Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Meteor_30iul2020_0020~0.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234026
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 637 la data de Dum Mai 11, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Cer negru, M31, nebulozitate in regiunea Gamma Cygni (Sadr)

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 22 Aug 2010 00:58 Download mesaj
Titlul subiectului: Cer negru, M31, nebulozitate in regiunea Gamma Cygni (Sadr)
Raspunde cu citat (quote)

Salutare,

Am avut ocazia sa petrec vreo 3 zile in zona Tarnavelor (pentru cunoscatori: zona viticola renumita Smile), mai precis in localitatea Craciunelul de Jos (7 km de Blaj). Poluarea Am prins doua nopti cu cer senin (miercuri/joi si joi/vineri) si Luna care a apus la ore "rezonabile".

Cum am carat cu mine toate sculele de facut poze la cer am tras 5 cadre bune la M31 (3x5 minute si 2x10 minute - in total 35 minute la ISO 1600). Rezultatul se vede in atasament.

Instrumentar: astrograf newtonian de 110 mm f/4, luneta de ghidaj 60 mm f/15, montura eq5. Expunerile au fost realizare cu ghidaj manual, prin ocular cu reticul iluminat.

Concluzie: fata de cele 44x1 minute de la M31-le tras de langa Timisoara, pe un cer cu transparenta aproape ioc, cele 35 de minute pe cer bun, departe de orase mari, cu expuneri suficient de lungi = rezultat incomparabil mai bun (dar cred ca nu va spun nimic nou Smile)

Pentru Sadr: expuneri 7x5 minute, ISO 1600 (total: 35 minute).

Am tras bine de tot de imagine la post procesare pentru ca am folosit o camera nemodificata (DSLR Nikon D50). Rezultatul, zic eu, este cel putin interesant.

Ambele imagini (atat M 31 cat si nebulozitatea din jurul lui Sadr) au fost procesate cu Deepsky Stacker si Photoshop.

Vizionare placuta !

M_31_02_x.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  708.17 kb
 Vizualizat:  de 3992 ori

M_31_02_x.jpg

Sadr_01.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  808.7 kb
 Vizualizat:  de 3992 ori

Sadr_01.jpg

Ultima modificare efectuata de catre Laurentiu la 22 Aug 2010 12:15, modificat de 1 data in total
Sus
Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007

MesajTrimis: 22 Aug 2010 01:08 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ahoi Laurentiu,
pe langa faptul ca imaginile sunt, dupa parerea mea bune chiar foarte bune se poate astfel observa ce inseamna un cer de calitate (suna aiurea insa asa este). Din nefericire acest cer este din ce in ce mai greu de gasit.
Prentru M31, ai incercat optiunea "high dinamic range" in DSS? Poate reusesti astfel sa eviti "arderea" nucleului... cu toate ca nu cred ca te va ajuta, pentru hdr iti trebuie seturi de expuneri cu durate diferte, eventual folosirea technicii mask in photoshop...

Numai bine
Emil

P.S. Ce ar fi daca ai incorpora ca layer Sadyr-ul meu?
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 22 Aug 2010 11:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

A iesit dragut M31 ,stelele . felicitari pentru rabdarea la ghidarea manuala .
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 22 Aug 2010 21:24 Download mesaj
Titlul subiectului:

Va multumesc frumos pentru comentarii. Intradevar, ghidajul manual e mai dificil decat pare. Fie si numai faptul ca la un moment dat incep sa-ti lacrimeze ochii in cauza concentrarii ori te prinde somnul sau te bazaie tantarii. In prima seara am avut si unele probleme cu condensul care insista sa se puna permanent pe lentila ocularului de ghidaj. A doua zi am rezolvat problema mutand incalzitorul anti-condens mai aproape de locul expus.

Emil, am incercat si optiunea HDR din DSS (am doua seturi de expuneri cu timp diferit la M31 - 5 si respectiv 10 minute). Nu am observat imbunatatiri radicale dar oricum prelucrarea imaginilor inca nu o consider incheiata.

