Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 235377 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2860 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Astro_Simplet |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
geo77 Membru

Data inscrierii: 29 Oct 2009 Mesaje: 5
|
Trimis: 29 Oct 2009 21:24 Download mesaj |
Titlul subiectului: Illuminated field, TFOV ... ? |
|
|
|
Buna seara.
Sunt incepator si nu stiu nici macar daca am postat intrebarile mele in locul potrivit. Va rog sa ma scuzati daca intrebarile sunt ridicole.
As dori sa aflu care sunt implicatiile marimii: "illuminated field" in alegerea (sau in construirea) unui telescop. Din ceea ce am citit si dintr-o formula simpla gasita printr-o carte a lui Texereau, pe care am reusit sa o inteleg pana la urma, am priceput ca aceasta marime, cat si axa mica a oglinzii secundare sunt corelate cu diametrul oglinzii principale, distanta focala si cateva marimi constructive (intr-un telescop Newton).
Am descoperit o alta marime - "angular field", care este calculata ca 2*atan(field/2*F). In principiu am priceput ca este unghiul care cuprinde campul acesta liniar la distanta egala cu lungimea focala. Dar nu inteleg semnificatia concreta a sa. De ce se raporteaza la lungimea focala?
Acest camp unghiular este chiar campul pe care il poate "vedea" telescopul?
O alta confuzie care mi-a aparut, este legata de o alta formula:
True Field Of View = Eyepiece Apparent Field of View / Magnification
Ce reprezinta acest camp, care depinde si de ocular? Care e diferenta fata de campul anterior, care nu depinde decat de telescop.
Poate ma ajutati cu niste explicatii, sau imi dati niste referinte.
Va multumesc
|
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 29 Oct 2009 23:08 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
True field of view reprezinta distanta unghiulara pe care o vezi prin telescop. Cu ochiul liber, ai un camp vizual de aproape 180 grade. Campul vizual aparent reprezinta campul pe care l-ai avea daca ai privi doar prin ocular, iar imaginea nu ar suferi nicio modificare. Adica, daca ai privit printr-un ocular, ai vazut ca imaginea este incadrata intr-un cerc. Campul vizual aparent reprezinta diametrul cercului masurat in grade. Cand e mai mare, cercul e mai mare, adica ai un camp vizual mai larg.
Nu stiu cat de bine am explicat, dar sper ca ai inteles.
Despre celelalte denumiri nu stiu ce sa iti spun. Mai asteapta raspunsuri.
|
|
Sus |
|
 |
geo77 Membru

|
Trimis: 01 Noi 2009 01:14 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Georgian. Am mai citit si prin alte parti si daca am inteles bine campul aparent este o caracteristica a ocularului - unghiul dat de diametrul interior al ocularului raportat la distanta ocular-ochi? adica unghiul fascicolului care iese din ocular?
"True FOV" e portiunea unghiulara de cer vizibila prin telescop cu ocularul acela. Dar cum se obtine formula aceea (True FOV=Ap.FOV/marire)? Cumva e de inteles ca odata cu marirea se ingusteaza campul.
Dar celelalte marimi?
|
|
Sus |
|
 |
Georgian Membru

Data inscrierii: 13 Aug 2009 Mesaje: 258
|
Trimis: 02 Noi 2009 12:40 Download mesaj |
|
|
|
De exemplu: ai un ocular de 50 grade. La un grosisment 1x (sa presupunem ca se poate obtine) vezi o portiune de cer de 50 grade. La un grosisment 2x, ai un camp de 2 ori mai ingust, deci 25 grade. De aici formula.
|
|
Sus |
|
 |
geo77 Membru

|
Trimis: 03 Noi 2009 21:11 Download mesaj |
|
|
|
Help please!
|
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 04 Noi 2009 02:15 Download mesaj |
|
|
|
Poate daca "rasucim" formula suna mai logic.
True FOV=Ap.FOV/marire > Ap.FOV=True FOV * marire
Telescopul ia lumina ce vine din campul real de un anumit unghi ingust si "o intinde" pe un unghi mai mare. Altfel spus campul aparent (vizibil prin ocular) este campul real marit de x ori.
Iar ocularul, in majoritatea cazurilor fericite, limiteaza campul aparent ("eyepiece field stop") undeva intre 50 si 70 de grade si automat campul real observat.
Sau in cifre cu niste oculare limitate la 50 de grade:
50° in ocular = 5° real * 10x marire
50° in ocular = 2° real * 25x marire
50° in ocular = 1° real * 50x marire
Mai sunt si alte limite ("vignetting") intr-un telescop dar alea ignora-le deocamdata.
Mai jos ai o imagine simplificata. Observa unghiul de intrare si cel de iesire din telescop: http://www.televue.com/images/scopes/TelescopeRayTrace.gif
|
|
Sus |
|
 |
geo77 Membru

|
Trimis: 05 Noi 2009 01:40 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc Gabriel.
Acum am inteles si mai bine marimile TFOV si AFOV. Sper.
Poza din link-ul trimis mi-a sugerat ca "angular field" calculat ca 2*atan(field/2*F) si de care intrebam in primul post, s-ar putea obtine astfel:
Am extras ultima imagine din poza aceea si am desenat cu rosu pe ea niste distante. F-distanta focala a obiectivului, iar d-marimea imaginii formate la "field stop" (adica in focar?). Dintr-un triunghi dreptunghic rezulta ca tan(teta OBJ/2)=d/2F. De aici teta OBJ=2*atan(d/2F).
Acum daca presupunem ca raza albastra ar fi cea mai oblica raza ce poate intra in obiectiv, atunci acest "angular field" (teta OBJ) ar fi campul maxim al telescopului? Iar in acest caz "d" ar fi "illuminated field" maxim?
Daca am inteles bine, atunci folosind diferite oculare vedem "TFOV-uri" care pot fi mai mici sau mai mari ca acest camp maxim.
De exemplu pentru un instrument cu F=1000mm si cu dimensiunea totala a imaginii formate in planul focal avand sa zicem, d=24mm, rezulta un camp unghiular maxim de 2*atan(24/2*1000)=1,37grade. Daca folosim un ocular cu AFOV=50 grade si f=20mm atunci TFOV va fi 50/50=1grad. In acest caz ocularul "taie" ceva din campul total al telescopului? Adica "intinde" doar un grad din cele 1,37 pe cele 50grade AFOV?
Dar daca folosim un ocular cu AFOV=72grade la aceeasi marire - f=20mm, rezulta TFOV=72/50=1,44grade > teta OBJ (1,37grd).
Ce se vede in acest caz prin ocular, daca TFOV este mai mare ca unghiul total al telescopului?
Descriere: |
|
Marime fisier: |
43.7 kb |
Vizualizat: |
de 6295 ori |

|
|
|
Sus |
|
 |
Gabriel Muranca Membru

Data inscrierii: 10 Oct 2009 Mesaje: 341
|
Trimis: 05 Noi 2009 03:41 Download mesaj |
|
|
|
geo77 a scris: | Acum daca presupunem ca raza albastra ar fi cea mai oblica raza ce poate intra in obiectiv, atunci acest "angular field" (teta OBJ) ar fi campul maxim al telescopului? Iar in acest caz "d" ar fi "illuminated field" maxim?
Daca am inteles bine, atunci folosind diferite oculare vedem "TFOV-uri" care pot fi mai mici sau mai mari ca acest camp maxim. |
Vezi ca marimile alea sunt raportate la axa optica dar fata de care ai simetrie. Deci FOV este dublul (de acolo si 2* in formule). Diferenta intre extreme si nu fata de axa optica.
geo77 a scris: | De exemplu pentru un instrument cu F=1000mm si cu dimensiunea totala a imaginii formate in planul focal avand sa zicem, d=24mm, rezulta un camp unghiular maxim de 2*atan(24/2*1000)=1,37grade. Daca folosim un ocular cu AFOV=50 grade si f=20mm atunci TFOV va fi 50/50=1grad. In acest caz ocularul "taie" ceva din campul total al telescopului? Adica "intinde" doar un grad din cele 1,37 pe cele 50grade AFOV?
|
Corect. Acesta e "field stop" al ocularului. E un fel de diafragma fixa in planul focal si are rolul de a limita lumina "inutila" care ar genera doar lumina parazita in ocular. In acest caz fericit iti va aparea o margine bine conturata: http://www.pacifier.com/~tpope/Pole_with_Positive_Eyepiece.JPG
geo77 a scris: |
Dar daca folosim un ocular cu AFOV=72grade la aceeasi marire - f=20mm, rezulta TFOV=72/50=1,44grade > teta OBJ (1,37grd).
Ce se vede in acest caz prin ocular, daca TFOV este mai mare ca unghiul total al telescopului? |
Atunci obstructia este in afara planului focal si vei observa o scadere treptata a luminozitatii cum treci de marginea obstructiei (in functie si de unghiul de incidenta unde apare obstructia): http://www.ptgui.com/images/vigntutorial/vignetting.jpg ori http://www.cs.mtu.edu/~shene/DigiCam/User-...ious-s.jpg
Acestea sunt explicatii mult simplificate, in realitate lucrurile sunt mai complexe. Aici ai o imagine mai realistica: http://www.telescope-optics.net/eyepiece1.htm. Ai grija sa nu te pierzi printre formule.
|
|
Sus |
|
 |
geo77 Membru

|
Trimis: 07 Noi 2009 16:59 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc mult Gabriel.
Intr-adevar m-am grabit; dupa poza aia trebuia sa scriu:teta OBJ=atan(d/2F)
Link-ul final este plin de informatii interesante. Am cautat si prin alte capitole; sunt multe de invatat de acolo.
|
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|