Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236187 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2872 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Romero Gumendo |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
jean Membru

Data inscrierii: 22 Iun 2008 Mesaje: 18
|
Trimis: 28 Sep 2010 21:54 Download mesaj |
Titlul subiectului: Euterpe, un asteroid straniu |
|
|
|
Rasfoind colectia de reviste ,,Stiinta si Tehnica’’, in revista din martie 1983, pag.14, am dat peste un articol interesant legat de acest asteroid. Ce spune articolul:
Echipa de astronomi de la uriasul telescop Mount Palomar (SUA) desfasoara un program minutios de depistare si catalogare a asteroizilor.
Dupa cum ne informeaza numarul din Ianuarie ac. al prestigioasei reviste ,,Scientific American’’, ultimul asteroid descoperit a suscitat o atentie deosebita prin proprietatile sale oarecum aparte, ca sa nu spunem stranii.
Asteroidul botezat ,,Euterpe” se afla angajat intr-o miscare cvasieliptica, situandu-se in permanenta intr-unul din punctele lagrangiene in care forta gravitationala a Soarelui,si a planetelor Pamant, Marte si Jupiter se anuleaza reciproc. Din primele cercetari intrprinse, asteroidul pare a fi de o forma lenticulara, diametrul maxim fiind de aproximativ 1.7Km, iar grosimea de 0.6Km. Are o greutate specifica mica de numai 1.2 ( probabil gr pe cm cub), cu mult sub cea a Aluminiului care este de 2.7, desi prin analiza spectrala s-au descoperit in compozitia sa metale extrem de grele, precum Titaniul, Zirconiu, Uraniu, etc. S-a facut presupunerea ca structura sa trebuie sa fie spongioasa, incluzand in interior goluri mai mici sau mai mari.
Cea mai mare surpriza a fost insa in momentul in care cercetatorii au identificat in acest asteroid sursa unor unde electromagnetice modulate pe o frecventa foarte inalta si extrem de constanta (55.231 GHz). Semnalele demodulate prezinta anumite caracteristici de regularitate, alternandu-se anumite secvente strict determinate in banda de audiofrecventa, si pentru ca s-a emis ipoteza unui mesaj rational, trimis de o statie probabil abandonata sau pustiita de o catastrofa, printr-un acord al Uniuni Internationale a Telecomunicatiilor si a recent createi Comisii pentru studiul Existentei Extraterestre din cadrul Uniunii Astronomice Mondiale din februarie ac., toate statele aderente la conventie emit in capitalele lor, pe cai telefonice existente, pe anumite canale, reproducerea semnalelor demodulate in speranta ca, antrenand opinia publica, se va reusi descifarea acestui mesaj, lasat probabil pt. oameni, pentru momentul in care cultura lor va fi capabila sa-l inteleaga.
La noi, caile telefonice afectate sunt cele care sfarsesc cu 3821. Facem pe aceasta cale un apel calduros la toti cei care, lund cunostinta de reproducerea telefonica a enigmaticelor semnale cosmice, pot da relatii, sugestii, ipoteze sau explicatii pertinente. Asteptam scrisori in acet sens pe adresa revistei.
Acesta a fost articolul. Am catuat pe net si nu am gasit mare lucru despre acest asteroid si nici un fel de poza.
http://en.wikipedia.org/wiki/27_Euterpe
Vreau sa stiu parerea voastra, sa fie adevarat ce se spune in articol? Daca nu ce interes aveau sa minta? Are cineva mai multe informatii? Inclin sa cred ca informatiile sunt adevarate, chiar daca, probabil, nu sunt foarte corecte, articolul a aparut totusi intr-o revista de stiinta. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9756
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 28 Sep 2010 23:19 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Îmi amintesc de când eram copil, prin clasa a șaptea (1977) că puteai asculta la telefon la un număr de Mangalia niște sunete ciudate despre care se spunea că ar fi un posibil mesaj extraterestru. Am ascultat și eu sunetele care păreau să nu aibe nicio noimă, semănau cu "bătăile" pe care le produce un radio dereglat și variau în intensitate și frecvență cu viteza trilurilor de păsări. N-am aflat niciodată nimic despre proveniența acelor sunete, însă cineva specula că ar fi o metodă prin care se strângeau bani din "convorbiri interurbane" de pe telefoanele publice...
Înainte de 1983 eram abonat la revistă, însă în acel an am fost în armată așa că nu-mi aduc aminte s-o fi citit și nici articolul de mai sus. _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 29 Sep 2010 00:42 Download mesaj |
|
|
|
In programul Starry Night, apare asteroidul Euterpe; are o raza de 0.5Km, magnitudinea aparenta 11.45 si se afla in prezent in constelatia Ophiuchus.
Asteroidul exista, insa nu se specifica detalii privind compozitia, forma, etc. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4268
|
Trimis: 29 Sep 2010 08:32 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Euterpe, un asteroid straniu |
|
|
|
jean a scris: | Din primele cercetari intrprinse, asteroidul pare a fi de o forma lenticulara, diametrul maxim fiind de aproximativ 1.7Km, iar grosimea de 0.6Km. |
Cristi M. a scris: | In programul Starry Night, apare asteroidul Euterpe; are o raza de 0.5Km... |
Nu stiu de unde sint scoase dimensiunile astea, pentru ca Wikipedia da ca dimensiuni 124 x 75 km... Iar un asteroid de nici 2 km sa aiba magnitudinea in jur de 9 la o distanta de peste 1 UA de Pamant, cred ca-i putin probabil. _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
Sus |
|
 |
Cristi M. Membru

Data inscrierii: 21 Iun 2007 Mesaje: 273
|
Trimis: 29 Sep 2010 11:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: Euterpe, un asteroid straniu |
|
|
|
Am citat din programul Starry Night, iar distanta este de 2.8 UA
E fain programul, pentru ca poti vedea pana si forma majoritatii asteroizilor, cometelor, satelitilor , etc. |
|
Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4268
|
Trimis: 29 Sep 2010 11:25 Download mesaj |
|
|
|
Acum este intr-adevar la 2.8 UA, eu ziceam de magnitudinea maxima pe care o avea cand l-am vazut cu un binoclu 15x70 in februarie 2009...
"Nedumerirea" mea era despre dimensiunile fizice ale asteroidului, date de sursele citate mai sus. Wikipedia citeaza dimensiunile din baza de date de la JPL (de pe site-ul Solar System Dinamics: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=27 ), care cred ca e oleaca mai de incredere decat "Stiinta si Tehnica", "Scientific American" si programul "Starry Night". Parerea mea... _________________ Telescoape: SW MC 127 Virtuoso GTi; SVBony ED80; Orion StarBlast 6
Oculare: TS Zoom Deluxe 7-21, SW Apo-Zoom 8-24, PL 40
Binocluri: Omegon 20x80, APM 16x70ED, Nordlicht 10x50, Minox 10x42, IOR 7x40, БПЦ5 8x30 |
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 29 Sep 2010 12:59 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic ca informatiile din articolul cu pricina trebuie privite cu un ochi foarte sceptic. Ozenologia era oarecum la moda in RO chiar si inainte de `89. Si acum am carti pe aceasta tema publicate inainte de Revolutie (dar nu le mai citesc pentru ca am trecut de mult de varsta adolescentei ). E drept interesul a crescut dupa, dar la fel a crescut si interesul fata de fenomenele zise "paranormale". Oamenilor le place senzationalul (dupa cum bine stiti daca mai deschideti din cand in cand TV-ul).
Asa cum am mai zis, eu unul nu cred ca e nici macar posibil (daramite probabil) ca Pamantul sa fie vizitat de extraterestri. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 29 Sep 2010 20:02 Download mesaj |
|
|
|
Bip...bip...bip ! "ET phone homo" Cine-si mai aminteste de obiectul de deasupra nordului Moldovei din 1978, parca ? |
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 29 Sep 2010 21:02 Download mesaj |
|
|
|
Puteti da cateva detalii? Pe Google nu am gasit nimic despre acest fenomen. |
|
Sus |
|
 |
jean Membru

|
Trimis: 29 Sep 2010 21:38 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc pt raspunsuri! Da am observat si eu diferentele. In articol asteroidul are urmatoarele dimensiuni: diametrul aproximativ 1.7Km, si grosimea 0.6Km.
In programul Starry Night, asteroidul are diametrul de aproximativ 1Km.
Pe wikipedia dimensiunile sunt de 124x75Km, cu mult mai mari de cat mai sus, dar densitatea este de 2.0g pe cm cub, un pic mai mare ca cea specificata in articol (1,2g/cm cub). De ce apar aceste diferente? Probabil unele informatii nu sunt corecte, sau este vorba de alt corp ceresc. Numele asteroidului asa cum apare in articol este ,,Euterpe"/31, iar pe wikipedia, net, numele este ,,27 Euterpe". Sa nu fie vorba de acelasi obiect? Sau s-a modificat denumirea din1983 pana astazi, sau cea din articol este gresita?
Citat: | Am ascultat și eu sunetele care păreau să nu aibe nicio noimă, semănau cu "bătăile" pe care le produce un radio dereglat și variau în intensitate și frecvență |
@Erwin, semnalele audio nu pot fi interpretate corect auditiv, trebuie vizualizate cu un osciloscop pt. a vedea forma si repetibilitatea in timp, va spune un electronist.
Citat: | Asa cum am mai zis, eu unul nu cred ca e nici macar posibil (daramite probabil) ca Pamantul sa fie vizitat de extraterestri. |
@Laurentiu, este parerea ta si o respect. Eu nu sunt de aceasi parere cu tine, intelegand prin extraterestri, alt tip de entitate extraterestra inteligenta, desi inteligenta lor poate fi mult diferita de a noastra, nu neaaparat, asemanatoare fizic, noua. Desi nu este imposibil, si care mai mult ca sigur nu au ajuns in zona Pamantului cu nave materiale ansamblate cu nituri, suruburi, si propulsie chimica. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9756
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 29 Sep 2010 22:34 Download mesaj |
|
|
|
Desigur, la vremea respectivă n-aveam acces nici măcar la un casetofon pentru a le înregistra, darămite la un osciloscop... Probabil că unii au avut și au făcut-o, dar negăsind nimic n-au publicat nimic revelator.
Din anii 80 până azi tehnologia de măsurare a parametrilor fizici ai asteroizilor a evoluat semnificativ, însă dacă am avea articolul din Scientific American citat ne-am putea convinge pe unde a fost strecurată eroarea. Americanii s-ar putea să-l aibe pe microfilm, pe net nu se găsește, pe vremea aceea nu exista internetul.
În acei ani am găsit câteva reviste Știință și Tehnică din anii '60, erau pline de articole care lăudau știința și tehnica sovietică, erau prezentate tot felul de proiecte mai mult sau mai puțin SF, bazate pe energia atomică ce era foarte mediatizată în acei ani, ca fiind viitorul luminos al omenirii...  _________________ bino: 8x22, 7x42, 10x50, 10x80, spotting: 10x46, 20x60
Telescoape RFT70 F/4, 80/900, RFT 110 F/5.5, Meade 90 F/10, ED80 F/6
MTO-11CA 100/1000, Cass Clasic 8"F/15, dobson newt.158/1240 DH, 4"F/4.6
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob |
|
Sus |
|
 |
jean Membru

|
Trimis: 30 Sep 2010 08:58 Download mesaj |
|
|
|
Sunt de acord cu tine si cred ca ai perfecta dreptate in cele sustinute mai sus. |
|
Sus |
|
 |
catalin dumitru Membru

Data inscrierii: 22 Iul 2010 Mesaje: 2946
Motto: telescopul scuza mijloacele Localitate: Shatra Neamtz
|
Trimis: 30 Sep 2010 13:04 Download mesaj |
|
|
|
http://shaman70.ablog.ro/categorie/1494/ . Inspre sfarsitul paginii din link , la primul capitol pe fond galben se face referire la fenomenul la care am fost martor acum 32 de ani impreuna cu locuitorii orasului.( pentru Georgian si nu numai...) |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|