Index
Index forum Index forum
Autentificare Autentificare
Inregistrare Inregistrare
Cine este online Cine este online
Galerie imagini Galerie imagini
Calendar evenim. Calendar evenim.
Cautare detaliata Cautare detaliata
Ghid forum Ghid forum
Album astrofoto
20060613.jpg
Imagine aleatoare
Blog
Inregistreaza-te pe forumul astronomy.ro
Colaboratori

Te intereseaza un domeniu al astronomiei si ai vrea sa scrii pentru siteul nostru? Alatura-te echipei noastre.

Meteo
Vremea in Bucuresti
Statistici forum
Numar total de mesaje in forum: 234796
Numar de utilizatori inregistrati: 2851
Cel mai nou utilizator inregistrat: Empedocles85
Cei mai multi utilizatori conectati au fost 830 la data de Mar Iun 03, 2025
Actualmente sunt 0 utilizatori pe chat   
Aceste date se bazeaza pe utilizatorii activi de peste 5 minute
Legenda
Mesaje noi Mesaje noi
Nu sunt mesaje noi Nu sunt mesaje noi
Forumul este inchis Forumul este inchis

achizitie telescop refractor

Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect  

Achizitie instrumente

Subiectul anterior :: Subiectul urmator  
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Autor Mesaj
ionutte
Membru
Membru

Data inscrierii: 18 Ian 2009

MesajTrimis: 18 Ian 2009 15:59 Download mesaj
Titlul subiectului: achizitie telescop refractor
Raspunde cu citat (quote)

Salutare!
As dori sa-mi achizitionez un telescop refractor si cred ca ar fi binevenite parerile dumneavoastra in legatura cu asta.
Tin sa precizez cateva lucruri: m-am uitat pe forum si am vazut cateva sfaturi utile, spre exemplu, decat un telescop slab mai bine un binoclu bun. Insa binoclu am folosit, asa ca as vrea sa trec la un refractor. Pentru inceput n-as vrea sa dau multi bani pe el, vreau doar sa vad ce poate, iar daca intr-adevar o sa fie atractiv, ulterior voi investi in ceva mai scump. M-am orientat spre ceva foarte foarte ieftin, http://www.comenzi.ro/product_info.php?cPa...c025bf2275, http://www.skywatcher.ro/SK/SK804EQ1.htm , si as vrea sa stiu cam ce poate asa ceva: ce detalii as putea vedea la planetele din sistemul nostru solar, ce detalii se vad la luna si as mai dori sa aflu daca acest Tasco Luminova poate fi utilizat cu succes si in observatii terestre. Sunt aproape sigur ca o sa-mi confirmati faptul ca nu o sa obtin nici o performanta deosebita cu acest telescop desi vad ca aceasta firma este relativ apreciata. Va multumesc si imi cer scuze daca nu am fost foarte clar sau am fost ambiguu in cerintele mele, dar asta s-a intamplat numai din cauza ca sunt la inceput !

Ultima modificare efectuata de catre ionutte la 18 Ian 2009 16:53, modificat de 1 data in total
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Data inscrierii: 20 Dec 2007

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 18 Ian 2009 16:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Cand mai vezi numele Tasco, intoarce-te si fugi. Am avut asa ceva. Nu merita.
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 16:14 Download mesaj
Titlul subiectului:

Mersi Dragos pentru raspunsul rapid. Detaliaza-mi totusi un pic te rog. Ca totusi trebuie sa faca ceva telescopul ala. Nu obtine imagine clara? Are camp vizual foarte ingust?
Asa ceva poate mai mult http://www.skywatcher.ro/SK/SK804EQ1.htm ?
Sus
dragos.n
Membru
Membru

Motto: Iisus a spus: Aveti ochi sa vedeti dar sunteti orbi, aveti urechi sa auziti dar sunteti surzi

MesajTrimis: 18 Ian 2009 16:53 Download mesaj
Titlul subiectului:

Sa incepem cu informatiile din reclama.

"Marire maxima 360x". Aberatie totala. Daca ar fi un telescop de cea mai buna calitate, facut de cea mai serioasa firma, nu ar avea marire maxima decat 150x, adica de 2,5x diametrul lentilei de intrare. Ca sa stii asa se calculeaza putera de marire TEORETICA a unui instrument. In practica, cel mai adesea este de 1,5x-2x diametrul obiectivului masurat in milimetri - indiferent ca e reflector sau refractor. Iar la cele de slaba calitate, ca asta, e de 1xD.

Trepiedul este foarte slab, la fel si montura, si iti dau un amsamblu foarte instabil. E ca si cum ai vrea sa folosesti binoclul fiind bolnav de parkinson.

Uita-te bine pe site-ul nostru, si vei vedea niste reclame ale unor firme specializate ( uita si de comenzi.ro, e pentru necunoscatori ). Orienteaza-te spre o luneta pusa pe o montura tip EQ, adica ecuatoriala.

Intra pe pagina de forum si citeste. Si mai ales nu te grabii. Asta stiu ca e mai greu si decat cititul Laughing

Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 16:58 Download mesaj
Titlul subiectului:

Refractorul de la SkyWatcher e mai bun. Si magazinul e bun. Partea proasta e ca are trepied de masa, si observatii nu se pot face pe geamul camerei. Trebuie sa iesi in teren deschis, si iti trebuie un trepied inalt. Cauta si vei gasii si asa, chiar acolo.
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 16:59 Download mesaj
Titlul subiectului:

M-ai prins cu graba Dragos Very Happy Nu stiu cum de mi s-a pus pata dintr-o data pe asa ceva Razz
Sus
ionutte
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 17:37 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca tot pot sa profit de bunatatea ta Dragos, mi-as permite sa te rog sa-mi faci si mie o scurta comparatie intre astea doua modele http://www.skywatcher.ro/SK/SK709EQ2.htm si http://www.skywatcher.ro/Cel/astromaster70eq.htm, sau http://www.skywatcher.ro/Cel/powerseeker80eq.htm ca am vazut ca modelul pe care l-am postat mai sus nu mai e in stoc. Skywatcher-ul vad ca e mai scump, dar sub el e o legatura catre modelul superior de la Celestron, care costa mai putin. Totodata vad ca Skywatcher-ul prezinta un cautator cu zoom, in timp ce la Celestron Astromaster cautatorul este cu led (ce-o mai insemna si asta). Si de data asta am fost atent ca telescoapele sa prezinte un trepied lung Very Happy

Ultima modificare efectuata de catre ionutte la 18 Ian 2009 18:17, modificat de 1 data in total
Sus
Forever_Man
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 18 Ian 2009 18:03 Download mesaj
Titlul subiectului:

Daca o luneta la 500 de lei e foarte foarte ieftina, iti recomand sa investesti banii intr-un dobson de 200mm, care presupun ca e ieftin.

"Pentru inceput n-as vrea sa dau multi bani pe el, vreau doar sa vad ce poate, iar daca intr-adevar o sa fie atractiv, ulterior voi investi in ceva mai scump."

Exagerez si o sa spun: e ca si cum ti-ai lua un trabant sa vezi ce poate, si abia ulterior, daca iti place trabantul, o sa iti iei un ferrari. Dar daca nu iti place trabantul, inseamna ca nu o sa iti iei o masina mai buna ?

Eu iti recomand sa iti iei de la inceput ceva mai mare.

Blakut
Membru
Membru

Data inscrierii: 03 Noi 2008

Motto: Per Aspera ad Astra. Sau cum era?

MesajTrimis: 18 Ian 2009 18:04 Download mesaj
Titlul subiectului:

Dar de ce vrei refractor?

Unde-s multi puterea creste,
Da' gandirea nu sporeste...
Sus
ionutte
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 18:25 Download mesaj
Titlul subiectului:

@Forever_Man: Cel putin inca o juma' de an voi fi in criza de timp (terminarea facultatii..) si nu stiu cat timp voi putea aloca studiului cerului. De aceea n-as vrea sa-mi cumpar de la inceput ceva mare, care sa coste mult, dar pe care sa nu-l folosesc si sa se puna praful.
@Blakut: Nu stiu cat de bine se poate folosi un telescop reflector si pentru observatii terestre. Nu vreau sa ma incurc in afirmatii, ca nu stapanesc prea bine domeniul, insa telescopul reflector, daca nu ma insel, afiseaza imaginea si rasturnata.
Sus
dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 19:30 Download mesaj
Titlul subiectului:

Powerseeker 80 este mai puternic din punct de vedere optic, aduna mai multa lumina, deci vezi mai multe stele, si teoretic permite puteri de marire mai mari. Astromaster 70 are un trepied ceva mai solid.

Alegerea mea ar fi Powerseeker, pt ca, desi in timp vei constata ca iti trebuie alta montura, mai solida ( un EQ2, sau chiar EQ3-2 ), este un tub optic pe care il vei folosii mult timp, fie care instrument principal, fie ca auxiliar.

Cateva lucruri e bine sa stii de la inceput. Nu exista instrument perfect si polivalent, si pentru a se mentine intr-un pret de productie acceptabil, constructorii fac compromisuri. De aceea, cam toti astronomii amatori pasionati fac tot felul de adaptari, perfectionari sau, nu rareori, reparatii. Si cu cat instrumentul e mai ieftin, cu atat necesitatea acestor interventii apare mai repede. In al doilea rand, la acest nivel de pret, ocularele din dotare sunt slabe. Va trebuii sa iti cumperi niste oculare mai bune, cel putin Plossl. Dar nu trebuie sa te sperii, aici poti gasii la mana a doua oculare destul de ieftine si de calitate buna sau foarte buna . A treia chestie. uitate cu atentie la greutatea instrumentului si la dimensiunea lui. Cu un instrument ca cele de mai sus te poti deplasa usor. Cu un Dobson de 200mm, mult mai greu. In plus, la toate reflectoarele, apare necesitatea alinierii elementelor optice la fiecare observatie, lucru care la un refractor nu e necesar. Evident, daca pasiunea va persista, vei ajunge si la astfel de monstruleti.

Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 19:34 Download mesaj
Titlul subiectului:

Inca ceva. Toate instrumentele astronomice afiseaza imaginea inversata sau rasturnata, in functie de tip. Dar pentru asta exista diagonale si oculare redresoare. Nu iti recomand insa oculare redresoare.
Membru
Membru

Data inscrierii: 04 Iun 2005

MesajTrimis: 18 Ian 2009 20:21 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
In plus, la toate reflectoarele, apare necesitatea alinierii elementelor optice la fiecare observatie, lucru care la un refractor nu e necesar.

Ba nu. Doar la cele care sunt facute din mai multe bucati.

dragos.n
Membru
Membru

MesajTrimis: 18 Ian 2009 21:56 Download mesaj
Titlul subiectului:

Pardon, Forever_Man, toate newtonienele indiferent de modul de constructie, trebuiesc colimate din oglinda primara cam la fiecare utilizare. Evident ca poti sa vezi ceva si daca nu o faci mereu, dar pierderea de calitate este iminenta. Eu am newton de 200 cu tub rigid, si stiu asta foarte bine. Nu mai trebuiesc aliniate secundara si focuserul.
Membru
Membru

Data inscrierii: 13 Feb 2008

Motto: Nihil sine Deo

MesajTrimis: 18 Ian 2009 22:57 Download mesaj
Titlul subiectului:

dragos.n a scris:
toate newtonienele indiferent de modul de constructie, trebuiesc colimate din oglinda primara cam la fiecare utilizare. Evident ca poti sa vezi ceva si daca nu o faci mereu, dar pierderea de calitate este iminenta. Eu am newton de 200 cu tub rigid, si stiu asta foarte bine. Nu mai trebuiesc aliniate secundara si focuserul.
Deci din cauza asta calitativ imaginea in dobsonul meu parca nu mai e ca la inceput? Si eu care credeam ca trebuie sa-l colimez la 2 ani.... Confused ( Cred ca am facut confuzie intre revizia la masina si telescop) E suficient un ocular chesire pentru asta? Parca am vazut pe undeva si cateva sfaturi pe forum cum sa-l colimez....
Sus
Afiseaza mesajele pentru a le previzualiza:   
Creaza un subiect nou   Raspunde la subiect   Achizitie instrumente Du-te la pagina 1, 2  Urmatoare

Download topic
Pagina 1 din 2

Mergi direct la:  
Nu puteti crea un subiect nou in acest forum
Nu puteti raspunde in subiectele acestui forum
Nu puteti modifica mesajele proprii din acest forum
Nu puteti sterge mesajele proprii din acest forum
Nu puteti vota in chestionarele din acest forum
Nu puteti atasa fisiere in acest forum
Puteti descarca fisiere in acest forum
© 2015 astronomy.ro
Termeni si conditii generale      Termeni si conditii forum      Contact