Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
Statistici forum |
|
Numar total de mesaje in forum: 236117 |
|
Numar de utilizatori inregistrati: 2870 |
|
Cel mai nou utilizator inregistrat: Nicu |
|
|
|
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025 |
|
|
|
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
|
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
Autor |
Mesaj |
sergiu IASI Membru

Data inscrierii: 13 Mai 2009 Mesaje: 96
|
Trimis: 17 Mai 2009 11:21 Download mesaj |
Titlul subiectului: am nevoie de un sfat |
|
|
|
am achizitionat de curind un telescop dobson skywatcher cu diametrul de 200 mm si focala de 1200 mm. telescopul a venit cu doua oculare plossl unul de 25 mm si celalalt de 10 mm.
dupa cum spune si teoria cu ocularul de 10 mm obtin un grosisment de 120 x iar telescopul teoretic poate duce pina la un 400 x.
as dori sa achizitionez un ocular plossl cu focala de 4 mm si sa obtin un grosisment de 300 x
intrebarea este daca nu e prea mult 300 x pentru a mai obtine imagini de calitate.
poate ar fi bine sa achizitionez un barlow in loc de acest ocular sau poate pot achizitiona un ocular de 3,2 mm si sa ajung la un grosisment de 375 x ?
sincer nu stiu ce ocular ar fi cel mai potrivit pentru un grosisment cit mai mare dar si cu imagini de calitate.
Multumesc anticipat pentru sfat ! |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11378
|
Trimis: 17 Mai 2009 12:27 Download mesaj |
Titlul subiectului: |
|
|
|
Eu am 200/1000 si pe langa ce ai tu mi-am mai luat un ocular de 4mm si un barlow 2x...ca sa rezolv dilema 4mm sau barlow.
Ce pot sa zic e ca ajung la 500x si e suportabil. Merita distractia macar pentru observatii planetare (saturn, jupiter, marte, venus)...dar sa nu te astepti la ceva spectaculos. Feelingul e misto dar nu se vad detalii, doar dungi,c eva culori. Oricum e prea putin pentru planete. Pentru luna totusi detaliile nu sunt chiar asa de fine, decat daca iei un barlow mai de calitate. Altfel eu vad imaginea cam soft. |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007 Mesaje: 6923
Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 17 Mai 2009 17:58 Download mesaj |
|
|
|
Sergiu, exista doua metode de a antecalcula puterea maxima de marire a unui telescop.
Cea mai des intalnita, este de a inmultii cu 2 diametrul in milimetri al oglinzii primare, deci cum ai spus si tu, ai putea merge pana la maxim 400x.
Exista si metoda puristilor, care scad intai diametrul secunderei din cel al primarei, si rezultatul il inmultesc cu 2, dar nu pot spune ca asta e mai corecta decat cealalta
Cu ceva pierdere de detalii, se poate merge peste prima cifra, pierderea depinzand de calitatea oglinzii, si in egala masura, a ocularului. In general, se considera ca cele mai bune, si aborbabile, oculare pentru puteri mari sunt cele orthoscopice.
Un alt factor foarte important, este transparenta si turbulenta cerului. Evident, de la campie, vei putea marii mult mai putin, rar peste 300x, fara sa ai pierderi. De multe ori, nici aceasta cifra nu o vei putea atinge.
Cat priveste lentila Barlow, asta nu este niciodata o investitie proasta, cu conditia sa fie de calitate buna, adica sa aiba doua sau mai bine trei lentile de sticla, corp metalic, daca e ED si mai bine, daca e APO e foarte bine, si ca sa nu dai banii de 2 ori, e bine sa iei din prima una de 2''. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 17 Mai 2009 23:43 Download mesaj |
|
|
|
Barlow de 2" nu face sens, decat in rare cazuri (oculare doar pe 2" in trusa, ceea ce nu e o trusa completa). Barlow-urile exceptionale sunt doar pentru 1,25". Logica faptului reiese din practica observationala. _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
cudjo66 Membru

Data inscrierii: 02 Feb 2008 Mesaje: 240
Motto: Drumul cel mai drept este cel care coteste la momentul oportun Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Mai 2009 08:02 Download mesaj |
|
|
|
Eu cu Dobson 254 am mers pana la 480X (5 mm + Barlow) si s-a vazut cristal. Poti incerca pana la maximum de 400X fara probleme. _________________ CPC 800 GPS |
|
Sus |
|
 |
cudjo66 Membru

Data inscrierii: 02 Feb 2008 Mesaje: 240
Motto: Drumul cel mai drept este cel care coteste la momentul oportun Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Mai 2009 08:11 Download mesaj |
|
|
|
Cum s-ar vedea oare la un Dobson 254 cu un ocular (eventual cu camp larg) de 2.5 mm + Barlow 3X=1440 grosisment.
As avea curajul sa incerc. _________________ CPC 800 GPS |
|
Sus |
|
 |
Forever_Man Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005 Mesaje: 1924
|
Trimis: 18 Mai 2009 10:38 Download mesaj |
|
|
|
M-am uitat la Luna pe la vreo 1200x cu un barlow 2x, unul 3x, binocularul si ocularele corespunzatoare, dar se vedea foarte sters, poate si din cauza ca nu erau chiar curate toate aceste accesorii. _________________ BINOCLURI: Norconia Sport 10x50, Celestron Skymaster 15x70
TELESCOAPE: Skywatcher 130/650, Skywatcher 200/1200 |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi Localitate: Bucuresti
|
Trimis: 18 Mai 2009 12:32 Download mesaj |
|
|
|
Achizitia unui Barlow de 2'' are sens deoarece:
- aparatele foto DSLR au senzorul mai mare decat lentila de camp a unui Barlow de 1,25'', ceea ce duce la pierderi de lumina pe marginea imaginii, (exceptie fac aparatele Panasonic si Olympus,care au senzor 4/3)
- dupa prima faza prin care trec toti astronomii amatori, cea a puterilor mari de marire, vine faza a doua, a campurilor largi, unde e nevoie de oculare de 2''. Si daca ai un ocular de 2'', de ce sa nu il poti pune pe un Barlow.
- Barlow-uri exceptionale de 2'' exista, cum ar fi Baader CaF2 Fluorite Flatfield Converter, care realizeaza o marire ajustabila de la 3x la 8x, concomitent cu aplatizarea campului pentru uz fotografic pe aparate cu senzor mare. Evident, excelenta costa mult, dar mai sunt si alte lentile Barlow 2'' de buna calitate cu preturi mai accesibile. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
horatius Membru

Data inscrierii: 06 Apr 2006 Mesaje: 1208
|
Trimis: 18 Mai 2009 14:00 Download mesaj |
|
|
|
Una e cititul de pe net si alta e practica si optica. Senzorul la dslr-uri nu are nici o problema cu barlow-uri de 1,25" proiectate bine si sunt cateva asemenea. Barlow-ul se foloseste pentru puteri mari de marire, deci campuri inguste, nu campuri vizuale largi. Baader FFC nu e chiar barlow, asa ca nu prea are sens comparatia, e o exceptie.
Singurul sens pe care il are un barlow de 2" este comoditatea daca in trusa de oculare sunt numai oculare de 2". Dar o asemenea trusa nu e completa. Logica ocularelor de 2" este campuri vizuale largi la puteri mici de marire. Si apoi, ma indoiesc ca cineva are numai oculare de 2". _________________ Horatius
STARMAX Astronomie
Importator oficial Celestron, Baader Planetarium, PlaneWave, Sky-Watcher, Vixen, Lunt, Explore Scientific, ATIK
www.skywatcher.ro
www.starmax.ro |
|
Sus |
|
 |
dragos.n Membru

|
Trimis: 18 Mai 2009 14:07 Download mesaj |
|
|
|
Horatius, nu fi suparat, am spus si eu o parere. Din practica proprie, ca am barlow si de 1.25'' si de 2''. _________________ Dragos N |
|
Sus |
|
 |
sergiu IASI Membru

|
Trimis: 18 Mai 2009 21:53 Download mesaj |
|
|
|
Multumesc tuturor pentru sfaturi. Am sa achizitionez si un ocular cu distanta focala mica si un barlow. Voi incerca sa scot totul de la instrumentul meu. Sincer, dupa primele observatii, nu am fost chiar impresionat. Luna se vedea destul de bine dar ma asteptam la ceva mai multe detalii iar la saturn nu am vazut deloc detalii. ce sa mai zic de diviziunea Cassini sau mai ales Enke. Cei drept si inelele sunt chiar pe muchie si nu prea puteam zari diviziunile. Am zarit doar 3 sateliti dar nici macar un detaliu, o dunga subtire de alta culoaresau ceva de genul asta.
Ori sunt eu prea obisnuit cu poze facute de telescopul Hubble si comerciantii au exagerat putin cu performantele telescopului, ori trebuie intr-adevar sa achizitionez un ocular pentru observatii planetare.
In anul 1986 mi-am costruit singur o luneta tip Galilei cu care am reusit sa vad 3 sateliti ai planetei Jupiter. Pentru anii aia era o performanta de aceea spun ca ma asteptam la mai mult de la telescop. |
|
Sus |
|
 |
valy Membru

Data inscrierii: 21 Iul 2005 Mesaje: 11378
|
Trimis: 18 Mai 2009 22:39 Download mesaj |
|
|
|
Detaliile de care pomenesti ar trebui sa le vezi. Doar sa n-ai turbulente prea mari, tubul sa fie aclimatizat cat de cat. |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 18 Mai 2009 22:47 Download mesaj |
|
|
|
Eu zic sa cumperi un ocular de 6 mm iti da o putere de 200X .La un tel de 200 cam in jurul valori de 200X se invart obs planetare ,nu pierzi din detali ,daca mergi la 300X sau peste si cerul nu iti permite s-ar putea sa nu vezi mare lucru. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
sergiu IASI Membru

|
Trimis: 18 Mai 2009 22:55 Download mesaj |
|
|
|
Ce sa zic, de cind am telescopul am prins doar 3 nopti senine si alea in timpul saptaminii cind nu am putut sta mai mult de 2 ore. Am sa astept concediul sa pot sta toata noaptea fara probleme. Turbulente au fost pentru ca nici chiar cu ocularul de 10 mm nu reauseam sa obtin claritatea maxima pe luna. Dar sa stii ca detalii pe Saturn nu am reusit sa observ cu ocularul de 10 mm din dotare. Cu siguranta ca voi vedea cu un ocular de 4 mm adica la un 300 x. Sunt curios cam cum se vede Jupiter . Sper sa vad pata rosie sau ceva dungi orizontale. Daca nici pe alea nu le vad cred ca tre sa-mi iau telescop du diametrul de 600 mm ! |
|
Sus |
|
 |
marius78 Membru exclus

Data inscrierii: 04 Mar 2009 Mesaje: 682
Motto: Un prost nu spune lucruri inteligente dar un om inteligent spune multe prostii. Localitate: Prahova
|
Trimis: 18 Mai 2009 23:01 Download mesaj |
|
|
|
Vezi ca pata rosie nu se vede tot timpul ,depinde de pozitia planetei ,asa ca nu te speria daca nu o vezi din prima ,o sa apara ea. _________________ Refractor Meade 60/700
Refractor ''home made'' 80/900
Binoclu Militar 10x50 |
|
Sus |
|
 |
|
|
|
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|