| Index |
Index forum |
Autentificare |
Inregistrare
|
Cine este online |
Galerie imagini
|
Calendar evenim. |
Cautare detaliata |
Ghid forum |
Colaboratori
Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.
| Statistici forum |
| |
Numar total de mesaje in forum: 239576 |
| |
Numar de utilizatori inregistrati: 2917 |
| |
Cel mai nou utilizator inregistrat: StefanGr |
| |
|
| |
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 1438 la data de Sam Oct 25, 2025 |
| |
|
| |
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat
|
| |
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute |
|
| Legenda |
 |
Mesaje noi |
 |
Nu sunt mesaje noi |
 |
Forumul este inchis |
|
|
| Subiectul anterior :: Subiectul urmator |
|
| Autor |
Mesaj |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 09 Mar 2009 10:57 Download mesaj |
| Titlul subiectului: M42 |
|
|
|
| Trebuie sa recunosc, spre rusinea mea, nu am dedicat suficient timp observatiilor vizuale, insa ieri, avand si sotia putin timp, am pus telescopul sa sa uite la luna si la cateva obiecte mai interesante - a fost prima oara cand m-am uitat la M42 - am ramas traznit! Folosesc un reflector de 200 mm, f5, si cu un Plossl de 20mm se vedea absolut superb . Am putut sa disting chiar patru stele f apropiate, in centru. , in ciuda lunii. Cu filtru LPR/UHC, se vedea un pic mai mult contrast, insa mai putina culoare - apropo, m-a cam mirat ca era verde, in poze de obicei este mai rosie. Nu stiu daca este aberatie cromatica de la ocular, sau pur si simplu nuanta de rosu se poate surprinde doar pe camera. |
|
| Sus |
|
 |
MariusP Moderator

Data inscrierii: 20 Iun 2007 Mesaje: 4326
Motto: Memento mori! Localitate: Onesti (Bacau)
|
Trimis: 09 Mar 2009 14:17 Download mesaj |
| Titlul subiectului: Re: M42 |
|
|
|
| Vlad a scris: | | Am putut sa disting chiar patru stele f apropiate, in centru. , in ciuda lunii. |
Cele 4 stele formeaza gruparea foarte bine cunoscuta sub numele de Trapezul (steaua multipla Theta1 Orionis). La grosismente mai mari se mai disting inca doua stelute de magnitudini 10,2-10,3.
http://www.astropix.com/HTML/B_WINTER/TRAPEZ.HTM |
|
| Sus |
|
 |
Mircea Pteancu Moderator

Data inscrierii: 12 Feb 2008 Mesaje: 9947
Motto: ''OBSERVO ERGO SUM'' Localitate: Arad
|
Trimis: 09 Mar 2009 18:27 Download mesaj |
| Titlul subiectului: |
|
|
|
Vlad
telescopul de 200mm este mult mai performant decat se crede.Couder,Texereau s-au priceput oleaca la telescoape,nu degeaba au zis ei ca telescopul ideal al amatorului este foarte apropiat de ceea ce ai tu.
Eu am avut norocul sa vad culori in M42,zone de nuanta verde sau maroniu-roscat,cu un telescop mult mai mic.Mircea |
|
| Sus |
|
 |
Vlad Membru

Data inscrierii: 10 Sep 2008 Mesaje: 691
|
Trimis: 09 Mar 2009 20:30 Download mesaj |
|
|
|
| E clar, la prima pana de curent generala, trebuie montat telescopul si profitat de intuneric....altfel din oras..Filtrele antipoluare sunt bune, dar cel mai bine e sa nu ai nevoie.. |
|
| Sus |
|
 |
tiberiugabriel Membru

Data inscrierii: 29 Noi 2007 Mesaje: 65
|
Trimis: 13 Apr 2009 11:01 Download mesaj |
|
|
|
Eu n-am reusit sa vad nici un pic de culoare cu reflectorul meu micut de 130 mm. Intr-adevar cerul nu a fost foarte senin, M42 se vedea frumos dar doar un nor alb. |
|
| Sus |
|
 |
Laurentiu Membru

Data inscrierii: 30 Apr 2005 Mesaje: 2536
Motto: Apparently, besides the anti-matter and dark matter the scientists have recently discovered also the "doesn't-matter"; however this new discovery has no influence on the known universe, whatsoever Localitate: Timisoara
|
Trimis: 13 Apr 2009 11:13 Download mesaj |
|
|
|
Si eu am perceput in M42 tot culori din zona verde-albastru. Am inteles ca astea sunt culorile la care ochiul e cel mai sensibil - poate ca asta e motivul.
M42 apare rosie doar in fotografii. Poate cu un cer foarte bun (negru) si ochiul foarte bine adaptat la intuneric, am putea percepe si nuante ale altor culori. _________________ Laurentiu
.............................
"Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one." (Albert Einstein) |
|
| Sus |
|
 |
horea_florin Membru

Data inscrierii: 29 Iul 2008 Mesaje: 390
|
Trimis: 14 Apr 2009 13:46 Download mesaj |
|
|
|
| vlad daca ai putea sa faci o poza cu m42 ar fi excelent.Stima! |
|
| Sus |
|
 |
|
|
| |
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum Nu puteti vota in chestionarele din acest forum Nu puteti atasa fisiere in acest forum Puteti descarca fisiere in acest forum
|
|