Drept dovada, am reprocesat Sadr/Butterfy Nebula. Am mai scapat de zgomotul de imagine cu Noise Ninja si am "virat" culoarea spre rosu (sa semene mai mult cu ceea ce am vazut pe la altii Razz).

Daca imi trimiti si mie versiunea ta de Sadr (e H-alfa ?) as incerca sa fac o combinare.

Sadr_02.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  634.34 kb
 Vizualizat:  de 3881 ori

Sadr_02.jpg

Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 23 Aug 2010 07:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din ce in ce mai bine. Astrograful incepe sa-si merite numele Smile
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Aug 2010 16:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc.

Da, incepe sa arate ce poate Smile

Pana acum se descurca binisor.

de fapt, tinand cont si de pretul final al sistemului optic (inclusiv corectorul de coma si secundara schimbata cu una mai mare), adica vreo 200 de euro in total, vreau sa vad si eu un ED/APO de 450 mm focala f/4 care sa "poata" tot atat de mult Razz

Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 23 Aug 2010 23:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa stii ca ai un setup foto foarte misto. Imi place campul de stele, este crop sau asa este "natural"?
La prelucrare trebuie sa mai lucrezi putin.
Numai bine!
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2010 00:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

E cum l-a lasat mama lui Smile

La procesare mai lucram...

Sus
MariusP
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007

MesajTrimis: 24 Aug 2010 08:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Isi face treaba foarte bine corectorul de coma. E diferenta mare la aspectul stelelor de la marginea campului intre ce vad printr-un telescop cu aceeasi oglinda principala, fara corector si ce-ti iese in foto.
Sus
Ciprian
Membru
Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2010

MesajTrimis: 24 Aug 2010 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

frumoase poze... felicitari!
ghidaj manual - am incercat asa ceva cu ajutorul unui computer dar m-am plictisit destul de repede Embarassed insa ghidaj manual la ocular e de-a dreptul de admirat (eu nici nu mi-am pus problema sa incerc tehnica asta)
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

MesajTrimis: 24 Aug 2010 11:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

@MariusP: vizual, pot confirma si eu ca fara corector imaginea este "varza". Dar e de asteptat in cazul unui newtonian cu acest raport focal.

@Ciprian: si eu am renuntat/esuat in mai multe cazuri decat cele in care am reusit. E bine sa fii foarte hotarat, pregatit psihic Smile si, mai ales, sa nu iti distraga nimic atentia.

Dar daca iti iasa pasenta, atunci satisfactia este foarte mare poate si pentru ca ai sentimentul ca poza este rezultatul efortului, al "participarii directe" la procesul de fotografiere.

Insa, ce-i drept, nu as refuza o montura capabila de autoghidaj, pentru ca si asa e destul de muncit la caratul si instalarea instrumentelor, alinierea polara a monturii, conectarea cablurilor, sarmelor si sarmulitelor, computerului, cautarea obiectului, focalizarea "perfecta" a imaginii etc.

Daca ai un sistem cat de cat automatizat, dupa ce ti-a luat 1-2 ore asa pregatesti totul, iti poti permite sa il lasi sa faca "singur" toata treaba iar intre timp sa mai arunci si un ochi pe cer...

Sus
Vlad
Membru
Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008

MesajTrimis: 24 Aug 2010 20:01 Download mesaj
Titlul subiectului:

Laurentiu a scris:

Daca ai un sistem cat de cat automatizat, dupa ce ti-a luat 1-2 ore asa pregatesti totul, iti poti permite sa il lasi sa faca "singur" toata treaba iar intre timp sa mai arunci si un ochi pe cer...

Aste este foarte adevarat...
Eu cel putin duc lipsa unui dobson sa ma tina ocupat.. Astrofotografia este foarte frumoasa, dar e adevarat ca dupa ce ai pretrecut o ora sau mai mult aranjand toate cele, eventual inca 10-15 minute ca mori de curiozitate sa vezi cum ies primele poze, te cam intrebi "ok si acum ce?". Ma distrez un pic cun un binoclu, dar nu e f mult de vazut, in general intr-o ora ai cam epuizat toate roirurile interesante iar restul noptii se petrece numarand "stelele cazatoare"...
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum