Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
jucombsu.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 236944
Numar de utilizatori inregistrati: 2887
Cel mai nou utilizator inregistrat: Tud_Golt
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Wide, cat mai wide, cel mai wide

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Oculare/Filtre

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 18 Ian 2010 20:52 Download mesaj
Titlul subiectului: Wide, cat mai wide, cel mai wide
Raspunde cu citat (quote)

Mai deunazi ma tenta un nagler...defapt ma tenta campul larg (82'). Il pusesem in cos dar cand sa dau click pe butonul de "Comanda", am vazut totalul si m-am razgandit. Laughing
Inca n-am trait senzatia de imersiune de care se "plange" lumea, toate ocularele pe care le am cred ca au 40-50'. Insa imi imaginez doua situatii:
- luna sa umple tot cadrul intr-un camp vizual de 80'-100'
- o luneta f5, ceva gen 80/400-100/500 cu un nagler 31mm sau un ethos 21mm, pentru dso, campuri largi.

Oare la ce este util un astfel de ocular? Dece ti-ai lua un nagler de 5mm-10mm? Care ar fi ratiunea, alta decat ca e trendi? Inteleg dece ai vrea un camp mare doar daca e combinat cu o focala mare pentru a avea in final un unghi cat mai mare, dar dece exista si oculare superwide cu focale mai mici? Pentru observatii planetare? Totusi se pare ca nu sunt facute in mod special pentru asta.

Ma bate gandul sa-mi iau unul, macar de curiozitate, insa nu reusesc sa vad cat este snobism si cat este investitie utila. A doua problema ar fi ce focala sa fie.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Ian 2010 22:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Probabil ca atunci cand te prinde flama cu ultrawide nu mai poti suporta campuri de 50 Cool , asa ca pt cei ahtiati nenea Nagler a facut toata gama de focale.

www.cloudynights.com
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2010 22:40 Download mesaj
Titlul subiectului:

neox a scris:
Probabil ca atunci cand te prinde flama cu ultrawide nu mai poti suporta campuri de 50 Cool
Initial binoclul mi se parea WOW, dupa ce am luat un SWA de vreo 58' de grade mi se pare banal ba chiar restrictiv.

neox a scris:
... asa ca pt cei ahtiati nenea Nagler a facut toata gama de focale.
Problema e ca le-a facut si scumpe.

Revenind, totusi nu poti cumpara toate naglerele si ethosurile doar de dragul colectiei. Cum judeci ce focala sa iei in ideea ca nu prea iti poti permite decat 1...maxim 2 astfel de oculare.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

valy a scris:
Problema e ca le-a facut si scumpe.
Revenind, totusi nu poti cumpara toate naglerele si ethosurile doar de dragul colectiei. Cum judeci ce focala sa iei in ideea ca nu prea iti poti permite decat 1...maxim 2 astfel de oculare.

Ar mai fi o alternativa la Naglerele cu focala medie/mica, anume Meade 4000 Ultrawide de 14-8,8-6.7 si 4,8 parca, japoneze, care se bat cu Naglerul la musteata. Iar ca pret sunt convenabile. Problema e ca sunt greu de gasit dar daca prinzi unul sunt ca aurul. Chiar imi facea cu ochiul un Ultrawide de 14mm zilele astea de pe eBay, nou nout in amabalaj, dar mi-e inima grea ca vanzatorul nu vrea sa livreze in Europa.
Cat despre pretul la Nagler...deh..tai televizorul LCD de-un metru diagonala de pe lista, si golesti cardul de credit pe oculare Wink

Din pucnct de vedere al focalei, cred ca primeaza telescopul care il. Dar oricum cred ca in timp tot ajungi sa faci colectie cu toata gama de oculare, oricare ar fi categoria. Te impinge ceva de la spate, te mananca palmele si ochii sa intregesti septelul Laughing . Chair daca e scump daca scapi la un ocular bun, e loc si pentru urmatorul Cool

www.cloudynights.com
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

cred că depinde pe ce instrumente vrei să le folosești ca să poți profita la maxim de acele instrumente.
piston AZ mount (R), Vixen GP, minidob
Sus
Stanescu Octavian
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cel mai impresionant pt mine e cel de 26mm cu 82grade /700grame de 31mm nu am.
asta pus pe orice instrument da aripi de necrezut . si pe un refractor prost si pe un newton f/4 si pe cassegrain .
Pt deep sky e aur fara el instrumentele sunt un nimic. asta dupa ce te obisnuiesti cu el .
daca mai pui si filtre 2" uhc si OIII la apretura mare esti in cosmos Wink
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:23 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu cum fac altii dar eu atunci cand imi cumpar oculare "wide" ma gandesc in primul rand la campul real, in grade, pe care il voi obtine cu acel ocular pe un anume instrument. Campul aparent al ocularului ma intereseaza doar in masura in care imi e de folos pentru a obtine campul real dorit.

Bineinteles, un camp larg si bine corectat e de dorit dar la puteri mici anumite aberatii optice nu sunt atat de deranjante (de ex. coma si astigmatismul se vad al naibii de greu la 25-30x, la un instrument f/6 si peste, si asta doar daca le cauti cu tot dinadinsul).

Atunci cand ies la cumparaturi pentru oculare de putere mare, utile la observatii planetare, la stele duble, roiuri globulare etc., e clar ce vreau: un ocular cu cat mai putine distorsiuni ale campului (in cazul meu si pentru buzunarul meu un astfel de ocular este unul orthoscopic).

In alta ordine de idei, eu unul as da cateva sute de euro pe un ocular "high end" daca si telescopul/luneta intra in aceeasi categorie - altfel e ca si cum ai pune ferestre cu vitralii din sticla de Murano la o coliba din Somalia.

Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 18 Ian 2010 23:52 Download mesaj
Titlul subiectului:

Trebuie sa incerci tu cu ochii tai un nagler ca sa iti dai seama daca iti place sau nu, te simti confortabil sau nu. Nu tuturor le plac 82 grade sau mai mult. S-ar putea sa ai surpriza ca nu e confortabil pentru ochiul tau datorita reliefului ocular care e mai mic la ocularele de 82 grade sau campului prea larg. Cele mai confortabile oculare pentru ochiul uman sunt cele de 70 grade, nu se poate cuprinde confortabil cu privirea mai mult de 70 grade. De aceea inca sunt la mare cautare unele designuri de oculare de 68-70 grade (Hyperion, Pentax, Panoptic), chiar daca exista naglere si ethos-uri.

Exista in prezent alternative serioase la naglere, testate: Axiom LX de la Celestron, unele UWA de la Meade. Plus o serie intreaga ce abia isi face aparitia de oculare chinezesti de 82 grade (ramane de vazut cat de bune, dar ma cam indoiesc ca se vor apropia de naglere) ce incep sa se regaseasca pe piata sub o multime de nume/branduri.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 19 Ian 2010 00:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Un nagler pana in 16mm costa intre 130$ si 200$ SH. Deci nu sunt asa de scumpe.
Numai bine!
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 19 Ian 2010 00:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

Acum cateva saptamani era reducere la ocularele de la Celestron. S-ar putea inca sa mai fie. Iti poti lua un Axiom LX pana in 800 lei (cel de 31mm) + transport. Daca vrei sa iti iei un ocular cu camp mare, ai grija ca si relieful ocular sa fie acceptabil, altfel o parte din camp va fi degeaba.
Referitor la intrebarea ta, de ce se fac oculare de 5-10mm cu camp mare: Naglerul meu de 7mm da o marire de 92x la telescopul mic, ce mi se pare foarte buna pentru observatii deep-sky. Iar la telescoape cu focala mare, trebuie sa fie utile pentru planete. La asa mariri, chiar si 82 de grade par putine.

Ultima modificare efectuata de catre Forever_Man la 19 Ian 2010 11:29, modificat de 1 data in total
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 19 Ian 2010 09:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

O alternativa de ocular cu camp de 82° este si UWAN de la William Optics. Toata lumea zice de bine de ele si ca la anumite aspecte chiar depasesc Naglerele. Lucrul asta n-ar fi de mirare daca ne gandim ca si ocularele Tele Vue sunt facute in Taiwan (daca platesi pretul corect, chinezul face treaba). Dezavantajul la UWAN e ca vin in putine focale si ca, la fel ca marea majoritate a ocularelor wide sau super wide, relieful ocular e destul de mic (10-12mm). Pretul e undeva intre 2/3 si 3/4 dintr-un Nagler. Pe mine nu m-au tentat din cauza ca am astigmatism si nu merge adaptat Dioptrx.
Eu am preferat sa iau niste oculare bune la focalele cele mai folosite de mine si am preferat sa pastrez oculare "bunicele" la focalele utilizate mai rar. Astfel poti scapa cu 1-2 Naglere (sau Axiom sau UWAN sau Meade UWA sau etc.) fara sa te manance in portofel sa iei tot setul. Plus ca un ocular de 82° sau mai mult poate inlocui in anumite situatii 2-3 oculare cu camp mai mic.
Mai am ceva de adaugat: daca stiti sigur ca nu puteti strange bani de un ocular cu camp de 82 sau 100°, nu va uitati prin vreo unul. Dupa aia nu mai aveti scapare Laughing .
Sus
valy
Membru
Membru

MesajTrimis: 19 Ian 2010 12:26 Download mesaj
Titlul subiectului:

Deocamdata am facut un pas intermediar: hyperion de 17 mm cu camp de 68'. Nu e 82 sau 100 dar e mai mult de 50. L-am luat pentru faptul ca pot monta camerele foto pentru proiectie cu adaptoarele special facute deci scopul principal nu a fost campul sau alte aspecte specifice astronomiei vizuale. Sunt si eu curios cum o sa suport tranzitia. Dar am o vaga banuiala: nu cred ca o sa ma deranjeze campul. Intr-adevar, reliefului e destul de mare la hyperioane ceea ce nu se poate spune despre naglere sau mai mult despre ethosuri.
Si revenind la naglere, nici noi nu sunt scumpe..adica la 250 de E inseamna cam 10 mil la cursul de acum...iar daca revine cursul la 3.1 ca acum 2 ani...deja sunt gratis. Fata de 5 mil cat ar fi un hyperion ar insema 2 hyperioane=1 nagler. Cand zic ca nu e scump ma refer daca ti-ai lua unul si nu toata colectie. Ethosurile insa sunt 5-600E ceea ce e o problema chiar si pentru unul singur. Stiu ca te poti autosugestiona ca daca iei unul cu 20' mai mult decat altele mai mici este ca si cum ai subtituti doua stfel de oculare mai "inguste", dar mergand pe logica asta rezulta ca cele mai eficiente ar fi ethosurile.
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 19 Ian 2010 14:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu daca e chiar autosugestie cu inlocuirea mai multor oculare, campul de 100° e totusi mai mare cu aprox. 50% decat cel de 82° si de vreo doua ori si ceva decat cel de 68°.
Hyperioanele sunt ok pentru purtatorii de ochelari pentru ca au relief ocular de 20mm. Naglerele 5 si 6 cu focale sub 20mm au relief ocular intre 10 si 12mm, iar Ethos-urile au toate 15mm.
Un avantaj la Hyperioane din punctul meu de vedere este faptul ca se poate monta Dioptrx la ele fara probleme pentru cei cu astigmatism si astfel poti sa observi fara ochelari.
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Oculare/Filtre

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum