Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236986 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2888 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Claudiu Simion |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1016 la data de Mar Sep 09, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
Alex Gaina Membru

Data inscrierii: 02 Iul 2004 Mesaje: 217
|
Trimis: 24 Iun 2009 01:01 Download mesaj |
Titlul subiectului: Solstitiul de vara (SUMMER SOLSTICE IN CHISINAU) |
|
|
|
Observ, ca unii dintre voi se joaca de-a Kozyrev, da eu il bat pe Kozyrev acesta de vre-o 25 de ori.
Mai bine zis scrieti atat de mult pe acest site si nimic integru, inchegat. Am incercat sa caut ceva interesant de Radu Murdzek, si nimic in afara de un articol in colaborare cu Gotlieb, doua in colaborare cu Agop nu am gasit. De fapt, am vrut sa va spun, ca mai bine Radu Murdzek mi-ar trimite vre-un e-mail si vre-un articol din cele 3 la adresa mea de la domiciliu sa le citesc. Daca mai are si altele pe hartie sa mi le trimita.
Adresa de la Domiciliu:
ap. 146 str Deleanu 2. Chisinau, MD-2071, Republica Moldova
Astfel, am hotart sa va spun cum rasare si apune soarele la Chisinau la Solstitiul de vara.
In data de 21 iunie am stabilit&
Apusul la Chisinau are loc la UT18:54 ( LST 21:54) se produce cu 6 minute inainte de cel teoretic, din cauza dealului de la Durlesti.
Rasaritul la Chisinau in data de 22 iunie 2009 a avut loc la orele UT 2:10 min (LST5:10).
conditiile de vizibilitate au fost excelente.
Am avut cateva dificultati la observarea Zenitului din cateva cauze
1) Au crescut cativa pomi (tufisuri) ramificatiile carora i-mi ingreueaza observatiile. Se pare, ca am inceput sa fac erori sistematice din cauza acestor tufisuri.
2) din nefericire am constatat, ca doua harti produse a) La Bucuresti (unul dintre autori Iulian Filip) e o harta a Chisinaului si Iasului pe doua parti diferite
si b) harta ucraineana ( Ministerul Apararii Ucrainei) topografica a Repblicii Moldova cu o sectiune ce include harta Chisinaului difera in cee ce priveste azimutul strazii mele Deleanu cu 7 grade. Una da : 3 grade, cealalata 9,7 grade fata de linia S-N.
Daca ne plasam pe scara 4 a treptelor la intrarea in impobil, care corespunde pozitiei medii, de pe care observ Steaua Polara atunci nu pot sa observ bine linia Zenitului din cuza tufisurilor.
Am facut mai multe poze la Zenit, inainte de aceasta la apus si dimineata in 22 iunie la rasarit , iar in seara de 22 iunie nu a fost posibil sa observ apusul din cauza norilor care s-au acumulat la orizontul vestic. Desi pana la acest moment vremea a fost formidabila.
coordontele locului de observatii&
47G03' lat. n.
28G46' min long. west. dupa harta
sau 47G02'20'' dupa http://www.flashearth.com
English version will follow. |
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

|
Trimis: 24 Iun 2009 01:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: SUMMER SOLSTICE IN CHISINAU |
|
|
|
The Sunset on 21 June in Chisinau is occuring on UT 17:54 (LST20:54) or 6 minutes before the theoretical one, due to hill of the village of Durlesti.
The Sunrise on 22 June is ccuring at UT2:10(LST5:10).
I have observed and photographed zenith at UT10:08 (LST 13:0 . I have also few photo for Sunset and sunrise.
It was imposible to observe the Sunset on 22 June due to clouds accumulated on the western horizon.
The Place of Observations:
47 Deg 03 ' following a map of the city of Chisinau, or
47 Deg 02' 20'' folowing the
http://www.flashearth.com
28Deg 46 ' East Longitude following both.
NOTE: Two maps of the City of Chisinau
give various azimuths for the Deleanu str. , but the same latitude. |
|
Sus |
|
 |
Erwin Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008 Mesaje: 9778
Motto: panta rhei Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 24 Iun 2009 08:37 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Citat: | Observ, ca unii dintre voi se joaca de-a Kozyrev, da eu il bat pe Kozyrev acesta de vre-o 25 de ori.
Mai bine zis scrieti atat de mult pe acest site si nimic integru, inchegat. |
Domnule Găină,
Cu respectul cuvenit, țin să vă atrag atenția că deși n-am idee cine e Kozyrev ăsta și nici nu-mi pasă de câte ori îl bateți dvs. citim cam prost moldovenește și n-am înțeles unde este Zenitul la Chișinău, așa că vă rugăm să atașați pozele făcute, spre o bună lămurire. Poate rezolvăm cumva cu tufele și le mutăm la Veneția, eventual.
 |
|
Sus |
|
 |
titaniq Membru

Data inscrierii: 07 Aug 2008 Mesaje: 25
|
Trimis: 24 Iun 2009 08:57 Download mesaj |
|
|
|
Stimate Domnule Gaina,
Sint incepator intr-ale astronomiei si pe acest site am gasit raspunsuri la toate intrebarile.
Din pacate am citit toate mesajele dumneavoastra lasate pe acest site si nu am inteles NIMIC.
Oamenii cu experienta de pe acest forum sint oameni minunati care impartasesc cunostintele lor cu mare placere si sar imediat in ajutorul semenilor.
De asemenea nu inteleg de ce postati in engleza avind in vedere ca utilizatorii acestui forum sint de nationalitate romana.
As aprecia daca ati posta idei sau mesaje constructive in loc sa criticati activitatea celor care activeaza aici.
Cu stima, |
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
|
Sus |
|
 |
Ionut Dohotariu Membru

Data inscrierii: 11 Noi 2008 Mesaje: 310
Motto: Ad augusta per angusta Localitate: Iasi
|
|
Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 24 Iun 2009 15:32 Download mesaj |
|
|
|
Cu ajutorul lui IonutD, cred ca am reusit sa pricep unde bate dl. Gaina.
Si sunt de acord cu el daca e sa ne gandim, bunaoara, la nivelul "stiintific" al discutiilor de la sectiunile de teorii "alternative".
In rest, dl. Gaina nu prea are dreptate: pe forumul acesta se poarta si discutii de calitate. Adica pe sectiunile unde posteaza astronomii amatori rapoarte de observatii, constructii de telescoape s.a.m.d.
"Fizicienii" amatori care-si dau cu stangul in dreptul cu tot felul de teorii aiuristice ar trebui rugati frumos sa isi vada de-ale lor pe alte site-uri (asa cum am mai zis). _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
Sus |
|
 |
Alex Gaina Membru

|
Trimis: 24 Iun 2009 23:16 Download mesaj |
|
|
|
Erwin a scris: | Citat: | Observ, ca unii dintre voi se joaca de-a Kozyrev, da eu il bat pe Kozyrev acesta de vre-o 25 de ori.
Mai bine zis scrieti atat de mult pe acest site si nimic integru, inchegat. |
Domnule Găină,
Cu respectul cuvenit, țin să vă atrag atenția că deși n-am idee cine e Kozyrev ăsta și nici nu-mi pasă de câte ori îl bateți dvs. citim cam prost moldovenește și n-am înțeles unde este Zenitul la Chișinău, așa că vă rugăm să atașați pozele făcute, spre o bună lămurire. Poate rezolvăm cumva cu tufele și le mutăm la Veneția, eventual.
 |
Sigur Kozyrev a fost un mare astronom, care nu mai e în viata. Si care nu e identic cu Doru Dragan. Eu vreau sa invit sa lucram mai constructiv; adica, sa discutam intr-adevar probleme tehnico-stiințifice foarte concrete si mai putine taclale. Atunci stilul va fi unul riguros stiintific.
Promit sa atasez fotografiile. |
|
Sus |
|
 |
neox Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008 Mesaje: 1553
|
Trimis: 25 Iun 2009 01:21 Download mesaj |
|
|
|
E mai grea chestia cu problemele tehnico-siintifice. Pana la urma nu e un forum afiliat la nu stiu ce institut de fizica atomica. E un forum de amatori (din cate stiu) si dedicat amatorilor, printre care si multi incepatori care nu ar primi asa de bine doar latura stiintifica la rece. Si asa suntem destul de firavi ca numar daca ne bagam in stiinta pura, mai raman vreo 3-4 pe tot forumul. Oricum ma indoiesc ca o sa rasturnam noi acu' nu stiu ce teorii cu lunetele si telescoapele noastre.
Eu zic ca printre taclale mai avem si numeroase subiecte "tehnice" foarte interesante care se gasesc pe toate forumurile astronomilor amatori. _________________ Small minds discuss people, Average minds discuss events, Great minds discuss ideas
www.cloudynights.com |
|
Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 28 Iun 2009 08:41 Download mesaj |
|
|
|
Eu cam pricep unde "bate" dl Gaina Asa cum unii din noi stim astronomia "oficiala" profesionista din Romania e intr-o mare suferinta Dl Gaina propune ca forumul acesta (care este de amatori) sa se transforme intr-o institutie alternativa. Dl Gaina se pare ca este in mod real impresionat de nivelul unor observatii/fotografii/discutii de pe acest forum dar propune ca nivelul de prezentare a lor sa creasca, adica sa renuntam la "taclale si suete" si sa facem niste prezentari mai academice.  |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|