Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Luna_-_Zoom_3.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235608
Numar de utilizatori inregistrati: 2863
Cel mai nou utilizator inregistrat: Edi Takacs
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

CORONOGRAF

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Dan Vasiliu
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iun 2009

Motto: SI SEDES NON IS

MesajTrimis: 20 Apr 2010 18:40 Download mesaj
Titlul subiectului: CORONOGRAF
Raspunde cu citat (quote)

CE E MAI FRUMOS DECAT SA AI O ECLIPSA DE SOARE LA TINE ACASA CAND VREI SI CUM VREI ?!

Am studiat mai de mult posibilitatea constructiei unui coronograf. Pentru cei ce nu stiu despre ce este vorba, coronograful este un instrument optic care simuleaza eclipsa de Soare pentru a se observa coroana solara. Am gasit mai multe site-uri despre constructia unui astfel de instrument si m-am oprit asupra unuia francez: http://serge.bertorello.free.fr/index.html
Pentru cei care doresc sa-si construiasca un astfel de instrument voi posta aici pasii pe care ii voi urma eu. Sper sa-mi iasa jucaria si sa-i ajute si pe altii.

Ultima modificare efectuata de catre Dan Vasiliu la 20 Apr 2010 21:30, modificat de 1 data in total
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 19:09 Download mesaj
Titlul subiectului: Schema de functionare

Incep prin a posta schema de functionare a dispozitivului. Foarte important este conul care practic realizeaza eclipsa. Dat fiind ca diametrul aparent al Soarelui este diferit in cursul anului de regula se foloseste un set cu diametre diferite pentru a realiza o eclipsa totala. Interesant ca, din jocul diametrelor conului, se pot obtine si eclipse mai speciale ca de exemplu o eclipsa inelara.

principiu.jpg
 Descriere:
Schema de principiu a Coronografului
 Marime fisier:  213.63 kb
 Vizualizat:  de 10512 ori

principiu.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 19:24 Download mesaj
Titlul subiectului: Constructia conului

Conurile se realizeaza din metal. Nu se vopsesc si nici nu se protejeaza cu alte materiale. Fiind in focarul obiectivului sunt supuse la temperaturi mari.
Se lasa o distanta intre con si lentila constructiva. In cazul proiectului meu am ales-o de 7,5 mm. Diametrul conului la baza depinde exclusiv de focala obiectivului (marimea aparenta a Soarelui in focarul f). In schema prezentata obiectiul are o focala de 910 mm. Conurile au zgarieturi pe ele indicand numarul acestuia. Materialul din cae se executa conurile nu trebuie sa oxideze - am ales INOX. Surubul conului se poate lipi sau se poate da o gaura in lentila si insuruba. Eu am ales varianta lipita cu adeziv A+B.

corono con.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  325.56 kb
 Vizualizat:  de 10496 ori

corono con.jpg

corono con1.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  288.51 kb
 Vizualizat:  de 10496 ori

corono con1.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 19:51 Download mesaj
Titlul subiectului: Folosirea conurilor

Tabel cu perioadele din an si diametrul corespunzator al conului de eclipsare.

folosire con.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  168.86 kb
 Vizualizat:  de 10484 ori

folosire con.jpg

Membru
Membru

MesajTrimis: 20 Apr 2010 21:26 Download mesaj
Titlul subiectului: Formule calcul

Formulele de calcul sunt descise in site-ul dupa care am luat modelul. Pentru siplificare, pentru cei ce doresc sa construiasca un asemenea dispozitiv, am facut o mica aplicatie in Excel.

Extensia 'xls' a fost dezactivata de catre administrator, asadar acest atasament nu este afisat.

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 20 Apr 2010 22:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca un material foarte bun de studiat despre coronografe...include si un program cu toate calculele necesare. O observatie..tija care tine conul fixat de lentila a fost inlocuit cu un mic tub de sticla (material izolator) care previne transferul caldurii din con in lentila. Cred ca e un detaliu de luat in seama.

