Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Dan Vasiliu Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009 Mesaje: 971
Motto: SI SEDES NON IS Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 20 Apr 2010 18:40 Download mesaj |
Titlul subiectului: CORONOGRAF |
|
|
|
CE E MAI FRUMOS DECAT SA AI O ECLIPSA DE SOARE LA TINE ACASA CAND VREI SI CUM VREI ?!
Am studiat mai de mult posibilitatea constructiei unui coronograf. Pentru cei ce nu stiu despre ce este vorba, coronograful este un instrument optic care simuleaza eclipsa de Soare pentru a se observa coroana solara. Am gasit mai multe site-uri despre constructia unui astfel de instrument si m-am oprit asupra unuia francez: http://serge.bertorello.free.fr/index.html
Pentru cei care doresc sa-si construiasca un astfel de instrument voi posta aici pasii pe care ii voi urma eu. Sper sa-mi iasa jucaria si sa-i ajute si pe altii.
_________________ CER SENIN !
Ultima modificare efectuata de catre Dan Vasiliu la 20 Apr 2010 21:30, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 20 Apr 2010 19:09 Download mesaj |
Titlul subiectului: Schema de functionare |
|
|
|
Incep prin a posta schema de functionare a dispozitivului. Foarte important este conul care practic realizeaza eclipsa. Dat fiind ca diametrul aparent al Soarelui este diferit in cursul anului de regula se foloseste un set cu diametre diferite pentru a realiza o eclipsa totala. Interesant ca, din jocul diametrelor conului, se pot obtine si eclipse mai speciale ca de exemplu o eclipsa inelara.
Descriere: |
Schema de principiu a Coronografului |
|
Marime fisier: |
213.63 kb |
Vizualizat: |
de 10512 ori |

|
_________________ CER SENIN ! |
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 20 Apr 2010 19:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Constructia conului |
|
|
|
Conurile se realizeaza din metal. Nu se vopsesc si nici nu se protejeaza cu alte materiale. Fiind in focarul obiectivului sunt supuse la temperaturi mari.
Se lasa o distanta intre con si lentila constructiva. In cazul proiectului meu am ales-o de 7,5 mm. Diametrul conului la baza depinde exclusiv de focala obiectivului (marimea aparenta a Soarelui in focarul f). In schema prezentata obiectiul are o focala de 910 mm. Conurile au zgarieturi pe ele indicand numarul acestuia. Materialul din cae se executa conurile nu trebuie sa oxideze - am ales INOX. Surubul conului se poate lipi sau se poate da o gaura in lentila si insuruba. Eu am ales varianta lipita cu adeziv A+B.
|
325.56 kb |
de 10496 ori |

|
|
288.51 kb |
de 10496 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 20 Apr 2010 19:51 Download mesaj |
Titlul subiectului: Folosirea conurilor |
|
|
|
Tabel cu perioadele din an si diametrul corespunzator al conului de eclipsare.
|
168.86 kb |
de 10484 ori |

|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 20 Apr 2010 21:26 Download mesaj |
Titlul subiectului: Formule calcul |
|
|
|
Formulele de calcul sunt descise in site-ul dupa care am luat modelul. Pentru siplificare, pentru cei ce doresc sa construiasca un asemenea dispozitiv, am facut o mica aplicatie in Excel.
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 20 Apr 2010 22:49 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Inca un material foarte bun de studiat despre coronografe...include si un program cu toate calculele necesare. O observatie..tija care tine conul fixat de lentila a fost inlocuit cu un mic tub de sticla (material izolator) care previne transferul caldurii din con in lentila. Cred ca e un detaliu de luat in seama.
http://www.astrosurf.com/rondi/coro/coro.htm
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Oliver Dragan Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008 Mesaje: 1616
Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste. Localitate: Braila
|
Trimis: 20 Apr 2010 23:53 Download mesaj |
|
|
|
Foarte foarte interesant. Ma bate si pe mine gandul sa fac asa ceva.
Eu folosesc cand am ocazia un Solar Max Coronado al Observatorului Galati. Acesta are, pe langa focalizatorul normal, inca o focalizare in partea din fata a lunetei, probabil misca inainte si inapoi ceea ce este reprezentat de con-ul din imagini desi aceasta "focalizare" ajuta la focalizarea imaginii pe petele solare sau pe protuberante. Daca te ajuta as putea sa il studiez in detaliu, atat cat se poate.
|
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 753
|
Trimis: 21 Apr 2010 00:07 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt. informatii, si eu am de gand sa construiesc asa ceva pt. telescopul meu, Soarele e un subiect deosebit de interesant pt. mine. Cum sunt incepator, am o nelamurire asupra filtrului folosit (H-alpha) de unde il pot procura?
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 21 Apr 2010 10:16 Download mesaj |
|
|
|
Buna Oliver. Ar fi util pentru toti pasionatii de Soare sa ne dai detalii despre functionarea aparatului optic de la Observator.
Filtre H-Alpha pentru studiul Sorelui se gasesc dar sunt cam scumpe. Nu trebuie insa sa fie forte mare (mai scade pretul). Studiez si eu problema. Daca cineva are vre-o sugestie ... Ar fi necesr unul de cel putin 6-7 mm (putin mai mare ca deschiderea diafragmei - vezi calcul Di). Am citit in cartea "Laboratorul astrofizicianului amator" - Matei Alexescu de posibilitatea folosirii unui filtru rosu (nu stiu daca da rezultate maxime). Orium am intentia sa fac ceva experimente. Precizez ca vizualizarea imaginii finale o voi face numai prin camere web (mai bine stric o camera decat ochii). Ma gandesc si la o combinatie filtru ND3-4 + filtru rosu. Cei mai experimentati pot sa ne dea sfaturi.
|
Sus |
|
 |
RobertG Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009 Mesaje: 753
|
Trimis: 21 Apr 2010 10:37 Download mesaj |
|
|
|
Da, m-am documentat si eu si am vazut ca filtrele H-alpha nu sunt chiar ieftine. Intr-adevar trebuie sa fie destul de mic, doar putin mai mare ca deschiderea diafragmei. Si eu am aceeasi idee ca si D-l Dan Vasiliu, voi folosi doar webcam (cu 60 RON am luat unul pe 1280x960 f. bun).
Eu sunt hotarat sa construiesc coronograf-ul, cu filtrul... vom mai vedea.
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 21 Apr 2010 10:59 Download mesaj |
|
|
|
Atentie, este vorba de filtre H-alpha pentru Soare! Filtrele lasa sa treaca lumina emisa de de hidrogen la temperaturi foarte inalte (6000 - 20000 grade Celsius in cromosfera). Lungimea de unda maxima este de 656,3 nm. A nu se confunda cu filtrele H-alpha narrowband pentru deep-sky care sunt mai ieftine.
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3668
|
Trimis: 21 Apr 2010 11:03 Download mesaj |
|
|
|
Din cate am citit filtru H alpha e necesar altfel nu se vad protuberante . nu e chiar necesar de 1 angstrom doar 30 ajunge . ieftin nu este .i Problema ramane in final montura ecuatoriala ce tine soarele in camp cu precizie. apoi cerul doar la munte la inaltime nu prezinta difuzie .
|
|
Sus |
|
 |
Dan Vasiliu Membru

|
Trimis: 21 Apr 2010 11:36 Download mesaj |
|
|
|
Mai este si posibilitatea de a regla coronograful pe o anumita ascensie dreapra si declinatie cunoscute pentru o ora si o zi data si sa se astepte producerea eclipsei totale (ca cele reale). Urmeaza multe poze sau un filmulet in timpul scurt al eclipsei si ... studiul dupa. Oricum nu cred ca se pot face observati intr-un interval prea mare de timp - se incalzeste mult dispozitivul Cat despre influenta atmosferei ... pai eclipsele se pot observa bine si de la munte si de la ses. Este adevarat ca preferabil este sa ai cat mai putin "aer" intre tine si obiectul ceresc observat. Lucrul acesta este valabil si pentru alte observatii (planete, deep-sky). O sa salvam industria hoteliera montana cu coronografele noaste.
Cu filtrul ... este in studiu problema.
|
Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3668
|
Trimis: 21 Apr 2010 12:09 Download mesaj |
|
|
|
Eclipsele naturale se produc in afara difuziei atmosferei (luna in fata soarelui) .
dispozitivul conic pate fi finisat incat sa se comporte ca o oglinda sa respinga 90% din energie. din sticla polisata si aluminizata ar fi perfect.
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 21 Apr 2010 12:55 Download mesaj |
|
|
|
Daca s-ar folosi un filtru rosu simplu, intr-adevar coronograful nu ar da rezultate decat la altitudini mari unde aerul e mai pur. Dar cu actualele filtre Ha cu o banda suficient de ingusta, se schimba datele problemei.
Ca dovada ca si telescoapele (normale, nu neaparat coronografe) dotate numai cu fltre Ha functioneaza peste tot. Nu e nevoie sa urci pe Himalaya sa vezi Soarele
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
|