Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
Saturn_Capture_04_04_2011_22_52_28_C1.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236760
Numar de utilizatori inregistrati: 2884
Cel mai nou utilizator inregistrat: Stefan Protesi Sefter
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Oglinda murdara, prafuita....

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
bogdan.caseriu
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Aug 2009

MesajTrimis: 25 Apr 2010 19:21 Download mesaj
Titlul subiectului: Oglinda murdara, prafuita....
Raspunde cu citat (quote)

Salutare. M-am uitat zilele astea la oglinda de la Dobsonul meu si m-am ingrozit Very Happy. Praf cat casa si par de matza (ca deh, am matze). Si asta pt ca l-am uitat vreo saptamana in balcon cu tubul neacoperit. Cum as putea monta/demonta oglinda fara a creea probleme de colimare, si, cum se poate curata aceasta?

Telescopul e Skywatcher 254/1200 Dobson Classic.

Multumesc!
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 25 Apr 2010 20:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

Priveste problema astfel:ai telescop reflector,ai colimari de facut.Obisnuieste-te cu ele,una nu merge fara cealalta.
Pentru curatare,metoda mea,preluata de la Nicu Reinholz:pentru 24 de ore,bag oglinda cu ''botul'' in apa distilata,aflata de ieri la temperatura camerei.Scurgere/uscare in pozitie cvasi-verticala (zice-ai de niste pisici,ai grija),re-montare,apoi colimarea insotita de pomenirea intr-un vast si colorat vocabular a intregului panteon Smile .Mircea

Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Apr 2010 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Tocmai am demontat oglinda......are 6 suruburi pe lateralul tubului...poate par cretin, dar nu vad motive sa se decolimeze, ca nu am scos-o de pe suport...Intrebarea e, o pot baga cu tot cu suport in apa distilata?

Ms!
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 26 Apr 2010 22:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si daca tot veni vorba, aia secundara cum o pot curata?

Stima!
Sus
auriga
Membru
Membru

Data inscrierii: 22 Dec 2008

MesajTrimis: 27 Apr 2010 00:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

nu il demonta daca nu esti pregatit sa-l colimezi sau sa inveti sa-l colimezi. nu are rost sa cureti oglinzile, cateva fire de praf conteaza mult mai putin decat de exemplu conditiile atmosferice, aclimatizarea oglinzilor, o colimare buna, etc.

daca tot vrei sa le speli:
-scoate principala de pe barilet, la remontare ai grija sa nu strangi prea tare cele 6 clipsuri ce tin principala pe barilet.
-secundara o poti scoate cu tot cu spider sau doar cu suport (din surubul central). lucreaza la secundara cu tubul pe orizontala si cu manusi de cauciuc pt. a evita accidentele (de ex. surubul central are pe el un arc ce poti sa-l scapi usor pe principala).
dupa asta colimarea este obligatorie. daca te-ai abtinut sa cureti secundara si ai un cheshire poti termina treaba rapid regland doar principala. altfel va trebui sa centrezi secundara sub focuser, apoi sa-i reglezi inclinatia astfel incat sa vezi cele 6 clipsuri centrate.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 27 Apr 2010 01:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Bogdan, am o veste proasta pentru tine. Cam toata lumea care a lucrat serios cu un dobson sau un newton, si care isi deplaseaza telescopul de la o observatie la alta - adica nu au un loc in care telescopul ramane montat tot timpul - spune ca e necesara o colimare inaintea fiecarei sedinte de observatii. Sistemul constructiv al telescopului face acest lucru necesar. Si chiar si la un telescop fix, e necesara din cand in cand.

Evident, poti sa vezi si cu el decolimat, si, daca nu il folosesti la puteri mari, sau nu ai experienta, nici nu observi asta.

In ce priveste desfacerea, daca la oglinda primara nu sunt mari probleme, la cea secundara lucrurile se complica.

Oricum, daca nu ai uneltele necesare pentru colimare, atunci lasa-l murdar pana faci rost de instrumente - un ocular Cheshire, sau un laser colimator sau mai bine amandoua, si pana inveti cum se face colimarea.

Acum am vazut ca l-ai desfacut. Poti sa speli oglinda in celula ei. Pune-o dupa asta la loc si uita-te cu el. Daca esti foarte norocos, vei vedea la fel ca inainte. Daca nu, cumpara un Cheshire, si citeste manualul de utilizare. Acolo scrie ceva de colimare.

Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 27 Apr 2010 14:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Spalarea oglinzii inainte de a invata sa o colimezi nu duce la boala opticii "curate" ?

Praful si parul se poate sufla cu o para de cauciuc (nu cu gura). Iar o cantitate mica de praf pe oglinda nu afecteaza simtitor calitatile optice. Spalarea ar trebui sa fie ultima solutie, si la propriu si la figurat.
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2010 10:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Multumesc foarte mult pt. sfaturi!
Din fericire am gasit in manual o modalitate de colimare fara ocular sau laser Very Happy. SPer sa functioneze!

Stima!
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 29 Apr 2010 19:04 Download mesaj
Titlul subiectului: Exista spray-uri cu aer comprimat

Exista spray-uri cu aer comprimat. Am vazut ca folosesc elecronistii pentru suflarea prafului din circuitele electronice. Ai putea sa folosesti si asa ceva, pentru ca sunt prevazute cu o teava destul de lunga. Smile

Aici vei vedea pe viu, cum se foloseste un astfel de spray cu aer, la curatarea opticii Smile

IATA LINKUL : http://www.youtube.com/watch?v=h0W19ucjL5s

Numai bine !
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2010 19:18 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca era olea` de praf, suflam cu tot "sofletul" si uneltele din dotare. Dar atat timp cat am pe oglinda am pete de parca cineva a scuipat si s-a uscat ma indoiesc ca suflatul ajunge. Asa ca sa recurg la apa distilata si atentie mai mare pe viitor:D.

Multumesc inca o data!
Stima!
Sus
Teo
Membru
Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009

MesajTrimis: 29 Apr 2010 19:43 Download mesaj
Titlul subiectului:

Atunci, daca e necesara spalarea, dupa clatirea cu apa distilara, poti folosi acest gen de spray cu aer, sau sa suflii cu presiune ca sa indepartezi orice urma de apa, apoi se poate pune la uscat. Cel putin asa am vazut pe youtube. Pentru a evita stergerea opticii cu o carpa moale, dupa clatire, le sufla cu aer.
Sus
bogdan.caseriu
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Apr 2010 23:02 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu de ce nu as folosi feonul consoartei fara sa apas botonul de aer cald:D. Cred ca ar avea acelasi efect la un cost mai scazut!
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum