Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
20.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234017
Numar de utilizatori inregistrati: 2834
Cel mai nou utilizator inregistrat: Despinarom
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 627 la data de Lun Oct 21, 2024
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Primii pasi in astrofoto

Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

AstroFoto - avansati

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
Roman Emil
Membru
Membru

Data inscrierii: 19 Feb 2009

MesajTrimis: 28 Sep 2009 23:50 Download mesaj
Titlul subiectului: Primii pasi in astrofoto
Raspunde cu citat (quote)

Salut,
Dupa multe incercari si batai de cap cu reglajele softului am reusit sa captez si eu primele imagini prin camera ccd neximage. Doresc sa precizez ca sunt incepator absolut in astrofoto, asa ca daca se poate, orice sfat e binevenit. Echipamentul folosit e urmatorul:
Dobson 8" skywatcher
Camera CCD Celestron Neximage
softul de captare: AmCap
Soft de procesare Registrax
Am captat mai multe filmulete cu luna si jupiter, iar aceste poze sunt cele care au iesit cel mai bine. Observatiile le fac din oras deocamdata, insa intentionez sa ies cu prima ocazie sub un cer cat mai lipsit de poluare luminoasa.
Principala mea nemultumire e legata de claritatea imaginii in cazul pozei cu luna si aici as vrea sa va intreb, oare cu un filtru Contrast Booster as observa o diferenta semnificativa, sau problema o fi ca nu prea ma pricep inca sa lucrez cu registrax?
Prima poza cu jupiter (jupiter 2) e facuta ieri, insa cred ca am umblat mult prea mult la filtrele din registrax. In a 2-a poza cu jupiter (facuta azi) am incercat sa fiu mai subtil Very Happy
si o ultima intrebare: Ce ar trebui sa fac ca sa obtin detalii mai fine in cazul lui jupiter, ma refer aici in special la niste benzi mai bine definite.
oricum iata ce a iesit:

luna.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  48.68 kb
 Vizualizat:  de 3710 ori

luna.jpg

Jupiter.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  7.42 kb

Jupiter.jpg

jupiter 2.jpg
 Descriere:
 Marime fisier:  33.83 kb

jupiter 2.jpg

Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 29 Sep 2009 00:20 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu stiu unde exact ai facut fotografiile, dar nu sunt foarte rele, ba chiar as putea spune, ca pt bodson sunt bune. Contrast bun , rezolutie cam mica, dar e de inteles la un telescop neghidat.

pentru amanunte, asteapta-i pe initiati. Sau cauta sfaturi pe siteurile astrofotogrfilor consacrati.

Ultima modificare efectuata de catre dragos.n la 29 Sep 2009 17:43, modificat de 1 data in total
Sus
hans602
Membru
Membru

Data inscrierii: 27 Dec 2006

MesajTrimis: 29 Sep 2009 07:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Emil in primul rind focusul trebuie sa fie exact,cauta
dupa Bathinov mask cu care poti sa focusezi exact.
Al doilea seeingul trebuie sa fie bun ca sa obtii detalii,
ce nu este dat in fiecare noapte.
Nu cunosc aceasta camera dar important este sa nu supra-
expui si pe cat posíbil timpi de expunere cat mai scurt.

Clear sky Hans
Sus
Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 29 Sep 2009 09:35 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cate imagini ai captat pentru fiecare poza?

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
Roman Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 29 Sep 2009 15:29 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
Multumesc pentru raspunsuri si sfaturi. Am sa incerc si cu Bathinov mask hans, acum ma documentez putin despre asta. La focusare e putin mai nasol deocamdata pentru ca tot trebuie sa misc dob-ul dupa care am ~10 secunde pentru focusat si umblat pe la setari si iar trebuie sa misc telescopul s.a.m.d.
Blakut, am facut un singur filmulet de 30 sec, cred ca are ~700 frame-uri.
Si as mai avea o nelamurire, am observat ca vizual telescopul este mai mult decat perfect pentru mine, imi reda imagini foarte clare cu jupiter la orice marire am incercat pana acum. Oare s-ar putea sub anumite conditii si cu anumite filtre de crestere a contrastului sa pot observa prin ccd la fel de bine ca si vizual? daca da atunci de ce as mai avea nevoie?
mersi si o zi faina,
Emil Roman
Sus
cluci
Membru
Membru

Data inscrierii: 14 Oct 2005

MesajTrimis: 30 Sep 2009 10:50 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut

Si eu am un neximage de aproape un an.. si pot zice ca sunt cat de cat multumit.
Eu folosesc un SCT de 6" pe montura AltAz motorizata (un Celestron Nexstar SE mai exact) Ceva poze mai reusite am aici: http://picasaweb.google.com/lucian.curelaru/Astrophoto#

Eu nu m-as gandi asa mult la filtrul ala.. cel putin pana nu sunt rezolvate alte "detalii" (care pot imbunatatii considerabil rezultatele) cum ar fi
- Colimarea e foarte importanta - ca sa scoti tot ce poti din echipamentul tau (mai ales cand e vorba de claritatea imaginilor) colimarea tb sa fie cat mai buna
- E important sa faci pozele cand obiectul tinta e cat mai sus posibil. Seeingul e considerabil mai bun..
- Focusarea tb sa fie cat mai buna
- instrumentul trebuie sa fie bine racit.. altfel turbulenta instrumentala iti poate strica o noapte cu seeing excelent
- seeingul e esential.. dar asta nu depinde de tine.. poti doar alege noptile mai bune
- atentie la FPS-ul folosit. La fel ca si webcamurile camera neximage face compresie cu pierdere. Cu cat folosesti un FPS mai mare compresia e mai mare lucru care iti cam blureaza imaginea. Eu folosesc 5fps - 10fps rareori 15fps. Intr-adevar asta limiteaza numarul de cadre dar...
- cand seeingul nu e perfect e bine sa nu folosesti shutter speed de 1/5 chiar daca esti la 5fps. la 1/10 sau mai scurt sansa e mai mare sa surprinzi un moment de calm atmosferic
- Ai grija la folosirea gain-ului.. o parte din efectele negative pe care le induce (zgomot) sunt rezolvate de registax la procesare.. dar e bine sa nu exagerezi.. dupa parerea mea nu ar tb sa depasesti 70-80%.. bineinteles de preferat sa-l setezi cat mai jos insa fara sa subexpui
- In multe cazuri la planete e important ca un avi sa nu depaseasca un anumit timp pentru ca rotatia planetei iti va blura imaginile la stacking
(Valorile sunt usor discutabile.. am vazut mai multe variante in medie sunt cam asa: jupiter 2 min , saturn 4 min etc) Pe de alta parte e bine sa ai cat mai multe frame-uri posibile....
- Procesarea e si ea importanta.. din acelasi avi poti scoate si imagini mai bune si mai proaste

Cam astea ar fi cateva sfaturi care mi-au trecut prin minte acum.. (de unele probleme m-am lovit si eu , pe altele le-am citit).. a apropo... o carte destul de buna pe tema asta e urmatoarea : http://www.amazon.com/Planetary-Webcam-Pat...1846281970 (daca vrei o am in format electronic - da-mi un PM sau daca vrei mai povestim pe YM )

Inca doua precizari
- Dupa parerea mea pentru foto planetara nu e neaparat necesar sa iesi din oras.. avantajul s-ar putea sa nu fie atat de mare pe cat crezi in cazul asta. Un lucru important de care ar tb sa tii cont relativ la poluarea luminoasa este poluarea directa... (adica sa nu bata lumina direct in tubul telescopului) Eu folosesc un parasolar manufacturat de mine si in general pozez de acasa din balcon (in cazul meu ideea e ca iesirile in afara sigur vor fi mai rare.. iar sansa sa prind si un seeing bun e mult mai mica.. de aia pozez si de acasa cat mai mult posibil)
- Ai putea obtine mai multe detalii daca ai folosi un barlow (eu am o focala de 1500mm si amplific cu barlowuri cam intre 2.5x si 4x )... dar asta o sa-ti dea batai mari de cap daca nu ai motorizare

Luci

http://www.astroclubul.org/brasov/luci/
Sus
Roman Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2009 11:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare cluci,
In primul rand mersi foarte mult pentru toate informatiile. Tot ce mi-ai scris imi va fi de mare folos, deoarece exact aceste lucruri nu le stiam inca.
Cand am facut filmuletul cu luna, intr-adevar aceasta era desul de jos la orizont si probabil ca nici seeing-ul nu a fost cel mai grozav. Imi pare rau ca aseara nu am reusit sa-mi fac mai mult timp de observatii si sa trag si niste filmulete deoarece cred ca a fost un seeing excelent. Spun asta pentru ca am si un ocular de 3.2 mm pe care acum il folosesc foarte rar, fiindca imi duce puterea de marire a telescopului cam la limita superioara si nu pot focusa imaginea bine, insa aseara am putut vedea foarte clar si cu acesta (e o metoda buna de a "analiza" seeing-ul?).

De obicei instrumentul il las la racit, cam 30-40 minute inainte sa ies la observatii. Ar trebui sa-l las mai mult? oglinda e din pyrex.

Cu FPS-ul insa e putin mai tricky. Am vrut sa cobor FPS cand am facut filmuletele in cauza insa cum coboram sub 30 FPS, cum obiectul incadrat in campul neximage incepea sa cadreze. Problema mea in acest caz este ca nu mai pot mentine obiectul respectiv in campul vizual, deoarece nu-l mai vad cum iese incet din campul vizual si doar dispare dupa un timp.

Mersi frumos inca o data si daca se poate mi-ar prinde foarte bine si cartea respectiva in format electronic.
O sa incerc si sper ca maine sa pot reveni cu niste poze mai reusite.
O zi faina,
Emil Roman
Sus
cluci
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2009 12:13 Download mesaj
Titlul subiectului:

Seeingul il poti "masura" asa.. iei un ocular care sa iti dea o putere de minim 1.5 * D (unde D este diametrul obiectivului in mm) In cazul tau D=200 deci 1.5*200 = 300x. Te uiti la o stea de stralucire medie de preferat si vezi cum arata figura airy. Uita-te aici cam ce ar trebui sa vezi si cum echivalezi cu seeingul (dupa scala pickering ) : http://uk.geocities.com/dpeach_78/pickering.htm

Si aici insa e important ca telescopul sa fie bine colimat (Faptul ca nu poti focusa bine poate sa insemne si o colimare imperfecta..in general efectele sunt mai transante la puteri mari) Pentru rezultate optime ar cam trebui sa verifici/ajustezi colimarea fina inainte de fiecare sesiune foto (vezi putin si aici : http://www.astrosurf.com/legault/collim.html ).

Timpul de racire depinde si de diferenta de temperatura dintre interor si exterior (cu cat e mai mare timpul e mai lung).. dar si de designul telescopului. Daca ai tub se raceste mai greu.. daca e truss mai repede.. Daca ai coolere ajuta... Jumate de ora e bine.. dar pentru siguranta si daca nu iti e greu lasa-l cat mai mult.. cum ziceam insa timpul de racire depinde de multi factori. Nu stiu sa iti zic o regula de calcul pentru dobsonuri.. dar cred gasesti pe net.

Nu sunt sigur ca inteleg cu FPS-ul.. Ce intelegi cand spui ca obiectul "cadreaza". Ca iti iese repde din camp asta stiu.. chip-ul camerei e f mic.. si ca o regula simpla (aproximativa) de calcul e ca e cam acelasi camp care il vezi cu un ocular plosll de 5mm prin acelasi instrument..
La 30FPS insa e cam nasol cu compresia (cel putin cu camera neximage sau alte webcamuri).. Parerea mea e ca trebuie sa gasesti o solutie

Zi-mi unde sa-ti trimit cartea.. eventual contacteaza-ma pe YM pe ID-ul lucisarm si ti-o trimit

Luci
Sus
Roman Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 30 Sep 2009 19:38 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
O sa incerc sa fac colimarea inainte de fiecare sesiune foto, cum mi-ai spus, pentru ca pana acum nu prea verificam.
Cand spun ca obiectul ceresc cadreaza ma refer la urmatorul fapt:
La 30 FPS (intr-adevar se vede un fundal mai luminos, nu un cer negru perfect) observ cum, spre exemplu, jupiter imi strabate incet si sigur campul vizual al camerei. Bineinteles eu urmaresc pe calculator, daca setez 25-20 FPS jupiter nu mai traverseaza campul vizual ci se opreste brusc intr-un loc, dupa care astept o perioada scurta de timp si dispare.
Nu stiu cum sa ma exprim, e ceva de genul ca la sub 30 FPS nu pot urmari planeta "real time" daca as putea spune asa. Probabil ca daca as avea o montura motorizata asa putea compensa cumva din reglajele camerei respectivele momente in care am impresia ca planeta sta pe loc.
O zi faina,
Emil Roman
Sus
cluci
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2009 10:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut

Cel mai probabil nu va trebui sa o faci de fiecare data (colimarea).. ci doar sa verifici sa vezi daca e ok sau nu.. probabil uneori vor fi necesare doar mici ajustari.

Cred ca am inteles acum problema cu "cadrarea". Totusi daca inteleg eu bine ce se intampla la tine.. si daca conteaza atat de mult 30fps - 20fps asta ar insemna ca ai un camp foarte mic pe care planeta probabil il parcurge in cateva secunde cel mult. Daca imi amintesc bine la mine cu un barlow de 2.5x o stea are nevoie de aproximativ 30 de secunde sa traverseze campul camerei deci fara probabil ar dura cam 75 de secunde.. Asta inseamna ca si cu motoarele oprite si fara barlow as putea sa prind vreo 350 de frames la 5fps .. mai greu ar fi cu reglarea focusului.. a setarilor camerei..etc
Folosesti cumva si un ocular in fata camerei? Eu pun camera direct (fara ocular) in tubul focuserului.. eventual adaug barlow-uri

Luci
Sus
Roman Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2009 14:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salutare,
exact asta e problema, daca incadrez jupiterul in coltul din stanga jos al campului vizual al camerei, cred ca dureaza aproximativ vreo 15-20 sec pana parcurge intreg campul vizual.
Camera nu o folosesc cu un ocular ci pur si simplu o pun in locul ocularului, iar barlow inca nu am din pacate, dar cred ca voi achizitiona unul cat de curand. Inca stau pe ganduri daca sa iau prima data barlow-ul sau un filtru contrast booster, doar ca nu stiu ce efect are filtrul respectiv (inca nu am privit printr-un ocular cu acest filtru). Ai folosit asa ceva vreodata? Daca se simte vre-un efect si vizual parca as tinde sa-mi iau prima data filtrul, deoarece oculare am suficiente momentan cat sa-mi satisfac curiozitatile legate de univers.
Si inca o curiozitate: eu sunt interesat strict de sistemul solar atat la observatii cat si la astro-foto, ocazional mai urmaresc si cate un roi stelar. In cazul acesta, si ma refer acum la astro-foto ar merita investitia intr-o luneta de 70-90 mm achromata?
am avut ocazia sa privesc printr-o asemenea luneta si mi-a placut foarte mult contrastul la planete.
Mersi si o zi faina
Sus
cluci
Membru
Membru

MesajTrimis: 01 Oct 2009 15:00 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut

Hm.. pai daca dureaza trecerea 20 de secunde (si nu 2 secunde) tot nu mi-e f clar de ce nu poti sa folosesti un FPS mai mic.. (apropo.. ce focala are telescopul tau?)
Cred ca cel mai bine ca sa inteleg pb ta ar fi sa incerc sa fac un test cu motoarele oprite.. o sa incerc cand o sa-mi permita vremea.. chiar m-ai facut curios . ( Mai ales ca am un dobson de 10 pe care as vrea sa-l folosesc pe viitor si la foto planetara.. )

Filtru Contrast Booster nu am incercat pana acum. Deci ar fi mai bine daca ti-ar da un sfat cineva care a folosit. Barlowul ti-ar fi f necesar ca sa obtii detalii mai bune.. am citit ca in general e bine sa ai cam 0.2 sec de arc pe pixel ca sa scoti cam ce se poate din instrument.. si din experientele de pana acum cam asa mi se pare si mie. Pe de alta parte insa.. barlowul iti va micsora campul si mai mult si fara motorizare nu sunt sigur ca vrei asta Twisted Evil (si asa e destul de greu din cauza asta si fara barlow)... deci in situatia ta greu de spus.. o singura chestie.. ai grija sa iei un barlow de o calitate decenta.. evita-le pe cele f ieftine (30-40 ron) sunt de o calitate mai slaba.. in general iti genereaza aberatii la marginea campului pe vizual.. pe foto nu am incercat.

Despre acromate ce sa-ti spun.. nu am testat. Din cate stiu insa la foto planetara e destul de important diametrul + focala mare(faci rafale de expuneri scurte pe un camp ingust si nu expuneri lungi + camp larg ). In general cei care fotografiaza deepsky am vazut ca folosesc lunete acromate de diametru mic/mediu..
O solutie buna pentru planete sunt catadioptricele.. Incearca sa te uiti la planete prina asa ceva.. si o sa-ti placa (eu am incercat cu un mak de 90mm care mi-a placut f mult si ulterior mi-am luat SCT-ul de 150mm).. Nici newtonurile nu sunt de lasat la o parte mai ales daca sunt bine colimate.. Majoritatea celor care au facut super poze la planete/luna folosesc catadioptrice (Damian Peach) sau chiar newtoniene (Wes Higgins). De asemenea poate ai vazut pozele excelente facute de Max Teodorescu .. care foloseste tot newtoniene...

Luci
Sus
Roman Emil
Membru
Membru

MesajTrimis: 02 Oct 2009 10:06 Download mesaj
Titlul subiectului:

Salut,
Telescopul meu are o focala de 1200mm, iar despre barlow o sa incerc asa de dragul astrofotografiei Very Happy insa dupa cum zici si tu cred ca o sa am un camp foarte ingust si cel mai probabil voi avea nevoie de cel putin inca o persoana langa mine ca sa pot focusa.
Oricum stiu ca este foarte folositor un barlow la casa omului si o sa iau sigur unul. Am observat de cand citesc forumul ca toata lumea vb ca este cel mai indicat sa iei accesorii de calitate (chiar daca le iei mai rar) asa ca sigur voi evita barlow-urile ieftine.
Chiar sunt curios cum se vede printr-un mak sau SCT, sper sa am ocazia curand.
O zi faina,
Emil Roman
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   AstroFoto - avansati

Download topic
Pagina 1 din 1

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum