Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Q2_Lovejoy1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235577
Numar de utilizatori inregistrati: 2861
Cel mai nou utilizator inregistrat: CaiusP
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Baffle tube la cassegrain

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 16 Noi 2010 17:08 Download mesaj
Titlul subiectului: Baffle tube la cassegrain
Raspunde cu citat (quote)

Pentru observatii pe timp de zi (dar cred ca nu numai) este musai sa pun un tub intre secundara si portocular si sunt intr-o dilema in ceea ce priveste materialul. In principiu am un exemplu de design aici: http://mirrorworkshop.mtbparker.com/cassegrainBaffleStory.html
Ca materiale am prin casa doua chestii:
- o tabla de aluminiu subtire, ca o foaie de hartie dar lucioasa deci trebuie matuita
- cartoane A4 (coperti de dosare), nu foarte gros dar rezistent ca sa nu se indoaie, negru mat.

Care din materiale ar fi mai indicat? Tabla se raceste mai repede, dar vopsita cu grund negru o cam izoleaza. Alta vopsea sau tehnica de matuire exista? Cartonul e deja negru, e mai usor dar sa nu am surpriza ca in timp sa atraga vapori de apa si sa se strice desi nu prea tin telescopul in umezeala, mai tot timpul sta in balcon la caldurica. Partea mai nasoala e ca tubul trebuie sa fie destul de lung, cca 40cm deci greutatea mai mare ar fi un impediment (vibreaza, in timp se poate indoi sau descentra)

Multumesc pt. sugestii.
Sus
theogon
Membru de onoare
Membru de onoare

Data inscrierii: 20 Mar 2009

Motto: impresie, rasarit de soare

MesajTrimis: 16 Noi 2010 19:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pentru tubul de perforație -cum îi zicem noi pe românește- un material bun ar fi un tub din aluminiu (eventual oțel) strunjit conic, cu dimensiunile calculate potrivit link-ului dat de tine, capătul dinspre oglinda principală să fie cilindric și puțin mai mic evident decât orificiul oglinzii. Acest capăt să fie filetat ca să se poată înșuruba în bariletul oglinzii principale.
Este bine ca tubul de perforație să aibă și diafragme (exact ca la refractor)
Ceea ce îțiscriu este din experiența personală, trăită lîngă un cass pe care însă nu am reușit să-l fac încă operațional.
Materialele specificate de tine, nu mi se par suficient de rezistente și deși tubul de perforație este în fond un paravan, din punct de vedere practic este bine ca rezistența lui să-ți permită să poți manevra cu ușurință ansamblul barilet, oglindă secundară, tub de perforalie.

Membru
Membru

MesajTrimis: 16 Noi 2010 19:39 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cam complicat sa strunjesti o teava de 40 cm. Al sau otel cred ca iese destul de greu. Dar avand in vedere ca teava este destul de subtire (cca 40-45mm diam) e posibil sa fie destul de rigida daca o fac din materialele amintite in primul post. Tubul n-am cum sa-l prind de barilet sau de oglinda ci de capacul din spatele oglinzii, pe care sta si focuserul.

Cred ca o sa incerc intai cu carton si vad ce iese. O scot eu la capat cu o forfecuta si cu niste aracet . Rolling Eyes
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 16 Noi 2010 20:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ar mai fi o idee, venita din tehologia materialelor compozite. Se poate strunji o bucata de lemn, cu forma conica indicata, care sa serveasca drept matrita/suport pentru pasul doi. Pasul doi Smile ...sa folosesti o tesatura deasa ceva, imbibata cu epoxy si impaturita strat dupa strat pe conul din lemn. Dupa uscare scoti conul din "material compozit" Smile. Sigur metoda se poate rafina mai mult, dar cred ca ai prins ideea de baza Wink

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 17 Noi 2010 00:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

La unitățile de imagine ale copiatoarelor sau imprimantelor găsești tuburi (folosite) de 30mm diametru și mai rar, mai mari. La unele color mi se pare că sunt de 46mm. Fiind din dural sunt foarte rezistente, trebuiesc doar șmirgluite la exterior și vopsite sau eloxate negru mat. Din păcate din cele mai vechi de 60mm sau 80mm nu se mai găsesc nicăieri...
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 17 Noi 2010 17:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Gaura din primara e de cca 45mm deci teava/conul ar trebui sa fie putin mai mica decat 45mm.
Pana acum cele mai realizabile optiuni sunt, in ordine: con din carton, con din tabla, "materiale compozite". Pentru ultima insa trebuie sa apelez la surse externe: epoxy, lemn, strung.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 17 Noi 2010 17:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu zic ca merita sa apelezi la un strungar pentru o piesa conica facuta frumos, din Dural. Nu te complica cu epoxi, fibra de carbon si alte asemenea. Din metal va iesi mult mai bine si va fi gata mult mai repede.

LE: daca ma gandesc bine, cred ca poti face si o piesa cilindrica dar cu inele interioare, cu diametre de la mic in partea de sus, la mare in partea de jos. Asa vei avea un con intr-un cilindru Very Happy

Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Noi 2010 01:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca fac un cilindru, atunci pot face si con, doar ca trebuie sa iau cartea de geometrie. Cred ca m-am decis sa incerc cartonul. N-are cum sa faca rau, macar nu ma costa nimic ca am detoate.

Insa mi-a trecut prin cap alta intrebare: conceptual care este rolul inelelor astea
http://www.cloudynights.com/ubbthreads/sho...27#4196638 ?
Ma gandesc ca lumina intra in tub, se reflecta de ele si ajung mai usor la secundara. Plus ca impiedica si curentii de aer. Daca n-ar fi ele nu ar fi mai bine?
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum