Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Teo Membru

Data inscrierii: 23 Aug 2009 Mesaje: 2593
|
Trimis: 24 Sep 2009 13:04 Download mesaj |
Titlul subiectului: Lunete (refractoare) construite acasa |
|
|
|
Buna ziua. Mi-am achizitionat acum doua zile un obiectiv acromat (dublet air spaced ) de 80 mm diametru si 100 mm diametrul monturii. Doresc sa construiesc in paralel cu oglinda de 230 mm la care lucrez, si o luneta ( refractor ) mai mult pentru observatii planetare, Luna. Oricum, la un F/D= 11 si la diametrul de 80 mm, practic o voi putea folosi la aproape orice fel de observatie. Sper sa pot ajunge la grosismente macar de 100-120x. Nu imi place sa fortez prea mult puterea de marire, pentru a avea destula luminozitate si claritate a imaginii ( chiar daca teoretic la 80 mm se poate mari la 160 X ).
Va prezint luneta mea in constructie si va voi prezenta si noi episoade pe masura ce constructia avanseaza.
Va invit sa postam la acest topic constructii de REFRACTOARE facute acasa, de catre noi, astronomii amatori.
Iata si linkul : http://www.trilulilu.ro/astronom/82ba20e972f4ed
Ultima modificare efectuata de catre Teo la 24 Sep 2009 13:51, modificat de 1 data in total |
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 24 Sep 2009 13:41 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Si noi asteptam Teo sa treci la umatorul episod. Chiar is foarte curios cum decurge operatiunea. Bafta si numai bine. Gabriel
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Sep 2009 13:48 Download mesaj |
Titlul subiectului: Multumesc mult ! |
|
|
|
Multumesc mult ! Prezint aici si doua fotografii ale lunetei in constructie.
|
|
Sus |
|
 |
M.Gabriel Membru

Data inscrierii: 24 Aug 2009 Mesaje: 292
Motto: Omul cu adevarat bun este doar cel care ar fi putut fi rau si n-a fost. (Nicolae Iorga) Localitate: Petrila
|
Trimis: 24 Sep 2009 14:26 Download mesaj |
|
|
|
ce ocular o sa folosesti?
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Sep 2009 18:13 Download mesaj |
Titlul subiectului: Voi folosi 2 oculare |
|
|
|
Voi folosi 2 oculare : Unul " SUPER " (asa scrie pe el ) cu focala de 10 mm si altul "Kellner" cu focala 6 mm. Pentru puteri mai mici trebuie sa imi achizitionez unul cu focala de 15 mm. Atasez si o fotografie cu ele.
La focala de 900 mm, cat are obiectivul voi obtine grosismente de 90 X respectiv 150 X.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Sep 2009 18:22 Download mesaj |
Titlul subiectului: Inele de diafragmare |
|
|
|
O intrebare : Stie cineva sa imi spuna unde trebuie sa asez acele inele de diafragmare si la ce distanta de obiectiv ? Ce diametru sa aiba pe interior acele inele daca lentila obiectiv are 80 mm diametru si focala de 900 mm ?
Sunt necesare aceste diafragmari din loc in loc ?
Acum matuiesc tubul prin interior cu smirghel fin pentru a desfiinta reflexiile suparatoare.
Va rog, daca stie cineva cu experienta in domeniu, sa imi raspunda si mie.
Va multumesc !
|
|
Sus |
|
 |
costelus Membru

Data inscrierii: 16 Dec 2008 Mesaje: 51
|
Trimis: 24 Sep 2009 19:23 Download mesaj |
Titlul subiectului: Salut |
|
|
|
Spune-mi si mie te rog unde ai gasit tubul ca si eu sant in cautare de el tot pt o lunetica de 80 mm si cum o sa inbini tubul cu obiectivul de 80mm.Stima .
|
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 24 Sep 2009 19:34 Download mesaj |
|
|
|
Teo, diafragmarea e cea mai eficienta metoda de a elimina reflexiile parazite de pe tub (pe langa vopsirea negru mat) deci contrast maxim. Uite mai jos in poza principiul de aseare a diafragmelor in functie de diametrul si lungimea tubulu.
Descriere: |
|
Marime fisier: |
105.89 kb |
Vizualizat: |
de 10290 ori |

|
_________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Valentin Membru

Data inscrierii: 11 Iul 2006 Mesaje: 85
|
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 24 Sep 2009 22:00 Download mesaj |
|
|
|
Este foarte bine ce faci tu ,arati prin filmulete ce si cum cred ca esti singurul de pe aici nu sa mai deranjat altcineva si vb de pers cu experienta .Daca acele persoane ar posta si ei asa ceva altfel ar sta astronomia practica pe aici pe forum asa ca eu zic ca ar fi mai bine sa nu mai fiti inhibati de principii naziste si sa ne aratati live cum se face una si alta ,nu de alta omul ar invata si singur dar cu ce riscuri ''sparge blanck-ul il zgarie nu pune abraziv cat trebuie ,nu face miscarile corecte si pana se invata pierde timp si bani''
_________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Sep 2009 23:42 Download mesaj |
Titlul subiectului: Multumesc de aprecieri, Marius 78 |
|
|
|
Multumesc de aprecieri, Marius 78.
Voi posta in continuare filmulete cu ceea ce realizez (dupa priceperea mea)
Multumesc de asemenea lui Neox si Valentin pentru schemele prezentate.
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 24 Sep 2009 23:52 Download mesaj |
|
|
|
Raspuns pentru Costelus : Teava de plastic am gasit-o la un magazin mic din Bucuresti in zona Ferentari. In Dristor unde locuiesc eu, nu se gaseste asa ceva si am luat toate magazinele la rand (Brico...Praktiker...) dar nu gaseam teava de 91 mm. Pana la urma am gasit una perfecta acolo. Acum depinde cum vrei sa adaptezi lentilele la montura. Eu am avut si montura care necesita o teava cu diam. 91mm. Cauta si tu pe la magazinele de bricolaj. In general sunt bune tevile de plastic pentru canalizare ( diametre mai mici, evident ).
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 25 Sep 2009 21:08 Download mesaj |
|
|
|
poți urmări și topicul meu, construiesc un refractor asemănător!
|
|
Sus |
|
 |
Teo Membru

|
Trimis: 26 Sep 2009 14:50 Download mesaj |
Titlul subiectului: Daca trimiteti si linkul o sa-l urmaresc cu placere. |
|
|
|
Daca trimiteti si linkul o sa-l urmaresc cu placere.
|
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9733
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
|
Sus |
|