Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236353 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2877 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Paul Gheorghe |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
sorini Membru

Data inscrierii: 29 Ian 2015 Mesaje: 351
|
Trimis: 25 Mar 2016 15:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: Mini-dobson |
|
|
|
Salutare tuturor,
Profitand de vremea total defavorabila (din Bucuresti) pt observatii, am finalizat o idee mai veche. Pt deplasari frecvente, am un NexStar 6SE, dar a carui montura cantareste 5,4 kg. Asa ca am inceput construirea unei monturi AZ tip Dobson. Pt baza am confectionat 2 piese din placaj Tego; pe una din acestea am fixat un picior metalic (de mobila) in care am montat doua bucse din teflon, prin care trece un ax de alama care sustine dispozitivului de prindere a tubului optic. Pt acest dispozitiv am adaptat o mini-menghina de la Proxon, la care am luat la pila cele doua bacuri pt a conferi forma in V de prindere pt sina. Glisarea intre discurile de tego ale bazei am asigurat-o cu 3 patine de teflon. Fiind prima constructive de acest gen, ca rezultat final am obtinut o montura de numai 1,1kg si care se misca incredibil de usor, fara nici cel mai mic blocaj. Pt aranjarea “bagajului” am gasit la Auchan un troller, pe care l-am captusit cu coala de polietilena de 10mm (nu mai stiu in ce magazin de bricolaj am gasit-o) si am asezat continutul (montura + tub, cutie cu oculare si prisme, cutie cu filtre) cum se vede in foto, totul ajungand la o greutate totala de 9,4kg, chiar daca initial eram bucuros sa obtin o valoare finala de 11-12kg. Pt constructie cel mai mult a durat procurarea materialelor, constructia propriu-zisa, daca as fi avut timp, puteam sa o fac intr-o singura zi, fiind facuta “pe genunchi”, folosind ca utilaje doar o bormasina de mana, pila, patent, cutter, iar ca investitie, cea mai scumpa a fost menghina, aprox. 90 lei, iar pe total nu cred ca am depasit 120 lei.
Consider ca poate fi punct de inspiratie si pt alti doritori de acest gen de constructie.
Cer senin (si poate mai sta odata ploaia!)
Descriere: |
|
Marime fisier: |
601.21 kb |
Vizualizat: |
de 7819 ori |

|
|
677.18 kb |
de 7819 ori |

|
|
477.95 kb |
de 7819 ori |

|
|
546.86 kb |
de 7819 ori |

|
|
749.68 kb |
de 7819 ori |

|
|
511.91 kb |
de 7819 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
C.Ovidiu Membru exclus

Data inscrierii: 24 Dec 2013 Mesaje: 430
|
Trimis: 25 Mar 2016 16:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Foarte fain, daca nu sunt vibraje si e stabila e super, asta da travel scope
|
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11388
|
Trimis: 25 Mar 2016 16:26 Download mesaj |
|
|
|
E mai voluminos setul de accesorii decat tubul + montura .
|
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9625
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 26 Mar 2016 23:58 Download mesaj |
|
|
|
sorini
De acord cu tine ,sa stea odata ploaia !
Faina constructia , sa o folosesti sanatos la multe observatii interesante.
Solutia gasita de tine nu este o montura Dobson ci mai degraba un hibrid original ,este o montura azimutala cu elemente de montura Dobson.
Inca odata , asta nu numai ca nu-i rapeste din originalitate ci o accentueaza.
Este uimitor ce poate sa realizeze ingenuitatea combinata cu doua maini dibace plus cateva scule simple.
Felicitari ,Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
Ovidiu M. Membru

Data inscrierii: 16 Sep 2007 Mesaje: 1289
Motto: "The best light pollution filter is gasoline--you put it in your car and drive to darker skies." Localitate: Buzau
|
Trimis: 27 Mar 2016 10:21 Download mesaj |
|
|
|
Super tare! Sincer, va cam invidiez pe voi inginerii minitehnicus care le faceti pe toate:)
_________________ Binoclu:Pentax XCF 10x50
Telescop:Skywatcher 150/1200mm Dobson.
Oculare: Explore Scientific 24mm 68°, Televue Nagler 12mm type4, Vixen NPL 10mm plossl. |
|
Sus |
|
 |
sorini Membru

|
Trimis: 27 Mar 2016 23:21 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pt aprecieri. Ma bucur ca a trezit ceva intetes, chiar daca scopul meu era sa fac bagajul mai transportabil.
Intre timp ploaia a stat in Bucuresti, dar asta nu inseamna ca e senin; nici vorba. Asa ca am scos instalatia la observatii terestre, pt a verifica "pe imagine" cum se comporta. La obiective (pomi, stalpi) situate la limita orizontului (aprox 3km), montura este f stabila, fara vibratii. Daca la axa verticala nu am nimic deosebit de observat, pt axa orizontala m-am felicitat ca am un set de oculare cu aceeasi masa pt ca alfel ar trebui sa modific centrul de greutate la fiecare schimbare de ocular. Si am prevazut frana pe fiecare axa, dar la cea orizontala, probabil datorita diametrelor de lucru mici, frecarea tinde spre zero. Pozitionarea se face foarte usor, precis si stabil. O experienta DIY dublata si de obtinerea scopului propus. Astept nopti senine.
Bafta tuturor,
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9764
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Mar 2016 09:12 Download mesaj |
|
|
|
Bravo!
Fiind ATM ai avantajul că poți schimba designul oricând vrei să faci o îmbunătățire. Poți intercala două discuri sau șaibe mai mari între care pui pâslă la axa altitudinii, astfel vei avea o frecare corespunzătoare.
_________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
sorini Membru

|
Trimis: 13 Mai 2016 12:20 Download mesaj |
|
|
|
Singurul lucru bun referitor la vremea din aceasta primavara (pe care-l vad eu, pt ca in alte domenii ploaia pare bine-venita) este ca mai am timp de mesterit, asa ca in completarea monturii AZ de mai sus, am facut un adaptor pt binoclu. Dintre componente, singura “mai speciala” este o menghina de masa, care mi-a ramas nu stiu de unde, dar care poate fi adaptata dupa caz de fiecare, dupa ce gaseste! La aceasta, am taiat din surubul de prindere, pt ca era prea lung si incomoda. Pt o mai buna rigiditate, am prins intre ele 2 coltare metalice, in care am dat gaurile de prindere cu menghina si respectiv, cu “L-ul” binoclului.
Chiar daca vreau sa dau vina pe ploaie (ca ploua de la inceputul primaverii), constructia adaptorului mi-a luat fix 3 ore, lucrand in stilu-mi caracteristic, cu pila, pe genunchi. Bine, am folosit si un bomfaier si o bormasina!
Despre utilitatea monturii pt binocluri cred ca nu este necesar sa vorbesc (mai ales la 20x80), dar mi-a venit ideea sa-i pun si luneta cautatoare (deh, incepator, pana invat si eu cerul – cand l-oi vedea!). Pt teste, am montat adaptorul pe montura GoTo, pe care o tin la serviciu pt ca n-o folosesc, cea AZ fiind acasa, pe balcon, de unde pandesc gauri intre nori.
PS. Intre timp trollerul initial a intrat la apa, asa incat acum are fix dimensiunile unui rucsac obisnuit (50x35x25) si la care, cat de curand ii voi monta si curele de agatat in spate!
Numai bine!
|
77.08 kb |
de 7395 ori |

|
|
58.24 kb |
de 7395 ori |

|
|
149.29 kb |
de 7395 ori |

|
|
140.17 kb |
de 7395 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Dbird Moderator

Data inscrierii: 06 Noi 2012 Mesaje: 1566
|
Trimis: 13 Mai 2016 12:58 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari ! Frumoasa reusita!
Multumim ca impartasesti si noua, ideile tale.
|
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6930
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 13 Mai 2016 13:51 Download mesaj |
|
|
|
Felicitari. Foarte reusite ambele constructii, si mai ales, utile. Tine-o tot asa, si arata-ne si o stea artificiala
_________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9625
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 14 Mai 2016 12:37 Download mesaj |
|
|
|
sorini
Ce mai , esti ATM -ist talentat si ''cu acte'' , felicitari !
Ma bucur foarte mult cand apar colegi care se ocupa si cu ATM , activitate despre care se spune pe la ''casele mari '' ca este pe cale de disparitie .
Cautatorul RDF pe care l-ai adaugat nu iti va fi de folos numai acum cand te familiarizezi cu cerul ,iti va fi mereu de folos.
Un instrument cu grosisment de 20x , fie el si binoclu , este ajutat considerabil in gasirea obiectelor de un cautator sau un laser.
Prietenul meu Csillag Attila mi-a impumutat de mai multe ori monocularul sau 20x 60mm si am resimtit din plin absenta unui cautator.
Spor in continuare , Mircea
_________________ http://observoergosum.blogspot.ro/
https://astroclubgalaxis.blogspot.com
Dotare: reflectoare, lunete, cateva binocluri si un catadioptric. |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|