| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6960
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2009 15:15 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Iti dau vesti proaste. SC-urile se colimeaza cu Cheshire, nu cu laser, datorita traseului optic diferit.
_________________ Dragos N |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Sep 2009 15:19 Download mesaj |
|
|
|
Sustin cele spuse de Dragos. Si eu am citit ca laserul nu poate fi folosit la colimarea SC-urilor sau a altor telescoape de genul asta (de ex. Schmidt Newton).
_________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
mak Membru

Data inscrierii: 19 Ian 2009 Mesaje: 1228
|
Trimis: 30 Sep 2009 15:30 Download mesaj |
|
|
|
Eu am SC, dar nu l-am colimat niciodata. Mi-am luat "Bob's knobs", dar nu le-am instalat inca pentru ca telescopul nu s-a decolimat nici acum, dupa ce l-am plimbat si cu masina.
Toata lumea spune insa ca pentru colimarea SC-urilor e nevoie doar de o atmosfera calma si un cer bun. Peste tot am citit ca cel mai bine se colimeaza pe stea.
Cat despre "Bob"s knobs", parerile sunt impartite. Unii zic ca ajuta foarte mult la colimare. Gurile rele insa spun ca odata montate, colimarea devine foarte frecventa datorita faptului ca nu se pot strange cu mana suficient pentru a face ca secundara sa nu mai miste.
Am atasat si un fisier legat de colimarea SC-urilor, poate ajuta.
| Descriere: |
|
 Descarcare |
| Nume fisier: |
collimation.pdf |
| Marime fisier: |
95.01 kb |
| Descarcat: |
de 544 ori |
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 30 Sep 2009 15:31 Download mesaj |
|
|
|
Eu am un mak, si diferenta intre un mak si un sc este doar la forma meniscului. Am incercat intai sa fac colimare cu laser, si a iesit o varza, pentru ca raza bate intr-o oglinda divergenta, si orice deviatie cat de mica de pozitie a laserului iti arata decolimari inexistente.
Cu cheshire am facut o colimare care s-a dovedit la testul pe stele si planete foarte buna.
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

Data inscrierii: 02 Mar 2006 Mesaje: 4414
Motto: PER ASPERA AD ASTRA Localitate: Timisoara
|
Trimis: 30 Sep 2009 16:45 Download mesaj |
|
|
|
Asta se intampla cand ai excesiv de multi bani
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 30 Sep 2009 19:16 Download mesaj |
|
|
|
Doru, un avatar mai enervant si deranjant pentru ochi nu gaseai? Sau trebuie sa trecem repede peste mesajele tale?
|
| Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1214
|
Trimis: 30 Sep 2009 20:02 Download mesaj |
|
|
|
Chesire-ul si colimatoarele laser sunt inutile la sct. Cel mult te pot aduce aproape de pozitia buna, dar asta daca alinierea oglinzilor ii complet data peste cap. Daca decolimarea e mica, doar testul pe o stea, naturala sau artificiala, te poate ajuta sa colimezi telescopul. La fel si la Mak-Cass, doar testul pe stea iti permite sa colimezi corect telescopul. Insa la Mak-Cass sunt inca cateva probleme date de menisc si pata aluminizata, mai complicat la colimare si cam greu de rezolvat de un amator.
_________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 30 Sep 2009 21:09 Download mesaj |
|
|
|
| dragos.n a scris: | | Doru, un avatar mai enervant si deranjant pentru ochi nu gaseai? Sau trebuie sa trecem repede peste mesajele tale? |
Eram curios cand se satura primul si nu mai rezista
|
|
| Sus |
|
 |
sabin fota Membru de onoare

Data inscrierii: 09 Iul 2008 Mesaje: 747
Motto: Nihil Sine Deo Localitate: Drobeta Turnu Severin
|
Trimis: 01 Oct 2009 01:29 Download mesaj |
|
|
|
am incercat colimarea in stea dar ale draqu cerculete daca le-am vazut in ocular dupa ce defocalizam, vedeam doar o pata alba
_________________ http://sabinfota.ro |
|
| Sus |
|
 |
zoth Membru

Data inscrierii: 31 Mar 2006 Mesaje: 6062
Motto: decat ceva prost, mai bine nimic bun ... Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 01 Oct 2009 07:44 Download mesaj |
|
|
|
| sabin fota a scris: | | am incercat colimarea in stea dar ale draqu cerculete daca le-am vazut in ocular dupa ce defocalizam, vedeam doar o pata alba |
Trebuie sa privesti imaginea principala de difractie a stelei in punctul optim de focalizare la un grosisment mai mare sau egal cu 200x.
Si in plus trebuie sa ai putina experienta.
In privinta colimarii SCT-ului cei de la Baader dau posibila aceasta varianta si cu laserul Colli:
http://www.alpineastro.com/Reference_Docs/LaserColli-0705-e.pdf
Din experienta mea iti spun totusi ca aceasta varianta este mai mult teoretica.
In practica rezultatele sunt incerte pentru ca ar trebui indeplinite doua conditii esentiale:
1. laserul sa fie perfect colimat la randul lui
2. jocul sau toleranta de asamblare a laserului in tubul portocular ar trebui sa fie zero (neexistent), lucru imposibil (sau aproape imposibil) in practica.
Am incercat in trecut colimarea pe makuri cu laserul Colli de la Baader si rezultatele au fost neconcludente.
Pentru o colimare buna ai nevoie de un chesire bun, nu din cele ce se gasesc pe piata facute de chinezi.
Un chesire bun trebuie sa indeplineasca 3 conditii:
1. sa aiba un reticul foarte subtire si bine centrat
2. gaura de vizare sa fie sub 1mm
3. adaptarea la portocular sa aiba toleranta minima
In plus este nevoie si de experienta si ochi format, lucruri care vin cu timpul si cu rabdare.
Practica a confirmat in proportie de peste 98% valabilitatea acestei metode.
spor.
|
|
| Sus |
|
 |
Doru Dragan Membru

|
Trimis: 01 Oct 2009 08:10 Download mesaj |
|
|
|
| sabin fota a scris: | | am incercat colimarea in stea dar ale draqu cerculete daca le-am vazut in ocular dupa ce defocalizam, vedeam doar o pata alba |
Cerculete se vad doar in cazul ideal (atmosfera cu turbulente zero). In rest se vad niste cerculete tremurande care atunci cand turbulentele sunt mari se transforma in pata. Asteapta o seara cu o atmosfera mai stabila, nu fa treba asta pe balcon ci intr-o gradina sau afara din oras. Priveste "cerculetele" cu putina imaginatie si incearca sa le centrezi pe cat posibil. Fa si intra si extra-focal.
|
|
| Sus |
|
 |
Stanescu Octavian Membru

Data inscrierii: 02 Apr 2006 Mesaje: 3711
|
Trimis: 01 Oct 2009 09:36 Download mesaj |
|
|
|
Iarasi spun ca nu e nevoie de dizpozitive pentru colimare.
pentru primara te pui in fata telescopului si te indepartezi pana vezi umbra secundarei vazuta prin primara si cand are acelasi diametru cu cea reala vazuta pe lama , le suprapui vizual si vezi daca e in centrul primarei .Apoi te uiti fara ocular prin focuser si vezi daca secundara sau totul e concentric. Apoi incerci pe o stea mai puternica Vega , Arcturus .
Daca nu reusesti vi cu el la Timisoara si ti-l colimez pe interferometru
|
|
| Sus |
|
 |
Cristian Monea Membru

Data inscrierii: 31 Dec 2008 Mesaje: 544
|
Trimis: 01 Oct 2009 18:29 Download mesaj |
|
|
|
| Cred ca ar fi foarte util daca unul sau mai multi utilizatori cu experienta ar scrie un articol pe blogul paginii despre colimarea telescopului. Astfel s-ar reduce nelamuririle altora cu privire la acest lucru. Articolul ar fi, de fapt, o esenta a tuturor sfaturilor care s-au dat pe forum, referitoare la acest proces.
|
|
| Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 01 Oct 2009 20:42 Download mesaj |
|
|
|
Ce ne facem cand opiniile se contrazic, ca in acest topic. Si nu e vorba de incepatori, ci de oameni cu destula experienta, dar care au fiecare propria lor parere, pripriile standarde pe care si le-au impus, sau NU.
Nu vreau sa spun mai multe despre opinii de genul, ''lasa ba, ca merge si asa''....
Eu am pus pe blog un articol despre curatarea telescopului. Nu vreau sa imi amintesc de ce a aparut pe forum imediat dupa aceea.
|
| Sus |
|
 |
|