Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Emil Membru

Data inscrierii: 30 Aug 2007 Mesaje: 1271
|
Trimis: 15 Mar 2010 13:14 Download mesaj |
Titlul subiectului: IC 443 H-alfa |
|
|
|
Ahoi,
partea trista HDD crash, deci dark-uri nu am avut pentru corectie (darkurile de pe back-up sunt la -20°C deci nu se potrivesc), intreaga zi (ieri) am avut de luptat cu instalari, update-uri si alte asemenea "delicatese"....
La final macar pentru calmarea nervilor s-a facut cat de cat frumos asa ca am putut sa iau la rost un obiect.
Este vorba de IC 443 in Gemeni.
Expuneri:
15x600 sec
2x1800 sec.
Am incercat sa indepartez hot pixelii insa nu nu imi iasa pasenta asa cum doream (pierdere de informatie) asa ca las imaginea asa cum este.
Am sa refac imaginea atunci cand am sa am si setul de dark-uri....
Date tehnice
Montura: EQ-6 SkyScan Pro prin EQMOD
Foto: TS ED-APO 90/500 mm cu Nova CCD 1602E la -25°C, filtru H-alfa 7nm Baader
Ghidaj: Celestron 102SLT 102/660mm cu Atik 16IC
Achizitie si ghidaj: MaximDL
Procesare: DeepSkyStacker fara alte postprocesari.
Numai bine
Emil
Descriere: |
|
Marime fisier: |
826.59 kb |
Vizualizat: |
de 4535 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 15 Mar 2010 14:25 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Mmmdaaa ... merge Se putea si mai bine
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Data inscrierii: 24 Dec 2007 Mesaje: 1544
Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 15 Mar 2010 16:21 Download mesaj |
|
|
|
De la pixelii arsi ai acea ploaie de stele? Abia astept orectia cu dark sa vedem ce iasa.
Totusi am o nelamurire: Cei mai multi pixeli arsi o sa-i ai pentru cele 2 expuner de 1800sec. Plecand de la premisa ca nu ai rotit camera in focuser, de ce apar defazaje intre pixeli arsi? Distantele intre ei sunt simetrice.
Sa fie o problema la alinierea cadrelor?
De altfel poza este foarte frumoasa, cu multe detalii!
Succes la scaderea dark-urilor, sper sa rezolve problema
_________________ Marian Lucian ACHIM
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 15 Mar 2010 16:38 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
La inceput nici eu nu mi-am dat seama despre ce este vorba insa intre timp m-am prins de idee, este vorba de flexura.
Acum de cand am trecut cu telescoapele pe sistem piggy-back adica unul peste altul, efectul nu mai este atat de pronuntat ca atunci cand sistemul era de tip side-by-side. Acolo se putea masura foarte bine flexura chiar si ochiometric deci nu mai era necesar DSS pentru calcul.
Acum cred ca, in situatia de fata, flexura se produce mai ales din cauza focusorului montat in Celestron, trebuie sa vad cum il intepenesc pana la urma, poate fi miscat lateral cu mana si banuiesc ca de acolo imi apare acest efect.
Avantajul pe de alta parte este ca nu mai trebuie sa fac dithering (face montura singura fara sa vrea)
Pe de alta parte mai am o banuiala dar aceasta la nivel software, MaximDL la download-ul imaginii incarca procesorul la 100% insa aici am dat un delay intre imagini si (teoretic nu ar mai trebui sa apara aceasta problema deoarece delay-ul este astfel setat incat permite aducerea stelelei de ghidaj inapoi pe pozitia in care ar trebui sa se gasesca iar Atik-ul - camera de ghidaj - este setata pe high priority insa degeaba), insa nici nu am avut chef sa iau problema la puricat asa cum trebuie, pentru aia imi trebuie vreme ceva mai calda sa pot luat la rost pas cu pas problema, aici inca ninge.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 15 Mar 2010 19:07 Download mesaj |
|
|
|
Foarte frumos, ca de obicei!
Imi place ca nu lasi frigul sa-ti stea in cale! Eu am iesit acum cateva zile - o noapte perfecta, dar la -2 grade mi s-au descarcat ambele baterii, asa ca am curatat gheata de pe telescop/camera/laptop si am plecat ...
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 15 Mar 2010 19:14 Download mesaj |
|
|
|
Vlad,
crezi? Unghii nu mai am iar aseara s-au plans vecinii ca nu pot sa doarma de la galagia facute de oasele mele...
La -10°C dupa vreo 3 ore fac ca trenul de friggggggggggg......
Cu curentul nu am treaba ca ala e tot timpul, vine din spatele garajului ca am priza.
M-am uitat aseara la telescop, m-a umflat rasul, arata ca un pom de Craciun, sunt vreo 10-12 luminite verzi, rosii si portocalii iar acum colac peste pupaza una care palpaie in regin de 1/secunda (Seletekul).
Emil
|
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

Motto: In umblarea ta prin aceasta lume vei influenta direct sau indirect vietile a cel putin 10000 de oameni. Intrebarea pe care ar trebui sa ti-o pui e: "Cum ii voi influenta? Localitate: Targu Jiu
|
Trimis: 16 Mar 2010 11:29 Download mesaj |
|
|
|
Asa DA e muuuuult mai bine. Si vad ca erau multi hotpixel.
Care este explicatia de folosesti mai multe dark-uri decat light frame (cele de 1800 sec)? Te intreb pentru ca presupun ca scazi dark-ul din fiecare fisier raw inainte de stakare (light - dark).
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 16 Mar 2010 11:52 Download mesaj |
|
|
|
Salut,
numarul minim de dark-uri care trebuie folosit este in functie de tipul de sensor folosit, de dark noise contribution(la mine este setat la circa 0,5% si este invers proportional cu numarul de darkuri necesare) si de temperatura la care functioneaza.
Pentru acest lucru iti pot da o lista de numar minim de dark-uri in functie de temperatura la care opereaza (aceasta limita este valabila pentru un chip Kodak KAF 1602E).
600 sec, -60°C, numar darks 5
600 sec, -55°C, numar darks 5
600 sec, -50°C, numar darks 5
600 sec, -45°C, numar darks 6
600 sec, -40°C, numar darks 6
600 sec, -35°C, numar darks 6
600 sec, -30°C, numar darks 7
600 sec, -25°C numar darks 8
600 sec, -20°C, numar darks 9
600 sec, -15°C, numar darks 12
600 sec, -10°C, numar darks 16
600 sec, -5°C, numar darks 23
600 sec, 0°C, numar darks 32
600 sec, 5°C, numar darks 44
600 sec, 10°C, numar darks 57
600 sec, 15°C, numar darks 69
600 sec, 20°C, numar darks 79
600 sec, 25°C, numar darks 87
600 sec, 30°C, numar darks 92
Acest numar minim este necesar pentru obtinerea unui MASTER DARK de calitate.
Sub o anumita limita numarul de cadre necesare se modifica foarte lent, vezi plaja -60 -35°C.
Pot face aceasta lista si pentru alte tipuri de cipuri Kodak insa nu stiu daca cineva este interesat de acest lucru, iar de lucrat degeaba numai sa mai am un post acolo chiar nu imi surade ideea. Deci daca CHIAR aveti nevoie de aceasta lista anuntati-ma.
Numai bine
Emil
P.S. Nu va uitati lung la text la partea de -60°C, vedeti caracterisicile de racire ale camerelor Apogee si FLI printre altele.
|
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 16 Mar 2010 14:15 Download mesaj |
|
|
|
Mie-mi placea mai mult prima. Se vedeau stelele mici mai bine Astrofotografia asta e de groaza. Auzi ... 5 darkuri la -60°C. Deci nici in Siberia nu scapi de darkuri
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 16 Mar 2010 23:01 Download mesaj |
|
|
|
Si pixeli arsi au frumusetea lor daca sunt bine plasati
Ma gandesc cu groaza ca la vara o sa trag la cadre dark 5 ore pentru fiecare ora de light (asta daca nu montez un AC sau un refrigerator la NIKON-ul meu). Solutia ................ dark intern.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 17 Mar 2010 17:24 Download mesaj |
|
|
|
eu continui sa cred ca si inainte era f bine - ala nu e "zgomot" adevarat cand lucrezi la -25 de grade...Sa zica cei care folosesc Meade sau camere DSLR vara ce inseamna zgomot adevarat
Poate doar s-o fi centrat un pic mai mult.
Asteptam varianta bicolora
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 17 Mar 2010 19:44 Download mesaj |
|
|
|
Acela e un zgomot normal pe care orice chip CCD sau CMOS il imprima orcarei imagini, in care numarul lor este direct proportional cu timpul de expunere. Camere dedicate acstui gen de activitate tocmai de aceea au dispozitive de racire al CCD-ului, pentru reducerea lor. Poza initiala la scara 1/1 dezvaluie artefactele CCD-ului.
Emil, de curiozitate posteaza 2 fisiere dark (1800 sec): unul la temperatura minima pe care o poate asigura sistemul de racire si una la temperatura ambientului. Asta sa facem o comparatie intre cele 2 harti de pixeli.
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
Emil Membru

|
Trimis: 17 Mar 2010 20:01 Download mesaj |
|
|
|
OK
se rezolva dar aia sa vad, daca nu e vremea ok atunci le fac deseara, temp minima daca totul e in regula va fi pe la -33°C (aici daca si temp ambientala va tine cu mine). Pentru ambientala va fi probabil pe la -2, -5°C.
Eventual le pun eu pe undeva ca FITS-uri direct fara nici un fel de procesare, sau JPG la calitate maxima (cu toate ca pentru dark-uri, la evaluare, JPG-ul e o gluma). Deci pana la urma FITS, ideei unde le pot uploada? Fara graba ca inca nu le am.
Vlad te sugrum chiar si virtual, data viitoare imi tin pliscul (tastatura) in frau.
Numai bine
Emil
|
|
Sus |
|
 |
achy1978 Membru

|
Trimis: 17 Mar 2010 21:50 Download mesaj |
|
|
|
transfer.ro
Faci upload, bagi un destinatar (pe mine de exemplu) dupa care copiezi linkul si il postezi aici
SRCSTV - www.srcstv.ro
SARM - www.sarm.ro |
|
Sus |
|
 |
|