Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
C_2017_V2_Johnson_copy_-_Copy.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234866
Numar de utilizatori inregistrati: 2853
Cel mai nou utilizator inregistrat: Bandy Gsxr1k
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Pise din fibra de carbon, fibra de sticla, etc. home made

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
valy
Membru
Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005

MesajTrimis: 28 Iun 2010 13:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Pise din fibra de carbon, fibra de sticla, etc. home made
Raspunde cu citat (quote)

Se pot face piese din astfel de materiale gen fibra de carbon/sticla? Deunazi am vazut pe discovery cum un nene (de la nus'ce echipa de F1) punea un strat de carpa, unul de lipici, inca unul de carpa si tot asa, modela "chestia" astfel obtinuta conform formei dorite, o baga intr-un sac de plastic, o vida sa elimine bulele de aer si sa se lipeasca toate cum trebuie si gata. Nu mai tin minte daca le baga la cuptor dar parca nu.
Ma intreb: nu se poate face asta in regim amator? Ar fi super simplu de creat diverse figurine: tuburi, placi/discuri, bare, etc. Avantajul e ca le poti modela forma, sunt rezistente, usoare, nu variaza cu temperatura si probabil nu necesita atata alergatura dupa tabla de aluminiu/inox, bare si corniere si alte asemena. Defapt problema nu este atat daca se poate face cat de unde gasim materiale pentru asa ceva?
Sus
nobody
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2010

Motto: Never ever give up !

MesajTrimis: 28 Iun 2010 14:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pai asta e "fibra de sticla": "carpa"- o tesatura de fibre de sticla (sau de carbon daca ai nevoie) peste care se pune "lipici" - rasina poliesterica + intaritor. Chiturile auto sunt exact acelasi lucru. Sunt mai multe variante. mai moi, mai elastice, mai dure. Depinde de aplicatie. Tesatura de fibre si rasina o gasesti la Praktiker, in magazine auto ori cu materiale de constructii (se foloseste si la imbinarea placilor de gips-carton).

De lucrat cu ele nu este chiar asa simplu dar te inveti. Este vascos, foarte lipicios si trebuie sa te misti rapid si precis inainte sa inceapa procesul de intarire.

Chestia cu vidul nu este absolut necesara daca torni sau aplici corect. Nu se baga in nici un cuptor deoarece este o reactie in lant intre rasina si intaritor. Nici nu se usuca, deci nu are nevoie sa fie aerisit.

Oricum nu se compara cu metalul si nu poate inlocui orice-i metalic. Rasina relativ rigida tinde sa se fisureze la impact si nu are rezistenta apreciabila decat la alungire de-a lungul fibrelor. De aceea aranjarea fibrelor e o stiinta si nu se face la intamplare.
Sus
mak
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009

MesajTrimis: 28 Iun 2010 14:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fibra de carbon + rasina poliesterica = strici orzul pe gaste.
Tehnologia de fabricatie difera in functie de proprietatile ce se doresc a fi obtinute de la material. Se pot folosi diferite tipuri de fibre si diferite tipuri de rasini, termoplastice sau termodurificabile, fiecare cu particularitatile ei.
Nenea din F1 folosea proape sigur preimpregnate pe care le baga apoi la autoclava (presiune + temperatura). Noi astia pamantenii care nu avem autoclave, ne descurcam si numai cu vid si fara preimpregnate.

Vezi ca aici, mai pe la mijlocul paginii, ai o explicatie foarte succinta: http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.ph...mp;start=0
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Iun 2010 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Fibra de carbon am pomenit-o doar ca e in trend ... nu atat pentru necesitati cat pentru aspect si snobism.

Mak, cred ca esti in mai masura sa continui discutia, chiar daca se rediscuta aceeasi discutie si ar fi si asta un bun articol pentru wiki. Wink

Apropos, vad ca ai folosit epoxy si nu cred ca ai precizat de unde ai facut rost. Eu n-am vazut prin Romania. Adevarul e ca nici n-am cautat. Embarassed
Cred ca ar fi util pentru cei interesati. Pentru mine doar curiozitate.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 28 Iun 2010 15:45 Download mesaj
Titlul subiectului:

Se poate folosi carbon si nu pentru ca e la moda, depinde ce inseamna asta ca si costuri. Eu am zis de faza cu gastele din cauza ca rasinile poliesterice au proprietati mecanice mult mai slabe decat cele epoxy si atunci, automat, si materialul obtinut impreuna cu carbonul va avea proprietati mult mai slabe, mai ales daca raportul volumic de fibre in compozit e mic (lucru intalnit la aplicarile umede fara consolidare cu vid, eventual si cu tesatura cu gramaj mic sau CSM).

La noi, am vazut rasina epoxy la Polydis si pe la Policolor. Atentie insa ca exista epoxy si epoxy. E de preferat sa se foloseasca o formula de epoxy gandita pentru impregnat fibre si nu pentru parchet sau altceva.
Eu am mai cumparat de la R&G din Germania si de la o firma din Franta.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 28 Iun 2010 22:32 Download mesaj
Titlul subiectului:

Intrebare:lucrul cu materiale compozite pe baza de fibra de carbon,prelucrarea mecanica,slefuirea, nu este periculoasa pentru sanatate?Parca asa am retinut dintr-un articol,sau o fi se...cum ii zice...selinitatea Smile Mircea
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2010 08:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Slefuirea si contactul pielii cu epoxy sau mai ales cu intaritorii pot crea probleme de sanatate, dar asta numai daca vrei sa te auto-flagelezi Laughing .
La slefuirea compozitelor trebuie protejate caile respiratorii. Rasinile pot produce alergii. Partea cea mai interesanta e cu Bysphenol-A care se gaseste in compozitia unor intaritori. Substanta asta pacaleste corpul ca a secretat destui hormoni (mai ales sexuali) si ca nu trebuie sa mai secrete, asa ca pot aparea probleme de reproducere.
Astea fiind zise, daca se protejeaza caile respiratorii, se poarta manusi de latex sau nitril si se evita contactul cu pielea, n-ar trebui sa fie probleme. De baut ce e prin flacoane nu mai zic, ca e clara treaba Laughing .
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2010 10:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Si fibra de sticla poate fi periculoasa unde se rupe sau se taie.

Apropos, mak, cu fibre de kevlar ai lucrat ?
Nu de alta, dar am vazut mult kevlar ce se arunca, practic, la gunoi.
Manunchiuri de lungimi de 1-2 m chiar si mai lungi.
Fibrele sunt moi la indoire si comprimare dar foarte rezistente la intdindere.
Sus
mak
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2010 11:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Foarte putin. Nu imi place pentru ca se taie foarte greu (pentru o taietura "curata" e nevoie de foarfeci speciali pentru kevlar), iar aspectul piesei finite (daca asta intereseaza) e nasol, un galben foarte urat (din fericire, se si poate colora fibra). Sta prost la compresiune. Nu ii place UV si e si higroscopic. Ar mai fi si altele, dar nu mai intru in detalii.
Pana acum n-am avut nevoie neaparata de proprietatile lui. Exceleaza la rezistenta la abraziune si este folosit in special atunci cand e foarte important ca piesa sa ramana intr-o singura bucata dupa impact. Compozitul rezultat (doar cu kevlar) e si usor pentru ca densitatea lui este mai mica decat cea a sticlei sau carbonului.

Toate fibrele sunt moi si se indoaie in starea de fibra pura. Rolul rasinei dintr-un compozit este, printre altele, sa le tina "gramada" si sa transmita eforturile de la un strat de fibre la altul.
Sus
nobody
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Iun 2010 14:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

In cazul in care intereseaza pe cineva, o sursa gratis (sau, ma rog, o bere) in Romania de fibre de kevlar se afla la instalatorii de fibra optica aeriana. Am vazut saci intregi de fibra aruncate, de la capete ori de la segmentele prea scurte pentru a fi folositoare. Ori colacii de rezerva taiati de hotii de cabluri care le abandoneaza dupa ce observa ca nu contin cupru. Ultima categorie s-a mai rarit dupa ce s-au specializat in a deosebi cablurile. Dar tot timpul apar ucenici noi. Laughing
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum