Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
ngc7000klein.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235376
Numar de utilizatori inregistrati: 2860
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

Poluarea luminoasa

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Optica

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
zoth
Membru
Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006

Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ...

MesajTrimis: 21 Oct 2008 10:48 Download mesaj
Titlul subiectului: Poluarea luminoasa
Raspunde cu citat (quote)

Din ciclul de actiuni "sa gandim cu capetele noastre" va propun o dezbatere asupra unui subiect care ne da multe dureri de cap... poluarea luminoasa.
Am intalnit pe prima pagina a Astroclubului Bucuresti urmatoarele afirmatii:
Citat:
Iluminarea cerului nocturn este datorata in mare parte designului prost al lampilor de iluminat public, care arunca o parte din lumina direct in sus, inspre cer si burtile pasarilor... Fenomenul se numeste "poluare luminoasa" si are mai putin de a face cu poluarea atmosferica cat are de a face cu felul in care lampile de iluminat public sunt proiectate sau montate.

Considerati corecte sau incorecte afirmatiile din citatul de mai sus???
Va rog sa argumentati.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 21 Oct 2008 13:15 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nostima faza cu "burtile pasarilor Laughing

Cum sa arunce lampile publice lumina in sus Question Chiar si pe la tara bate in jos Confused . E adevarat designul lampilor stradale nu a fost facut cu gandul la astronomul amator din oras dar aici e vorba de numarul lampilor si de intensitatea luminoasa. Am vazut ceva articole la americani despre designul unor iluminatoare destinate pt case sa-si faca omul la el in curte niste sisteme de iluminat mai inteligente care sa jeneze mai putin observatiile, dar cat priveste iluminatul public din pacate "its a dad end"
In principiu e destul de corect dar exprimat prost. Pana la urma orice sursa de lumina apropiat ( si chiar si departata) nu face casa buna cu astronomia.

Parerea mea Very Happy
Cheers!
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

MesajTrimis: 21 Oct 2008 16:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Vedeti aici ce inseamna acest iluminat public...

http://www.astronomy.ro/forum/viewtopic.php?t=2606&highlight=

...deci sa ne dorim cat mai multe pene de curent.
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 21 Oct 2008 17:33 Download mesaj
Titlul subiectului:

Interesant articolul cu reglementarea iluminatului public, dar din pacate cred ca e ca vorba aceea "frumoasa poveste, urata mincina" . Vechea poveste- Romania...avem de toate dar lipsesc cu desavarsire. Cred ( cel putin din perspectiva omului obsinuit) ca atata timp cat gaurile din strazi sunt cu nemiluita plus alte si alte probleme comunitare iluminatul public corect e prin coada listei ( daca ar fi una) la primariile romanesti. Atata timp cat avem capete asa de inteligente incat azi sa toarne asfalt proaspat si maine sa sparga ditamai santul de 20 m sa schimbe o teava, putin probabil sa se faca schimbari " de lux" de genu asta pt o mana de astronomi amatori ca ei sa se holbeze la stele ( ca n-au altceva mai bun de facut) Rolling Eyes Very Happy

Asa ca domnilor, PE CAI !! Muntii ne astepata. Miorita pt astronomi Laughing Scoatem turma de telescope la pascut stele proaspete pe imas unde pot zburda cu ecuatoriala in voie. Laughing Laughing V-a placut? Laughing

Cheers!
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2008 09:41 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu se incumeta nici un membru AB sa traduca sau sa explice mai in amanunt ce vrea sa spuna citatul dat mai sus???
Nu e nimeni din AB pe forumul nostru???
In opinia mea afirmatiile facute acolo sunt fundamental gresite... si pot denatura intelegerea unor fenomene simple.
Sus
lucian_b
Membru
Membru

Data inscrierii: 01 Oct 2008

MesajTrimis: 22 Oct 2008 15:19 Download mesaj
Titlul subiectului:

Despre poluarea luminoasa se pot discuta multe. Referitor la aportul adus de iluminatul public (stradal) la poluarea luminoasa se poate spune ca acesta este partial vinovat, dar nu singurul. Majoritatea corpurilor de iluminat public nu sunt optimizate pentru un flux luminos directional si imprastie lumina intr-un con foarte larg, cu mari scapari in plan orizontal si chiar vertical. Lampile sunt vizibile in plan orizontal de la distante foarte mari. Pentru exemplificare, cum arata niste corpuri de iluminat stradale (interesante e drept) http://www.elba.ro/index.php?s=catalog_pag...ategory=19 .E drept, cele eficiente, cu limitarea scaparilor de lumina parazita nu sunt la fel de frumoase.
Conteaza foarte mult si tipul lampii folosit, fiind recomandate lampile cu vapori de sodiu de inalta presiune. Cele pe baza de vapori de mercur au o bogata radiatie in UV si albastru si polueaza intens. S-ar parea ca lampile cu LED, sunt cele mai poluante luminos si sunt contraindicate in apropierea observatoarelor astronomice.
Sus
Laurentiu
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005

Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever

MesajTrimis: 22 Oct 2008 15:49 Download mesaj
Titlul subiectului:

Ironic, unul din corpurile de iluminat de pe site-ul acela este numit... cometa.
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006

Motto: PER ASPERA AD ASTRA

MesajTrimis: 22 Oct 2008 16:16 Download mesaj
Titlul subiectului:

Eu nu sunt din AB dar daca tu spui ce crezi ca e gresit in citatul dat de tine eu as putea incerca sa comentez. Asa la prima vedere mie mi se pare ca cele afirmate in citat sunt OK.
Sus
Stanescu Octavian
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Apr 2006

MesajTrimis: 22 Oct 2008 16:36 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu daca are rost sa analizam ce spun unii, dar se vede clar ca lampile stradale in loc sa ilumineze zona de interes (trotuar,strada) arunca si lateral mult. Eu nu am nevoie sa-mi ilumineze curtea gradina, camera din apartament , dar daca tot o platim noi toti beneficiem vrand ne vrand de lumina si in locuri nedorite. La cer ajunge prin reflexia din sol,obiecte, dar sunt si unele lampi prin centrele oraselor (globuri) ce dau si direct in sus. apoi reclamele , ecranele imense orbitoare. Haideti in munti!
Sus
zoth
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2008 19:55 Download mesaj
Titlul subiectului:

Citat:
Nu stiu daca are rost sa analizam ce spun unii,

Intentia a fost de a-i ajuta, atragandu-le atentia asupra unor afirmatii neconforme cu realitatea ce se afla scrise pe prima pagina a sitului lor.
Poate ca ai dreptate si ar fi mai bine sa urmez tendinta generala a ultimilor ani si generatii care iau de bune afirmatii facute de altii si nu le mai trec prin filtrul gandirii proprii.
Daca asta e dorinta poporului cu asta mergem inainte Smile
Sa aveti spor!
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 22 Oct 2008 21:11 Download mesaj
Titlul subiectului:

E suficient sa iesi cativa kilometri in afara oraselor si sa observi cupola de lumina. Nu sunt un mare fan al AB dar in citatul ala de pe site-ul lor nu vad mari neconformitati cu realitatea. Exista la ora actuala o disciplina care se ocupa cu iluminatul in locuinte si orase. Exista lampi special proiectate sa ilumineze numai ce trebuie (intersectie, trecere de pietoni etc.). Lucian_b a expus destul de bine si clar problema.
Sus
Mircea Pteancu
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 22 Oct 2008 23:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Am sa adaug ceva foarte strans legat de subiectul poluarii luminoase.Nu vreau sa bag pe nimeni in sperieti dar cei care traiesc intr-un mediu puternic iluminat noaptea ar trebui sa ia masuri deoarece expunerea indelungata la lumina pe timpul noptii,mai exact in timpul somnului, este cancerigena.
Cat despre impreciziile din materialul Astroclubului Bucuresti in articolul despre poluarea luminoasa,eu vad lucrurile in felul urmator:ei cel putin au spus ceva.Poate ca din dezbaterea in curs ,se va degaja o luare de pozitie a forumului nostru ref la subiect iar cineva va elabora un "lipicios".
Mircea
Sus
Doru Dragan
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2008 07:48 Download mesaj
Titlul subiectului:

Oamenii vor epuiza toate modurile de comportament pana sa ajunga sa se comporte rational Sad Dupa 1989 a inceput o frenezie a iluminarii. Se pun becuri cu gramada fara a tine cont de risipa de energie (ce sa mai vorbim de poluarea luminoasa). In orase sunt zone (mai ales prin centru) unde sunt becuri peste becuri iar pe la periferie sunt locuri unde nu stii cui sa-i multumesti daca-ti da in cap. In fata primariilor se face risipa iar pe la periferie sunt intersectii fara nici macar un bec. In ultima vreme frenezia iluminatului a cuprins si satele iar in munti, pe varfuri, se gaseste cate un destept sa instaleze o cruce mare cu becuri. Cand a zis Dumnezeu "SA FIE LUMINA" nu la asta cred ca s-a referit Confused
Sus
neox
Membru
Membru

MesajTrimis: 23 Oct 2008 09:09 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da...da a zis si omu' :" Sa fie bec!" Very Happy
Sus
saiph
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 19 Sep 2007

Motto: Sky is not the limit, it's the target

MesajTrimis: 24 Oct 2008 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da, Zircon. Sau Zoth, pardon Very Happy Imi placea mai mult cum suna vechiul nickname...
Sunt si membri AB pe forum. Chiar necesita traducere textul respectiv? Smile

Nu as putea spune ca absolut tot continutul referitor la LP este 100% corect pe site-ul nostru, dar chiar ca informatiile prezentate sunt "fundamental gresite" nu mi-as fi inchipuit Wink) mai ales ca cei care intra pe site se presupune ca sunt interesati, chiar si intr-o infima masura, de astronomia de amatori si nu de altceva (astrologie, sau altceva "fundamental gresit").

Apreciem luarea de pozitie si intentia buna cu privire la modul in care dorim sa informam vizitatorii despre "beleaua" asta mare pe capul nostru (si nu numai...). Sper sa fie de bun augur si sa ne mobilizam ceva mai bine pentru accelerarea pasilor in cadrul etapelor proiectului aflat in derulare pe tema aceasta.

Daca vrem sa reusim ceva, sa sensibilizam pe cine trebuie, sa se miste rotitele din ce in ce mai "sus", va trebui sa punem cap la cap, intr-o forma coerenta, o propunere de reglementare in domeniul iluminatului stradal. Iluminat care la ora actuala inca foloseste o tehnologie defectuoasa nu numai de fabricare, dar si de montaj a lampilor. La asta mai adaugam si numarul excesiv de corpuri instalate si o masa de minti inguste care nu realizeaza dezavantajele enorme care ne costa, si "lupta" pare un pic de domeniul SF, cel putin la noi in tara...

Dar imi stresez tastele, va si plictisesc de pomana... Noi, cei pe aici, "cam" stim cu ce se mananca problema asta. E mai important sa reusim colaborarile necesare intre cluburile de astronomie din tara, dar si alte parteneriate. Asta pentru castigarea unei pozitii de pe care sa putem negocia cu cine trebuie aspectele esentiale, care ne vor permite atingerea obiectivului - acela de a reduce cantitatea de LP (chiar daca nu il mentionam ca fiind unul primordial, desi o lege in domeniu ne-ar bucura in primul rand pe noi... - si nu ma ref numai la AB /Smile )

Cel putin inca cativa ani de acum in colo, discutia ramane deschisa, si orice propunere constructiva este binevenita. Da, am spus ani, pentru ca, sa fim realisti, o treaba de genul asta nu are cum sa iasa doar in cateva luni. Sunt cazuri in care s-au dus tratative continue ani in sir. Mentalitatea poate fi uneori mai dura ca un otel rapid...

AB chiar isi doreste colaborarea cu cat mai multe persoane, cluburi si organizatii interesate de cele scrise mai sus. Pentru mai multe detalii va asteptam fie la Observatorul Urseanu din Bucuresti, fie pe e-mail, eventual chiar pt stabilirea unor acorduri de colaborare. Wink

Cer senin si fara poluare luminoasa!

Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Optica Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact