Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
gaftondaniel Membru

Data inscrierii: 29 Mar 2010 Mesaje: 31
|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2136
|
|
Sus |
|
 |
gaftondaniel Membru

|
Trimis: 03 Mai 2010 12:53 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: meteori 3-5 mai |
|
|
|
linkurile date de tine nu ma lamuresc cu nimic. + ca se refera la 6 mai 2009.
mie imi trebuie info pt 3 5 mai 2010, nu in general despre meteori. |
|
Sus |
|
 |
marcel jinca Membru

Data inscrierii: 16 Apr 2009 Mesaje: 411
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 03 Mai 2010 21:38 Download mesaj |
Titlul subiectului: Re: meteori 3-5 mai |
|
|
|
In luna mai 2010 avem doar un singur curent meteoric, ETA Aquaride, intre 5-6 mai cu o frecventa suficient de slaba ca sa nu prezinte un interes prea mare. Daca citeai cu atentie pana la sfarsitul paragrafului acolo unde faci trimitere ai fi aflat acelasi lucru. |
|
Sus |
|
 |
gaftondaniel Membru

|
Trimis: 04 Mai 2010 00:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: merci de raspunsuri |
|
|
|
eu ma gandeam ca exista ceva date mai exacte de genul: orele ideale de observatie sunt intre si intre, sau se vor observa in cutare directie.
din sursa citata (pe care am citit o integral \doru dragan \ ) mie mi s a parut o chestie destul de interesanta , asa cat pt un incepator (profan) in ale astronomiei ( invat pe un skymaster 15 70)
am vazut ca nu se agita nimeni pe aici in leg cu subiectul, mie mi se pare destul de ok, mai ales ca scrie acolo ca au o frecventa destul de mare per ora.
asa ca multumesc de raspunsuri tuturor |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 04 Mai 2010 07:57 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Curentii meteorici sunt "nori" de particule ramase in urma trecerii unor comete (in cazul Eta Aquaridelor, Halley). Centrul de radiatie (directia din care par sa vina) este dat de numele lor (in cazul de fata, steaua Eta din Aquarius). Maximul Eta Aquaridelor este intre 5-6 Mai. Ca orice nor, si acesta se supune probabilitatilor asa incat nu se poate da o predictie exacta. Se poate spune totusi ca Pamantul e un vehicul care va trece prin acest nor. Din cauza rotatiei Pamantului, ocupantii vehiculului (pamantenii) vor putea privi "prin fereastra laterala" pe la miezul noptii dintre 5-6 mai si "prin parbrizul din fata" inspre dimineata. Nu se priveste direct spre radiant ca nu acolo e interesant ci in jurul lui. E preferabil sa se stea intins pe spate (pe o saltea gonflabila, de exemplu). |
|
Sus |
|
 |
gaftondaniel Membru

|
Trimis: 04 Mai 2010 10:13 Download mesaj |
|
|
|
Doru Dragan a scris: | Curentii meteorici sunt "nori" de particule ramase in urma trecerii unor comete (in cazul Eta Aquaridelor, Halley). Centrul de radiatie (directia din care par sa vina) este dat de numele lor (in cazul de fata, steaua Eta din Aquarius). Maximul Eta Aquaridelor este intre 5-6 Mai. Ca orice nor, si acesta se supune probabilitatilor asa incat nu se poate da o predictie exacta. Se poate spune totusi ca Pamantul e un vehicul care va trece prin acest nor. Din cauza rotatiei Pamantului, ocupantii vehiculului (pamantenii) vor putea privi "prin fereastra laterala" pe la miezul noptii dintre 5-6 mai si "prin parbrizul din fata" inspre dimineata. Nu se priveste direct spre radiant ca nu acolo e interesant ci in jurul lui. E preferabil sa se stea intins pe spate (pe o saltea gonflabila, de exemplu). |
multumesc maestre |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
|
Sus |
|
 |
auriga Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008 Mesaje: 2136
|
Trimis: 04 Mai 2010 14:21 Download mesaj |
|
|
|
Deci linkul meu era corect pana la urma. Oricum trebuie sa fie slab in ultimele sesiuni de observatii nu am observat un aflux mai mare de meteori decat de obicei, doar unul singur mai spectaculos sambata noaptea din directia Auriga -> Ursa Mare magnitudine cam -2,-3, a parcurs cam 25 grade, a tinut cam 2-a secunde. |
|
Sus |
|
 |
|