http://www.astrosurf.com/rondi/coro/coro.htm

www.cloudynights.com
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

MesajTrimis: 20 Apr 2010 23:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte foarte interesant. Ma bate si pe mine gandul sa fac asa ceva.
Eu folosesc cand am ocazia un Solar Max Coronado al Observatorului Galati. Acesta are, pe langa focalizatorul normal, inca o focalizare in partea din fata a lunetei, probabil misca inainte si inapoi ceea ce este reprezentat de con-ul din imagini desi aceasta "focalizare" ajuta la focalizarea imaginii pe petele solare sau pe protuberante. Daca te ajuta as putea sa il studiez in detaliu, atat cat se poate.
Sus
RobertG
Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 21 Apr 2010 00:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc pt. informatii, si eu am de gand sa construiesc asa ceva pt. telescopul meu, Soarele e un subiect deosebit de interesant pt. mine. Cum sunt incepator, am o nelamurire asupra filtrului folosit (H-alpha) de unde il pot procura?
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 10:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Buna Oliver. Ar fi util pentru toti pasionatii de Soare sa ne dai detalii despre functionarea aparatului optic de la Observator.
Filtre H-Alpha pentru studiul Sorelui se gasesc dar sunt cam scumpe. Nu trebuie insa sa fie forte mare (mai scade pretul). Studiez si eu problema. Daca cineva are vre-o sugestie ... Ar fi necesr unul de cel putin 6-7 mm (putin mai mare ca deschiderea diafragmei - vezi calcul Di). Am citit in cartea "Laboratorul astrofizicianului amator" - Matei Alexescu de posibilitatea folosirii unui filtru rosu (nu stiu daca da rezultate maxime). Orium am intentia sa fac ceva experimente. Precizez ca vizualizarea imaginii finale o voi face numai prin camere web (mai bine stric o camera decat ochii). Ma gandesc si la o combinatie filtru ND3-4 + filtru rosu. Cei mai experimentati pot sa ne dea sfaturi.

Membru
Membru

Data inscrierii: 25 Dec 2009

MesajTrimis: 21 Apr 2010 10:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, m-am documentat si eu si am vazut ca filtrele H-alpha nu sunt chiar ieftine. Intr-adevar trebuie sa fie destul de mic, doar putin mai mare ca deschiderea diafragmei. Si eu am aceeasi idee ca si D-l Dan Vasiliu, voi folosi doar webcam (cu 60 RON am luat unul pe 1280x960 f. bun).
Eu sunt hotarat sa construiesc coronograf-ul, cu filtrul... vom mai vedea.
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 10:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atentie, este vorba de filtre H-alpha pentru Soare! Filtrele lasa sa treaca lumina emisa de de hidrogen la temperaturi foarte inalte (6000 - 20000 grade Celsius in cromosfera). Lungimea de unda maxima este de 656,3 nm. A nu se confunda cu filtrele H-alpha narrowband pentru deep-sky care sunt mai ieftine.
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 21 Apr 2010 11:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din cate am citit filtru H alpha e necesar altfel nu se vad protuberante . nu e chiar necesar de 1 angstrom doar 30 ajunge . ieftin nu este Crying or Very sad .i Problema ramane in final montura ecuatoriala ce tine soarele in camp cu precizie. apoi cerul doar la munte la inaltime nu prezinta difuzie .
Sus
Dan Vasiliu
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Apr 2010 11:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mai este si posibilitatea de a regla coronograful pe o anumita ascensie dreapra si declinatie cunoscute pentru o ora si o zi data si sa se astepte producerea eclipsei totale (ca cele reale). Urmeaza multe poze sau un filmulet in timpul scurt al eclipsei si ... studiul dupa. Oricum nu cred ca se pot face observati intr-un interval prea mare de timp - se incalzeste mult dispozitivul Laughing Cat despre influenta atmosferei ... pai eclipsele se pot observa bine si de la munte si de la ses. Este adevarat ca preferabil este sa ai cat mai putin "aer" intre tine si obiectul ceresc observat. Lucrul acesta este valabil si pentru alte observatii (planete, deep-sky). O sa salvam industria hoteliera montana cu coronografele noaste. Laughing
Cu filtrul ... este in studiu problema.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 21 Apr 2010 12:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eclipsele naturale se produc in afara difuziei atmosferei (luna in fata soarelui) .
dispozitivul conic pate fi finisat incat sa se comporte ca o oglinda sa respinga 90% din energie. din sticla polisata si aluminizata ar fi perfect.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 21 Apr 2010 12:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca s-ar folosi un filtru rosu simplu, intr-adevar coronograful nu ar da rezultate decat la altitudini mari unde aerul e mai pur. Dar cu actualele filtre Ha cu o banda suficient de ingusta, se schimba datele problemei.
Ca dovada ca si telescoapele (normale, nu neaparat coronografe) dotate numai cu fltre Ha functioneaza peste tot. Nu e nevoie sa urci pe Himalaya sa vezi Soarele Laughing

www.cloudynights.com
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 4

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact