Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235300 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2859 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
adialterego Membru

Data inscrierii: 19 Mar 2014 Mesaje: 4
|
Trimis: 09 Oct 2015 19:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: Adaptare Sigma 600mm f/8 |
|
|
|
Salutare tuturor, citesc site-ul de vreo 2-3 ani dar nu m-am incumetat sa scriu nimic pana acum.
Am intrat in posesia unui obiectiv foto Sigma 600mm f/8, catadioptru cu montura Canon FD. As dori sa-l modific cumva pentru observatii vizuale, fara a-i compromite utilizarea ca obiectiv foto.
Ce intrebari am, daca e cineva dispus sa ma indrume: Ii pot monta o diagonala? Ce oculare as putea monta pe el?
M-ar interesa sa-l folosesc ca instrument grab&go.
Pentru moment am incropit un soi de ocular din cateva elemente optice pe care le-am scos dintr-un obiectiv foto care nu mai functiona, iar imaginile sunt clare desi ba obtin un fov relativ ingust, ba ceva mai larg dar cu efect de "kidney bean" pronuntat.
Voi atasa si poze daca este cineva curios.
Multumesc!
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 09 Oct 2015 23:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Nu cunosc acest obiectiv însă presupun că este unul similar cu maksutov-cassegrain-ul din dotare. Verifică în primul rând care este distanța de la inelul Canon la planul focal cu obiectivul fixat pe infinit. Presupun că vei avea nevoie de o lentilă barlow înaintea diagonalei ca să lungești această distanță astfel încât să poți ajunge în focus cu oculare obișnuite. Vei avea nevoie de adaptoare pe filet pentru toate piesele, nu știu dacă găsești gata făcute dar se pot face la strung.
Eu la al meu am modificat pe strung flanșa de ieșire și i-am făcut filet ca să potrivesc direct o diagonală cu prismă de la un SC Celestron. De asemenea, inelul de focalizare nu mai are opritor astfel încât se înfiletează mai mult și aduce mai în spate planul focal. Desigur, nu mai poate fi folosit pentru foto acum dar nici nu intenționez, e un instrument excelent grab&go.
Oculare de calitate, orthoscopice, plossl sau mai complexe fac casă bună cu catadioptricele dar având corector inclus merg și oculare Kelner. Eu folosesc unul de binoclu vechi cu rezultate foarte bune.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010 Mesaje: 5180
Motto: Never ever give up ! Localitate: Nowhere
|
|
Sus |
|
 |
adialterego Membru

|
Trimis: 11 Oct 2015 16:35 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pentru explicatii. Am construit o diagonala dintr-o oglinda de SLR si am adaptat-o la un capac spate care vine pe obiectiv. Merge folosita doar cu lentila barlow, deci ar trebui urmata ruta asta plus un ocular cu focala ceva mai lunga. Evident, ce am facut e doar pentru teste, urmand sa achizitionez o diagonala si un ocular pentru inceput, si sa lucrez cu ele.
Acum, problema mea e ca nu ma pricep sa calculez valorile de care as avea nevoie, fiind praf la optica N-as vrea sa folosesc un barlow prea lung, dar nu stiu care ar fi minimul necesar pentru a pastra posibilitatea de focus la infinit, un 1.4x e ok, sau trebuie musai mai lung? Iar ocularul presupun ca ar fi ideal sa fie undeva pe la 20-25mm?
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 11 Oct 2015 17:42 Download mesaj |
|
|
|
Amplificarea la Barlow depinde si de distanta acestuia fata de planul focal al ocularului.
In general, daca folosesti o distanta mai mare decat cea pentru care a fost proiectat (traseu prea lung din cauza oglinzii diagonale), atunci vei avea amplificare mai mare (nedorita) si o agravare a aberatiilor optice. In acest caz, este de preferat un Barlow cu focala mai lunga de genul ceolor folosite la binoview (amplificarea este mai redusa in functie de distanta) la care se poate desuruba grupul de lentile si monta direct in fata oglinzii diagonale. Este posibil sa-ti mearga si cu un Barlow scurt (ca focala), dupa diagonala, dar nu este sigur. Calculele sunt mai complicate, trebuie sa stii si focala Barlow-lui (nu doar amplificarea), si distanta maxima fata de iesirea din tub la care obiectivul poate focaliza de la infinit (backfocus).
Daca nu te-am ametit suficient cu raspunsul, atunci imi cer scuze, dar nu eu le-am inventat toate astea.
|
|
Sus |
|
 |
adialterego Membru

|
Trimis: 12 Oct 2015 19:27 Download mesaj |
|
|
|
Nu m-ai ametit asa tare, pricep ce-ai zis, doar ca probabil voi incerca ochiometric
Oare ar merge utilizat un teleconvertor foto 2x? E relativ convenabil, la pret si la usurinta adaptarii, dar nu stiu cat de bine ar functiona pe vizual.
|
|
Sus |
|
 |
nobody Membru

|
Trimis: 12 Oct 2015 22:06 Download mesaj |
|
|
|
Dupa cate stiu, teleconvertorul este facut sa nu modifice distanta pana la planul focal, deci n-ai facut nimic cu el.
Vezi mai jos cum lucreaza un barlow, de ce ai nevoie sa-ti mute planul focal mai in spate si cam care e ideea cu grupul de lentile barlow montat direct pe diagonala. Ca improvizatie poti face asta: http://www.instructables.com/id/Turn-a-tel.../?ALLSTEPS
Distanta de backfocus o poti masura aproximativ cu obiectivul focalizat la infinit, o tinta indepartata si o foaie de hartie pusa in spatele obiectivului pe care proiectezi imaginea obiectului.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
4.87 kb |
Vizualizat: |
de 4956 ori |

|
|
20.93 kb |
de 4956 ori |

|
|
24.71 kb |
de 4956 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
adialterego Membru

|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 22 Oct 2015 23:12 Download mesaj |
|
|
|
Bravo! O soluție inedită. Cer senin și spor la observații!
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|