Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
instalatie.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235268
Numar de utilizatori inregistrati: 2859
Cel mai nou utilizator inregistrat: Savoia
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Uberfractor

Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 09 Sep 2009 23:49 Download mesaj
Titlul subiectului: Uberfractor
Raspunde cu citat (quote)

Intr-un alt topic al meu spuneam ca am intrat in posesia unui urias obiectiv Rodenstok Rotelar de 70mm diam. si f/6 cu sanse bune sa concureze drept apocromat.
Vara asta am reusit sa demarez insfarsit constructia la Uberfractor ( Very Happy nume de alint). Dupa ce m-am saturat de umblat dupa strunguri si strungari care de care mai "ocupati" si mai pretiosi m-am hotarat sa mentin lucrurile simple si clare si sa construiesc cat mai bine cu putinta cu materiale la indemana.
Obiectivul in sine e filetat pe exterior si include un inel de fixare din aluminiu care mai tarziu s-a dovedit perfect pentru sistemul de colimare. Am folosit o teava de PVC de 110 plus inele de ranforsare de placaj de 7mm facute la un strung improvizat. Inelele la care se include si cel care sustine obiectivul plus focuserul le-am tratat cu epoxy Bison pe toate suprafetele. pt etansarea porilor contra umezelii si pt intarire. Inelul care tine obiectivul e de fapt dublu ca grosime si leaga in acelasi timp si corpul lunetei de parasolar. Strunjitul a fost treaba cea mai "murdara"
Inelul de aluminiu al obiectivului avea initial 4 gauri de fixare dar am folosit unul din ele plus alte doua la 120 grade pt sistemul de colimare push&pull.

Picture 006.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  292.19 kb
 Vizualizat:  de 12646 ori

Picture 006.jpg

Picture 007.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  243.11 kb

Picture 007.jpg

Picture 009.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  234.52 kb

Picture 009.jpg

garagesale_1220979703_1801_139.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  109.57 kb

garagesale_1220979703_1801_139.jpg

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2009 00:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

In continuare m-am ocupat de focuser in formula Crayford dar montat in intregime interiorul tubului optic. Materiale: 4 rulmeni de 3x6mm, 2 rulmenti 4x8 pt tija de fcusare, tija de alama de 4mm, profile de aluminiu, teava de 60 mm de aluminiu pt portocular ( destinat de fapt pt picioare de masa, luat de le Dedeman...nu radeti Wink ).
Partea delicata a fost sa montez rulmentii minusculi pe suport incat sa fie perfect paraleli intre ei si in functie de axa optica si sa "calce" uniform teava portocular.
Suportul tijei de focusare e format din doua parti: una fixa pe inelul de placaj si una mobila care contine rulmentii + tija. Piesele sunt legate printr-o bucata de banda otelita de la o ruleta stricata care actioneaza ca un arc incat surubul care regleaza presiunea pe portocular sa nu fie prea "agresiv" si sa stranga prea brusc.

Momentan mai tebuie sa construiesc suportul surubului de presiune. Pe acelasi suport o sa vina montat si surubul de blocare, deci detalii Rolling Eyes .
Revin cu noutati pe masura ce avansez.

Picture 001.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  287.63 kb
 Vizualizat:  de 12636 ori

Picture 001.jpg

Picture 003.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  273.23 kb
 Vizualizat:  de 12635 ori

Picture 003.jpg

Picture 005.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  245.08 kb
 Vizualizat:  de 12635 ori

Picture 005.jpg

www.cloudynights.com
Sus
horea_florin
Membru
Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008

MesajTrimis: 10 Sep 2009 00:10 Download mesaj
Titlul subiectului:

de unde ai facut rost de un asa obiectiv?
Se mai gasesc?
Poti sa imi cauti si mie te rog niste obiective asemanatoare pentru constructia unei lunete?
Stima!
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2009 00:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Obiectivul l-am luat de pe ebay din State de la West Coast Camera...parca... si e rarisim. Nu tin minte sa mai fi vazut unul asemanator de atunci. Pare a fi o editie limitata si nu a fost construit pt larg consum. Pt mine a fost o chestie de moment. Din ce mi-au zis ei (daca o fi adevarat) obiectivul a apartiut unui amator foarte activ din SUA care a publicat si in Sky&Telescope. Obiectiv la fel nu stiu ce sanse sunt dar obiective de luneta in general sunt destule de diferite calitati, bani sa fie Rolling Eyes

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 10 Sep 2009 01:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiam eu unde a disparut tot adezivul A+B din Romania Shocked

Va sa zica ''sudeaza'' ATM-istii crayford-uri cu el Laughing

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 10 Sep 2009 10:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Îmi place cum a ieșit, un mic "monstru"! Smile
epoxy e un material indispensabil și versatil, dacă ai destulă pilitură de Al o poți folosi pentru a face un material compozit în amestec cu epoxy pentru a turna diferite piese.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2009 13:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Wow chiar nu stiam chestia cupilitura de aluminiu si epoxy Shocked . Am mai invatat ceva nou Smile . Presupun ca nu neaparat aluminiu pana la urma se pot folosii si alte "pulberi". Oricum o idee geniala.. Thanx man!

Azi o sa construiesc suportul pt surubuile de presiune si cel deblocare si sa gauresc tubul optic pe unde trece tija de focusare.
Apropo stie cineva pe unde as putea gasi pe la noi piulite sau suruburi randalinate in genul la cele de la adaptoarele 2"/1.25" ?

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Sep 2009 14:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

sigur că se pot folosi o mulțime de alte materiale ca ingredient, în funcție de proprietățile pe care le dorim de la piesă, ideea mi-a venit de pe forumul cnczone.com, de aici:
http://www.cnczone.com/forums/showthread.php?threadid=30155
sunt o mulțime de idei practice acolo, valabile și pentru ATM.
Acolo se discută despre batiuri de mașini unelte făcute din epoxy-granite, amestec de epoxy cu nisip. Atunci de ce nu, o bază pentru montură din epoxy-aluminiu? Poate fi ușor turnat (ca betonul) și apoi finisat, pentru părțile supuse la efort se pot încastra bare, tuburi sau piulițe metalice. Singura problemă este că epoxy este relativ scump/kg, dar nu necesită temperatură mare de turnare sau prelucrări prin așchiere dificile.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 10 Sep 2009 16:51 Download mesaj
Titlul subiectului:

Din experienta mea cu epoxy, as spune ca nu e prea prieten cu aluminiul. Din putina chimie pe care o mai stiu, aluminiul se oxideaza instantaneu, si epoxy nu face o priza prea buna cu el. Poate alte combinatii ar fi mai bune.

Pe urma mai e si problema pretului.

Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2009 18:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai si atunci eu cum am reusit sa lipesc aluminiu cu epoxy sau cu fratele mi tare tot din doua componente? Secretul e sa nu lipesti pe suprafete netede ca atunci se desprinde usor. Daca suprafetele sunt puternic matuite sau efectiv zgariate e alta poveste, tine si un tank.
Cat despre oxidarea aluminiului nu cred ca e instantaee. Zic asta pt ca atunci cand am citit despre aluminizarea oglinzilor zicea ca la inceput e aluminiu pur sensibil la atingere dar in cateva zile (sper sa nu gresesc....cine stie mai multe poate sa ma corecteze Wink ) se formeaza un strat protector de oxid.

www.cloudynights.com
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 10 Sep 2009 19:42 Download mesaj
Titlul subiectului:

Treaba cu zgarierea suprafetelor am facut-o si eu, si e valabila pt orice material si orice adeziv.

Cu aluminizarea, stiu ca se face in vid, si apoi se depune SiO2 peste. Tavi Stanescu poate sa ne lamureasca cum e treaba.

Dar asta nu conteaza. Pretul e problema, din punctul meu de vedere. Spun pentru ca si eu am cautat tot felul de materiale care sa poata fi turnate, amestecuri si asa mai departe. Si mereu apar doua probleme. Rezistenta mica sau pret mare.

Moderator
Moderator

MesajTrimis: 10 Sep 2009 22:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

așa este, Dragoș, dar când e vorba de piese relativ mici și de forme netehnologice, prelucrări mecanice pe care nu le poți face acasă din lipsă de utilaje adecvate, se merită să dai câțiva bani în plus pe material și să obții ceva rapid. De pildă, piesa de susținere a rulmenților de la focuserul lui neox.

Idea
Acum mă gândesc și eu la o soluție pentru focuserul meu, ca n-am mai ajuns cu el la mașină de găurit în coordonate, aș putea să fac găuri rotunde, să le lărgesc cu pila, să fac locașuri cu minifreza, apoi să așez axele cu rulmenți după ce am fixat tubul portocular în poziție, să torn epoxi în locașe si să le las să se întărească. Atunci când epoxi este turnat într-un locaș semiînchis n-are moarte.
Sus
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 12 Sep 2009 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Neox, buna treaba Very Happy
As vrea sa te intreb ce cursa activa va avea focuserul si ce tip de diagonala ai luat in calcul pentru el (1.25" , 2" sau ambele) ?

Citind topicul tau si a lui Erwin mi s-a facut o pofta nebuna sa demarez si eu constructia unei lunete asa ca am dat iama in cutia cu "sticle" si am scos de acolo un obiectiv de RFT.
Scormonesc acum dupa capete de tevi si ce mai trebuie...
Saptamana ce vine vreau sa incep desenele pentru noul bebelus.
Cand va fi cazul voi deschide un topic dedicat.

spor!
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 13 Sep 2009 23:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi fain Zoth Very Happy !

Eu am o diagonala Meade UHTC de 2" (mai mica imi vigneta imaginea), tubul portocular are 62mm lungime iar cursa cam 50-55mm. A fost maximul posibil pt ca tolerantele sunt foarte stranse, focala fizica a obiectivului fiind mica (fiind de origine foto). Nu am apucat sa scriu dar vineri am adaugat la tija focuserului (fiind pe rulmenti) si un mic sistem de franare cu o placuta de teflon sa-l pot regla in functie de greutatea accesoriilor. Revin cu poze zilele urmatoare.

www.cloudynights.com
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 15 Sep 2009 23:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Azi a facut ceva chitibusareli la focuser; axul care focuseza fiind pe rulmenti am adaugat o placuta de teflon de la un CD-rom si pot in felul asta sa reglez focuserul in fuctie de greutatea accesoriilor. Placuta e preseaza pe ax si e reglabila prin doua suruburi M3. Am adaugat si surubul de blocaj.

Pt butoanele de pe axul de focusare am folosit butoane pt potentiometre, din aluminiu cu mijlcul din plastic tare. Astea vin fixate pe ax cu piulite lungi M4. Din pacate tocmai filiera de 4mm nu am avut sa filetez capetele la ax asa ca ramane pe maine.
Intre timp mi-a mai picat o idee Wink si anume sa fac si un reductor planetar ( sau cel putin pe aproape) la focuser pt o miscare ultrafina. Ideea e sa folosesc un rulment de 19mm X 7mm (care statea degeaba) asezat pe butonul principal din dreapta cu o saiba de cauciuc care induce frictiune (reglabila printr-o piulita) astfel incat atunci cand invart de cateva ori camasa exterioara a rulmentului sa obtin o rotatie completa a axului.
Pe rulment asez al doilea buton care am avut norocul sa se potriveasca ca turnat, fiind de 21mm pe exterior si 19 pe interior. Din cauza ca miezul de plastic nu permitea rulmentul sa intre complet a trebuit sa gasesc o matoda sa-l scot. Fara sa vreau am descoperit ca acetona e ideala. Am umplut butonul ochi cu acetona si dupa cateva ore practic tot miezul de plastic sa topit si l-am scos ca pe o pasta. Simplu si curat Very Happy

Picture 011.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  123.47 kb
 Vizualizat:  de 12337 ori

Picture 011.jpg

Picture 012.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  115.43 kb

Picture 012.jpg

Picture 013.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  101.51 kb

Picture 013.jpg

www.cloudynights.com
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 9

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact