoperi diferenta de 300 RON de la refractor.

TEC140 e un instrument foarte bun dar si mare si greu care necesita o montura la fel de serioasa. S-ar putea dupa ce il cumperi si mai trece entuziasmul sa descoperi ca incepi sa gasesti scuze sa il scoti afara ("sunt obosit si nu pot sa stau mult, mai bine iau ED80 de data asta").

Orice ai alege, nu te grabi sa arunci cu banii. Fa-ti temele bine inainte ca sa n-ai surprize dupa aceea.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 24 Ian 2011 10:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru a-i pastra cat mai mult din farmecul ei de luneta ultra portabila eu as recomanda sa o folosesti impreuna cu accesorii (diagonala si oculare) pe standardul de 1,25" si pusa pe o montura simpla si usoara (azimutala daca nu faci foto).
Poti folosi asadar o oglinda diagonala pe 1,25" de preferat dielectrica pentru ca este construita in corp metalic si este bine aliniata iar ca oculare poti folosi pentru camp larg Panopticele de 19 si 24mm si oculare Radian pentru grosismente mai mari.
Daca te impaci bine cu reliefuri oculare mai mici poti folosi si oculare Plossl sau Ortoscopice.
Merge la fel de bine sa folosesti si prisma Baader insa iti mai trebuie pentru ea un "nas adaptor" de la 1,25" la T2 pentru conjugarea cu luneta si inca un adaptor de la T2 la 1,25" pentru oculare.
Daca tii mortis sa folosesti oculare pe 2" trebuie sa desfiletezi adaptorul de pe luneta si in locul lui sa infiletezi o diagonala de SC pe 2".
La fel, oculare pe 2" se mai pot folosi si impreuna cu prisma Baader punand un adaptor la iesirea ei de la T2 la 2".
De vazut luneta vede foarte frumos, poti merge cu ea in plaja de grosismente de la 10x pana la 200x (pentru tinte luminoase).
Eu am urcat doar pana la 133x din lipsa de oculare cu focala mai mica.
Te poti delecta printre altele cu diviziunea Cassini, rezolvarea epsilon Lyrae, detalii frumoase pe luna, Jupiter si alte frumuseti de pe cer...
Daca merita luata?
Pentru mine s-a dovedit ca da, nu pare a fi un instrument redundant, indiferent de cate mai am nu o simt ca ar fi in plus Smile
Sus
mircear
Membru
Membru

Data inscrierii: 05 Aug 2005

MesajTrimis: 24 Ian 2011 11:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

mak a scris:
Eu as lua mai degraba asa ceva. Plus ca ocularul ala asa mare pus pe refractorul de 66 ma gandesc ca poate duce la probleme de echilibrare.
As alege in loc de ES de 14mm un Panoptic de 24mm

Subscriu.
Citat:
TEC140 e un instrument foarte bun dar si mare si greu care necesita o montura la fel de serioasa.
Orice ai alege, nu te grabi sa arunci cu banii. Fa-ti temele bine inainte ca sa n-ai surprize dupa aceea.

Iar pentru un TEC140 + o montura adecvata ai avea nevoie de o masina (proprie sau a unui prieten) pentru a-l putea deplasa intr-o zona cu cer bun, sub care sa exceleze Smile
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 24 Ian 2011 11:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Silviu a rezumat frumos capacitatile ascunse ale acestei lunete Scopos. O singura remarca: eu am constatat ca da imagini mai bune cu o prisma diagonala, si nu cu o oglinda diagonala.

Referitor la marimea lui TEC 140: il consider cel mai usor si portabil refractor mare, cel mai mare refractor care poate fi utilizat in regim de transhumanta fara sa aiba nevoie de un observator astronomic, nu e inconfortabila mutarea lui tubul fiind destul de scurt si merge foarte bine pe monturi gen CGEM, EQ6 sau mai mari. Pe CGEM e foarte stabil, nu pare a fi stresata montura. Comparativ cu un acromat de 150mm f/8, TEC 140 e mai greu, dar mai scurt.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2, 3  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 3

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact