Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
4581astksm.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 235626
Numar de utilizatori inregistrati: 2865
Cel mai nou utilizator inregistrat: George B.
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

reconditionare focuser

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

DIY / ATM / Reparatii

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
stefan
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2008

MesajTrimis: 12 Noi 2008 20:17 Download mesaj
Titlul subiectului: reconditionare focuser
Raspunde cu citat (quote)

Am o luneta Astromaster 90 AZ. mi s-a degradat banda zimtata de la focuser, pentru ca era din plastic, i s-au rupt cativa dinti...
Aveti idee cum as putea sa-i schimb intreg tubul de colimare (asa se numeste?) cu unul de aluminiu, cu o banda zimtata tot din aluminiu, sau poate chiar din otel?

poate as putea doar sa-i inlocuiesc banda. cine are vreo sugestie, astept
am si eu niste ideei, adica sa fac o banda dintr-o tija de aluminiu facuta cu fierastrau, da nu cred ca o sa iasa prea bine

merci anticipat,

B Stefan

Moderator
Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008

Motto: ''OBSERVO ERGO SUM''

MesajTrimis: 12 Noi 2008 22:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Stefan,regret ca nu te pot ajuta as vrea doar sa precizez ca acea banda zimtata se numeste ''cremaliera'' ,ea fiind considerata in ''Organele de Masini'' periferia unei roti dintate de raza infinita.Din pacate si eu am, nu telescoape, ci nu mai putin de trei microscoape care sufera de acelasi defect.Mircea
Sus
Erwin
Moderator
Moderator

Data inscrierii: 02 Aug 2008

Motto: panta rhei

MesajTrimis: 12 Noi 2008 22:31 Download mesaj
Titlul subiectului:

este greu de realizat o cremalieră cu pas așa mic, eventual poți încerca să o întorci cu 180 grade astfel ca zona de uzură să fie în partea cealaltă sau să o translatezi cu câțiva mm.
Sus
neox
Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 12 Noi 2008 22:46 Download mesaj
Titlul subiectului:

E greu de reconditionat si nu prea practic. Mai bine incerci sa transformi focuserul (sa-l modifici daca se poate) intr-unul cryford care e mai precis si mai fin decat cel cu cremaliera. Practic nu iti trebuie dect tija butonlui de focusare sa preseze direct pe tubul portocular. Siur tubul ar trebuie sa alunece pe niste bucatele de teflon in partea opusa, ideal ar fi 4 rulementi miniaturali.
Sus
stefan
Membru
Membru

Data inscrierii: 30 Mai 2008

MesajTrimis: 13 Noi 2008 02:07 Download mesaj
Titlul subiectului:

marog, solutia mea era sa inlocuiesc definitiv acea tija...
o "raschetez" cu ceva, dupa care sa lipesc pe cea noua cu nimic altceva decat poxipol, sau superglue. nu e foarte greu...mai greu e sa-mi confectionez "periferia de roata dintata cu raza infinita"
asta as puytea sa fac cred la un mester care face chei, cunosc un tip foarte benevol, si cred ca pentru o suma nu prea mare ar face asta cu mare placere, plus ca astfel as putea copia foarte fidel zimtii originali
ideea e sa nu "raschetezi" zimti inainte de a confectiona modelul

interesanta si ideea cu focuser tip crayford...ai putea sa vi cu mai multe detalii?

merci&cer senin

B Stefan

Membru
Membru

Data inscrierii: 17 Iun 2008

MesajTrimis: 13 Noi 2008 02:54 Download mesaj
Titlul subiectului:

Nu stiu cum arata exact focuserul tau (poate ai o poza) dar eu as zice chiar sa renunti la focuser cu cremaliera. E un concept invechit si practic nu mai este folosit de nici un producator mare de instrumente. Modelul Crayford e net superior, se focuseaza mai precis,n-are joc. Da un search pe google despre Crayford focuser si gasesti o sumedenie de informatii. Oricum ideea e sa scoti de tot acea cremaliera (eventual sa inlocuiesti tot tubul portocular). Focuserul de luneta practic e format din 2 tuburi concentrice. In mod normal la un Crayford gandit din start teava care tine ocularul se plimba pe 4 rulmenti (sau teflon , depinde ce ai la indemana) mici dispusi in perechi la 120 de grade unii fata de ceilalti prinsi fiind de tubul mai mare concentric cu primul. In partea opusa rulmentilor este tija de focusare care preseaza pe tubul portocular cu o presiune reglabila (surub cu un arc mic). Tija face contact tot la 120 fata de rulmenti deci practic tubul portocular e tinut centrat pe axa lunetei prin trei puncte la 120 de grade. Cand rotesti tija se misca si tubul cu ocular. Forta cu care trebuie sa rotesti o poti regla cu surubul care preseaza tija pe tub. Sper ca nu te-am zapacit. Very Happy . Drept tija ai putea folosii cu succes un ax de la un CD-ROM stricat; gasesti in ele tije cam de 76 mm lungime si 3mm grosime si sunt foarte precise. Uite totusi un link cu schema de principiu sa te poti inspira: http://www.astronomics.com/main/category.a...JD4/Page/1
In sfarsit am gasit un link care te ar putea ajuta direct: http://home.wanadoo.nl/m.m.avos/telescope.htm
Sus
octopus
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009

Motto: Carpe diem!

MesajTrimis: 06 Apr 2009 11:28 Download mesaj
Titlul subiectului:

Exista Crayford-uri cu cremaliera ?
Sus
Catalin Paduraru
Membru
Membru

Data inscrierii: 08 Mai 2006

MesajTrimis: 06 Apr 2009 12:22 Download mesaj
Titlul subiectului:

crayford = FARA cremaliera, de asta se numeste crayford
Sus
octopus
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2009 12:27 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inseamna ca am luat o mica teapa cand am luat asta :
http://www.skywatcher.ro/Cel/c80edr.htm
In prezentarea lui se specifica focuser Crayford de 2" , tremura ca naiba cand incerc sa focalizez , tinta iese din camp ....dar despre asta ar putea Horatius sa imi explice mai bine ... Mad
Sus
octopus
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2009 12:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

A mai patit cineva ceva asemanator , sa primeasca comanda "usor modificata" profitandu-se de "calitatea" de incepator a clientului?
Aveam o parere buna despre sponsorii si comerciantii de pe site si nu credeam sa ajung sa incep sa ii dau dreptate lui Tavi F.
Treaba asta chiar m-a suparat!
Sus
Oliver Dragan
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iul 2008

Motto: Inima are ratiunile ei pe care ratiunea nu le cunoaste.

MesajTrimis: 06 Apr 2009 13:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

octopus a scris:
...tremura ca naiba cand incerc sa focalizez , tinta iese din camp ....dar despre asta ar putea Horatius sa imi explice mai bine ... Mad

Asta pateam si eu cu focalizatorul original. A trebuit insa sa imi iau unul de la Baader despre care cred ca este Mercedes-ul focalizatoarelor.
Sus
octopus
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2009 13:17 Download mesaj
Titlul subiectului:

Da , Oliver , alti bani alta distractie , nu mi se pare normal!
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Apr 2009 13:47 Download mesaj
Titlul subiectului:

C80ED R de la Celestron are focalizator cu cremaliera. E o greseala pe site ca scrie Crayford, de la copierea partiala a textelor de la un instrument la altul (o corectez). Pacat ca Celestron nu mai face refractorul respectiv si nu mai este pagina de prezentare ca sa te convingi ca asa e. Insa focalizatorul respectiv este considerat unul dintre cele mai bune focalizatoare cu cremaliera existente la ora actuala, mai bun decat crayfordurile chinezesti simple cu o singura viteza. In timp orice focalizator cu cremaliera capata jocuri, dar asta se poate remedia prin strangerea catorva suruburi.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
octopus
Membru
Membru

MesajTrimis: 06 Apr 2009 14:12 Download mesaj
Titlul subiectului:

Incerc sa ma gandesc cum se comporta alte focalizatoare cu cremaliera daca asta " este considerat unul dintre cele mai bune focalizatoare cu cremaliera existente la ora actuala" , oricum el a venit cu jocul "gata capatat " si a trebuit sa strang acele suruburi, dar din pacate asta nu a rezolvat problema "trepidatiilor" provocate de focusare.
PS Nu stiu daca exprimarea impersonala cu "e o greseala pe site ca scrie Crayford" este cea corecta!
In sfarsit, asta e!
Sus
horatius
Membru
Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006

MesajTrimis: 06 Apr 2009 15:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

Orice focalizator cu cremaliera ajunge sa aiba jocuri, care se remediaza din suruburile de aliniere a lui. Un exemplu sunt focalizatoare Feathertouch cu cremaliera (foarte scumpe) care au jocuri si trebuie reglate din cand in cand, si nimeni nu se plange pentru ca face parte din "caracteristicile" unui asemenea focalizator. Daca inca sunt vibratii mai trebuie lucrat putin la suruburi. Instrumentul a fost si probabil e in limitele de toleranta acceptate. Desigur limitele subiective de toleranta ale fiecarui utilizator sunt diferite, iar scopul pentru care e utilizat impune diferite constrangeri. Din aceasta cauza diferite firme realizeaza focalizatoare cu specificatii si caracteristici mult mai bune decat a modelelor ce vin standard cu diferite instrumente. Per ansamblu instrumentul e un refractor foarte bun, e suficient un search cu google pentru lamurire. Pentru orice alte detalii - telefon, PM, email.

Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   DIY / ATM / Reparatii Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact